Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «j»

101 de 110 de 110 termes 

jurídico-partidista adj.

¿La situació de l’Estatut al TC és una contraposició de Catalunya-Espanya o un conflicte *jurídico-partidista*?

Avui - 15/5/2010

juridicopenal adj.

Durant la reunió, els representants de la fiscalia han analitzat el resultat de les diligències obertes dissabte passat i han estudiat la valoració *juridicopenal* dels fets que van tenir lloc el 9-N.

El Periódico (català) - 13/11/2014

jurídico-penal adj.

Denunciem la violència estructural que opera a través de l’àmbit jurídic i policial culpabilitzant les dones i estigmatitzant-les quan no conien en els recursos legals que se’ls hi ofereixen; desprotegint-les en exigir la seva adequació als sistemes *jurí

Catalunya - 1/1/2016

juridicopolític -a adj.

El Regne de Castella, o sigui la nació castellana, va apoderar-se de l’Estat i, des d'aleshores, en les diferents situacions polítiques que s'han anat produint, s'ha construït un ordenament *juridicopolític* per al conjunt d'Espanya.

Diari ARA - 13/4/2014

justiciable adj. [+]

Després de gairebé tres dies de deliberació, les set dones i els dos homes que componen el jurat han hagut de respondre a les 21 preguntes sobre la vintena de fets *justiciables* que consideren que han estat provats o no en el judici.

El Periódico (català) - 13/7/2013

justificacionista adj.

[...] i, així, estigmatitzats i desqualificats com a *justificacionistes* (excuseniks, segons la celebrada expressió del The New York Times).

La Vanguardia - 19/1/2015

justificatori -òria adj.

Més enllà de la fe que exigeix la sentència oracular de Rajoy, els governs solen legitimar les seves polítiques en informes acadèmics i dictàmens d'experts que, al seu torn, fan caixa gràcies a aquesta literatura *justificatòria*.

El Periódico (català) - 23/5/2013

jutge f. [+]

La Guàrdia Civil va entregar ahir a la *jutge* els vídeos de la tragèdia que el 6 de febrer va acabar amb la vida de quinze immigrants que intentaven arribar nedant a Ceuta.

Diari ARA - 21/2/2014

jutge degà m.

El *jutge degà* de les Balears, Francisco Martínez Espinosa, li havia permès fer servir el cotxe però els assessors del gendre del rei van preferir que no acceptés privilegis.

Diari ARA - 26/2/2012

jutjador m. [+]

El laberint de normes processals, l'excés de burocràcia, la conversió de persones en simples expedients, el distanciament, en moltes ocasions, dels *jutjadors* de la mateixa realitat i dels justiciables fan del món judicial un espai estrany, temible i ins

El triangle - 15/3/2013

Primer Anterior

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa