ExtractCIT

a la revista

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

protoplasma

nom masculí
Terminologicitat: 0,789




Treballs de la Societat Catalana de Biologia (1913)
Freqüència: 175

Entrat l'espore, queda quiet i aumenta de volum degenerant el protoplasma, que forma un envoltori al seu voltant aumentant de volum tot plegat; el nucli queda íntegre però arreconat a la periferia de la cèl·lula.




Treballs de la Societat Catalana de Biologia (1913)
Freqüència: 175

L'ample espore que, engruixint-se, s'ha fet merozoit, segueix el cicle sexual mascle, vacuolisant-se i transformant-se per últim en capdell irregular, més espessat en unes parts que en altres i amb cossos petits més tingibles que el mateix capdell; aquest, que ve a ésser ultra-cel·lular ja que el protoplasma és degenerat, se romp en filaments curts, forts i ondulats que's van convertint en llargs, delicats i en tirabuixó: tal és l'espiroqueta pàlida de Schaundinn.




Treballs de la Societat Catalana de Biologia (1913)
Freqüència: 175

Els plasmazellen poden ressemblar les formes amb zigots, però amb la pironina no és possibl la confusió, puix se veu tot el protoplasma uniformement tenyit en roig i el nucli blau, mentres els cossos sifilítics tenyits en rosa-clar presentan el protoplasma del protozoari tenyit en rosa-fosc.




Treballs de la Societat Catalana de Biologia (1913)
Freqüència: 175

En les tallades tenyides amb l'Unna-Papanheim (verd de metilpironina) ressalten els protozoaris per les propietats acidòfiles de son protoplasma, que fan que's tenyeixin de vermell per la pironina, rebutjant la part basiòfila del reactiu; així, en mig dels protoplasmes rojos dels plasmazellen, que's veuen amb son nucli blau, i els nuclis grossos de cèl·lules epitelials mal tenyits de blau i amb vora roja de protoplasma, destaquen es leucocytozoon.

 

IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47. 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. informacio@iec.cat - Informació legal

2022

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons