Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «q»

1 de 67 de 67 termes 

quad m.

Remolcs (càrrega, motos, *quads*, gossos, etc.).

Regió 7 - 19/3/2012

quad-core m.

A més, cada vegada arriba més tecnologia *quad-core* (de quatre nuclis), que fa una mica menys rellevants les discusions sobre la seva velocitat.

La Vanguardia - 29/2/2012

quadernisme m.

Sagar Forniés, que ja fa 20 anys que exerceix de barceloní vocacional, és un dels millors urban sketchers del moment, una activitat, la del dibuix urbà o *quadernisme*, que ara sembla haver-se posat de moda però que ell ja cultiva des del canvi de mil·len

El Periódico (català) - 18/7/2015

quadrafònic -a adj.

Per la seva part, Biosphere (àlies del noruec Geir Jenssen) és el responsable d'una segona gravació *quadrafònica*, The churning of the milky ocean, també disfrutable al Planetari.

El Periódico (català) - 13/6/2012

quadrar v. tr

Madrid exigeix una retallada del pressupost del 20% per *quadrar* el dèficit públic d'enguany.

Avui - 5/4/2011

quadrata f.

Amb el pas del temps, el símbol va anar guanyant popularitat, fins que la *quadrata* va esdevenir una representació universal de la salut que avui pots veure en farmacioles, videojocs, antivirus i, és clar, a la targeta sanitària.

IDEC - 1/1/2013

quadre tècnic m.

El fet que l'exjugador del Barcelona i de la selecció espanyola no tingui carnet d'entrenador s'havia citat també en diversos mitjans de comunicació com un obstacle per a la seva incorporació en el *quadre tècnic* qatarià.

Diari ARA - 10/5/2013

quadriculat -ada adj.

Però també existeix la ritmoteràpia, disciplina destinada a donar més mobilitat al cos i també a la *quadriculada* escena electrònica occidental.

El Periódico (català) - 16/6/2015

quadrilàter m.

El primer el va trobar a Gràcia, allà on un dia hi havia hagut un cineclub i *quadrilàter*, i molt abans, masia.

El Periódico (català) - 16/6/2015

quàdrilater m.

José Luis Rodríguez Zapatero està noquejat, però segueix al *quàdrilater* gràcies, entre altres coses, a una vaga general de guant blanc i a un PNB que, àvid de recuperar quota en la pantalla política, li ha permès aprovar els pressupostos pel 2011.

El Periódico (català) - 2/10/2010

quadripartit m. [+]

Els partits bascos i les forces que sostenen el *quadripartit* de Barkos han qualificat de "vergonyosa" l'actitud d'UPN i el ministeri.

Diari ARA - 5/5/2016

quadripartit -ida adj. [+]

A més, van considerar que això contradiu l'esperit de l'acord *quadripartit* aconseguit, dijous, a Minsk.

Avui - 15/2/2015

quàdruple play m.

Les telefòniques ara estan enfocades a farcir de contingut el que en l'argot del sector es coneix com a *quàdruple play*, és a dir, l'oferta combinada de telefonia mòbil, fixa, internet i televisió.

Diari ARA - 1/3/2015

quai m.

El silenci i la llum, aquesta llum matisada de París que tant estimava i que captava com pocs des de la finestra del saló de casa, en el *quai* de l'Hôtel de Ville, es fan corporis en tots els quadres del desaparegut Xavier Valls.

La Vanguardia - 25/2/2014

qualitat-preu f.

És una tònica amb relació *qualitat-preu* excel·lent.

Sabor... - 1/3/2016

quallar v. tr [+]

Per ara, la idea *ha quallat* al món anglosaxó, on des de llibreries fins a restaurants, passant per museus i centres d'estètica- que ofereixen descomptes o activitats especials amb motiu del Blue Monday.

Diari ARA - 18/1/2016

qualy f.

Avui també serà el debut a Barcelona del tennista alemany Alexander Zverev, que als 18 anys acaricia el top-50 i apunta maneres: s'estrena al seu primer Godó contra el seu compatriota Jan-Lennard Struff, primer cap de sèrie de la *qualy*, que accedeix per

La Vanguardia - 18/4/2016

quantiós -osa adj. [+]

Si aquest en decretés el tancament, els propietaris podrien reclamar una *quantiosa* indemnització per lucre cessant.

El Periódico (català) - 3/2/2016

quartara f.

Fabio Quartararo, amb cognom de procedència italogrega -en record dels orfebres que construïen les *quartaras*, recipients de terracota per transportar i emmagatzemar aigua i oli-, va néixer a Niça, però s'ha fet pilot i doble campió d'Espanya de Moto3 en

El Periódico (català) - 14/2/2015

quarterback m. [+]

La història del futbol americà avui seria diferent si Peyton Manning, el veterà *quarterback* dels Denver Broncos, no hagués seguit el consell de Trace Armstrong.

La Vanguardia - 9/2/2016

quarto fosc m.

Hi ha un quadre que aquests dies surt molt als diaris i als noticiaris de la televisió després d'haver passat un munt d'anys al *quarto fosc*.

La Vanguardia - 1/3/2016

quarts m. pl. [+]

“Quina injustícia, quina injustícia!” després del penal definitiu transformat per Cesc, però confia en el poder rematador del davanter de Funchal per fer, de nou, un paper digne en una Eurocopa, torneig que li va força bé: semifinals (2000), subcampió (20

La Vanguardia - 10/6/2016

quasi-esclau m.

Doncs Ariel, a mi em sap molt més greu que anualment ens espoliïn 20.000 milions d'euros anuals (o sigui, que ens robin la força del nostre treball com si fossim *quasi-esclaus* de la metròpoli).

Avui - 5/2/2010

quaterback m. i f.

La seva presència es devia a dos motius: que és una celebritat i que és la nòvia d'Aaron Rodgers, *quaterback* dels Green Bay Packers de Wisconsin.

La Vanguardia - 1/3/2016

quaternari -ària adj.

Als tres sectors d'activitat clàssics (primari, agricultura; secundari, indústria; terciari, serveis) s'hi ha d'afegir el *quaternari* (serveis públics a la societat, policia i justícia) i el quinari: la innovació, que millora els quatre anteriors.

El Periódico (català) - 3/3/2016

quatre m.

Si el planter del Barça es caracteritzava per ser una factoria de *quatres*, últimament el cap de Guardiola s'està convertint en una fàbrica de centrals.

El Periódico (català) - 14/4/2011

quatremil m.

L'allau s'ha produït a les 5.00 hora local, segons l'alerta donada mitja hora més tard per un dels ferits, i s'ha produït en l'anomenat Mont Maudit (4.345 metres), una via d'accés al Mont Blanc molt freqüentada a l'estiu que pertany a la ruta dels *quatre

El Periódico (català) - 13/7/2012

quatriplicar v. tr

Ha superat l'objectiu de 2.500 milions fixat per la subhasta, i la demanda ha *quatriplicat* l'oferta.

Diari ARA - 23/1/2013

québécois -e adj.

Tot i que el libanès Wajdi Mouawad (Beirut, 1968) va abandonar el seu país amb la família el 1976, i des de fa temps és un *québécois* de ple dret, les guerres civils que torturaren el Líban mantenen un eco pervers en la memòria de qui va ser un infant fu

La Vanguardia - 29/2/2012

quedar-se a les portes loc.

Casas i la seva companya, que *s'havien quedat a les portes* dels Jocs de Londres en la mateixa prova, van ser felicitades públicament pel seleccionador, Salvador Meliá.

Avui - 3/3/2016

quedar-se clavat -ada loc.

El resultat era d’1 a 4 a favor del luxemburguès fins que va arribar una situació defensiva de Poux, que va fer un mal gest i *es va quedar clavat*.

Diari Bondia - 3/6/2015

queer adj. [+]

Amb motiu de la presentació al festival de Toronto de pel·lícules com "La chica danesa" o "Freeheld", el periodista Kyle Buchanan argumentava a la revista en línia Vulture que es tracta d'obres de temàtica *queer* o trans que, tanmateix, acaben centrant-s

La Vanguardia - 23/1/2016

quefe m.

Probablement, el "conducator" no volia que algun policia comunista (que, a Itàlia, n'hi ha bastants que ho són) descobrís que tot havia estat comèdia per a fer augmentar l'índex de popularitat del *quefe*.

Avui - 9/1/2010

quejío m. [+]

El duende d'en Miguel Poveda aflora en aquest treball regalant el seu *quejío* en uns versos preciosos que tornen a reviure gràcies a al veu del gran rapsode.

Celobert - 1/12/2015

quenelle f. [+]

Col·loqueu en un plat els trossos de pa caramel·litzat, poseu-hi la bola de gelat al damunt i una *quenelle* de la ganache.

La Vanguardia - 6/8/2016

querellable m.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, es va preguntar per què la fiscalia no investiga les moltes vegades que el Govern de l'Estat ha incomplert sentències del Tribunal Constitucional, hi trobaran *querellables*.

El Periódico (català) - 23/12/2014

qüestionament m. [+]

Al cap i a la fi, el resultat d’aquest *qüestionament* és que l’ordre (el que sigui, insisteixo) esdevé més reforçat.

Catalunya - 1/1/2015

questura f.

La *questura* on treballa és a la Fondamenta de San Leonardo, al districte de Castello, cosa que l'obliga a fer llargues caminades per la ciutat, fins al punt que es pot dir que en les moltes novel·les de la sèrie (25 fins ara!) Donna Leon ens ha mostrat

Diari ARA - 17/4/2016

quevedo m.

Aquests *quevedos* argentins coneixen molt bé com funcionen les teràpies de grup.

La Vanguardia - 9/3/2013

quiet zone f.

Asseguren que no hi haurà menors de dotze anys a les files entre la 1 i la 4 ni entre la 11 i la 14, que passen a anomenar-se *quiet zones* (zones tranquil·les) i, a més, són les que tenen més espai per a les cames.

La Vanguardia - 11/10/2016

quijotisme m.

Gràcies a aquest Estat tant generós, al desordre, el *quijotisme*, la prepotència d'un estat que carrega a l'esquena dels catalans tot el pes de la immigració, que tot això ja no s'aguanta per enlloc.

Avui - 21/1/2010

quillo -a adj. [+]

Tenint en compte la preocupació de Seat per eludir la imatge massa juvenil del León (déu n'hi do la tonteria) i d'evitar que tingui un estil *quillo* (una altra tonteria), com algú ha arribat a afirmar, la discreció d'imatge sobre la qual s'ha edificat el León Cupra és increïble.

El Periódico (català) - 4/5/2014

quillo quilla m. i f. [+]

esprés va arribar Cab Calloway, versionat mitjançant Minnie The Moucher, per a la interpretació del qual en Robbie, amb estil de swing, va cobrir-se els tatuatges amb un esmòquing negre, encara que continuava semblant un *quillo* que a la nit es troba gua

El País - 27/3/2015

quilombo m.

Això és avui la selecció: un *quilombo* que posa en perill l'únic horitzó decent: utilitzar la classificació per al Mundial per crear un projecte, que és el que fa anys que no té.

Diari ARA - 10/11/2016

quilometrada f.

Aquell dia vam transitar per Navarrete fins a coronar l'alto de San Antón, que, si bé no era excessivament dur, es va fer interminable a causa de la calor, les alforges i la *quilometrada* ja acumulada en gairebé dos dies.

Claror - 31/5/2011

quilòmetre 0 adj.

Fins al 13 de març diversos restaurants i bars de l'Hospitalet de Llobregat s'han sumat a auqesta ruta i ofereixen una tapa i un quinto per 2,5 euros o una tapa elaborada amb productes *quilòmetre 0* i un quinto per 3 euros.

Diari ARA - 3/3/2016

quilòmetre vertical m. [+]

Oriol Cardona (Ski Club Camprodon) va guanyar ahir la cursa del *quilòmetre vertical* de la Red Fox Elbrus Race, a Rússia.

Avui - 6/5/2016

quilòmetre zero m. [+]

L'arribada del nou govern de Trias, quan les llarguíssimes obres de restauració s'acostaven al final, va implicar un canvi del programa de l'edifici per convertir el Born en el *quilòmetre zero* de l'independentisme sota les ordres del seu director, Quim

La Vanguardia - 6/8/2016

química f. [+]

La coalició morada confia que la bona *química* que va conformar el trident Colau-Domènech-Iglesias torni a conduir-los a la victòria el 26-J.

El Periódico (català) - 23/5/2016

quimio f.

Veurem com passa aquests tres mesos, si finalment té càncer, si ha de fer la *quimio*, si li amputen la cama.

L'Hiperbòlic - 1/2/2011

químio f. [+]

Llavors, va rebutjar la *químio* -“que et fa posar molt malalt, i jo volia gaudir de la salut tant com pogués”, explica- i es va dedicar a anar de gira amb el seu grup i a enregistrar un disc amb Roger Daltrey, un projecte que havia quedat al calaix, però

Diari ARA - 23/1/2016

quimiogenòmica f.

Segons Jordi Metsres, president de Chemotargets i coordinador del grup de recerca en *quimiogenòmica* del GRIB (IMIM-UPF), en els últims anys s'ha demostrat que els fàrmacs no són tan selectius com es creia.

El·lipse - 1/11/2011

quimiorecepció f.

Els autors presenten l'expansió de noves famílies de gens que estan relacionades amb la *quimiorecepció*, l'alimentació i la digestió.

El·lipse - 1/12/2015

quimioteca f.

En diuen la *quimioteca*, és la seva llibreria química.

Diari ARA - 1/3/2015

quincalla f.

Interessarà comprovar si tot plegat modificarà una *quincalla* institucional rovellada per la partitocràcia.

Diari ARA - 26/2/2012

quiniela f. [+]

Jorge Fernández és un dels integrants del PP català que sona en les *quinieles* ministerials.

El Periódico (català) - 4/12/2011

quinqui adj. [+]

I tot, amanit amb unes gotes de les persecucions automobilístiques dels films de José Antonio de la Loma, el rei del cinema *quinqui*.

La Vanguardia - 22/4/2016

quinquillaina f.

L'avi i el pare del Miquel hi passen uns dies buscant mules amb la brusa i el bastó de *quinquillaina* típics.

Diari ARA - 23/2/2016

quintet m.

Aconseguia així envoltar-se dels seus, el *quintet* fundador de la Complutense: ell, Íñigo Errejón, Juan Carlos Monedero, Carolina Bescansa i Luis Alegre.

Diari ARA - 9/2/2015

quinto m.

Paellada, *quinto* (bingo cantat) i concert.

Pànxing Maresme - 8/9/2011

quíntuple play m.

L'oferiment de serveis per a l'internet de les coses és un estadi posterior, el *quíntuple play*, explica.

Diari ARA - 1/3/2015

quiromassatgista m. [+]

Ja es portaven 156 voltes i començaven a notar-se les primeres molèsties a la musculatura però les quatre components de l'equip de *quiromassatgistes* de l'escola CEPEQ d'Igualada van aconseguir mantenir-les a ratlla.

L'Enllaç dels anoiencs - 17/7/2014

quo vadis loc.

*Quo vadis*, Rajoy?

El triangle - 8/2/2013

quota f. [+]

El lideratge va ser per a Crackòvia, que va tenir un 13,7% de *quota*.

Diari ARA - 9/4/2014

quota de pantalla f. [+]

La contractació per Discovery Max suposa prendre-li la cartera a Antena 3, que és qui havia passat la sèrie original, amb bons resultats d’audiència, superiors al 20% de *quota de pantalla*.

Diari ARA - 1/3/2016

quotidianietat f.

Els jóvens Josep Piñol i Oriol Gracià estan tancant els serells d'una exposició fotogràfica que vol aportar arreu de tot el país una visió de la *quotidianietat* en aquesta part de l'Àfrica occidental.

EbreDigital - 25/10/2011

qwerty adj.

Parlem i argumentem millor i l'accés a les pantalles ens ha permès perdre la por al teclat *qwerty* i, en conseqüència, hem començat a escriure'ns.

El Periódico (català) - 1/7/2013

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa