Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «r»

701 de 748 de 748 termes 

ròtula f.

La plaça de Catalunya fa de *ròtula*.

El Periódico (català) - 19/2/2015

rotular adj. [+]

El davanter portuguès està a punt per tornar al terreny de joc, ja que ha evolucionat bé de la lesió muscular al bíceps femoral de la cama esquerra i de les molèsties que arrossegava al tendó *rotular* de la mateixa extremitat.

El Periódico (català) - 23/4/2014

round m. [+]

Avui, segon *round*: declaració dels exdirigents del Palau.

La Vanguardia - 25/2/2014

rouquista adj.

Els grans derrotats d'aquesta històrica jornada per a l'Església espanyola són els afins al sector *rouquista*, que, fins i tot en plena retirada, comptava amb nombrosos suports.

Diari ARA - 13/3/2014

roussenià -ana adj.

No podem caure en una visió *rousseniana* i no identificar les tensions, els conflictes en la diversitat.

Avui - 13/6/2011

router m. [+]

Per exemple fent servir programes que emmascaren la localització de l'ordinador com les xarxes privades virtuals (VPN) i els proxy o modificant els números DNS del *router* en l'ordinador particular.

El Periódico (català) - 23/3/2014

router wifi m.

En un primer moment, l’empresa nord-americana –les seves càmeres han fotografiat almenys 75 localitats del continent– només va reconèixer que els seus vehicles havien captat l’identificador dels *routers wifi* que no comptaven amb una contrasenya i l’anom

El Periódico (català) - 21/5/2010

routier m. [+]

I malgrat el desgavell econòmic i existencial en què els han sumit, hem vist aquesta setmana, a Informe semanal (TVE-1), el gran *routier* Vicente Romero a Kenya.

El Periódico (català) - 3/5/2012

rovell m.

Al carrer del Carme, al mig del *rovell* de la Rambla, hi ha l'església de Betlem.

El Periódico (català) - 24/2/2010

rovell de l’ou m. [+]

Per a nosaltres, meridionals, l’aspecte exterior d’Escandinàvia és una visió nova, extraordinària, però potser Finlàndia és la quinta essència, el *rovell de l’ou* del món escandinau -una transposició més intensa del nòrdic continental-.

Diari ARA - 6/8/2016

rovell de l'ou m. [+]

Terraza, que al novembre farà 20 mesos d'actuacions sense interrupció de l'espectacle que emula el de Pepe Rubianes, és exalumne de l'escola d'actors Nancy Tuñón (Mozart, 19-21), al *rovell de l'ou* de Gràcia.

El Periódico (català) - 1/10/2016

royal m. i f. [+]

A finals dels noranta, les princeses portaven banyadors de lleopard als iots, no com ara que o bé es posen flors als cabells, a l'estil de les novel damisel·les de Mònaco, o es parapeten darrere de l'etern femení com la majoria de *royals* europees, que v

La Vanguardia - 6/8/2016

royal baby m. [+]

Mentre Kate Middleton i el príncep Guillem segueixen sense saber si el nadó que esperen per d'aquí a dues o tres setmanes serà nen o nena, el *royal baby*, com l'anomena la premsa britànica, ja té nom per obra i gràcia de les sempre espavilades cases d'ap

El Periódico (català) - 24/6/2013

royalty m. [+]

Nombre de contactes de llicències i *royalties*.

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

rubalcabesc -a adj.

Elles haurien pogut exercir de muses i aportar, respectivament, elegància i marcialitat a l'al·locució *rubalcabesca*, però amb el que vam poder escoltar ja ens donem per satisfets.

Avui - 8/6/2010

rubalcabista adj. [+]

Però aquest gest també s'ha girat contra Chacón, perquè les seves rivals *rubalcabistes* subratllen que no va enviar aquest twit fins unes quantes hores abans de la moció de censura.

El triangle - 15/3/2013

rubato m.

Atent a la densitat de l'escriptura sense caure en el parany d'un espesseïment excessiu del so, el director va graduar bé, excepte en les acceleracions intempestives del final, un discurs on només es podia trobar a faltar algun polsim de *rubato* expressi

Avui - 23/1/2012

rubber adj.

Si voleu entrar, us haureu de vestir amb alguns dels codis permesos: militar, industrial, skin, sportswear o *rubber*.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

rúcula f.

Claudio Hoyos, responsable d'El Filete Ruso, atribueix l'èxit a la qualitat del producte: carn ecològica de proximitat, pernil ibèric, formatge manxec, *rúcula* i pa del forn Baluard.

La Vanguardia - 16/6/2014

rugbi platja m.

Cal destacar el tennis platja, en augment constant, el *rugbi platja*, el takata, el fúting o diferents jocs esportius com, per exemple, el pichi, les indiaques i les activitats gimnàstiques.

Claror - 31/5/2011

rugbier m.

Els *rugbiers* francesos tenen pànic davant la perspectiva que, en un futur, s'importin els gestos violents, xenòfobs i racistes del futbol i, sobretot, la tolerància tàcita amb què es fan i es propaguen.

Diari ARA - 24/3/2014

rugbístic -a adj.

Ramon Rébujent, membre del staff de la USAP, encarregat de les relacions entre la Catalunya Nord i la Catalunya Sud, i personalitat ben coneguda del món *rugbístic* català.

El Punt Perpinyà - 19/8/2013

rugby m.

Segons els responsables del consorci de promoció turística, aquest patrocini té un gran valor promocional, donat que la USAP és un dels dos clubs de *rugby* més televisats de França.

Avui - 17/2/2010

rumanès -esa adj.

El tècnic *rumanès* ha desitjat que guanyin la Lliga de Campions, perquè això donaria més valor al paper del Xakhtar en aquesta eliminatòria.

Diari ARA - 13/4/2011

rumba-reggae f.

Concer de *rumba-reggae* amb Makrú i LoCura.

El Periódico (català) - 23/6/2010

rumba-rock f.

Arrenca el Grec i tota la ciutat ho celebra amb la màgia i la poesia d'una companyia de teatre aeri, *rumba-rock* i fusió mestissa.

El Grec. Festival de Barcelona - 1/7/2012

rumbautor m.

Micu és l'àlies artístic de Miquel Rodergas, un *rumbautor* barceloní que està treballant, amb imaginació i un bon coneixement de la tradició, en la renovació de la rumba catalana, amb temes propis compostos sobretot en català.

Presència - 20/1/2012

rumber m.

Hi actuaran El Guincho, amb el seu pop negre, el bisbalenc Mazoni, que presentarà Fins que la mort ens separi, El Petit de Cal Eril, que Vol i dol, Refree, el guanyador del Sona 9 La iaia, Nacho Umbert, Guillamino, Oliva Trencada, Senior, The New Raemon,

Diari ARA - 13/4/2011

rumber -a adj. [+]

Un gran final de festa al més pur ritme *rumber* a què el públic va respondre amb ball i uns llargs aplaudiments.

La Vanguardia - 17/7/2016

rumbero m.

Sicus Carbonell pren com a fil conductor la seva vida per descobrir-nos fets de la cultura gitana, així com el que comporta ser un autèntic *rumbero* al llibre Sicus, 20 anys amb sabor de Rumba.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

rumbero- era adj.

De moment la història del grup no dóna gaire més de si perquè encara està fent els primers passos, uns passos que busquen fer passar una bona estona amb versions de temes *rumberos* i salseros... i alguna que altra morcilla per allà al mig!

laFestassa - 1/4/2010

rumbero rumbera m. i f.

Va ser el poeta José Miguel Ullán, llavors col·laborador d'EL PAÍS, qui va trencar el tabú, amb unes evocacions líriques de les folklòriques, que aviat va ampliar als puixants *rumberos* madrilenys.

El País - 23/1/2016

rumorologia f. [+]

La davallada, notable, va disparar també la *rumorologia* sobre la relació entre Nadal i el seu oncle.

La Vanguardia - 11/3/2016

rum-rum m.

Des de fa dies el *rum-rum* sobre el seu possible salt immediat a l'NBA havia augmentat exponencialment, i la finalització del termini per poder signar un acord mantenint l'actual escala salarial, que va acabar aquest dimarts 31 de maig, ha precipitat els

Avui - 3/6/2011

rumsteak m.

Panotxes de blat de moro amb mel, minihamburgueses, costelles de xai, cranc de riu de Louisiana, tàrtar de cranc, llamàntol grillé, gall d'indi d'Acció de Gràcies, *rumsteak* de búfal, formatges cheddar reserva 12 mesos i gorgonzola or i pastís de formatg

El Periódico (català) - 2/10/2010

run & fartleck m.

*Run&fartleck* o carrera en sèries: treball cardiovascular aprofitant la carrera a diverses intensitats en parcs urbans.

Claror - 27/2/2012

runner m. i f. [+]

La cinquena edició de la BDN Running, malgrat la pluja que va caure a primera hora del matí, va reunir uns 2.000 *runners* en un autèntic festa de l'atletisme popular -comptava amb més de 3.000 inscrits, però el mal temps va fer caure la participació-.

Badalona 2000 - 1/4/2016

running m. [+]

Per aquesta raó, ha entrat de ple en el món del *running*.

Sabor... - 1/3/2016

running gag m.

Un film que aconsegueix fer riure i, al mateix temps, incomodar (com amb el *running gag* que protagonitzen els dos nens).

Butxaca. L'agenda cultural de Barcelona - 1/7/2012

ruptura vascular f.

Els afectats solen patir dolor muscular, fatiga, irritació crònica de la gola i del paladar, petites *ruptures vasculars* sota els ulls, pèrdua de l'esmalt de les dents i arrodoniment de la cara provocada per les glàndules salivals.

Revista Ecovital - 1/5/2010

ruralia f.

Almenys la pagesa mudada que m'oferia dissabte, en plena artèria comercial de Girona, uns enormes ous d'oca que duia en un cistell es va creure en l'obligació d'elogiar les propietats nutritives dels seu producte, encara jo no l'escoltava gaire, sorpresa

Presència - 19/5/2013

rush m.

Amb un *rush* final propi de l'èpica, el Madrid va confirmar que quan es parteix en dos se sent més còmode.

Diari ARA - 17/4/2011

russo-americà -ana adj. [+]

El cap del Kremlin, Vladímir Putin, de seguida ha enviat un telegrama de felicitació a Donald Trump en què li expressa el desig de treballar conjuntament per treure les relacions *russo-americanes* de l’estat de crisi en què es troben i per buscar respost

Diari ARA - 10/11/2016

russofòbia f.

Els europeus no ens entenen i prenen decisions basades en la seva visceral *russofòbia*.

El Periódico (català) - 17/3/2014

russòfon -a adj. [+]

El president francès, François Hollande, i el primer ministre britànic, David Cameron, van deixar clar que la UE només passarà a una tercera fase de sancions econòmiques a Moscou si les tropes russes intervenen en altres regions *russòfones* de l'est d'Ucraïna.

El Periódico (català) - 23/3/2014

russoparlant adj. [+]

Jo, personalment, he comprat farina, aigua i sucre, explica Yekaterina, que és *russoparlant*, parla un perfecte anglès i està en contra de la unificació de Crimea a Rússia, com molts dels joves crimeans.

El Periódico (català) - 13/3/2014

russo-txetxè -ena adj.

D'altres han suggerit que Tamerlan, un txetxè ètnic de 26 anys, pot ser que presenciés la guerra *russo-txetxena* del 1999.

La Vanguardia - 3/5/2013

russo-ucraïnès -esa adj.

El comboi format per més de 260 camions, ha estat retingut a la frontera *russo-ucraïnesa* des de fa més d'una setmana, malgrat els esforços sense precedents per complir totes les formalitats necessàries, segons les autoritats russes.

El Periódico (català) - 23/8/2014

Primer Anterior

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa