Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat «IDEC»

Termes de 1 a 10 d'un total de 21

agala m.

Circulars són també molts balls regionals, com la sardana a Catalunya, l'*agala* a Israel o el jorovod a Rússia, precisament per compartir i refermar així el sentiment identitari.

IDEC - 1/1/2013

arrabassar v. tr

I gràcies a una a com aquesta, avui 7.021.836.029 persones arreu del món poden abandonar, abastar, aixoplugar, atansar, amamantar; assegurar, aprendre a estimar, aspirar i assumir, *arrabassar* la paraula gràcies a la conversa, als xats, als articles i al

IDEC - 1/1/2013

brainstorming m.

Aquí, en aquest petit punt, comencen també interminables sessions de *brainstorming*, mesos i mesos de reunions i desenvolupaments, i altres tants de proves i correccions.

IDEC - 1/1/2013

combustible m.

El talent és el *combustible* del progrés humà; el que ens permet avançar, crear, inventar, descobrir.

IDEC - 1/1/2013

crux immissa quadrata f.

La creu que veus a dalt és la que es coneix com a creu grega (*crux immissa quadrata*), com grecs van ser precisament els que van impulsar el jurament hipocràtic al segle V a.C., les paraules d'Hipòcrates que potser hagis pronunciat ja i que van consagrar

IDEC - 1/1/2013

elevator pitch m.

Per elevar al màxim el teu domini de les eines de cerca de feina (CV, *elevator pitch*, entrevistes, networking).

IDEC - 1/1/2013

identitari -ària adj.

Circulars són també molts balls regionals, com la sardana a Catalunya, l'agala a Israel o el jorovod a Rússia, precisament per compartir i refermar així el sentiment *identitari*.

IDEC - 1/1/2013

intel·ligència emocional f.

Especialitzats en el desenvolupament de la carrera, la *intel·ligència emocional*, el lideratge, la creativitat i les habilitats de comunicació.

IDEC - 1/1/2013

jorovod m.

Circulars són també molts balls regionals, com la sardana a Catalunya, l'agala a Israel o el *jorovod* a Rússia, precisament per compartir i refermar així el sentiment identitari.

IDEC - 1/1/2013

management m.

L'IDEC i la Barcelona School of Management, l'escola de *management* de la Universitat Pompeu Fabra, comparteixen moltes coses.

IDEC - 1/1/2013

Primer Anterior Se
Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa