Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «r»

1 de 100 de 748 termes 

R&B m. [+]

Dues bessones de París d'origen cubà -filles d'un percussionista del Buena Vista Social Club-, facturen un *R&B* esquelètic en anglès i yoruba.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

rabieta f.

Com que no li quadra que aquest diari publiqui segons què, ho atribueix a una *rabieta* motivada per “la preferencia que tiene Zapatero por los titiriteros barceloneses”.

Avui - 9/3/2010

rabina f.

La *rabina* Susan Silverman, que resa amb les Dones del Mur, va explicar que un dels ultraortodoxos va escopir a les seves tres filles i que alguns homes van llançar cafè a algunes activistes i un objecte contundent a una nena petita.

El Periódico (català) - 13/5/2013

rabona f. [+]

El centrecampista argentí, en posició d'extrem dret, ha fet una paret mil·limètrica amb Benzema, que li ha tornat la pilota de taló i l'hi ha ficat a l'àrea del Copenhaguen, perquè Di María aprofundís i centrés de *rabona*.

El Periódico (català) - 3/10/2013

racing adj.

I ara, gairebé un any després del llançament del 208, arriba la seva versió més esportiva, aquesta Gti, que porta l'ADN més *racing* de la marca.

Diari ARA - 20/4/2013

racionalitzador -a adj. [+]

Així, l'home ha escrit coses com que no hi ha a Catalunya cap acte polític que es preï sense una o diverses manifestacions d'onanisme, que els diners són el bàlsam *racionalitzador* de Catalunya.

El Periódico (català) - 23/7/2013

racket m.

L’equip de *racket* del Esquaix Igualada va perdre el seu partit de Lliga Catalana a casa 1-2 davant del Nick Esports de la ciutat comtal.

L'enllaç - 3/3/2011

racó de pensar m. [+]

Homs ha dit que la CUP "ha d'anar al *racó de pensar*" i ha apostat obertament per forçar una ruptura interna dels anticapitalistes donant "oxigen" al sector més pactista.

El Periódico (català) - 10/6/2016

radar m. [+]

Els seus ulls i mans són *radars* sobre les xarxes socials.

El Periódico (català) - 16/6/2015

raddicchio m.

Li agradava anar al mercat de Rialto, el cuore de la ciutat, i comprar *raddicchio*, carciofi... per cuinar a casa.

Diari ARA - 17/4/2016

radiactiu -iva adj.

Habitualment es detecten 100 becquerels de iode *radiactiu* en l'aigua de la ciutat, perè ara mateix aquesta xifra s'ha disparat fins a 210 becquerels.

Pagina26 - 29/3/2011

radial f.

L'Estat rescatarà les *radials* amb 3.600 milions.

Diari ARA - 26/3/2014

radialitat f.

Aquesta lògica de tantes dècades de la *radialitat*, de fer-ho passar tot per Madrid i el seu quilómetro cero, i nosaltres hi estem en contra?

Avui - 13/1/2011

radical lliure m.

És el cas, per exemple, de cremes amb substàncies antioxidants i minerals que combaten els *radicals lliures*.

Revista Ecovital - 1/5/2010

radikal adj.

Felip Puig ja ha deixat ben clar que, amb ell de conseller d'Interior, no s'hi valen collonades, que aquí s'ha acabat la xauxa de què en temps de Joan Saura van gaudir okupes, antisistema, i altres herbes *radikals*, i que quan ell es posa a fer d'estrict

Diari ARA - 30/5/2011

radiocedé m.

Entre l'equipament de l'acabat Klass destaquen elements com ara el sistema d'ajuda a l'arrencada en pendents, airbag de cortina, ordinador de viatge, volant multifunció, *radiocedé* amb MP3, connexió USB i auxiliars, Bluetooth integrat a volant, retroviso

El Punt - 1/5/2016

radiocontrol m.

A més de tallers, simuladors i unes piscines exteriors per pilotar embarcacions per *radiocontrol* i pujar a un catamarà, tindran espectacles de matí i tarda.

El Periódico (català) - 2/1/2011

radiodespertador m.

Efectivament tenir una hàbit tan senzill com ventilar la casa deu minuts, evitar tenir aparells elèctrics al capçal del llit -com *radiodespertadors*, telèfons o qualsevol altre aparell que porti un transformador-.

dDONA - 1/1/2014

radiodifusor m.

La decisió d'Indústria és unilateral i arbitrària, ja que hi ha altres *radiodifusors*, públics i privats, en una situació similar però no s'hi ha actuat en contra.

Diari ARA - 5/5/2016

radioelectrònic -a adj.

La taxa, ha indicat Jáuregui, no és per l'ús de l'espectre *radioelectrònic*, sinó per un altre concepte relacionat amb el benefici que obtenen les companyies de telecomunicacions per la renúncia de RTVE de captar publicitat.

El Periódico (català) - 2/2/2011

radiofàrmac m.

Siemens té una fàbrica més a Catalunya, a Rubí especialitzada en material elèctric i dues a Madrid, especialitzades en la producció d'equips de radiodiagnòstic i *radiofàrmacs*.

Diari ARA - 23/4/2014

radiofonista m. i f. [+]

Les xarxes socials no s'han fet esperar i han respost al *radiofonista*, a qui han titllat de “cafre”, “feixista” i “neci”, entre altres qualificatius, a més d'acusar-lo de buscar publicitat gratuïta.

El Periódico (català) - 23/1/2016

radiofórmula f. [+]

Venint d'ArteSano (2012), un disc de flamenc tradicional, el nou xoca perquè s'apropa a la cançó pop de *radiofórmula* que podria cantar una altra de les convidades al disc, Ana Belén.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

radioformulable adj.

Distanciada tant del territori roots dels seus inicis com de l'accessibilitat *radioformulable* del celebrat The hush, acota un creïble espai de pop adult sense impostacions.

El Periódico (català) - 1/7/2013

radiografia f. [+]

Vista aquesta *radiografia*, que el govern municipal ha titllat de preocupant, Colau ha instat la Generalitat i l'Estat a prendre mesures per frenar una nova bombolla i que modifiquin la legislació sobre arrendaments urbans.

Diari ARA - 3/3/2016

radiografiar v. tr [+]

L’escriptora Care Santos *radiografia* per al ‘Rar’ l’estat actual de la literatura juvenil.

Diari ARA - 21/2/2016

radiomarcar v. tr

L'animal, un mascle *radiomarcat*, havia estat alliberat el 20 de juny en companyia d'un altre mascle batejat com a Komodo.

El Periódico (català) - 3/9/2014

radiotaxi m.

La llei del taxi es limita a instar el Govern de la Generalitat a determinar per reglament les condicions de la contractació del servei d'emissores de *radiotaxi*.

El Periódico (català) - 17/3/2014

radioteatre m. [+]

Òbviament, aquesta notícia, en la línia del *radioteatre* de 'La guerra dels mons' que va llançar a la fama Orson Welles, és un muntatge promocional.

El Periódico (català) - 23/1/2016

radiotelevisar v. tr

Necessitem aquestes garanties per iniciar negociacions, ha subratllat en una entrevista *radiotelevisada* a les cadenes RMC i BFM TV.

El Periódico (català) - 3/7/2013

radiotelevisió f. [+]

Gorka Maneiro, també s’ha afegit a les crítiques del col•lectiu i, a més de qualificar el fitxatge televisiu de Zubimendi d’“insult a les víctimes del terrorisme i a la democràcia”, ha reclamat la dimissió de la responsable de la *radiotelevisió* pública

Diari ARA - 29/1/2015

raft m.

Al riu també podrem practicar el ràfting o descens de rius per aigües braves en un bot pneumàtic (o *raft*) amb capacitat per a 6-8 persones, amb l'ajuda de pales.

Claror - 31/5/2011

ragazzo ragazza m. i f. [+]

El seu nom gravat a la pedra i a sota la paraula *ragazzo*.

El País - 3/1/2016

ragga m.

També Moralla ha aconseguit portar diversitat d'estils de la mà de diferents col·lectius, música com dancehall/*ragga* amb grups com Saltamontes ahumados HIFi; trance amb Redust i Zerogravity; techno, minimal, Drum and Bass i electro amb Project Party, en

La Marina - 1/3/2016

rai m.

Sí que va funcionar: el col·lectiu de Tolosa ha tornat amb una colla d'himnes que, a banda de fer remenar el cul amb la seva inspirada mescla de pop-rock, rap, reggae, ska i cumbia, hereva del *rai* algerià i de la chanson francesa, també remou les consci

Time Out Barcelona - 2/3/2012

raid natura m.

Les modalitats esportives en les quals han pres part els treballadors de la Fundació Claror van ser futbol, esquaix, *raid natura*, voleibol i pàdel.

Claror - 31/5/2011

rainbow pill f.

Aquests suplements han substituït les famoses *rainbow pills* prohibides als anys setanta-noranta i estan exclosos de l'estricta reglamentació que s'aplica als productes farmacèutics, ja que no són considerats medicaments.

El·lipse - 1/2/2013

rajao m.

Maduro ataca la resolució del Congrés i acusa els espanyols de racistes. "Rajoy, el *rajao*".

Ara Andorra - 15/4/2015

raki m.

Deia que el meu propòsit era tornar a la ciutat de l'Acròpolis per fer fotos i prendre *raki* i escoltar rebètico per la zona d'Exarjia, però l'atzar i la necessitat han volgut que ara els meus Llocs Sants siguin uns altres.

El Periódico (català) - 13/5/2012

raku m.

Ella i l'artista holandesa Marguerite Olivier ensenyaran els secrets del *raku*, una tècnica oriental d'elaboració de ceràmica utilitària.

El Periódico (català) - 13/5/2012

ral·licròs m. [+]

Sébastien Loeb es passa al *ral·licròs*.

La Vanguardia - 1/3/2016

ralentització f.

Una cosa similar va passar als serveis, on l'indicador de l'activitat va mostrar al novembre "una pèrdua de dinamisme [en registrar una taxa nul·la intermensual] amb una *ralentització* generalitzada.

Diari ARA - 28/1/2015

râleur adj.

Lluny d’avergonyir-se de la seva terrible reputació, molts parisencs reivindiquen el seu caràcter *râleur* –una mena de barreja de gemegaire i rondinaire malcarat– i la seva prepotència com un signe d’identitat.

El Periódico (català) - 2/3/2010

rally m. [+]

En realitat, encara hi ha hivern per a temps, però de fons comença a obrir-se pas un corrent d'optimisme que podria plasmar-se en una nova empenta borsària: tret d'excepcions, els analistes interpreten que es prepara un nou *rally*.

La Vanguardia - 25/2/2014

rallyecross m.

A darrera hora de la tarda era el torn del primer tast, amb el tram de Lousada, un *rallyecross* de 3,36 quilòmetres.

El Periòdic - 25/5/2015

ram de la sort m. [+]

Però aquestes dues novetats, diu, aigualeixen les tradicions com “regalar un *ram de la sort* quan, per exemple, es va de visita en aquestes dates o regalar ponsèties quan ja hi ha més relació”.

Diari ARA - 16/12/2015

ramàtic -a adj.

Un prometedor punt de partida *ramàtic* al qual Internet li ha obert un camp infinit de possibilitats, combinacions i permutacions.

Diari Bondia - 9/2/2015

rambler m.

El Palau de la Virreina se suma a l'esdeveniment amb una exposició centrada en un dels *ramblers* més significatius: Ocaña.

El Periódico (català) - 24/2/2010

ramblero m.

De *rambleros*, per entendre'ns.

El Periódico (català) - 12/2/2011

ramblista m. i f.

Aquest líder *ramblista* admet que en la problemàtica del top manta hi ha el drama d’unes persones abocades a una economia de subsistència i, alhora, l’existència d’organitzacions de “tipus mafiós” que transporten i distribueixen aquestes mercaderies il&#

La Vanguardia - 3/3/2016

ramblització f.

*Ramblització*.

L'independent de Gràcia - 15/7/2011

ramen m. [+]

La gastronomia japonesa va més enllà del *ramen* i els 'dorayakis'.

Diari ARA - 23/12/2016

ramen burger f.

La infame *ramen burger* -hamburguesa amb panets fets de fideus asiàtics- va treure la poteta aquí i no es va menjar ni un crònut (un altre que ha fet figa).

Time Out Barcelona - 25/12/2014

rampa-llanxa f.

El vaixell enviat va confirmar que eren esculls sota el mar, una decepció que, alhora, va donar esperances als familiars, aferrats a la possibilitat que hi hagués supervivents, tot i que gairebé immediatament van arribar més informacions; restes de color vermell i blanc i una gran *rampa-llanxa* com la d'un avió de passatgers van aparèixer flotant a poques milles del lloc on es va perdre la pista del vol.

La Vanguardia - 31/12/2014

ranking m. [+]

Jo no entenc per què la justícia espayola no ocupa un lloc més elevat al *ranking* del world economic forum, estvàvem pel lloc 60 i ara segurament pujarem per devant de Sri-lanka!

Avui - 25/2/2010

ranter m.

Devem moltes idees als *ranters* o els diggers anglesos i, com no, als il·lustrats anglesos i francesos, per no parlar de la desobediència civil dels primers anticolonialistes americans.

Catalunya - 1/1/2015

rapper m. i f. [+]

El Tribunal Suprem ha confirmat la pena de dos anys que l'Audiència Nacional va imposar al *rapper* Pau Rivadulla, conegut com Pablo Hasél, per un delicte d'enaltiment del terrorisme.

Diari ARA - 13/3/2015

rapport m.

Per acabar d'adobar-ho, el Comitè de les Regions d'Europa acaba d'emetre un demolidor *rapport* que frena en sec les expectatives sobiranistes.

El triangle - 19/4/2013

ras al-hanut m.

Es barreja el *ras al-hanut* amb el vodka, s'hi afegeixen els altres ingredients, se sacseja i es cola en un vas de ceràmica.

La Vanguardia - 6/8/2016

rasca f. [+]

E´s la histo`ria d’uns nanos que amb la *rasca* de febrer se’n van anar a la platja en shorts i ma`niga curta per veure sortir el sol, com si fos el final d’una nit en vetlla del mes d’agost.

Time Out Barcelona - 6/9/2013

rascar v. tr

Fins que no entrem a la llibreria Mediterrània, tenim la sensació d'haver de *rascar* molt per trobar literatura escrita en català.

Lletres - 1/2/2010

rasca-rasca m.

I jo que estic content quan em toquen 20€ al *rasca-rasca*!

Avui - 5/2/2010

rasgar-se v. pron.

Si servidor, que aprovo les accions de Carretero fins a la data, hagués de *rasgar-me* les vestidures cada vegada que sóc insultat per part dels unionistes (d'allà i d'aquí), podria escriure un llibre sencer i omplir immenses pàgines de portals d'internet

Avui - 5/2/2010

rasputin m.

Zaragoza, és un dels sectaris més perillosos del PSC-PSOE, un espanyolista convençut i un autèntic *rasputin* dins l'aparell del partit.

Avui - 1/1/2010

rasta f. [+]

El mateix li passava a Whoopi Goldberg (12), que, amb *rastes* i vestit setinat, costava molt de digerir.

Diari ARA - 1/3/2016

rastafari m. i f. [+]

Un *rastafari* fa de guardià, i em tira el fum d’un porro a la cara per animar-me el passeig.

Time Out Barcelona - 22/1/2016

rastaflauta m. i f. [+]

Però és una banda, finançada per Veneçuela i per l'Iran des d'abans de la seva constitució, una banda antisistema, de *rastaflautes*, de ‘pijiprogres’, de senyorets i senyoretes”.

El Periódico (català) - 23/1/2016

rastaflautes m.

Així deixa la lideresa el seu segell en l'aniversari del que al seu dia va qualificar de concentració de *rastaflautes*, l'expressió que va inspirar el naixement dels iaioflautes.

El Periódico (català) - 13/5/2012

rata d'arxiu f.

Torra és una *rata d'arxiu* i un enamorat del periodisme d'aquella època, els homes cultes, descarats, eutopeus, bohemis, apassionats que escrivien en les pàgines dels múltiples diaris catalans, [...], i que van protagonitzar una Barcelona (i una cultura)

Lletres - 1/2/2010

ratafiaire adj. [+]

Una notícia que revoluciona el món *ratafiaire* contribuirà, l'any 1997, a fonamentar la festa des del passat.

Diari ARA - 10/11/2016

ratatouille m.

I, és clar, plats amb bacallà, el peix més consumit a Catalunya durant segles, acompanyat, sovint, amb samfaina, el *ratatouille* d'aquest país.

Barcelovers - 1/1/2015

rati m.

Les xifres del negoci dels productes de marca arribin a aquests *ratis* i esquivin la crisi.

Més Tarragona-Reus-Costa Daurada - 30/11/2011

rating m.

Junker respon a l’ultimàtum demanant que no es doni a les agències de *rating* més crèdit del que mereixen després d’haver qualificat amb la màxima nota les hipoteques escombraria i altres porqueries financeres.

El Punt - 7/12/2011

ràting m. [+]

L'agència de *ràting* indica el problema i alhora l'explicació, malgrat que aquestes companyies no són proclius a renyar els estats, que són els seus clients.

La Vanguardia - 28/5/2016

ratomàquia f. [+]

Ara que s'ha acabat la segona temporada de Tu cara me suena (Antena -3 TV), és possible aproximar-se a les claus del seu èxit, un èxit davant el qual ha sucumbit fins i tot la *ratomàquia* de Gran hermano.

El Periódico (català) - 13/2/2013

ratzingerià m.

Luigi Accatoli, el seu cap de vaticanistes, no ha descansat lloant Scola, un *ratzingerià* molt conservador.

El triangle - 15/3/2013

ratzingerià -ana adj.

Perd també Marc Ouellet, l'altre recanvi del nucli dur *ratzingerià*.

El triangle - 15/3/2013

ravalejar v. intr.

Fa una dècada, la invitació a la ciutat era a ravalejar, passejar pel Raval; ara que l'Ajuntament de Barcelona ha entès que la cultura és una aposta per situar la ciutat en un lloc de privilegi, aquest *ravalejar* porta implícit intervenir en la cultura

Avui - 13/6/2013

ravalenc -a adj.

El *ravalenc* RitaBlue ha passat a ser The 44 Lounge & Restaurant, un local que ofereix tapes d’autor i cuina mediterrània de la mà del grup Royal 5, amb inversors de l’Índia, els EUA i Dubai.

Diari ARA - 25/10/2016

rave f. [+]

L'escena de la *rave* és de tenir convulsions i caure fulminat.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

raw adj.

Ara sembla que la cuina *raw*, el gingebre i la remolatxa sigui el més modern que es pugui fer en cuina, quan els tres ingredients o maneres de fer han sigut sempre a la cuina catalana, com ja ben recollia El llibre de Sent Soví.

Diari ARA - 17/4/2016

raw food m.

Sense carn ni peix: a Catalunya ha arribat la tendència de consumir *raw food*, un corrent emintment crudivegà.

Diari ARA - 30/3/2016

rayban f. pl.

Sona de fons el pasdoble Francisco Alegre, i la gent va arremolinant-se al voltant del trio, curiosos i extres, un mirall del que vam ser: les *rayban* xules, les camises de coll de pic, certa innocència.

El Periódico (català) - 14/2/2015

rayista m. i f. [+]

Luis Enrique no les tenia totes en vigílies d'enfrontar-se als *rayistes* de «Paco», que voregen les posicions de descens, especialment pel peculiar estil del Rayo, tan elogiat pel seu atreviment tot i les golejades que de tant en tant encaixa.

El Periódico (català) - 3/3/2016

ràzzia f.

*Ràzzia* anti-independentista abans dels Jocs del 92, tortura i preventiva durant anys per a la Núria Cadenas, persecució dels bascos.

Avui - 25/4/2010

reacció d'hipersensibilitat f.

La picada dels himenòpters provoca una inflamació acompanyada de dolor. En primer lloc, s'ha d'extreure el fibló (tenint cura de no prémer massa i expandir el verí) i desinfectar la ferida. Tot seguit, s'ha d'aplicar gel a la inflamació i, si el dolor és

Revista Ecovital - 1/5/2010

reacció immunològica f.

És el cas de la gent que pateix al·lèrgia, una afecció que el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona defineix com "una *reacció immunològica* específica de l'organisme cap a una substància normalment inofensiva", i de les persones propenses a prese

Revista Ecovital - 1/5/2010

reacció-difusió f.

Una col·laboració entre el CSIC i el grup de James Sharpe al CRG mostra que el model de *reacció-difusió* de Turing podria regular la formació dels dits en els tetràpodes.

El·lipse - 1/2/2013

reacreditar v. tr

L'èxit va *reacreditar* Rafael Nadal, que dimecres participarà en l'Open Banc Sabadell - Trofeu Comte de Godó.

La Vanguardia - 18/4/2016

reactable m.

Des dels creadors del videojoc Invizimals, als responsables del *reactable*, el nou instrument de la revolucionària Björk.

IDEC - 1/1/2013

reactivador -a adj.

Aquest endeutament també es pot entendre com a element *reactivador* de la par­ròquia.

Diari Bondia - 9/3/2015

reactualització f.

És una *reactualització* de la fórmula utilitzada en ocasions amb èxit pel PSC: Si no em votes, ve al PP.

El País - 3/3/2016

readaptador -a adj.

Ara començarà el procés de rehabilitació al costat del *readaptador* Juanjo Brau.

Avui - 3/6/2011

readjudicar v. tr

També caldrà *readjudicar* 13 pisos nous, adjudicats a veïns que hi han renunciat.

Diari ARA - 4/2/2011

ready made m. [+]

Paral·lelament realitzarà pràctiques artístiques, mitjançant *ready mades* (fets de fotografia, vídeo, sons i mapes), que exposarà a la culminació de tot el procés.

El Punt - 11/2/2016

ready to wear m.

Si abans hi havia una gran varietat de llaços per aconseguir diferents formes, avui dia hi ha poques opcions per triar almenys en el *ready to wear*.

La Vanguardia - 9/2/2016

ready-made m.

Dos anys i mig després, el titular conquistat per Aguirre amb la precipitació d'una obra *ready-made* no només ha expirat sota la tesi liberal de la falta de demanda, sinó que els nens matriculats han estat reubicats els últims dos cursos en diferents cen

Avui - 17/11/2010

reafirmament m.

La presentació de l'Anuari 2013 del tercer sector social es va convertir ahir en un acte de *reafirmament* del paper de les entitats que treballen acompanyant les persones més vulnerables.

Avui - 3/10/2013

reaganisme m.

Va ser una novel·la de culte als anys vuitanta, ja que va ser llegida com un al·legat satíric contra el *reaganisme*.

La Vanguardia - 9/3/2013

reaganista adj.

Comença pels primers contes que va publicar en revistes a la dècada de 1940 i ofereix un viatge contracultural per les batalles literàries dels 50, l'agitació psicodèlica dels 60, els plaers narcicistes dels 70 i la distopia *reaganista* dels 80.

Presència - 20/1/2012

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa