Actes | Activitats | Publicacions | Persones

Actes on apareix «Castellet»

Secció de Ciències - 11 / 4 / 1983

El Senyor Castellet demanà al senyor Bolòs [president accidental de la sessió] si sabia per què els premis de Ciències, tot i estar pressupostats amb 150.000'- pessetes, tal com acabava de llegir, en canvi apareixien en l'actual Cartell de Premis de l'Institut dotats amb 100.000'- pessetes. El Senyor Bolòs li comunicà que en desconeixia la causa.


Secció de Ciències - 11 / 4 / 1983

El Senyor J. M. Tura sol·licità els delegats de l'Institut en els jurats dels Premis per a Estudiants de la Societat Catalana de Ciències Físiques, Químiques i Matemàtiques. Hom delegà als senyors Castellet i Alegret per als premis de Matemàtiques i Física, i de Química, respectivament.


Secció de Ciències - 10 / 5 / 1983

Hom recordà als membres de la Secció que el termini d'execució d'un projecte aprovat és d'un any, i el Sr. President [Enric Casassas i Simó] els animà a què en presentessin algun. El Senyor Manuel Castellet avançà que ell en presentaria un, que integraria les àrees de Geometria, Informàtica i Cinema.


Secció de Ciències - 13 / 6 / 1983

El Sr. Castellet llegeix el Projecte per a la creació de l'Institut de Matemàtiques. La Secció en pren coneixement; hom considera que aquest projecte és interessant i que cal estudiar-lo.


Secció de Ciències - 5 / 7 / 1983

El Sr. Casassas presenta un document del Sr. Castellet relatiu a la necessitat de crear un "Institut de Recerca en Matemàtiques" dins de l'IEC. El finançament hauria de sortir de la Generalitat, segons comenta el Sr. Castellet. El Sr. Ras diu que quan hi hagi transferències, això hauria de sortir el Consell Interuniversitari. [...] La Secció veu bé, en principi, la proposta del Dr. Castellet, que queda pendent per aun estudi aprofundit.


Secció de Ciències - 10 / 10 / 1983

El Sr. Castellet dóna compte de les gestions fetes per a obtenir una subvenció de la CIRIT per a la creació de l'Institut de Recerca en Matemàtiques, i de la bona impressió que ha tret de l'entrevista amb el Vice-President de l'esmentada comissió.


Secció de Ciències - 15 / 11 / 1983

Proposta de creació d'un centre de Recerca Matemàtica. El Dr. Castellet prengué la paraula en nom dels matemàtics de la Secció de Ciències, Drs. Teixidor, Vaquer i Bonet, informant de les gestions realitzades per tots ells prop del Dr. Faus per a ultimar els retocs de la proposta de creació d'un centre de recerca matemàtica de l'Institut així com els estatuts d'aquest. Tal com ja havia informat el Dr. Castellet en una reunió anterior, aquest centre té la intenció de poder convidar a professors forasters per terminis llargs entre sis i dotze mesos, i posar-los en contacte amb investigadors joves del nostre país. Aquest centre només comptaria amb una infrastructura mínima de secretaria i un director. La ubicació del mateix podria ser alguna de les Universitats catalanes, després de subscriure el corresponent conveni amb l'Institut d'Estudis Catalans. Manifestà el Dr. Castellet que aquesta acció pretenia a la seva mesura donar compliment als objectius de l'Institut i de promoure, divulgar i realitzar recerca. […] El Dr. Ras proposà que el dit centre portés per nom Centre de Recerca i Assessorament Matemàtic. El Dr. Castells manifestà les seves reserves davant d'aquesta iniciativa que segons el seu criteri no era necessària, perquè els matemàtics podrien actuar a través de la mateixa Secció de Ciències, i que moltes de les accions proposades ja es podrien dur a terme des dels mateixos departaments universitaris […]. Després d'un canvi d'impressions la Secció de Ciències aprovà la proposta presentada pels tres matemàtics presents i donada pel Sr. E. Bonet, qui incorporà prèviament unes esmenes que foren debatudes durant la sessió segons el text que s'adjunta com annex a aquesta acta [no figura]. La proposta fou aprovada amb els vots afirmatius de tots els assistents fora de dos vots en blanc […]. S'acordà presentar la proposta de creació d'aquest centre a la sessió plenària següent.


Secció de Ciències - 12 / 12 / 1983

De la quantitat [de pressupost] reservada per als Treballs de Recerca [11 milions de pessetes], un milió es destina a Centre de Recerca en Matemàtiques. El Sr. Castellet comenta la possibilitat que el pressupost del CRM vagi a part; El Sr. President [Casassas] diu que probablement es tracta d'un centre massa específic; hom decideix que de moment continuarà dins de la Secció de Ciències.


Secció de Ciències - 12 / 12 / 1983

El Sr. Castellet pregunta qui serà realment el responsable del CRM. EL Sr. President respon que la capacitat de decisió la tindrà el Consell (quatre membres de l'IEC), i el Director serà el responsable de l'execució. El Sr. Castellet observa que això retalla molt el càrrec del Director. Creu també que caldria preveure la possibilitat que el Director no fos membre de l'IEC. EL Sr. Casassas fa notar que si un matemàtic té tant de prestigi, és possible que passi a formar part de l'IEC.


Secció de Ciències - 13 / 2 / 1984

El Sr. Castellet informa que ja ha estat constituït el consell del Centre de Recerca Matemàtica, i lliura una còpia de l'acta de constitució (vegeu annex [no figura]).


Secció de Ciències - 13 / 2 / 1984

[El Sr. President] Comunica a continuació el nomenament del senyor Manuel Castellet com a Director del Centre de Recerca Matemàtica, i del senyor Josep Teixidor com a delegat de l'Institut.


Secció de Ciències - 13 / 3 / 1984

Hom comenta que ja ha estat cursada la comunicació oficial al Centre de Recerca Matemàtica que llurs estatuts han estat aprovats per l'Institut, i que els Srs. Josep Teixidor i Manuel Castellet han estat nomenats delegats de l'IEC i director del Centre, respectivament.


Secció de Ciències - 9 / 4 / 1984

A continuació el Sr. Castellet sol·licita que en la propera reunió hom consideri les ofertes rebudes per part de les Universitats de Barcelona i Autònoma de Barcelona per a la ubicació del Centre de Recerca Matemàtica. Comenta també que vindrà, convidat per l'esmentat centre, el Sr. Lluís Santaló, matemàtic eminent i Premi Príncipe de Asturias, i pregunta si seria possible de concedir-li alguna distinció de l'IEC. El Sr. President diu que no hi ha precedents, doncs el Sr. Santaló ja és membre corresponent a més a més de l'Institut.


Secció de Ciències - 9 / 4 / 1984

Pregunta també el Sr. Castellet si cal enregistrar el nom del Centre de Recerca Matemàtica. Hom arriba a la conclusió que no és possible, per tal com no té personalitat jurídica pròpia.


Secció de Ciències - 13 / 6 / 1984

El Sr. Castellet informa que ja ha estat redactat el conveni de col·laboració del C.R.M. amb la Universitat Autònoma de Barcelona, i que s'està treballant en l'esborrany dels convenis que hom efectuarà amb la Universitat de Barcelona i amb la Universitat Politècnica de Catalunya. Comenta també les diverses activitats del C.R.M., entre les quals cal esmentar la notable tasca portada a terme per donar a conèixer la creació d'aquest Centre a la comunitat científica internacional. Informa també que hom ha organitzat estades, per a períodes compresos entre 1 mes i 6 mesos, de 15 matemàtics de reconegut prestigi i de diverses nacionalitats. Hom ha efectuat també contactes per als propers anys.


Secció de Ciències - 13 / 11 / 1984

EL Sr. Castellet informa que en la darrera reunió de la SCCFQiM tornà a sortir la voluntat de les seccions de constituir-se en societats filials. Hom comenta la possibilitat de tenir una Societat Catalana de Ciències que federés les Soceiatats de Física, Química, Matemàtiques i Enginyeria, El Sr. President [Casassas] creu convenient de convocar una reunió amb els Presidents de les Seccions de la SCCFQiM i amb el seu President per a tractar aquest tema. [...]


Secció de Ciències - 14 / 5 / 1985

Hom acorda a continuació la composició següent per als jurats dels premis corresponents a la Secció […] Els senyors Josep Teixidor, Eduard Bonet i M. Castellet per al premi "Ferran Sunyer i Balaguer". […]


Secció de Ciències - 14 / 5 / 1985

El senyor Castellet recorda la sol·licitud de la SCCFQiM en el sentit de celebrar una reunió amb el President de l'IEC per tal de parlar de la possible divisió de la Societat en Secciones. El senyor President decideix convocar una reunió amb les seccions que hi estan interessades.


Secció de Ciències - 10 / 6 / 1985

El Sr. Castellet exposa la proposta per part del CSIC, que el Centre de Recerca Matemàtica signi un acord de col·laboració amb la Confederación Española de Centros Matemáticos y de Estadística. Llegeix a continuació l'esborrany de conveni, que hom discuteix.


Secció de Ciències - 10 / 6 / 1985

A continuació, el Sr. Castellet comunica que el Consell del CRM aprovà, en la darrera reunió, el programa d'activitats per al curs 1985-1986.


Secció de Ciències i Tecnologia - 9 / 2 / 1993

El Sr. Castellet informa sobre el Centre de Recerca Matemàtica, creat per l’IEC l’any 1984. És un centre on fan estades professors estrangers de dos tipus: Sènior (de 2 a 4 mesos) i estades postdoctorals d’un any. Els recursos venen del mateix IEC, de la DGCYT i de la Generalitat de Catalunya (uns 30 millions/any).


Secció de Ciències i Tecnologia - 9 / 2 / 1993

La infraestructura de què disposa és d’una secretària a dedicació plena i una altra a temps parcial, i a més disposen d’una sèrie de pisos llogats prop de la UAB, a fi d’hostatjar els diferents convidats. El Sr. Casassas demana si a partir d’ara la CIRIT es farà càrrec de part del pressupost i, per tant, l’IEC no farà aportacions. El Sr. Castellet comenta que, d’aquesta manera, augmentaran els recursos del CRM i l’IEC no haurà de contribuir-hi. El Sr. Castells demana perquè moltes de les activitats que fa el CRM no les pot fer un departament universitari.. El Sr. Vaquer li contesta que el CRM es més ampli que un departament universitari, i té més flexibilitat administrativa (p.e., llogar pisos) .» /Pàg. 12-13


Secció de Ciències i Tecnologia - 9 / 2 / 1993

El Sr. Castellet també està d’acord amb prioritzar La Farga Catalana i el diccionari de Geologia, i a continuació demana explicacions sobre les partides destinades als grups d’Astrofísica i Física matemàtica. El Sr. Casassas comenta que l’actual direcció de la Secció va investigar els informes dels darrers deu anys de la Secció, i va atorgar els pressupostos en funció dels resultats presentats pels diferents grups de recerca». pàg. 2/5. Annex: «Proposta de pressupost de la Secció per a 1993. Programes Física Matemàtica: 350.000 Publicacions Matemàtiques (Arxius): 800.000 /pàg. 10


Secció de Ciències i Tecnologia - 13 / 6 / 1994

En el segon punt de l’ordre del dia correspon al Sr. Castellet fer la presentació de la seva comunicació sobre “localització a Àlgebra i a Topologia”, la qual és seguida amb gran interès pels assistents. /pàg. 23


Secció de Ciències i Tecnologia - 10 / 1 / 1995

Es decideix nomenar els següents representants per a les ponències per a l’adjudicació dels premis de 1994 (...) - Premi Josep Teixidor (Matemàtiques): Josep Vaqué, Manuel Castellet i Sebastià Xambó.


Secció de Ciències i Tecnologia - 25 / 9 / 1995

S’acorda nomenar el Sr. Joan Girbau delegat de l’IEC a la Societat Catalana de Matemàtiques per renúncia del Sr. Castellet, que era delegat fins ara. /pàg. 2/25


Secció de Ciències i Tecnologia - 13 / 6 / 2000

Comunicació científica: El Centre de Recerca Matemàtica, a càrrec del doctor Manuel Castellet. El Sr. Castellet explica que el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) és un institut universitari adscrit a la UAB creat per iniciativa de l'IEC amb l'objectiu de posar a disposició dels matemàtics catalans un centre d'investigació que estimuli la millora de la recerca matemàtica a Catalunya. Dirigir per un consell format per quatre membres de les disciplines matemàtiques de l'IEC i el president de la Societat Catalana de Matemàtiques. El Sr. Manuel Castellet explica les diverses activitats científiques del CRM, destacant el grup de formació d'excel·lència Marie Curie Training Site i la importància del Premi Internacional Ferran Sunyer i Balaguer. Destaca també el paper del CRM en la difusió de la recerca matemàtica de Catalunya.


Secció de Ciències i Tecnologia - 17 / 9 / 2002

El senyor Castellet s'ofereix per elaborar la semblança del matemàtic Josep Teixidor i Batlle. El president Joaquim Casal i Fábrega proposa destinar unes partides pressupostàries al Grup de Física Matemàtica.


Secció de Ciències i Tecnologia - 9 / 2 / 2004

S'acorda que el Sr. Jou es posi en contacte amb el senyor Antoni Malet, director de la col·lecció "Clàssics de la Ciència" per incloure la publicació de la traducció de l'obra Opera mathematicae, de Pierre de Fermat. El senyor Castellet informa que el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) té previst celebrar a l'IEC un congrés sobre matemàtica i informàtica intel·ligent. El senyor Casacuberta sol·licita un ajut per a col·laborar en un projecte transnacional de la Societat Catalana de Matemàtiques sobre la digitaització de literatura matemàtica. L'IEC ha rebut una proposta de l'equip de la UPC el qual demana que s'organitzi anualment una trobada dels respectius guanyadors del premis Nobel. El Sr. Girbau opina que aquest oferiment és positiu per l'IEC, i recorda que l'equivalent al Premi Nobel de Matemàtiques és la medalla Fields, la qual s'atorga cada quatre anys.


Secció de Ciències i Tecnologia - 9 / 3 / 2004

la senyora Bayer, el senyor Castellet i el senyor Girbau, proposen l'Especialitat de Matemàtiques per a les vacants d'especialitats a membres numeraris de la Secció, justificada per l'augment al nostre país en els darrers anys de la quantitat i la qualitat de matemàtics especialitzats en noves àrees no cobertes actualment a la Secció. S'aprova col·laborar en la conferència del 30 de març a la seu de l'IEC a càrrec del professor Thomas Banchoff de la Universitat de Brown sobre Dalí i les Matemàtiques. El senyor Castellet informa que el Centre de Recerca Matemàtica commemora el seu vintè aniversari. El 9 de novembre es preveu celebrar un acte públic a l'IEC amb una conferència a càrrec del professor Jean-Pierre Serre. D'aquest esdeveniment se'n preveu elaborar una publicació i un CD.


Secció de Ciències i Tecnologia - 12 / 4 / 2005

El senyor Casacuberta, president de la Societat Catalana de Matemàtiques, comenta que la SCM té actualment més de mil associats. Durant el present curs s'ha organitzat un cicle de conferències adreçades als estudiants de matemàtiques de les universitats catalanes i s'ha iniciat el projecte Estímul del talent matemàtic (ESTALMA) dirigit a nois i noies amb un talent especial per a les matemàtiques, que, durant dos anys acadèmics, rebran classes els dissabtes no festius orientades al descobriment i a la investigació matemàtiques. La Unió Matemàtica Internacional (IMU) va engegar el projecte Biblioteca matemàtica digital (DML, Digital mathematical library) per digitalitzar tota la bibliografia matemàtica del món, conservar-la per a la posteritat i posar-la a la Xarxa perquè es pugui consultar de manera universal i gratuïta. En aquest sentit, s'ha ofert a la Societat Catalana de Matemàtiques de formar, amb la Real Sociedad Matemática Española i la Sociedade Portuguesa de matemáticas, un consorci ibèric, que podrà participar com a soci del nivell més alt en el projecte DM-EU. El que es proposa és un projecte per a digitalitzar la bibliografia matemàtica catalana i inserir-la en aquesta biblioteca matemàtiaa mundial. La Societat Catalana de Matemàtiques vol complementar les seves revistes Butlletí de la SCM i SCM/Notícies amb la publicació de treballs de recerca, de divulgació, d'història, d'interés didàctic, que per la seva extensió sigui més apropiat difondre com a llibres. Des de la tardor de 2004, la SCM té una nova pàgina web. La SCM participa en reunions de política científica per a reflexionar i debatre sobre la creació d'un institut espanyol de matemàtiques. . Celebració el 18 d'octubre de 2004 de la segona Jornada d'Enseyament de les Matemàtiques. - Celebració el 2005 a València el congrés "MA.ES 2005", primer congrés conjunt de matemàtiques entre la SCM, la Real Sociedad Española de Matemática Española, la Sociedad de Estadística e Investigación Operativa i la Sociedad Española de Matemática Aplicada. - Abril 2005, celebració de la desena edició de les proves Cangur, organitzades per la Societat Catalana de Matemàtiques per a estimular i motivar l'aprenentatge de les matemàtiques. - Curs que mostrarà la potencialitat de la calculadora simbòlica Wiris, adreçat al professorat de matemàtiques de l'enseyament secundari. - La Czech Mathematical Society i la SCM organitzen un congrés al maig 2005 a Praga. Primera trobada conjunta sobre matemàtiques. El Sr. Castellet pregunta sobre la partida econòmica que l'IEC destina al Centre de Recerca Matemàtica. (es debatrà en una propera reunió). S'aprova una despesa en concepte de participació de la Societat Catalana de Matemàtiques en el projecte Biblioteca matemàtica digital, a petició del senyor Casacuberta.


Secció de Ciències i Tecnologia - 15 / 12 / 2009

El senyor Serrat informa dels Ponents dels Premis IEC: Premi "Josep Teixidor" de Matemàtiques: Pilar Bayer, Manuel Castellet i Joan Girbau. Propostes de recerca, simposis, publicacions pel 2010: Llibre blanc de la recerca matemàtica a Catalunya, proposat pel senyor Castellet.


Secció de Ciències i Tecnologia - 15 / 2 / 2010

La Societat Catalana de Matemàtiques rebrà un ajut de l'IEC de 14.000€. S'informa que la senyora Pilar Bayer ha entrat com a membre numerària a la Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Pressupost de 3100€ per la segona fase del Llibre blanc de la recerca matemàtica a Catalunya, coordinat per M. Castellet


Secció de Ciències i Tecnologia - 22 / 3 / 2010

Presentació d'activitats de la Societat Catalana de Matemàtiques: El senyor Perelló repassa les activitats dutes a terme en el darer any: - Trobada anual. - Jornada per a l'ensenyament de les Matemàtiques. Activitats: - Sessió inaugural. - Proves Cangur - Estalmat. - Olimpíada matemàtica . Proves a l'esprint. - Participació en la promició de dues exposicions itinerants: - "Matemàtiques i vida", amb la Caixa de Manresa. - Exposició amb la FEEMCAT. Publicacions: - Volum 24 (juliol 2009) del Butlletí - Número 29 (desembre 2009) de Notícies Convenis de reciprocitat amb diverses institucions acadèmiques i internacionals. Relacions amb la Sociedad Española de Matemáticas Projectes futurs amb l'International Mathematics Union i amb l'European Mathematics Society El senyor Castellet considera important donar visibilitat a la Societat Catalana de Matemàtiques com a tal, especialment quan organitza activitats conjuntament amb altres institucions. El senyor Girbau valora molt positivament les publicacions de la Societat Catalana de Matemàtiques, malgrat els retards ocasionals que pugui patir la seva publicació.


Secció de Cències i Tecnologia - 21 / 6 / 2010

Presentación del Llibre blanc de la recerca matemàtica a Catalunya, dirigit pel senyor Manuel Castellet. Benvinguda al nou president de la Societat Catalana de Matemàtiques, senyor Joan de Solà-Morales. En la darrera reunió de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, els patrons decideixen donar una réplica de l'escultura "Êssers dependents", de John Robinson, al Premi "Matemàtiques i Societat". Preparació d'activitats per la commemoració del centenari del naixement de Ferran Sunyer i Balaguer.


Secció de Ciències i Tecnologia - 21 / 6 / 2010

El senyor Serrat detalla els membres actuals de l'Àrea de Matemàtiques: - E. Bonet / Estadística - J. Vaquer / Geom. Diferencial - M. Castellet / âlgebra i Topologia - J. Girbau / Geom. Diferencial - P. Bayer / Teoria dels nombres - G. Navarro / Teoria dels grups


Secció de Ciències i Tecnologia - 21 / 3 / 2011

Pressupost de la Secció de Ciències i Tecnologia 2011: - Documental sobre Ferran Sunyer i Balaguer (M. Castellet) 6.000€


Secció de Ciències i Tecnologia - 19 / 9 / 2011

S'incrementa en 10.000€ el pressupost d ela Secció de Ciències i Tecnologia. Noves propostes d'activitats: - Publicació d'una "Selecta de Ferran Sunyer i Balaguer" als Arxius de la Secció de Ciències. El senyor Manuel Castellet explica el projecte i puntualitza que s'executaria econòmicament el 2012.


Activitats on apareix «Castellet»

Acte: Acte d'inauguració dels locals del Centre de Recerca Matemàtica

15 / 11 / 1984


Premi: Premi per a estudiants de la SCCFQiM de Matemàtiques

1985


Congrés: Congrés Internacional de Topologia

1986 - 1986


Conferència: Localització a Àlgebra i a Topologia

1994


Premi: Premi Josep Teixidor de Matemàtiques

1994


Congrés: Congrés sobre matemàtica i informàtica intel·ligent

2004 - 2004


Premi: Premi Josep Teixidor de Matemàtiques

2009



Publicacions on apareix «Castellet»

150 anys de gènesi topològica: d´Euler a Poincaré - 1984 - Arxius de la Secció de Ciències

CASTELLET, M. "150 anys de gènesi topològica: d´Euler a Poincaré". In: CASTELLET, M. (Ed.). *El desenvolupament de les matemàtiques al segle XIX*. Arxius de la Secció de Ciències; Vol. LXXV (1984).

El desenvolupament de les matemàtiques al segle XIX - 1984 - Arxius de la Secció de Ciències

CASTELLET, M. (Ed.). "El desenvolupament de les matemàtiques al segle XIX". *Arxius de la Secció de Ciències*; Vol. LXXV (1984), 230 p.