ExtractCIT

a la revista

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

gel

nom masculí
Terminologicitat: 0.825




TECA - Tecnologia i Ciència dels Aliments (2010)
Freqüència: 2

Després de la cocció, es posa la bossa en un bany de gel per aturar l'augment de temperatura, i després de la pesada, es realitzen les mesures de duresa (expressades en g força); aquestes es duen a terme amb l'analitzador de textura (texturòmetre)TVT-300XPdeTexVolIntruments.




Revista de la Societat Catalana de Química (2000)
Freqüència: 23

Europa, una lluna de Júpiter coberta de gel, serà estudiada pròximament per la missió Galileu de la NASA, perquè hi ha indicis de poder trobar-hi aigua en estat líquid.




Treballs de la Societat Catalana de Biologia (1931)
Freqüència: 174

Les rates eren sacrificades per secció total del coll amb una mitja lluna; es treia ràpidament el fetge, es dipositava en cristal·litzadors introduïts en gel i s'esmicolava completament amb unes tisoretes, tenint gran cura de separar totes les aponeurosis.




Treballs de la Societat Catalana de Biologia (1931)
Freqüència: 174

Creient la idea molt interessant, procedírem a dur-la a la pràctica, i per a això, després del tractament, preníem 50 cc. del Ringer, en els quals determinàvem l'àcid làctic segons el conegut mètode de Fürth i Charnas, modificat per Hirsch i Kauffmann (22), consistent, en línies generals, en precipitar les substàncies reductores amb lletada de calç i sulfat de coure, prendre amb una pipeta 10 cc. del líquid que sobreneda i oxidar-lo amb permanganat potàssic i àcid sulfúric, destil·lant al mateix temps, per a recollir-lo en un Erlenmeyer mantingut en gel i contenint una solució coneguda de bisulfit potàssic .




Actes d'Història de la Ciència i de la Tècnica (2008)
Freqüència: 41

Cal considerar que quan es parla de gel es parla de la neu amb la qual es fabricava el gel, però també de l’aigua freda, refrigerada amb neu, ja fos per contacte, ja fos afegint aquesta neu-gel a l’aigua o a altres líquids, principalment el vi, i, a més, s’utilitzava per a l’elaboració de refrescos i gelats.




Actes d'Història de la Ciència i de la Tècnica (2008)
Freqüència: 41

Però és molt clar quan ens diu que la neu i el gel són enemics del tòrax en provocar tos, hemorràgies i catarros (Littré, 1844: 541).




Actes d'Història de la Ciència i de la Tècnica (2008)
Freqüència: 41

Per la mateixa raó els metges creien que era preferible la neu, i encara millor el gel, els quals encara són més lleugers que l’aigua (com tots sabem el gel flota a l’aigua).




Actes d'Història de la Ciència i de la Tècnica (2008)
Freqüència: 41

Els dos processos ens mostren l’ús del gel al llarg del temps i la seva importància, on les autoritats, tant civils com eclesiàstiques, defensaven llurs drets sobre la neu.




Actes d'Història de la Ciència i de la Tècnica (2008)
Freqüència: 41

Fou un valencià, Francisco Franco, qui va escriure una obra primerenca sobre el gel, Tratado de la nieve y del vso della.

 

IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47. 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. informacio@iec.cat - Informació legal

2022

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons