Després de la creació de l’Institut d’Estudis Catalans, el 1907, el centenari del qual es va commemorar recentment, la Diputació de Barcelona va adoptar el 14 de febrer de 1911 un dictamen acord d’ampliació, a proposta del president Enric Prat de la Riba, en virtut del qual va decidir crear-hi dues noves seccions: la Secció Filològica i la Secció de Ciències.
Els primers membres de la Secció Filològica, que es va reunir per primer cop el 9 de maig de 1911, van ésser Antoni M. Alcover —president—, Josep Carner, Frederic Clascar, Pompeu Fabra, Àngel Guimerà, Joan Maragall i Lluís Segalà.
L’any 2011 representa per a la Secció Filològica l’inici de tres grans commemoracions estretament relacionades, ja que l’any 2012 es compleix el vuitantè aniversari del Diccionari general de la llengua catalana de Pompeu Fabra i de les Normes de Castelló (1932), que constitueixen el referent normatiu compartit amb la societat valenciana, i l’any següent, el 2013, serà el centenari del primer gran referent normatiu de tots els territoris de llengua catalana: les Normes ortogràfiques de l’Institut d’Estudis Catalans.
Al llarg d’aquest període, entre 2011 i 2013, s’estan celebrant, doncs, un seguit d’activitats commemoratives a tots els territoris de llengua catalana i a diferents nivells, des dels més específicament institucionals i acadèmics fins als de caràcter més popular i participatiu, amb la finalitat que tothom
• reconegui la importància de la vitalitat i la creativitat expressiva de la llengua catalana en la societat d’avui,
• conegui què és, què fa i per què és útil per a la societat una acadèmia de la llengua al segle XXI,
• comparteixi una visió clara de la complementarietat entre el model de llengua comuna o estàndard pròpia dels usos públics i les varietats regionals o locals de cadascun dels territoris.
Els actes inaugurals del centenari s’han celebrat el mes d’abril del 2011 a Barcelona i Palma, entorn de les dues grans figures d’Antoni M. Alcover i Pompeu Fabra. Al llarg de l’any hi haurà altres actes a tots els territoris de llengua catalana, sovint en col•laboració amb altres institucions i entitats. Se’n dóna informació gradualment i se’npot conèixer l’agenda des de l’espai d’Activitats d’aquesta mateixa pàgina.
De manera especial, amb motiu de la coincidència amb el centenari de Joan Maragall, la Secció Filològica i la Institució de les Lletres Catalanes convoquen l'acció participativa "2011, l'any de la paraula viva".
Actes inaugurals del centenari de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (1911-2011)
Tríptic informatiu de la Secció Filològica
Plafons de l'exposició del centenari de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans a Eivissa
Les activitats del Centenari reben el suport de l'Obra Social "la Caixa" i de la Diputació de Barcelona