Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «uni»

Cerca el terme al Termcat

1 de 29 de 29 termes 

uni f.

A 'Irrational man' i a 'Merlí', els dos mestres donen una visió de la filosofia tan atractiva i fresca que t'entren unes ganes de tornar a la *uni* a 'liarla parda' una estona.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

uni f.

Fins a fa 9 mesos, quan van obrir la carpeta de la *uni* i el van tirar endavant.

Diari ARA - 7/10/2016

unicel·lular m.

Nosaltres comparem els animals amb els *unicel·lulars* més propers, i així podem anar més enrere i extrapolar com era l'ancestre just abans de l'aparició de la multicel·lularitat.

El·lipse - 1/4/2013

unidosi f.

Anys més tard, el 2009 funda OneDose Pharma, el primer laboratori del món de la indústria farmacèutica que comercialitza medicaments en *unidosis*.

Barcelovers - 1/1/2015

uniformat m.

Els amos dels bars del voltant dels jutjats tampoc miraven gaire bé els *uniformats*, perquè no deixaven passar ningú.

Diari ARA - 26/2/2012

uniformat m.

Els *uniformats* han estat utilitzats com una força encarregada de mantenir a la Constitució el secularisme impulsat per Atatürk, afirma Fàtima (pseudònim), periodista d'un dels principals diaris locals.

Diari ARA - 19/3/2012

uniformat m.

D'una banda, l'acceptació que un civil com Nicolás Maduro sigui el comandant en cap dels *uniformats* lleials a la revolució bolivariana.

La Vanguardia - 9/3/2013

uniformat uniformada m. i f.

Quan va ser exculpat l'*uniformat* Darren Wilson, les escenes de Baltimore demostren el nivell d'ira latent.

La Vanguardia - 27/4/2015

uniformat uniformada m. i f.

Un soldat carrega l’escopeta i la bandera confederada: és l’homenatge als *uniformats* de sud que defensaven l'esclavitud.

La Vanguardia - 3/3/2016

uniformista adj.

Entre altres coses, consolida el model de cossos –sistema d’organització força discutible–, generalitza un instrument tan rígid com les relacions de llocs de treball, petrifica –sacralitzant les proves memorístiques– l’oposició tradicional com a sistema d

El Periódico (català) - 12/3/2010

uniformitzador -a adj.

L'esperit d'aquesta resolució judicial no és altre que la imposició d'un model polític imperialista i *uniformitzador*, hereu directe del Decret de Nova Planta.

El triangle - 16/9/2011

uniformitzador -a adj.

Ens hauria d'explicar clarament quin objectiu persegueix la seva proposta, tret que no sigui únicament la fal·lera *uniformitzadora* que presenta el Govern espanyol (i no només en l'educació).

El Periódico (català) - 23/9/2012

uniformitzador -a adj.

No hi ha dubte que la qüestió es planteja entre la immersió o bé l'assimilació *uniformitzadora*, tal com està succeint al País Valencià i a les Illes Balears.

El triangle - 31/5/2013

uniformitzador -a adj.

És el model del que li espera a aquell que no és capaç de resistir l'ofensiva *uniformitzadora* i recentralitzadora: desmantellament de l'autonomia, nul respecte a la identitat pròpia i marginació econòmica.

Diari ARA - 19/2/2014

uniformitzador -a adj.

Un informe del Govern al qual ha tingut accés l'ARA i que revela l'abast de l'ofensiva *uniformitzadora* és el tema destacat del diari ARA d'aquest dijous.

Diari ARA - 3/4/2014

uniformitzador -a adj.

Més aviat ens llança un desafiament: ¿sabrem trobar una experiència no *uniformitzadora* del que és universal?

Diari ARA - 1/3/2015

uniformitzador -ora adj.

En el discurs d’Ada Colau, a més a més de comprensible inòpia en el terreny de les polítiques culturals, mai trepitjat i esperem que mai sollat, s’hi traslluïen tics contra el pluralisme provinents de velles ideologies en teoria alliberadores i a la pràct

El Periódico (català) - 16/6/2015

unilateralisme m.

Si el multilateralisme comporta cedir davant de dictadures en temes fonamentals, aleshores millor que ens quedem amb l’*unilateralisme* dels demòcrates.

Avui - 1/1/2010

unilateralisme m.

L'ensulsiada soviètica, lluny de propiciar una nova i necessària arquitectura mundial, va obrir la porta a l'*unilateralisme* i a aberracions jurídiques com la "guerra preventiva", que tantes atrocitats ha provocat i que vulnera els més elementals princip

El triangle - 16/9/2011

unilateralisme m.

Hem debatut sobre els possibles escenaris de futur, amb l'atrinxerament de l'*unilateralisme* a la Generalitat i la perspectiva que aquest reforci al seu torn l'enroc dels partits immobilistes a Espanya?

El País - 13/1/2016

unilateralitat f.

El procés continua i no evitarà la *unilateralitat* de les decisions, que és un altre dels errors que s'han comès.

El País - 13/1/2016

unilocalitzar v. tr

Les empreses que més hi van perdre -i també les que més van haver d'abaixar la persiana per sempre- són les anomenades empreses *unilocalitzades*, que són les que tenen un sol punt de venda (les típiques botigues familiars).

Avui - 13/2/2014

uninacional adj.

L'estat *uninacional* o la sortida de l'estat.

El Temps - 29/11/2013

unitat mòbil f.

Habitualment els periodistes s’ubicaven a l’exterior dels recintes, de manera que es provocava un efecte crida per als aficionats de la zona, que a partir de les primeres connexions s’agrupaven al voltant de la *unitat mòbil* per seguir, aplaudir o desapr

Diari ARA - 9/2/2015

universalitzador -a adj.

El carrer és el lloc de socialització per excel·lència: democràtic (tothom pot dir-hi la seva) i *universalitzador* (no exclou ningú: rics i pobres, joves i vells).

laFestassa - 1/4/2010

universari m.

Marcel Gros ha creat aquest espectacle per celebrar el seu trentè *universari*, en lloc d'aniversari.

Diari ARA - 23/9/2011

universíada f.

Pol Carreras va ser setè en l'eslàlom de l'*universíada* de Sierra Nevada.

Avui - 15/2/2015

universitat-empresa f.

D'ençà que va començar la crisi s'ha evidenciat no només la restricció d'accés a les classes populars, sinó que cada cop ens acostem més al model d'*universitat-empresa* que demanda el mercat del capital.

Universitat Pompeu Fabra - 1/1/2016

university adj.

I si encara així no has aconseguit pegar el pinyol *university* que tant esperes, no et perdis la pròxima festa universitària, que allà, segur, amb les copes i l'obscuritat, tot és fluid, la nit confon i els moixos són negres!

L'Hiperbòlic - 1/2/2010

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa