Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «f»

1 de 100 de 554 termes 

fab four m.

Ets conscient que molts de la teva generació que es declaren seguidors dels *fab four* desconeixen la grandesa que emmagatzema la trilogia 66-68: Revolver, Sgt Peppers i White album, on el quartet demostra la seva grandesa experimentant sense cap por?

Celobert - 1/12/2015

fabada f.

La *fabada* Litoral és com la roda de recanvi: quan es gasta, la reposem.

El Periódico (català) - 3/9/2014

fabioler m.

El *fabioler* ja el telefonava.

Diari de Balears - 12/6/2012

fabricació digital f.

Els especialistes semblen estar d'acord que, ja amb la tecnologia actual, hi ha pocs límits a l'anomenada *fabricació digital*, però molts usuaris es pregunten què poden fer a casa seva amb una impressora 3D.

Diari ARA - 1/3/2015

fàbula f.

De sempre mostra interès per la cultura popular, el patrimoni immaterial (tradicions llegendes, contes, *fàbules* moralitzants...), en resum, per l’imaginari popular.

Diari Bondia - 9/2/2015

fabulador -a adj. [+]

Hi ha qui diu que la seva dissortada mort fou gairebé prevista per ell mateix amb la fantasia de la seva imaginació o amb la imaginació de la seva capacitat *fabuladora*.

Diari ARA - 2/11/2015

fabular v. intr. [+]

I tinc la sensació que en aquest moment som més capaços de *fabular* sobre les ombres d'una trama de corrupció política i econòmica.

La Vanguardia - 30/1/2013

fabulari m.

La programació de la festa major aposta com mai per la cultura popular, les tradicions i la història, i ho fa, per exemple, amb el sopar de germanor, la missa solemne, la cercavila, el *fabulari* i la presència dels Montgrins.

L'Enllaç dels anoiencs - 17/7/2014

face f.

Hauran perdut la *face*.

Avui - 21/1/2010

face to face m.

Fas el primer contacte d'una manera molt formal en un estand, després mantens un apartat *face to face* molt seriós, molt fred.

La Vanguardia - 29/2/2012

facebook m. [+]

Diumenge vestirà per ultima vegada la samarreta de la Rapitenca al camp del Palamós, i per mitjà de les xarxes socials ha volgut acomiadar-se de l'afició, amb aquestes paraules textuals al seu *facebook*.

EbreDigital - 15/10/2013

facha adj.

És una *facha* de soca-rel.

Avui - 1/1/2010

facilitador m. [+]

La xarxa desmantellada tenia dues bases d'actuació, una a Ceuta i una altra al Marroc, i des d'allà eren enviats fins a Turquia per ser recollits pels *facilitadors*, que, sota extremes mesures de seguretat, els portaven a les zones de Síria en conflicte.

El Periódico (català) - 23/6/2013

facilitador -a adj. [+]

Els eixos estratègics de l'associació són la promoció de la marca Barcelona; l'entorn *facilitador* per als negocis; la connexió entre talent, empresa i inversió, i l'obertura de la ciutat al talent internacional.

El·lipse - 1/4/2013

facilitador facilitadora m. i f. [+]

El *facilitador* dóna unes consignes bàsiques i senzilles, com per exemple caminar, saltar, fer un trenet de tres o quatre persones o ballar en parella només mantenint el contacte amb un dit.

Diari ARA - 23/1/2016

facilitadora f.

Coach i *facilitadora* del canvi personal i organitzacional.

El Periòdic - 5/9/2013

factibilitat f.

Miquel, si es fa normalment, sempre hi ha un estudi previ de *factibilitat* del projecte, és a dir, si tècnicament es pot fer i quin es el cost.

Avui - 9/5/2010

factor humà m.

Hi ha qui pensa que el *factor humà* té un pes cabdal i que el poble necessita canvis als partits.

Avui - 1/2/2011

factor pista m. [+]

Conscient del pes del *factor pista*, el Barça Lassa va activar ahir una promoció per dotar de més caliu les grades del Palau en la semifinal.

Avui - 1/6/2016

factor sorpresa m.

El crític de cinema Óscar Broc ens explica que «van saber jugar molt bé el *factor sorpresa* i van aconseguir donar-li al film un aire real de documental improvisat que encara el feia més pertorbador».

POLS MÈDIC - 4/2/2010

factual adj.

Es basa en el gènere *factual* (barreja de documental i entreteniment), humor, telerealitat i informatius de set minuts.

El Periódico (català) - 28/4/2016

fadista adj.

Un dia vostè va saber que no volia ser només *fadista*. Els puristes ja li han perdonat aquesta decisió?

La Vanguardia - 21/2/2015

faena f.

No obstant això, la xarxa social no ha aplicat un rastreig sistemàtic, perquè amb una simple recerca en castellà o en anglès es poden veure bastants vídeos en els quals apareixen *faenas* amb resultat de mort per al toro o amb espectacles de toros embolat

El Periódico (català) - 23/3/2013

fagocitació f. [+]

Montenegro no és una excepció en la deriva autoritària, que viuen amb moltes Repúbliques exiugoslaves i que culmina amb la *fagocitació* de l'estat per part dels partits de l'establishment.

Diari ARA - 11/6/2016

fagotització f.

El què per a alguns és un error, un gest casual, per a d'altres és la manifestacio irracional de l'inconfessable confessat, l'expressió de les pors i els desitjos més profunds, la *fagotització* dels impulsos irrefrenables a través de l'acceptació dels co

Butxaca - 1/9/2013

faidit adj.

El senyor del castell, Xacbert de Barberà, cavaller càtar *faidit*, es va refugir a Perpinyà i es posà al servei de Jaume I, amb qui va participar a les conquestes de Mallorca i València.

Presència - 19/5/2013

fair play m. [+]

La sessió d'ahir, doncs, va constatar que s'ha acabat el *fair play* cap a un partit que els havia de servir de crossa i acabar alineat amb el seu pitjor rival.

Avui - 3/3/2016

fair-play m. [+]

Anglesos, holandesos, italians, francesos, belgues i espanyols, noies i nois, disfrutaran al Club de Polo del torneig del *fair-play*.

El Periódico (català) - 3/1/2015

fait divers m.

M'ha arribat una notícia, un *fait divers*, que diuen a la Catalunya francesa en francès, pròpia del temps de l'any.

El Temps - 19/11/2013

fake m. [+]

Dijous a la nit, quan vaig pescar la portada d''Abc' a Twitter, vaig haver d'anar a una font fiable per assegurar-me que no fos un *fake*.

Diari ARA - 23/1/2016

fakelaki m.

El *fakelaki* o sobret, terme amb què els grecs es refereixen als suborns, és un concepte recurrent en els negocis d'aquest país.

El Periódico (català) - 13/6/2012

falciparum m.

Aquesta percepció també es fonamentava en el fet que els africans, postrats per la malària per *falciparum*, tenen majoritàriament una forma d'immunitat davant l'altra malària.

El Periódico (català) - 24/6/2013

falcó m.

Rand Paul és del corrent liberal llibertari del partit conservador, que desconfia del govern, mentre que McConnell és un *falcó* ---legislador defensor de les polítiques de seguretat---.

Diari ARA - 4/6/2015

faldilla f.

De fet, tothom sabem que el Règim del 78 es va construir sota les *faldilles* d'una dictadura cada vegada més sobrepassada per mobilitzacions populars.

Catalunya - 1/1/2015

faldut m.

Els *falduts* viuen amb orgull aquesta notícia i estan molt contents pel fixatge.

EbreDigital - 9/8/2011

fallahin m.

Mentre el Caire constitueix el cervell d'Egipte, la seva espinada són els *fallahin*, els camperols que no només han proporcionat els reclutes a l'exèrcit des de fa segles, sinó que amb els seus impostos han sostingut l'estructura estatal més antiga de la

Diari ARA - 23/6/2013

fallerisme m.

Tants problemes tenen un denominador comú: *fallerisme* (és a dir, construir per destruir) polític i econòmic, i manca de lideratges socials.

Avui - 13/6/2013

falsari -ària adj. [+]

Alguna espurna de veritat s’escapa, però de seguida ho espatllen amb una reflexió forçada sobre la vida, la família i l’amor. Tot plegat resulta carregant i *falsari*.

Diari ARA - 7/10/2016

falta directa f. [+]

En el primer temps, cap dels dos equips va poder aconseguir les regnes del joc, entre altres coses pel fort vent que bufava, i no hi va haver gaires ocasions a excepció d'una *falta directa* de Pitu (4') aturada per Toni.

Avui - 3/3/2016

famiglia f.

Oriol Pujol, secretari general de CDC, és la baula més feble del sòlid i extens entramat de corrupció que, durant tres dècades, ha bastit la *famiglia* de l'expresident de la Generalitat.

El triangle - 8/2/2013

familista m.

El *familista* amoral.

Avui - 21/3/2010

family office f. [+]

Entitats d'arreu del món, gestors d'alts patrimonis i *family offices* han guardonat en primer lloc CaixaBank per la qualitat dels seus serveis i el seu model de negoci de banca privada.

El Punt - 11/2/2016

famoseig m. [+]

El Periódico de l'estiu, que es publicarà fins al 26 d'agost, posarà el focus en les informacions més suggerents de Barcelona, espectacles, amb tota l'actualitat dels festivals d'estiu, crònica social, amb el focus concentrat a Mallorca, on estiueja la fa

El Periódico (català) - 23/7/2012

fan adj.

L'obra de l'historiador Daniel Venteo Barcelona i l'Hospital del Mar, publicada en commemoració del centenari de l'Hospital, desvela racons de la seva història desconeguts fins ara: des dels plànols del pavelló d'investigació de malalties tropicals, embri

El·lipse - 1/12/2015

fan zone f. [+]

Exteriors recorda que s'han previst controls d'accés als estadis i a les *fan zones* amb supervisions aleatòries de documents d'identitat, inspeccions sistemàtiques de bosses de mà i pertinences, així com escorcolls.

La Vanguardia - 8/6/2016

fandom m.

Ara bé, si sou part del seu *fandom* gegantí, la tornada als escenaris dels irlandesos —no tocaven a Barcelona des del 2006, amb aquells dos concerts al Camp Nou— és un esdeveniment, no només per l'espera, sinó pel concepte renovat amb què Bono i companyi

Time Out Barcelona - 2/10/2015

fanfiction f. [+]

Al món anglosaxó, l'últim -bé, el penúltim- es diu *fanfiction* (o fanfic, abreujat) i va cridar poderosament l'atenció del món [...].

La Vanguardia - 19/1/2015

fangar m.

Perquè la princesa alemanya d'origen danès, segons la versió relatada a El Mundo, confirma de fet que el rei estava al cas dels negocis perillosos del seu gendre i que li va demanar que l'apartés del *fangar* de Nóos, cosa que ella va fer trobant-li una f

El Triangle - 1/3/2013

fantasista adj.

Finalment, cal destacar l'extens estudi introductori que fa el curador de l'edició, Ramon Salvo, intitulat, tot parafrasejant l'estil del poeta: "D'allò que no es diu de l'Avantguarda. Del riure i del meravellós en la poesia *fantasista* de J.V. Foix. Cub

Lletres - 1/2/2010

fantasmito m.

Quan sembla condemnat a l'oblit al país de "Mai més", apareix en els tatuatges de les bosses de *fantasmitos*.

Antic Teatre - 1/7/2011

fantastique m.

Tria Demon, un extraordinari *fantastique* d’autor, testament fílmic del polonès Marcin Wrona, un autèntic “exorcisme social”.

La Vanguardia - 22/4/2016

fanzín m.

Cornellà es va foguejar com a autor en el món dels *fanzins* i en revistes de referència del còmic underground amb 'Amaníaco'.

Diari ARA - 20/7/2016

fanzine m. [+]

Una de les novetats és el projecte Nodos Editoriales, que ArtsLibris ja va presentar a Arco i que ara amplia amb la participació de vint-i-tres editors, la majoria independents, per mostrar la feina que s’està fent a Mèxic en l’àmbit de l’edició de llibre

La Vanguardia - 22/4/2016

far m.

A Guardiola se l'espera amb admiració, malgrat que Alemanya, i el Bayern de Heynckes, sobretot, s'ha convertit aquesta temporada en el *far* del futbol europeu perquè ha destronat, precisament, els blaugranes amb un cruel 7-0 en la semifinal europea, enca

El Periódico (català) - 24/6/2013

fardar v. intr. [+]

“Desitjaràs arromangar-te els pantalons i *fardar* d’originalitat a cada pas”, diuen.

Diari ARA - 3/1/2016

fargar v. tr

I és una reflexió sobre com s'*ha anat fargant* una realitat de memòries enfrontades, tan complexa com contradictòria, que mostra encara avui els efectes de la que va ser la dictadura més llarga d'Europa occidental.

Catalunya - 1/1/2015

faristol m.

És un director eloqüent, de gest molt precís i atractiu que els primers *faristols* segueixen amb fidelitat, afí a algunes estètiques que al·ludeixen a l'expressivitat intensa, a la massa orquestral, de la qual extreu color i claredat.

La Vanguardia - 19/1/2015

farlopa f.

La *farlopa* i el cavall han aparegut a l'escenari en aquest retrat intermitent dels nostres darrers anys.

Avui - 3/3/2013

farmacèutica f. [+]

La *farmacèutica* suïssa segrega la divisió de diabetis en una nova companyia que tindrà la seu a Sant Cugat del Vallès.

Avui - 1/3/2016

farmacogenòmica f.

Davant un mal de cap, per exemple, la *farmacogenòmica* em dicta que a mi se’m posa molt millor l’ibuprofèn que el paracetamol.

La Vanguardia - 3/11/2016

farmacoinformàtica f.

Investigadors del GRIB (UPF-IMIM) participen en aquesta iniciativa aportant el seu coneixement en bioinformàtica i *farmacoinformàtica* i ens parlen dels avantatges que suposarà i dels reptes que caldrà superar.

El·lipse - 1/12/2015

farmacoresistent adj.

Els pacients *farmacoresistents*, un 35% del total, no poden treballar ni portar una vida independent.

La Vanguardia - 27/4/2015

farmacrim m.

Un avanç de l'informe d'aquesta entitat policial sobre el *farmacrim* indica que els medicaments falsos van ser els articles que es van confiscar més en les duanes de la Unió Europea.

El Periódico (català) - 1/7/2013

farol m. [+]

És que algú va creure que quan ho deia era un *farol*?

El Periódico (català) - 3/2/2013

farra f.

Li encantava l’exercici físic exigent, disparar armes, pilotar avions i les *farres* amb els companys.

Revista Sàpiens - 1/1/2013

farruca f.

Amb un repertori que inclou diferents temes originals de José Luís Montón, com Mujer Española -que és una *farruca* amb aires de música clàssica-.

Músiques Modernes - 1/4/2012

farsi-dari m.

“El 2016 vull tornar a la lliga nord-americana”, explica la Nadia, que parla cinc idiomes: danès, anglès, alemany, urdú i el *farsi-dari*, el nom que els habitants d’Afganistan donen a la llengua persa.

Diari ARA - 3/1/2016

fartlek m.

Cursa: 40'. 20' de rodatge progressiu + 20' de *fartlek* (cursa continuada amb canvis de ritme): 2' lents + 5' ràpids + 2l+4r+2l+3r+2l.

DiR Emotions - 1/9/2011

fascial adj.

És l'únic material que constantment obliga el teu cos a treballar en els tres plans de moviment; gràcies al seu disseny incrementa la força, la resistència; millora la nutrició articular i enforteix el teixit *fascial*, és a dir, tota l’estructura corpora

La Vanguardia - 10/6/2016

fasciïtis f. [+]

L'escorta blaugrana, que ha anotat 14 dels seus 21 punts en el primer quart, s'ha sobreposat a la *fasciïtis* plantar que l'ha martiritzat tot el campionat i ha exercit de líder fent creure als seus companys que la gesta era possible.

El Periódico (català) - 13/8/2012

fascio m.

I aquests de l'agència Efe de *fascio*, que s'ho facin mirar.

Avui - 25/1/2010

fascitis f.

A aquest últim se li va agreujar la *fascitis* plantar, el que va fer que no pogués rendir com esperava.

El Periòdic - 5/3/2015

fase de grups f.

El madrileny ha disputat més partits -en la lliga només se n'ha perdut un per sanció, contra el Llevant; en la Champions, un d'intranscendet, contra l'Auxerre en l'última jornada de la *fase de grups* [...].

El 9 - 14/4/2011

fase d'expansió f.

El resultat de la recerca situa el català en una *fase d'expansió*, com una de les 100 llengües més parlades al món, la número 14 de la UE i la 27a en pes econòmic mundial.

Diari ARA - 18/2/2012

fashion adj. [+]

Tot i que està molt per sobre dels altres errors *fashion* de la gala, es pot ser més dur a l'hora d'avaluar-la: pel seu increïble físic, una cara bonica i capacitat perquè qualsevol dissenyador accepti qualsevol petició seva.

Diari ARA - 1/3/2016

fashion victim f. [+]

No és una youtuber de moda ("som unes *fashion victims*") però ha publicat el seu particular myhijabstory (vídeos en els quals s'expliquen les raons per posar-se el mocador).

La Vanguardia - 17/7/2016

fashionable adj.

Com ja va dir Honoré de Balzac, la moda consisteix en l'art d'esdervenir *fashionable*, tot un exercici de distinció.

Antic Teatre - 1/7/2012

fashionista adj. [+]

Grazia està molt enfocada a la moda en l'aspecte *fashionista* i també pràctic.

Avui - 23/2/2013

fast book m.

Aquest és el perill per als autors d'ebullició lenta i de destil·lació individual: que vinguin les aigüeroles del *fast book* i deixin els autors boquejant entre el llibre informàtic i la tonteria impresa concebuda com una incrustació de pedreria.

El Periódico (català) - 23/4/2013

fast fashion m. [+]

Si estàs a favor del *fast fashion* i les samarretes de 5 euros, en contra dels drets humans i creus que el fi sempre justifica els mitjans, fes-nos un favor: no ens regalis per Nadal”, assegura contundentment el creador.

Diari ARA - 3/1/2016

fast food m. [+]

Qui és el savi capaç de trobar la fórmula que desafiï les lleis del mercat i que modifiqui d’un dia per l’altre un paisatge de pisos turístics, botigues de souvenirs i bars de *fast food* per comerços de proximitat i habitatges socials?

La Vanguardia - 3/3/2016

fast forward m.

A 295 km per hora els soferts usuaris del TAV deuen sentir-se com si els passessin una pel·lícula en *fast forward*.

Avui - 13/1/2013

fast track m.

Les nenes del carrer Tuset fan cua i els nens del carrer Tuset miren de guanyar-se el porter perquè els deixi passar pel *fast track*, cosa que els augmenta la virilitat i els fa anar més llançats.

La Vanguardia - 31/12/2014

fast-food m.

Llàstima que la direcció de Schwentke no estigui a l'altura de la de Neil Burger en l'anterior, molt més imaginativa i plena de nervi, convertint-se aquesta en una repetició dels clixés ja establerts, que acaben transformant la seqüela en un inevitable *f

Time Out Barcelona - 2/4/2015

fat adj.

Els *fats* músics de la clàssica tenien el seu moment cool de glòria.

La Vanguardia - 29/5/2015

fat bike f.

Les opcions d'oci a Pal-Arinsal es multipliquen, amb les *fat bikes*, el parc de cordes que ja es va instal·lar a l'estiu, l'eslàlom cronometrat i les sessions de ioga.

Diari ARA - 23/11/2016

fauna f. [+]

La mescla de les dues coses, horari i subtítols, és el que al cap i a la fi atrau aquests rars, aquesta *fauna* singular.

El Periódico (català) - 19/2/2015

favela funk m.

I ell segueix buscant les tres potes al gat: gent que Muero de amor soni com si OMD ressuscitessin Rocío Jurado, quadrant ritmes trencats, palmes flamenques i trompetes enllaunades del *favela funk* a Disimulando i emboirant al màxim escenes apassionades

Time Out Barcelona - 27/3/2015

favelado m.

La majoria dels *favelados* van observar atònits in situ les accions que d’altres miren a les pantalles de televisió.

El Periódico (català) - 26/11/2010

featuring m.

Aquest projecte, que inclou un *featuring* del saxofonista Gabriel Amargant, és per damunt de tot una proposta coral amb individualitats brillants.

Músiques Modernes - 1/4/2012

februare m.

El nom d'aquest mes prové del llatí *februare*, que significa purificació.

El Periódico (català) - 6/2/2011

fecundació in vitro f.

I durant la *fecundació in vitro*...

DiR Emotions - 1/7/2010

federalització f. [+]

S'inspira en l'experiència d'algunes federacions contemporànies en què destaquen elements poc o gens esmentats a la *federalització* natural de la primera opció.

Diari ARA - 29/12/2014

federalitzador -a adj.

[...] amb un discurs inequívocament catalanista que trenqui dependències i que sàpiga desplegar l'anhel *federalitzador* sense negar la major.

Diari ARA - 29/11/2010

federalitzant adj. [+]

Un procés gradual, però, que ha obligat Catalunya a "vacunar-se" contra les propostes "mínimament *federalitzants*" que arribaven des de l'Estat.

Diari ARA - 3/3/2016

federalitzar v. tr [+]

Per això, Nuet va reclamar als socialistes el suport per construir un discurs *federalitzant* des de l'esquerra que respecti la llibertat dels pobles.

Diari ARA - 19/2/2014

fedora m.

Un barret *fedora* que va utilitzar Michael Jackson a Niça el 1988 a la gira Bad tour va arribar als 17.500 euros en una subhasta a París.

El Periódico (català) - 2/10/2010

feed back m.

Els periodistes, malgrat la immediatesa en el *feed back* que obtenim amb les xarxes socials i les tecnologies de la informació, rara vegada tenim ocasió que les persones de les quals parlem ens somriguin, ens acariciïn, ens besin, ens donin les gràcies.

El Periódico (català) - 13/5/2013

feedback m. [+]

Cap apostar pel *feedback* i no per la imposició.

La Vanguardia - 17/12/2016

feed-back m.

La Sala Beckett estableix un *feed-back* amb l'Obrador, un espai de creació, de formació, d'assajos de produccions, un laboratori d'experimentació.

El Poblenou - 1/3/2013

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa