Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «z»

1 de 42 de 42 termes 

zaghawa adj.

Llavors, Déby va assumir la presidència de l'Estat, va situar als llocs claus del poder familiars i membres de la seva ètnia (*zaghawa*, minoritària al país), i tres anys després va obrir el país al multipartidisme.

El triangle - 15/3/2013

zainichi m.

An Yong-Hak és un *zainichi*, un terme que defineix els ciutadans japonesos d'ètnia coreana.

Diari ARA - 20/4/2013

zampone m. [+]

El *zampone* és un dels plats típics de Mòdena, així com la pera de Mòdena.

Fòrum - 15/5/2015

zapa f.

Això sí, als peus us haureu de posar botes o *zapas*.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

zapateo m.

La seva parenta Karime Amaya ens va oferir un *zapateo*, Alegrías del pantalón, que al final de tot va semblar la traca conclusiva amb què ens enviaven a casa.

Avui - 13/9/2013

zapaterisme m. [+]

I encara que al PP i a Rajoy els agradaria saber per a què és aquesta reunió, ja que no "ens han enviat el programa que han remès a la resta dels partits" i que els sembla "el retorn al *zapaterisme* més radical", hi aniran per "conversar sobre un govern

La Vanguardia - 9/2/2016

zapaterista adj. [+]

Després del somni *zapaterista*, l'actual ministre d'Exteriors, García-Margallo, ha dit que aquestes no són despeses per a temps de crisi.

La Vanguardia - 29/2/2012

zapatisme m.

Crides al *zapatisme* perquè articuli un pol contra el Govern.

El triangle - 8/2/2013

zapatista m. i f. [+]

O com els *zapatistes*, que són més de 200.000 persones i s’han construït un món que intenta situar-se fora de les relacions monetàries.

Diari ARA - 17/4/2016

zapejador -a adj.

Imagineu-vos per un moment que en ple ensopiment *zapejador* a les tantes de la matinada topeu amb un inclassificable programa protagonitzat per una extravagant galeria humana.

La Vanguardia - 14/2/2013

zapping m.

Només cal, com diu l'amic Martí, fer un tomb pel dial i fer una estona de *zapping* televisiu per constatar-ho, i contrastar-ho amb la molta demagògia que s'aboca a l'opinió pública des d'altres emissors.

Línia Les Corts - 8/4/2014

zar m.

Amb música de tambors i cants específics per als diferents tipus de *zar* s'intenta exorcitzar el pacient.

Diari ARA - 17/4/2016

zaragoza m.

Els *zaragozas* pensants del PSC creuen que només una socialista tan ben vista com Montserrat Tura pot ser capaç de capgirar les enquestes.

Avui - 17/1/2011

zarzuelaire adj.

De tot l'elenc del combo *zarzuelaire* de divendres, tan sols l'estrella solista, el doctor Cabanela, va tenir algun llampec d'ironia gallega.

El Periódico (català) - 23/9/2013

zarzuelòleg m.

Alguns *zarzuelòlegs* ja parlen obertament de xantatge per part de l'aristòcrata centreeuropea a la primer magistratura de l'Estat, i hi ha qui fins i tot parla de xifres concretes: al voltant de 7 milions d'euros per desaparèixer del mapa i deixar d'enre

El triangle - 15/3/2013

zasca m.

És bo demanar, exigir!, respostes, però no podem tornar a aquestes setmanes d’acusacions infundades i a la fixació per apuntar *zasques*.

Diari ARA - 23/1/2016

zauia f.

Les *zauies* ­-confraries que professen l'islam moderat d'inspiració sufí- també van demanar un vot favorable en el referèndum i van instar els marroquins a «recolzar les reformes d'una Constitució cap a una verdadera democràcia».

El Periódico (català) - 3/7/2011

zeitgeist m.

Situant-se en un futur pròxim, entre un centre de rehabilitació per a drogoaddictes i una acadèmia de tennis, Wallace va tocar temes com l’addicció -a les drogues, l’alcohol, l’esport, el sexe, l’entreteniment-, les relacions familiars, la política o el c

El Periódico (català) - 23/1/2016

zen adj. [+]

Però ara està en pla *zen*, s'ha venut el cotxe i viu en un pis compartit.

Diari ARA - 23/12/2016

zero adj. [+]

Afirma que “és important, en el moment *zero* d’una empresa, tenir amplitud de mires per assolir l’objectiu de transferir coneixement de la universitat a la societat”

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

zika m. [+]

El Ministeri de Sanitat va confirmar ahir el tercer cas de *zika* en una dona embarassada, aquesta vegada a Madrid, que s’afegeix a les dues gestants de Catalunya.

La Vanguardia - 1/3/2016

zòdiac f. [+]

La primera nit hi va haver carrers convertits en rius i 14 *zòdiacs* inflables navegaven fins a la planta afectada de la companyia elèctrica.

El Periódico (català) - 28/7/2013

zombi adj. [+]

Com a '28 dies després', una Anglaterra postapocalíptica és l’escenari d’aquesta nova variació sobre el gènere *zombi* que presenta un futur distòpic en què els pocs supervivents experimenten amb una sèrie de nens resistents al virus a la recerca d’una va

Diari ARA - 7/10/2016

zombie m. [+]

L'acte, en el qual van participar una vintena de joves que van ballar una coreografia maquillats i vestits com *zombies*, va aplegar centenars d'espectadors, i va aixecar gran expectació.

El Periòdic - 5/10/2013

zona 80 m.

La substitució de la *zona 80* per la velocitat variable s'implantarà a partir del mes que ve.

Avui - 1/2/2011

zona baixa f.

Els rivals de la *zona baixa* espavilen i no deixen marge a badades, amb virus o sense.

Avui - 3/3/2016

zona de confort f. [+]

Una vegada més un 'Info-K' valent s'atreveix a anar més enllà de la *zona de confort* informativa.

Diari ARA - 3/3/2016

zona de descens f. [+]

Han de guanyar avui per allunyar-se de la *zona de descens*.

Avui - 8/2/2016

zona de seguretat f.

L'objectiu declarat seria crear una *zona de seguretat* per als refugiats.

La Vanguardia - 9/2/2016

zona de trànsit f. [+]

Després d'unes set hores de reunió a la cancelleria, Merkel i el primer ministre de Baviera, Horst Seehofer, van desactivar les fortes dissensions que mantenen en política de refugiats i van exigir plegats la implementació de les anomenades *zones de trànsit*, on s'han de produir judicis accelerats als sol·licitants d'asil.

Diari ARA - 2/11/2015

zona del dòlar f.

Va advertir, de totes maneres, del risc de l'enfortiment de l'euro, que podria fer més atractiva la *zona del dòlar*.

El Periódico (català) - 2/10/2010

zona d'exclusió aèria f.

La Resolució 1973 que imposa una *zona d'exclusió aèria* sobre Líbia "per salvaguardar la vida dels civils" és la darrera joia jurídica sorgida de les Nacions Unides.

El triangle - 16/9/2011

zona euro f. [+]

El drama és que Podem potser no sap (o no vol saber) que la seva actitud és comprensible com a protesta, però incomestible per governar un país de la *zona euro* amb un Estat que té una despesa pública (en gran part social) superior al que recapta.

El Periódico (català) - 1/3/2016

zona mixta f. [+]

Cristiano Ronaldo va demanar ahir disculpes als seus companys per les declaracions que va fer a la *zona mixta* després del derbi en les quals va dir que si tots rendissin com ell anirien els primers.

La Vanguardia - 1/3/2016

zona verda f. [+]

Una altra proposta que ha sorgit en diferents barris és que s'instal·lin gronxadors per a persones amb discapacitats físiques, així com més jocs per a la canalla en general en els parcs i *zones verdes*.

La Marina - 1/7/2016

zona zero f. [+]

Passen massa coses, massa freqüentment, totes són negatives i el Barça està instal·lat a la *zona zero* de la tempesta perfecta; no pot respondre tot a casualitats.

Diari ARA - 8/4/2014

zona-bàsquet f.

Es tracta d’un equip creat fa quatre anys sota la idea d’acollir el bo i millor de la comarca, per tal de poder fer front a l’altíssim nivell de *zones-bàsquet* per excel·lència com el Barcelonès, el Maresme o els Vallès.

El 9 nou - 5/2/2010

zonificar v. tr [+]

«S'ha de *zonificar* la ciutat. És irreal pensar a crear més places a Ciutat Vella o l'Eixample però hi ha molts barris gairebé sense oferta i que servirien per redistribuir el turisme», manté Enrique Alcántara.

El Periódico (català) - 15/9/2015

zoroastrisme m. [+]

El conjunt del país ha donat la benvinguda al nou any, el Nowruz, una data heretada del *zoroastrisme* carregada de simbolisme.

Diari ARA - 23/5/2015

zulo m. [+]

Quedem amb Curro Claret al que ell anomena el seu *zulo*, el seu petit estudi barceloní, on, apilades en caixes de cartró perfectament ordenades, guarda mostres dels seus treballs, des d'un gerro amb 'chapapote' als seus separadors per al carril bici, pas

El Periódico (català) - 22/5/2016

zumba f. [+]

Aquí la classe de *zumba* es pot transformar en rumba.

El Periódico (català) - 23/1/2016

zumzejador -a adj.

Només així s’explica que, en la crònica sobre la jornada de borsa d’aquell dia, aparegués el següent passatge: “La borsa sembla l’estiuejant somnolent, en plena becaina, empipat per la mosca *zumzejadora* que pretén absorbir les sals de la seva suor i fas

Diari ARA - 20/6/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa