Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «actor»

Cerca el terme al Termcat

1 de 15 de 15 termes 

actor m.

Són els mateixos *actors* els que han de decidir de quina manera els respectius interessos en joc queden més ben articulats.

Diari ARA - 26/2/2012

actor m.

Els més de 380 estrangers que treballen al PRBB són *actors* imprescindibles perquè junts puguem fer de Barcelona la ciutat a la qual aspirem.

El·lipse - 1/4/2013

actor m.

Tal com va recollir Línia Les Corts el passat mes de setembre, la iniciativa aposta per l'ús eficient de l'aparcament, emmarcada en l'economia col·laborativa, però ara ha introduït nous *actors*: els gestors d'aparcament de total confiança.

Línia Les Corts - 8/4/2014

actor actriu m. i f.

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa, va explicar ahir l'esforç especial que s'ha fet durant el 2014 per solucionar un dels problemes que més crítiques genera al departament de Salut; i va felicitar tots els *actors* d

Diari ARA - 12/2/2015

actor actriu de repartiment m. i f.

L’actriu de 27 anys no només va guanyar l’Oscar com a *actriu de repartiment* pel seu paper a la pel∙lícula La chica danesa, sinó que també se’l va endur, segons molts crítics de moda, per haver triat la firma francesa Louis Vuitton, de la qual és i

La Vanguardia - 1/3/2016

actor actriu de repartiment m. i f.

L'actor nord-americà George Kennedy, guanyador d'un Oscar al millor *actor de repartiment* el 1967 pel paper a La llegenda de l'indomable, va morir diumenge passat, als 91 anys, a casa seva, a Boise (Idaho), per causes naturals, segons ha comunicat la fam

El Periódico (català) - 1/3/2016

actor actriu de repartiment m. i f.

Una llarga llista de 13 pel·lícules van marxar a casa amb una sola estatueta: Brie Larson va guanyar el premi a la millor actriu per La habitación; Mark Rylance i Alicia Vikander van tenir els premis a *actors de repartiment* per El puente de los espías i

Avui - 1/3/2016

actor revelació m.

És l’actor més jove que ha aconseguit el Premi Goya al millor *actor revelació* i la Concha de Plata al millor actor en el Festival de Cinema de Sant Sebastià.

L'Hiperbòlic - 1/1/2011

actoral adj.

De Das Gestell cal destacar la fabulosa energia del grup *actoral* i un equilibri notable en tot el conjunt.

Avui - 13/6/2011

actoral adj.

Podríem dir que per formació i per vocació, la força dels seus espectacles radica en el treball *actoral*, a partir del qual creen tot el submón de personatges extirpats de lo quotidià.

Antic Teatre - 1/7/2011

actoral adj.

Perquè més que un gest polític, més que un recurs *actoral*, més que cap altra cosa, la seva actuació desbordava esperit i aire torero.

El Periódico (català) - 23/7/2011

actoral adj.

L'eix principal del treball *actoral* ha estat, segons explica Villegas, entendre el text, que caminava sol, i dir-lo ben dit, perquè per si mateix ja és molt emocionant.

Time Out Barcelona - 30/9/2011

actoral adj.

La llista seria llarguíssima, amb noms tan populars de totes les latituds, de Tom Hanks a Karra Elejalde, de Johnny Depp a Valeria Bruni Tedeschi, de Robert de Niro a Mel Gibson... per no parlar d'aquells que han excel·lit tant en la faceta autoral com en l'*actoral*: Charles Chaplin, Clint Eastwood o Takeshi Kitano.

La Vanguardia - 15/8/2014

actoral adj.

Jo en tinc referents musicals, cinematogràfics i *actorals*.

Avui - 8/2/2016

actor-cantant m.

El que no ha canviat és el nivell d’exigència física que Santos reclama als seus *actors-cantants*.

Avui - 17/2/2010

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa