Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat tots els termes de la categoria gramatical «femení»

Termes de 1 a 10 d'un total de 9399

4G f.

Veurem també les primeres experiències de xarxes mòbils de quarta generació (*4G*).

Avui - 15/2/2010

4G f.

En l'apartat de les tecnologies de xarxa aquest any se seguirà parlant de *4G*, però es començarà a aprofundir en la següent generació de la xarxa de mòbil.

Diari ARA - 12/2/2015

9-ender m. i f.

Són els anomenats, en anglès, *9-enders*, persones que tenen una edat acabada en 9 i que estan a punt d'encetar una nova dècada.

Diari ARA - 1/3/2015

abaia f.

La qüestió de la imposició d'un codi per obligar les dones que representen l'Estat a vestir d'una manera determinada ha sorgit amb força després que Manal Radhwan, membre de la delegació saudita a l'ONU, parlés al Consell de Seguretat el 30 de gener sense

El Periódico (català) - 3/3/2015

abanderada f.

El nom d'aquest miracle continua sent el de Marina Silva, l'*abanderada* del Partit Verd, que va ser qui va fer servir en el debat que es va realitzar als estudis de la xarxa O'Globo, a Rio de Janeiro, les paraules més mordaces.

El Periódico (català) - 2/10/2010

abanderat abanderada m. i f.

El Comitè Olímpic Espanyol ha decidit que l'*abanderat* de l'equip als Jocs de Rio sigui el tennista mallorquí.

El Periódico (català) - 28/4/2016

abanderat abanderada m. i f.

Però una sortida forçada de Varufakis seria políticament incòmoda per al govern grec, que n'ha fet l'*abanderat* en la lluita contra l'austeritat.

Diari ARA - 28/4/2015

abanderat abanderada m. i f.

Carreras, que no oblidarà mai l'angoixa que va patir durant la malaltia, s'ha convertit en un *abanderat* d'aquesta causa.

El Periódico (català) - 3/3/2016

abraçador abraçadora m. i f.

Una altra presenta fotos, perfils i dades de potencials *abraçadors* i abraçats, com si es tractés d'una app per lligar, encara que deixant clar d'entrada que no es tracta de relacions sexuals sinó essencialment platòniques, amb un cert toc físic.

La Vanguardia - 21/8/2016

abraçat abraçada m. i f.

Una altra presenta fotos, perfils i dades de potencials abraçadors i *abraçats*, com si es tractés d'una app per lligar, encara que deixant clar d'entrada que no es tracta de relacions sexuals sinó essencialment platòniques, amb un cert toc físic.

La Vanguardia - 21/8/2016

Primer Anterior Se
Següent Darrer
güent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa
<