«L’acceptació per part de la comunitat internacional és molt important, perquè marca l’acceptabilitat i la incorporació de la nostra idea de sobirania». Aquesta és, segons Joan Subirats, responsable del programa de doctorat de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques i catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, una de les claus per a assolir la sobirania de Catalunya. Subirats va oferir la conferència «Sobirania al segle XXI. És possible? Té sentit?» el 14 de gener a l’IEC, en el marc del cicle Sobirana i drets de les nacions. |
En la seva intervenció, Subirats va partir de la definició del terme sobirania i de com ha evolucionat al llarg dels anys fins a arribar al nucli de la seva intervenció: és possible la sobirania a Catalunya? Si Catalunya esdevé independent, «tindrà la capacitat de resoldre els problemes d’acció col·lectiva d’una manera més directa que no pas ara, i amb uns recursos i unes possibilitats més clars». Segons ell, comportaria «un plus de negociació per a Catalunya en l’escenari internacional que la faria més capaç per a fer front als propis interessos».
La conferència de Joan Subirats és la tercera del cicle Sobirania i drets de les nacions, que es va inaugurar el 22 d’octubre de 2012 amb la conferència «Drets i sobirania a l’època contemporània», a càrrec de Samuel Moyn, de la Universitat de Colúmbia (Estats Units). El 12 de novembre, Manuel Cruz Rodríguez, catedràtic de Filosofia Contemporània de la Universitat de Barcelona, va oferir la conferència «Qui decideix realment? A propòsit de la naturalesa del jo». Les properes conferències seran «Westfàlia, postWestfàlia i sobiranies nacionals», de Carles Boix, de la Universitat de Princeton, l’11 de març, i «La nació: pot sobreviure sense el seu propi estat?», de Montserrat Guibernau, de la Universitat de Cambridge, el 18 de març.
La conferència es pot veure a la videoteca de l'IEC |
|