Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «j»

1 de 100 de 110 termes 

jabugo m. [+]

Pel que fa als primers plats, el cuiner Oriol Ivern, del restaurant Hisop, aposta perquè els xefs domèstics s'atreveixin amb dues propostes que ell oferirà en el menú de Cap d'Any: l'ostra amb *jabugo* i canviar i l'arròs d'escopinyes amb bergamota.

Diari ARA - 29/12/2014

jachkar m.

Un *jachkar*, que en armeni significa creu de pedra.

El Periódico (català) - 23/4/2013

jaciment d'ocupació m.

I les perspectives no són gens bones malgrat que s’escarrassen a trobar nous *jaciments d’ocupació* per a un col·lectiu.

La Torre - 30/1/2012

jacobinista adj.

De res serveix la normalització lingüística si des de Madrid sempre hi ha la temptació de reduir al mínim la presència del català amb centralismes i actituds *jacobinistes* i decimonòniques.

EbreDigital - 29/9/2013

jacobinonacionalista adj.

L'objectiu de Michael Debré, que tenia una visió molt *jacobinonacionalista*, era desplaçar el que estava massa ple al que estava massa buit, explicava ahir al canal LCI l'investigador del CNRS Philippe Vitale.

La Vanguardia - 19/2/2014

jacuzzi m.

L'hotel Ciutat de Girona ha decidit ampliar l'oferta de serveis que ofereix als clients construint una piscina climatitzada amb *jacuzzi* i sortidors d'aigua i una sala on es pot practicar ciclisme indoor.

Avui - 7/2/2013

jahiliya f.

Segons l'islam, l'era que va precedir la fugida de Mahoma a Medina (622 d.d.C.) es coneix com a *jahiliya*.

Diari ARA - 27/2/2011

jailbreak m.

El *jailbreak* consisteix a aconseguir accedir a tots els arxius i les carpetes de l'iPad per poder, entre altres coses, instal·lar aplicacions de tercers no autoritzades per Apple i modificar les que ja estan instal·lades.

El Periódico (català) - 6/4/2010

jaima f.

Instal·larà una *jaima* on se serviran te i dolços.

Bon dia - 25/7/2013

jaleo m.

Tangos, seguiriyas, martinetes, alegries, la bulería de Mi soledad, els *jaleos* de Pasión gitana i la soleá por bulerías de Soul emergeixen a l’escenari amb àgil ritme en un espectacle de dues hores sense interrupcions.

El Periódico (català) - 6/8/2012

jam f. [+]

La classe acaba a les deu del vespre, just quan comença la *jam*, o sigui el ball, on tothom balla lindy hop.

dDONA - 1/1/2014

jam rock m.

Completen la nòmina internacional el *jam rock* de John Butler Trio i el folk-blues de Valerie June.

Diari ARA - 9/4/2014

jam session f. [+]

Tot seguit, *jam session* de ratafies amb tastos de licors i comentaris dels seus productors.

Diari ARA - 10/11/2016

jamahiriya f.

Líbia va deixar de ser una república i es va convertir en una *jamahiriya*, un neologisme que significava govern del poble.

El Periódico (català) - 27/2/2011

jambalaya f.

Hi ha la típica mariscada, amb les ostres gegantines del golf de Mèxic, però també nombrosos plats de la cuina criolla i cajun que contenen peix i marisc: una etoufée amb gambes o cranc, la *jambalaya* (cosina llunyana de la paella).

El Periódico (català) - 11/5/2010

jam-session f. [+]

Una *jam-session* destinada a presentar tota la banda va fer abaixar una mica el ritme, poc després recuperat gràcies a Makes me wonder, un altre dels seus millors temes, una espècie de tribut a Michael Jackson amb la pista de patinatge com a escenari ide

El Periódico (català) - 16/6/2015

japonisme m. [+]

Va rebre influències del Modernisme nòrdic, de l’art africà, dels descobriments arqueològics a l’antic Egipte, de l’orientalisme i del *japonisme*.

Diari ARA - 23/2/2016

jasp m.

I se n'acaben sortint perquè són aquells *jasp* de l'anunci, joves amb sobrada experiència.

El Periódico (català) - 13/6/2011

jazz m. [+]

Fa uns mesos desembarcava a l'Institut Francès de Barcelona Fiston Mwanza Mujila, un jove escriptor de la República Democràtica del Congo que va sorprendre amb una prosa musical que ell mateix recitava amb una intensitat i una cadència pròpies del *jazz*.

El Punt - 1/5/2016

jazz band f.

La factura va a càrrec de JME, però és el compositor Vicens Martín, professor del Taller, qui ha dissenyat la formació de 14 instruments –JME aporta el Quartet Gerhard i el de saxòfons Fukio; el Taller, la camaleònica cantant Paula Domínguez i una *jazz b

La Vanguardia - 26/1/2012

jazz fusió m. [+]

Endinsant-se definitivament en els paratges del *jazz fusió*, Chick Corea va cloure la seva etapa amb David per donar vida a Return Forever, aventura en què el va acompanyar el baixista Stanley Clarke i que va comptar amb la complicitat, entre molts altre

La Vanguardia - 16/10/2015

jazzer -a adj.

Considerada la CBGB de Barcelona durant molt de temps, la Sidecar es va distingir de les seves veïnes *jazzeres* programant grups de punk i de la 'movida' als anys vuitanta.

La Vanguardia - 23/12/2016

jazzístic -a adj.

El Festival Jazz Terrassa comença avui la seva 32a edició amb un programa marcat per l'equilibri entre els grans noms de l'escena internacional i les referències indiscutibles de l'univers *jazzístic* més local, diu Esteban Linés.

La Vanguardia - 7/3/2013

jazzman m. [+]

A banda de Mehldau, hi ha molt pocs *jazzmen* joves que puguin omplir auditoris.

Avui - 3/12/2012

jazzy adj. [+]

És un maridatge que ve de lluny, amb la London Symphony el 2008 o gravant aquest Cut the world amb l'Orquestra Nacional de Dinamarca, a Copenhaguen, un àlbum que posaria en mans d'altres orquestres en directe, com la *jazzy* Metropole a Amsterdam.

La Vanguardia - 29/5/2015

jeans m. pl.

Es tracta de la nova línia de texans, tot i que en una de les imatges l’ex de Cristiano Ronaldo no llueix aquesta peça de roba i es limita a sortir nua abraçant un fibrós model -de nom, Chris Moore- que sí que duu els *jeans*.

Diari ARA - 23/1/2016

jedi m. i f. [+]

Boris Johnson és un *jedi* i aquest vídeo t'ho demostra.

El Periódico (català) - 23/5/2016

jefe m.

Fora els *jefes*, endavant els líders.

El Periòdic - 5/9/2013

jefe jefa m. i f. [+]

L’èxit de la *jefa* al sud tampoc és extrapolable perquè a Espanya no té la xarxa de la Junta i el PSOE mai ha fet servir el seu to populista.

Diari ARA - 3/1/2016

jellybaby m.

El món ho va saber a través d'un vídeo que, apetitós com un *jellybaby* vermell, va ser pinso de xarxes socials.

Diari ARA - 1/3/2015

jeltzale adj.

Durant l'acte de celebració de l'Aberri Eguna, sota el lema "País Basc Eraikitzen", a la plaça Nova de Bilbao, el president de l'executiva de la formació *jeltzale*, ha advocat per demostrar també, en aquest moment històric, maduresa per enfortir el nacio

Avui - 5/4/2010

jerga f.

Els agents encarregats de la investigació van detectar l'existència de grups organitzats de grafiters que des de fa anys i de forma sistemàtica retolen les instal·lacions o els combois amb firmes personals (conegudes com tags en la *jerga* dels grafiters).

El Periódico (català) - 3/4/2014

jet m. [+]

DiCaprio cita la *jet* més 'verda'.

El Periódico (català) - 24/7/2015

jet lag m. [+]

I si parlem de l'enemic per excel·lència del viatger, el *jet lag*, els inventors d'aplicacions no s'han quedat curts.

Guia Ensenyament - 1/4/2016

jet privat m.

Va aterrar amb el seu *jet privat* divendres a Madrid.

El Periódico (català) - 6/6/2011

jet set f. [+]

En la inauguració de dimecres es barregen la *jet set* de Buenos Aires de Recoleta i Barrio Parque amb els artistes...

La Vanguardia - 21/5/2016

jeté m.

Més enllà de la tècnica clàssica, han adquirit elasticitat, força i lleugeresa amb *jetés* que superen els 180 graus, pirouettes a velocitats vertiginoses i alegria desbordant.

Diari ARA - 18/7/2016

jetilla adj.

Jo el veia *jetilla* i li donava bastant corda als entrenaments.

El Periódico (català) - 14/2/2015

jet-lag m.

Cada setmana tens *jet-lag*, encara que el viatge sigui a França o a Portugal.

La Torre - 30/1/2012

jet-set f. [+]

«Sé que a la gent li serà difícil de creure, però sóc un unificador», va dir des del seu luxós balneari de Palm Beach, la meca de la *jet-set* a Florida.

El Periódico (català) - 3/3/2016

jetzale adj.

La necessitat de suports del PSOE fa dels sis diputats *jetzales* una peça clau en el debat d'investidura.

La Vanguardia - 1/3/2016

jevi m.

Al Mercaders t'hi trobes de tot: antics rockers, advocats bandarres, *jevis* i arquitectes -deuen estar tots a l'atur, comenta, sarcàstic, en Ramon-, una colla de músics de Liceu que s'arranquen, gent de l'Antic Teatre.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

jihadisme m. [+]

Ara només cal que l'estratègia seguida en l'acord iranià, en què han aprticipat colze a colze nord-americans i europeus, es pugui aplicar a altres escenaris, com el de Síria i la lluita contra el *jihadisme*.

Diari ARA - 18/1/2016

jihadista adj. [+]

En la mateixa línia, el portaveu del ministeri de l’Interior, Walid Louguini, va assegurar que els moviments *jihadistes* planegen aprofitar la inestabilitat per cometre atemptats.

Diari ARA - 23/1/2016

jingle m. [+]

Mauricio Macri salta a la pista del poliesportiu entre aplaudiments, confeti, globus i la música eufòrica del *jingle* de campanya, Estoy con vos.

La Vanguardia - 23/10/2015

jinn m.

Potser per això en algunes zones Qandisha no és una dona real sinó un ésser paranatural, un *jinn* malèfic amb qui val més no ensopegar a soles, menys encara si s’és home.

El Periódico (català) - 21/2/2016

jivarització f.

El Teatre Gaudí s'ha convertit -salvant les distàncies- en el principal escenari local d'exemples afortunats de *jivarització* escènica.

Time Out Barcelona - 18/12/2014

jivaritzar v. tr [+]

El desallotjament arriba quan el temps *havia jivaritzat* el moviment a uns centenars de persones i havia allunyat l'atenció global, la simpatia social dels inicis havia mutat en més d'un 80% de hongkonguesos anhelants que el moviment deixés de molestar i alguns grupuscles escindits ja amenaçaven amb accions violentes.

El Periódico (català) - 13/12/2014

joancarlisme m. [+]

El nou monarca va engegar el seu regnat amb un capital de prestigi –ni que fos per contrast respecte del decadent final del *joancarlisme*– que corre perill d’evaporar-se ràpidament.

Diari ARA - 13/1/2016

joancarlista adj. [+]

La Monarquia *joancarlista* ha perdut, igual que va passar amb alguns dels seus avantpassats, el glamur que sustentava entre els espanyols la raó de la seva existència.

El Periódico (català) - 13/4/2013

joanista m.

Aquests dies, algun vell *joanista* somriu per sota el nas.

El Triangle - 1/3/2013

joc aeri m.

Però com el Barça de sempre, els madridistes van patir a l'esquena dels centrals i en el *joc aeri*.

Diari ARA - 23/5/2015

joc net m. [+]

L’esport ha de conservar els valors de què és garant, promovent el *joc net* i, a Bakú, sent solidari amb els represaliats a l’Azerbaidjan.

El Periódico (català) - 16/6/2015

jocker adj.

Les categories seran les d’Xtrem i Preparats, i es presenta la novetat de la zona *jocker*.

El Periòdic - 25/3/2015

jogging m.

Els estudiants es mantenen actius durant el temps que romanen amb nosaltres, gaudint d'esports com el futbol, bàsquet, rugbi, natació, surf, beisbol, softbol, frisbee i *jogging*, bitlles, ciclisme, tennis de taula, billar, voleibol platja o criquet.

EF Education First - 1/9/2014

jogo bonito m. [+]

Brasil ja no és la selecció fantàstica del *jogo bonito*, el preciosisme i l'espectacle.

El Periódico (català) - 13/6/2014

joguina trencada f. [+]

I d’aquesta manera, sense perdre mai la compostura, la nena Disney que s’hauria pogut convertir en una *joguina trencada* és propietària del compte d’Instagram més desitjat per les marques, on hi ha la foto amb més 'likes' de la història.

Diari ARA - 2/10/2016

joia de la corona f. [+]

Impressiona, a l’entrada, l’arc format per les 209 samarretes i internacionals dels països membres de la FIFA, però la *joia de la corona* és la Copa del Món, que fins al moment es custodiava a la cambra cuirassada d’un banc.

La Vanguardia - 3/3/2016

joie de vivre f. [+]

Renoir, un home sotmès a molts patiments físics al llarg de la seva vida, va saber erigir-se en el genuí representant de la *joie de vivre* en una època en què l’explosió cromàtica de tants artistes semblava consagrar aquesta joia vital.

Diari ARA - 17/4/2016

joint venture f. [+]

El projecte es recolza en CoBeverage Lab, *joint venture* acabada de crear entre Noel i Guzmán Gastronomía, que ha començat a produir aquest mes d’abril –per a 426 Miles i per a tercers– sucs amb el sistema de premsatge en fred (*cold press*), amb una màq

La Vanguardia - 10/6/2016

joint-venture f.

La *joint-venture* entre el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert.

Avui - 15/5/2010

jojoba f.

A més d'altres substàncies naturals com l'àloe, l'oli vegetal de *jojoba* i el de calèndula perquè ajudin a hidratar bé la pell.

Psaging - 1/6/2012

jondo adj.

Jo sóc molt enèrgic i m'agradarà també ballar quan les cançons siguin animades, perquè també toco una mica de swing, pinzellades de bossa nova, pessics *jondos*, balades.

El Periódico (català) - 23/7/2012

jondura f.

En el seu toque no hi ha lloc per a la rauxa ni per a l'excés, la *jondura* no resideix tant en la intensitat com en la intenció, i els huracans i tifons que poden activar-se dins alegrías, tangos, soleás o bulerías es transformen a les seves mans en una

Avui - 13/1/2011

jonqui m. i f. [+]

I, d’altra banda, potser serveix per redirigir una carrera que aquests darrers anys portava una perillosa deriva de personatges excessius, col∙locats sempre al límit de la credibilitat, des de l’improbable maquillatge que el va convertir en J. Edgar

La Vanguardia - 1/3/2016

jornada f. [+]

Galca vol donar confiança al bloc que va guanyar a El Molinón la passada *jornada*.

El Periódico (català) - 3/3/2016

jorongo m.

Es va obrir pas entre les multituds que l'aplaudien, vestida com un senyor de *jorongo* vermell.

El Periódico (català) - 6/8/2012

jorovod m.

Circulars són també molts balls regionals, com la sardana a Catalunya, l'agala a Israel o el *jorovod* a Rússia, precisament per compartir i refermar així el sentiment identitari.

IDEC - 1/1/2013

jotero jotera m. i f.

“Per això em vaig fer *jotero*, per poder-me queixar”, va cantar Artur Gaya, ja caracteritzat com a Quico el Célio, en la ronda de cants de treballs que va encetar l’espectacle, en què cada un dels cantautors convidats va recitar una estrofa a cappella.

Diari ARA - 23/1/2016

journal officiel m.

Ara només falta que és publiqui el decret ministerial declarant l'estat de catàstrofe natural al *journal officiel*, cosa que s'espera que succeeixi d'aquí 2 o 3 setmanes.

Vilaweb Catalunya Nord - 30/4/2013

joystick m.

Té sensor de velocitat i de moviment, més un *joystick* analògic i botons de direcció.

El Periódico (català) - 12/3/2010

j-pop m.

Si ara va amb americana i corbata! I dedica discos a la seva passió per la cultura japonesa, però sense fer *j-pop*.

Diari ARA - 11/11/2016

juancarlista adj.

El que costa d'entendre és que l'Urdangarin, en canvi, sí que parlés de negocis amb el seu sogre, que, segons surt fins i tot en els diaris més *juancarlistas*, l'any 2006 ja li va advertir que deixés de fer el que feia, que encara no sabem ben bé què és, ni segurament ho sabrem mai del tot, però que no fa gens de bona olor.

Diari ARA - 21/2/2014

jubilar v. tr [+]

Entre els que calia *jubilar* van condemnar la gent de la dita Nova Cançó.

Avui - 11/3/2015

judaico-cristià -ana adj.

El pensament a Occident ha estat fortament condicionat per la tradició *judaico-cristiana*.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

judeoamericà -ana adj.

Membre prometedor de la generació d'escriptors *judeoamericans* de postguerra aquesta obra és un commovedor cant a la redempció del sofriment i a l'esperança de ressucitar.

Butxaca - 1/9/2013

judeoespanyol -a adj.

Joan Carles ha destacat així mateix el ferm i inequívoc compromís de la Corona i d'Espanya en el seu conjunt en la lluita contra l'antisemitisme, a través d'iniciatives com el coneixement i la revalorització del fet jueu en l'ensenyament, després de recor

El Periódico (català) - 23/2/2011

judeofòbia f.

Tolosa de Llenguadoc i la *judeofòbia*.

El Temps - 29/7/2012

judeogrec -grega adj.

Em vénen al cap el president Sarkozy, d'orígens hongaresos i *judeogrecs*, i el primer ministre actual, Manuel Valls, nascut a Barcelona de pare catalaníssim i mare italosuïssa -i catalanoparlant, i culer i tot-.

Diari ARA - 1/3/2015

judeomaçònic -a adj.

I si desenes de milers de docents catalans pensen que Maragall ha estat un pèssim conseller, no és per cap conspiració sindical, ni mediàtica, ni *judeomaçònica*, sinó perquè probablement ha actuat pèssimament.

Avui - 17/1/2011

judici paral·lel m. [+]

Tant el seu advocat, Mario Pascual Vives -que ahir no es va separar del seu costat-, com la seva família han lamentat aquests últims dies el desprestigi i el *judici paral·lel* que ha rebut el duc de Palma per part dels mitjans de comunicació des que va s

Diari ARA - 26/2/2012

judicialització f. [+]

Lamentablement, l'experiència ens ensenya que tota la voluntat per la nostra part no és suficient perquè les qüestions es resolguin favorablement, va assegurar el líder republicar, que va recordar també el perjudici que suposa la *judicialització* permane

El Periódico (català) - 28/4/2016

judicialitzar v. tr [+]

“Les coses s'han fet de forma legal i no volem que es *judicialitzi* una qüestió política”, ha assenyalat sobre la resolució del 9-N de l'inici del procés d'independència, informa Àngels Piñol.

El País - 3/2/2016

judoca m. [+]

Els millors *judoques* de Catalunya, València, Múrcia i les illes Balears van participar a la fase del sector est classificatori per a la final del Campionat d’Espanya.

El Periòdic - 15/4/2015

jugabilitat f.

Dins de la *jugabilitat* hem pogut saber que hi haurà una interacció completa amb els elements de l'escenari i amb les escenes fora del ring sense molestes transicions, així com una nova barra de cansament, que impedirà al lluitador alguns moviments com córrer pel ring.

El Periódico (català) - 23/8/2014

jugador jugadora referència m. i f.

El seu porter, CiprianT atarusanu (Fiorentina), és l’estrella i només va encaixar dos gols en la classificació, però no disposa de *jugadors referència*, aquells Hagi, Lacatus, Popescu i Mutu del passat, en paraules del mateix president de la seva federac

La Vanguardia - 10/6/2016

juke m.

Els nois del label uneixen esforços amb el segell parisenc Booty Call, especialitzat en ghetto tech, *juke* i altres perles similars, per fer-vos moure el cul amb dues propostes potents.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

jukebox m.

Preguntem a Jota què amaga el *jukebox* (Portal, 23), que el fa tan especial.

El Periódico (català) - 14/2/2015

julien -enne adj.

Em vaig fer per primer cop unes sopes *julienne* amb l'escudellòmetre d'en Baltà.

Avui - 3/1/2015

juncker m.

Adserà aclareix així mateix que el fet que es permeti jugar a crèdit significa que als clients habituals del casino, majoritàriament xinesos, se'ls donaran fitxes si dipositen prèviament els diners al seu país -cosa que gestionen els denominats *junckers*

El Periódico (català) - 24/6/2013

junior adj.

Tampoc Jordi Pujol *junior* va explicar quan i com va regularitzar la seva part.

Avui - 11/3/2015

júnior m. i f.

[...], “orgullós de formar part” de la nominació, però amb els peus a terra de qui es veu un *júnior* que no deixa d’aprendre dia a dia.

El Periódico (català) - 19/2/2015

junior achievement adj.

Aquest primer reconeixement *junior achievement* ha anat a parar al projecte Wifnic del Col·legi Claret de Barcelona.

Avui - 13/6/2013

junior suite f.

Ara el cèntric establiment hoteler disposa d’un total de 255 habitacions, 163 superiors, sis de les quals dotades de terrassa, 63 premiums, de les quals quatre amb terrassa, i 14 *junior suites*, de les quals cinc amb terrassa.

La Vanguardia - 17/11/2016

junk art m.

Ja ho van fer, des de principis del segle XX, artistes i col·lectius com l'arte povera, el moviment Fluxus, el *junk art* o fins i tot Braque i Picasso, que alhora trencaven amb el concepte academicista de l'art i s'obrien camí cap a l'experimentació.

Time Out Barcelona - 18/12/2014

juridicoassessor -a adj.

Els tribunals poden canviar la valoració d'un perjudici fet per la comissió *juridicoassessora* de la Generalitat.

Avui - 13/4/2013

juridicoeconòmic -a adj.

Traducció especialitzada *juridicoeconòmica* anglès-català.

Universitat Pompeu Fabra - 19/1/2010

juridicofiscal adj.

El problema, segons el club, està en una qüestió d'interpretació *juridicofiscal*.

El Periódico (català) - 23/7/2014

juridicoinstitucional adj.

Napolitano va anunciar dissabte passat, després d'acabar una ronda de consultes amb els partits, que davant el seu immobilisme i la manca de solucions es crearien dos grups de treball, un d'economicosocial i un altre de *juridicoinstitucional* per trobar

Diari ARA - 3/4/2013

jurídicolegal adj.

El commovedor relat a EL PERIÓDICO, per part d'una ciutadana catalana, del suïcidi assistit del seu pare, de 80 anys i amb greus problemes de salut, sacseja les consciències i recorda que Espanya, igual que altres països del seu entorn, té pendent un adeq

El Periódico (català) - 10/1/2011

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa