Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «u»

1 de 100 de 150 termes 

uberització f.

Microsoft + LinkedIn = '*uberització*' de la feina?

Diari ARA - 19/6/2016

uberitzar v. tr [+]

No és tan desgavellat pensar que l'objectiu sigui *uberitzar* el mercat de treball; és a dir, revolucionar-lo de tal manera que cada perfil de Linkedin es converteixi en una empresa capaç de contractar i ser contractada per altres companyies i individus p

Diari ARA - 19/6/2016

uberlunch m.

I com aquesta hòstia de realitat convindria a més d'un coachsurfer que flipa amb els *uberlunches*, els brunchwithins i l'economia col·laborativa en general.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

ubicar-se v. pron.

Ideològicament, els catalans segueixen *ubicant-se* al centre-esquerra, ja que la mitjana de puntuació és d'un 4,42, en què el 0 és l'extrema esquerra i el 10 l'extrema dreta.

El Periódico (català) - 22/1/2010

ucedista adj.

Era jo sol qui seguia dret enmig d'un mar de caps *ucedistes* que havien votat en contra i de tots els socialistes que s'havien abstingut.

El Periódico (català) - 23/3/2014

uci f. [+]

Des d'aleshores, ha aconseguit contractes de 40 hores mensuals com a suplent a les *ucis* de la Vall d’Hebron, pels quals va cobrar 300 euros al mes, més 11 guàrdies mensuals de cap de setmana -24 hores per torn- que va fer en tres centres privats diferen

El Periódico (català) - 10/2/2016

udon adj.

El mestre Keiji ens explica que calen deu anys de pràctica per ser un sushiman de qualitat i de moment basen la seva oferta en l'excel·lència dels fideus *udon* i altres propostes nipones de cuina casolana.

La Vanguardia - 16/10/2015

ukelele m. [+]

De l'últim ja han passat dos anys, i en la seva cançó bandera, Diez mil maneras, va recórrer a l'*ukelele* en un moment en què aquest instrument tan diminut encara era patrimoni de l'indie.

El Periódico (català) - 24/7/2016

ull de l'huracà m. [+]

Si el capitalisme és opressió, si l’existència de classes socials és l’arquitectura de la dominació, el món del treball es troba a l’*ull de l’huracà*, a la línia de fractura de la lluita de classes.

Catalunya - 1/1/2016

ull de llebre m.

Sushi, tàrtars o cebiches, explicaven, són els plats ideals per a aquest vi, elaborat amb garnatxa, viura i *ull de llebre*.

Diari ARA - 5/5/2016

ullera sueca f.

I, finalment, les de policarbonat, també anomenades *ulleres sueques*, són les ulleres d'entrenament o de competició.

Claror - 8/9/2011

ulleraire m.

El gremi de llibreters el 1553, el gremi de paraires (actualment: Gremi de Fabricants de Sabadell) el 1559, el gremi d'*ulleraires* (actualment: òptics) el 1596, el gremi de blanquers el 1693.

Avui - 13/9/2014

ulleres d'aigua f. pl.

Només necessitem unes aletes amb un tub i unes *ulleres d'aigua* per gaudir de la bellesa del món submarí.

DiR Emotions - 1/7/2010

ull-objectiu m.

Circulen davant els *ulls-objectiu* del narrador tot un munt de personatges que l'envolten, que viuen i moren a prop seu, però que també pateixen i enganyen.

Lletres - 1/2/2010

ultimate m.

L'*ultimate* no és més que l'esport reglat, de camp, més estès i popular que es practica amb un frisbee o disc volador, que va molt més enllà de l'intercanvi de passades i acrobàcies.

La Vanguardia - 15/8/2014

ultra adj.

Agressió *ultra* a un diputat francès i la seva companya.

La Vanguardia - 1/3/2012

ultraaccelerar v. tr

Una comèdia britànica de ritme *utraaccelerat*, sobre quatre amics que necessiten fer un munt de diners ràpids després de perdre una partida de pòquer.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

ultraactivitat f. [+]

Al matí, el secretari d’Organització de CC.OO., Ramón Górriz, va advertir que, encara que estan negociant altres qüestions més generals com la *ultraactivitat* o la inaplicació de convenis, el primer punt que s’ha de tancar per avançar en aquest acord és

La Vanguardia - 17/11/2016

ultracadena f.

Aquest jurista de reconegut prestigi i d'àmplia trajectòria, en paraules de Soraya Sáenz de Santamaría, ha estat portaveu del CGPJ, magistrat penal de l'Audiència Nacional, articulista de La Razón, contertuli del programa El gato a l'agua de la *ultracade

El Periódico (català) - 13/6/2013

ultracatòlic -a adj. [+]

Juan Manuel de Prada arrossega fama de conservador i polemista -cultivada setmanalment a través de les pàgines del diari Abc -; també d’*ultracatòlic*.

Diari ARA - 2/11/2016

ultracaverna f.

La *ultracaverna* espanyola vota Trump.

Diari ARA - 5/11/2016

ultracentralista adj.

Votar a partits *ultracentralistes* ens surt molt i molt car i si a més li afegim tenir un president inútil que només cerca quedar bé amb Madrid encara més.

Diari de Balears - 9/1/2013

ultracomercial adj.

En Colomo i la seva tropa fan versions impossibles de Camela, Mecano, Beyoncé i altres grups *ultracomercials* en una nit intensa i esbojarrada.

Time Out Barcelona - 18/12/2014

ultracompacte -a adj.

Samsung Electronics ha ampliat la seva família de videocàmeres *ultracompactes* amb la incorporació de dos models.

El Periódico (català) - 24/2/2010

ultracompetitivitat f.

Per diverses raons, aquesta relació de poder-contrapoder a nivell mundial s’ha desequilibrat fortament a favor dels que manen, del turbocapitalisme, en favor de la desregulació i *ultracompetitivitat* de la mà d’obra a escenaris globals on els llocs de tr

Catalunya - 1/1/2016

ultraconcentrar v. tr

El nou KH-7 Vajillas, de fórmula *ultraconcentrada*, ofereix màxima eficàcia en el rentat a mà.

Sabor... - 1/3/2016

ultracondensador m.

El vehicle està propulsat per un motor de 230 kW alimentat per bateries de sodi-níquel que, juntament amb els *ultracondensadors*, li donen una autonomia d'entre 200 i 250 quilòmetres, segons les condicions d'operació.

El Periòdic - 15/2/2015

ultracongelació f.

Però la *ultracongelació* pressupostària de la crisi la va frenar i va fer que sota el govern de Xavier Trias l'assumpte es limités a una barata pacificació, basada en l'eliminació de la parada d'autocars de Ramon Berenguer el Gran i Antoni Maura i a fome

El Periódico (català) - 1/3/2016

ultraconservador m. [+]

El sector més afí al catalanisme intenta pensar que els interessos que mouen aquests *ultraconservadors* són, ara mateix, totalment oposats a les noves directrius marcades pel papa Francesc.

Avui - 3/3/2014

ultraconservador -a adj. [+]

Peña va elevar el to de les seves crítiques cap al polític *ultraconservador*, que també proposa deportar els onze milions d'indocumentats

La Vanguardia - 11/3/2016

ultraconservador -conservadora m. i f. [+]

L'*ultraconservador* i extremista religiós va guanyar a Texas, d'on és originari, i va vèncer (amb certa sorpresa) a Oklahoma i Alaska.

Avui - 3/3/2016

ultraconservador -dora m. i f.

L'*ultraconservador* Ted Cruz guanya el caucus d'Iowa remuntant en les enquestes.

El Periódico (català) - 3/2/2016

ultraconservador -ora adj.

L'última dècada no ha estat gens bona per l'Aràbia Saudita, estat *ultraconseravdor* i principal exportador de petroli del món.

La Vanguardia - 30/4/2015

ultracontemporani -ània adj.

A la capital hi pot haver el teatre oficial i, a aquest barri, produir teatre internacional *ultracontemporani*.

Avui - 13/8/2012

ultracool adj.

Acosteu-vos a Cafés el Magnífico, casa d'avantguarda i qualitat cafetera a Barcelona, i veureu que les cafeteres en exhibició són de filtre: encara que aquesta mena de preparació arrossegui el malnom d'aguachirri, qui hi entén assegura que preparada amb una bona màquina -l'*ultracool* Chemex, per exemple- combina suavitat i sabor màxim.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

ultractivitat f.

Aquests convenis perdien el dia 7 la *ultractivitat*, ja que la reforma laboral limita a un any la renovació en cas de conflicte.

Avui - 16/5/2013

ultradefensiu -iva adj. [+]

Mourinho ha plantejat un partit *ultradefensiu*, gens nou, per descomptat.

El Periódico (català) - 23/4/2014

ultrademencial adj.

Un país totalment desforestat i arrassat amb una superpoblació *ultrademencial*?

Avui - 21/1/2010

ultradespert -a adj.

Tot i que la dona té un físic vigorós i un cap *ultradespert*, pateix fortes migranyes que combat a base de contundents analgèsics.

El Periódico (català) - 6/8/2012

ultradistància f.

Aquest passat cap de setmana es va dur a terme la Ronda dels Cims a Andorra, una cursa d'*ultradistància* on varen prendre la sortida més de 300 corredors.

L'Enllaç dels anoiencs - 17/7/2014

ultraeconòmic -a adj.

L'aliança automobilística Renault-Nissan desenvoluparà una nova gamma de vehicles *ultraeconòmics*.

El Periódico (català) - 23/11/2011

ultraespanyolista adj.

Parlar amb seny i dir les veritats és ser *ultraespanyolista*?

El triangle - 31/5/2013

ultra-estable adj.

Els dos rellotges atòmics volen en redundància i utilitzen les oscil·lacions *ultra-estables* d'un àtom d'hidrogen per a mesurar el temps amb una precisió de 0,45 nanosegons cada 12 hores.

Telecos.cat - 1/1/2014

ultraexclusiu -iva adj.

Un excèntric multimilionari que col·lecciona compulsivament peluixos *ultraexclusius*; i fins un actor nan i amb pretesos poders psíquics que malviu eternament enamorat de l'actriu que fa de Blancaneu a l'obra de teatre en què ara participa.

La Vanguardia - 14/2/2013

ultraexpansiu -iva adj. [+]

Els avisos del Bundesbank es produeixen en un context d’indissimulada frustració davant la política monetària *ultraexpansiva* del Banc Central Europeu (BCE), que presideix el banquer italià Mario Draghi.

La Vanguardia - 17/11/2016

ultrafamós -osa adj.

Aquesta és la recepta del director barceloní per la seva adaptació lliure de la *ultrafamosa* Gata de Tenessee Williams.

El Periódico (català) - 2/10/2010

ultrafavorit m.

Jordi Alcobé, que compareix amb Mònica Bonell com a número dos, descartava així la llufa d’*ultrafavorits* amb què DA parteix a Canillo.

Diari Bondia - 19/2/2015

ultrafondista m.

Un terreny adobat per als neptuns de l'aigua, per als tragamilles, per als *ultrafondistes*, per als malalts del triatló i per a aquells homes i dones de ferro que entrenen els ironman.

El Periódico (català) - 3/7/2011

ultrafons m. [+]

Quan no compra o ven accions, corre, va en bicicleta, neda -és un habitual a les proves més exigents d'*ultrafons*-, escriu a les xarxes socials- té 213.000 seguidors a Twitter-, treu al mercat un nou llibre o exerceix de coach empresarial i esportiu.

Món Universitari - 1/1/2016

ultraindigenisme m.

No menys important ha estat la seva capacitat per derrotar els de Santa Cruz que postulaven el separatisme, així com l'*ultraindigenisme* de les oenagés, que pretenia disgregar-nos en 36 inexistents nacions.

El Periódico (català) - 13/10/2014

ultrajacobí -ina adj.

Amb l'excusa de la crisi, el govern central intenta recentralitzar un model ja prou centralista i centralitzat. De fet, els atacs contra Òmnium Cultural formen part d'aquesta estratègia *ultrajacobina* i maldestra que persegueix l'objectiu de desnaturalit

Diari ARA - 2/3/2012

ultraliberal adj. [+]

És qüestió de prioritats i el que està clar és que un país governat per una dreta *ultraliberal* no facilitarà aquest canvi beneficiós pels empresaris, perquè implica millores en la competitivitat i la productivitat.

El Tot Badalona - 18/3/2016

ultraliberalisme m.

Comença a recuperar-se però té un problema d'identitat política després de les múltiples reencarnacions de l'*ultraliberalisme* al patriotisme econòmic que han marcat la legislatura.

Diari ARA - 17/3/2012

ultralocal adj. [+]

Joan Miró ja propugnava l'exhibició d'una personalitat *ultralocal* per reforçar, alhora, la seva voluntat universalista.

La Vanguardia - 9/2/2016

ultralocalisme m. [+]

Són exemples d'*ultralocalisme* fructífer.

El Punt Perpinyà - 10/5/2013

ultralocalista adj.

Aquest llibre, el més *ultralocalista* de tots, és prou coherent per presentar-se amb peu d'impremta de Catarroja, Figueres i Perpinyà.

El Punt Perpinyà - 10/5/2013

ultraman m.

Iolanda López ha acceptat el repte de Josef Ajram (*ultraman*, day traider i imatge DiR) de convertir-se en triatleta el proper 16 d'octubre al Garmin Barcelona Triatló per una gran causa solidària: aconseguir fons per a la Fundació Josep Carreras [...].

DiR Emotions - 1/9/2011

ultramodern -a adj. [+]

Va destacar també que el tren granota, de la sèrie 3.400, i l'*ultramodern* que al setembre començarà a circular a la línia del Vallès, el 113 han estat fabricats a Catalunya.

El Periódico (català) - 13/6/2013

ultramodernitat f.

La *ultramodernitat* del país es mesura a l'aeroport d'Inchon, el de més bon funcionament mundial els últims cinc anys.

El Periódico (català) - 3/7/2011

ultramonàrquic m.

Alguns *ultramonàrquics* espanyols aprofiten el descrèdit de la família reial per elogiar el besnét.

El triangle - 8/2/2013

ultramotivat -ada adj.

Pel tècnic, el més estrany seria no arribar *ultramotivats* a aquest partit, seria de tontos, ja que el Barça és el més fort del món i el que fa més bon futbol.

Diari ARA - 3/4/2012

ultranacionalisme m. [+]

Més enllà de l'*ultranacionalisme* d'un percentatge mínim però sorollós, la qüestió de fons la plantejava un analista estranger.

El Periódico (català) - 3/6/2012

ultranacionalista adj. [+]

Aquests grups, molts d'ells militants *ultranacionalistes*, actuen il·legalment a la frontera, on retornen, sense cap garantia jurídica, els que entren irregularment des de Turquia.

Diari ARA - 13/4/2016

ultranaïf adj.

La nova creació de Banksy, d'estil *ultranaïf*, consisteix en una nena que fa rodar un pneumàtic encès, i és un regal a l'escola perquè quan la institució va decidir canviar els noms dels quatre edificis que la integren els estudiants van votar per posar

La Vanguardia - 8/6/2016

ultranutritiu -iva adj.

Un xampú *ultranutritiu* que reestructura els cabells gràcies a la mantega d'il·lipè, de DUCRAY.

DiR Emotions - 1/9/2011

ultraortodox m.

L'esplanada davant del mur es va omplir d'*ultraortodoxos* que va insultar les dones, la majoria dels corrents reformista i conservador del judaisme, els van llançar ampolles d'aigua, escombraries, pedres i fins i tot també alguna cadira.

El Periódico (català) - 13/5/2013

ultraortodox -a adj. [+]

La seguirien dos partits *ultraortodoxos*: el Shas (7) i el Judaisme Unit de la Torrà (6).

Avui - 18/3/2015

ultraportàtil m.

Un *ultraportàtil* que cap en una bossa.

El Periódico (català) - 11/5/2010

ultraprecarietat f.

Hem canviat la ultraseguretat per la *ultraprecarietat*, que sent optimista jo penso que desembocarà en una més gran redistribució de les rendes.

Avui - 23/9/2013

ultraprotector -a adj.

«Ens estem trobant amb perfils de pares molt dispars, començant per l'*ultraprotector* i superimplicat de classe mitjana alta, el tipus de progenitor al qual denominem pare-helicòpter, que fins i tot arriba a coartar per excés el desenvolupament del seu f

El Periódico (català) - 3/3/2015

ultraràpid -a adj. [+]

El tren *ultraràpid* Hyperloop, més a prop de fer-se realitat.

El Periódico (català) - 3/2/2016

ultrarealista adj.

És la figura *ultrarealista* del caganer, ironia vivent de l'alta alquímia.

Diari ARA - 29/12/2014

ultraresistència f.

La Beatriz Garcia és la primera dona diabètica que participa en una de les curses d'*ultraresistència* més dures del món.

Diari ARA - 3/6/2013

ultraric m.

Als *ultrarics* espanyols, l'any passat tampoc els va anar gens malament.

El Periódico (català) - 12/3/2010

ultraric ultrarica m. i f.

En fi, ja m’agradaria a mi que tots els rics, megarics i *ultrarics* instal·lats a Catalunya tinguessin el comportament d’algun dels rics, megarics i ultrarics americans.

Diari ARA - 11/11/2016

ultrasecret -a adj. [+]

El 20 de maig va volar a Hong Kong i el 5 de juny The Guardian i el Washington Post van començar a publicar les filtracions sobre els programes d'espionatge de la NSA, recolzats pels documents *ultrasecrets* que Snowden va extreure de l'agència.

El Periódico (català) - 24/6/2013

ultraseguretat f.

Hem canviat la *ultraseguretat* per la ultraprecarietat, que sent optimista jo penso que desembocarà en una més gran redistribució de les rendes.

Avui - 23/9/2013

ultraseparatista adj.

Tots els Estats del món, quasi dos centenars, des de l'Afganistan a Zimbabwe, són delirants separatistes i *ultraseparatistes* o solament ho som els catalans que desitgem un Estat propi per al nostre país?

El triangle - 31/5/2013

ultraseqüenciació f. [+]

La Unitat de Genòmica del CRG, que presta serveis en els camps dels microarrays i la *ultraseqüenciació*, i la unitat mixta CRG/UPF de Proteòmica s'han integrat a la base de dades MERIL (Mapping of the European Infrastructure Landscape).

El·lipse - 1/2/2013

ultrasur m. i f.

Els *ultrasur* reapareixen amb la salutació feixista.

La Vanguardia - 19/1/2015

ultratecnificat -ada adj.

No s'hi val a convertir zones determinades en llocs *ultratecnificats* mentre els barris amb menys renda continuen tenint problemes de connectivitat.

Diari ARA - 1/3/2015

ultratecnològic -a adj.

Adoptant la forma de sèrie històrica, The Knick transporta l'espectador a un hospital de principis del segle XX i transgredeix uns quants dels principis bàsics tradicionals del gènere mèdic, com l'equipament *ultratecnològic* (per motius lògics) o les ope

La Vanguardia - 16/10/2015

ultratou -va adj.

El dubte és si es conformaran amb el compost tou –amb el qual Rosberg va fer el millor temps absolut en la pretemporada del curs passat– o si també muntaran el supertou i l'*ultratou*.

Avui - 1/3/2016

ultratradicionalista m.

La rehabilitació dels bisbes excomunicats el 1988 a causa de la seva oposició al Concili Vaticà II va ser considerat un gest de complicitat amb els *ultratradicionalistes*, oposats al diàleg interreligiós i, fins i tot, a l'ecumenisme.

Avui - 13/2/2013

ultratrail f.

La campiona del món d'*ultratrail*, Núria Picas, ha confirmat la seva participació a la Marató dels Cims, que aquest any formarà part de les Skyrunner National Series d’Andorra, Espanya i Portugal.

Diari Bondia - 9/2/2015

ultratronat -ada adj.

M'havia fet el propòsit de no destorbar més els pacients lectors amb els mitjans *ultratronats* que solquen les aigües digitals, però aquesta és massa bona per deixar-la escapar.

Diari ARA - 13/8/2013

ultravigilar v. tr

En una societat *ultravigilada* tothom és antisistema.

Diari ARA - 13/3/2015

ultraviolent -a adj.

Cinema de gàngsters *ultraviolent* i melodrama social.

La Vanguardia - 9/3/2013

ultravirtuós -osa adj.

Pianista *ultravirtuós*, ídol de masses, místic visionari, defensor incansable dels músics més avançats del seu temps, compositor polièdric que tant abraça la brillantor més decorativa com obre les portes del futur, Franz Liszt té innombrables mèrits per

Avui - 9/2/2011

ultraxou m.

S'ha fet famós amb els *ultraxous*: espectacles que són com monòlegs però sense acudits, sense moments quotidians, sense recursos fàcils.

Diari ARA - 20/3/2014

umami adj. [+]

Els tomàquets madurs són l'exemple perfecte per descriure el sabor *umami*; la sopa de neurones, també.

El Periódico (català) - 13/3/2014

umma f.

En el vídeo, emès per la televisió Al-Jazira, Al-Balaui, que hi apareix amb barba i vestit amb un uniforme militar i un turbant al cap, explica en àrab que el seu missatge està dirigit "als enemics de la *umma* (nació musulmana), a la Intel·ligència jorda

El Periódico (català) - 10/1/2010

umrah hajj m.

Però ahir el ministre de Cultura, Ali Jannati, va anunciar a la televisió estatal que el president Rohani havia ordenat suspendre els viatges de pelegrinatge de l'*umrah hajj*

La Vanguardia - 15/4/2015

unànim -a adj.

El president espanyol ha obtingut l'aval gairebé *unànim* del Congrés per tirar endavant l'operació aliada a Líbia.

Diari ARA - 23/3/2011

unbelievable adj.

Amb aquesta tropa de persones tan *unbelievable*, qui troba a faltar el bocamoll cantant londinenc Justin Bieber parlant d'Anna Frank?

La Vanguardia - 18/4/2013

unclear adj.

Això és arquitectura *unclear* i aquest és l'objecte d'estudi dels seus especialistes.

Avui - 23/9/2012

undécima f. [+]

Camí de la *undécima*, Navas ha mantingut la porteria verge en 9 dels 11 partits disputats.

Avui - 1/6/2016

underground adj. [+]

Per ara és l'última gran obra del pare del còmic *underground*.

Diari ARA - 20/7/2016

unfollow m.

Saben que la publicitat decep perquè l'analítica els mostra que cada vegada que hi ha una piulada publicitària alguns seguidors els fan un *unfollow*.

Diari ARA - 13/3/2014

uni f. [+]

Fins a fa 9 mesos, quan van obrir la carpeta de la *uni* i el van tirar endavant.

Diari ARA - 7/10/2016

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa