Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «v»

1 de 100 de 318 termes 

vaca boja f.

El càtering i el microones han eliminat aquell shepherd’s pie casolà i les *vaques boges* van acabar amb el de ronyons, steak and kidney, que tant m’agradava.

Diari ARA - 31/5/2014

vacacional adj. [+]

Eugènia i Beatriu han ocupat en diverses ocasions titulars de premsa per la seva poc reeixida carrera professional i pels seus dilatats períodes *vacacionals*.

Diari ARA - 25/10/2016

vaca-movie f.

El director ha agraït haver rebut el guardó i ha recordat que el germen de la *vaca-movie* va sorgir d'un grup que ell tenia, que van dedicar un tema als nàufrags, i per això utilitzaven una projecció de diapositives.

El Periódico (català) - 3/4/2011

vacil·lar v. tr

El gran provocador del futbol mundial que es dedica a *vacil·lar* els rivals.

Avui - 8/2/2016

vacunal adj. [+]

Tot i així, a Catalunya la cobertura *vacunal* en la població infantil és del 95%.

Diari ARA - 4/6/2015

vacunar v. intr. [+]

Un procés gradual, però, que ha obligat Catalunya a *vacunar*-se contra les propostes "mínimament federalitzants" que arribaven des de l'Estat.

Diari ARA - 3/3/2016

vae victis loc.

Perquè anunciar per ERC "irrenunciabilitats" com l'eliminació de l'impost de successions, quan al final uns pocs vots d'IC fan baixar els pantalons (*vae victis* dixit) fins el taló als senyors d'ERC?

Avui - 1/1/2010

vaga salvatge f.

Aena, que depèn del Ministeri de Foment, i Ucsa, sindicat majoritari dels controladors aeris, van tornar a reunir-se ahir a Madrid per arribar a un acord sobre el nou conveni col·lectiu que deixi enrere les tibantors entre el govern i el col·lectiu despré

Avui - 1/2/2011

vaginoplàstia f.

La llista d'espera per a una *vaginoplàstia* és de 20 anys.

Diari ARA - 3/1/2016

vago m.

Una obra sobre el dia a dia d'un educador en uns serveis socials a partir de les entrevistes que manté amb els usuaris: un mostrari de racistes, *vagos*, exhibicionistes i curts de calés que li demanen ajuda i diners.

Time Out Teatre - 1/6/2012

vaixell de vela m.

Podem arribar a la platja amb una taula de surf sota el braç, osubmergir-nos a les profunditats del mar amb l'equip de submarinisme, surfejar les onades amb un caiac o navegar en un *vaixell de vela*.

DiR Emotions - 1/7/2010

vaixell insígnia f. [+]

L’NH Collection Gran Hotel Calderón, un dels establiments clàssics de Barcelona, ubicat a la rambla Catalunya, ha emprès una nova etapa com a *vaixell insígnia* de la marca Premium de la companyia.

La Vanguardia - 17/11/2016

vale interj.

I Neymar, fins i tot, va ser molt més determinant que Bale. *Vale*?

Diari ARA - 24/3/2014

valenciania f.

Ja tenim ací al que expedeix els carnets de *valenciania*.

Pagina26 - 9/2/2013

valencianitat f. [+]

Ara acaba de morir aquell jove ros, de cabells arrissats, d'aparença elegant, somriure franc, ànima del València CF, i, afegeixo jo, de les essències de la *valencianitat*: família de Sueca, pagès, fidel home de la seva terra i dels seus, de parla valenci

Avui - 13/6/2013

valencianitzar v. tr

Des de l'AVL també s'ha proposat *valencianitzar* més de 300 urbanitzacions que només apareixen en castellà.

Pagina26 - 19/7/2012

valencianoparlant adj.

Descriu Alacant com una ciutat en la qual s'ha eradicat la llengua fins a les arrels, però la situació no és tampoc positiva en municipis vora la costa, a causa de la immigració, i ho exemplifica a Callosa d'en Sarrià, on les dependents *valencianoparlant

Pagina26 - 9/7/2012

valetudo m.

Però sembla que en aquesta segona temporada ens oferiran molta lluita, molt *valetudo* i acritud.

El Periódico (català) - 13/5/2013

vàlium m.

"Potser li donem un *vàlium* a 'Ibra'".

El Periódico (català) - 23/11/2011

vallenato m. [+]

El més popular a la ràdio i a les festes era el *vallenato*.

El Periódico (català) - 16/6/2015

valor afegit m.

Un dels atractius de Tordera és el merct setmanal dels diumenges, un mercat que, a partir d'ara, tindrà un *valor afegit*: la música.

La Marina - 1/7/2016

valor refugi m. [+]

«I també als dubtes a nivell global sobre la renda variable, que estan portant a apostar per *valors refugi*», explica Carlos Fernández, analista de XTB.

El Periódico (català) - 1/3/2016

valorable adj.

El cost d'aplicar les mesures *valorables* del pla se situa en 688 milions d'euros sense IVA.

Avui - 23/3/2011

valvulopatia f. [+]

El tècnic blaugrana, intervingut el 28 de desembre passat d'una *valvulopatia* aòrtica, ja va deixar el Clínic de Barcelona per continuar la recuperació a casa seva.

Avui - 3/2/2012

vamp f.

El carrer dels Sombrerers -al llarg de l’imponent mur de la banda esquerra de Santa Maria- ofereix la possibilitat d’asseure’s en un restaurant que ha mantingut una curiosa fidelitat a noms de personatges de còmic: sempre es va dir Carpanta -el pidolaire

Diari ARA - 3/1/2016

vampíric -a adj. [+]

Per exemple, Drácula 3D, intrigant acostament al mite *vampíric* a càrrec del mestre del giallo Dario Argento.

El Periódico (català) - 3/10/2012

vampirització f.

En el fons de l’anècdota còmica, hi ha també una recriminació —d’abast estètic i sociològic— més encoberta i subliminal, més aviat epidèrmica, sobre el paper que juguen les arts escèniques en la societat de l’espectacle, la *vampirització* i la banalitzac

El País - 3/3/2016

vampiritzar v. tr

Era celebrar una obra mestra de la literatura universal i explicar com els ha influït, què n'han après, com se n'han hagut d'allunyar per no acabar *vampiritzats*.

Diari ARA - 23/9/2013

vandalitzar v. tr

La passió que sent la propietària del llogaret pel patrimoni cultural d'Andorra no és, ni molt menys, compartida per tothom perquè en quatre anys, desconeguts *han vandalitzat* aquesta propietat sense treure'n cap benefici aparent, si no és la satisfacció

El Periòdic - 5/9/2013

vape adj.

Així, hi ha festes *vape*, competicions 'vape' -per fer anelles o altres trucs amb el fum-; o bé per produir núvoils com més grans millor- amb premis de milers de lliures.

Diari ARA - 4/10/2016

vape bar m.

Els *vape bars*, locals de socialització amb cigarretes electròniques, encapçalen una nova moda al Regne Unit.

Diari ARA - 4/10/2016

vapejar v. tr [+]

Fumar és el mateix que *vapejar*?

Diari ARA - 4/10/2016

vaper m.

Què fan els anomenats *vapers*? Segons l'OxfordDictionaries.com: "Inhalar i exhalar el vapor produït per una cigarreta electrònica o un dispositiu semblant".

Diari ARA - 4/10/2016

vaping m. [+]

Però el *vaping* també és una forma de socialització -i potser una forma de cultura o subcultura- que neix tímidament als Estats Units a finals de la dècada passada i que des de fa uns mesos té cada vegada més predicament entre els sectors joves de la pob

Diari ARA - 4/10/2016

vaporadora f.

Gadgets&Cuina ofereix més de 4.000 referències que inclouen tots els camps de la nostra cuina, des de la preparació [...] fins a la cocció (foc o inducció, *vaporadores*, graella i barbacoa).

El Periódico (català) - 27/11/2010

vaporetto m.

Pujar al *vaporetto* per anar a la plaça de Sant Marc és el millor viatge que podem fer per iniciar-nos en el catàleg de les meravelles de Venècia.

Diari ARA - 17/4/2016

vaques boges f. pl.

Des de la venda de carn bovina europea als EUA (prohibida des de la crisi de les *vaques boges*) al veto europeu a la carn hormonada dels Estats Units, passant per la forma en què es renten els pollastres (als EUA, amb clor, una cosa que la UE no accepta)

La Vanguardia - 14/2/2013

variat m.

El *variat* és una de les sublimacions de la cuina illenca i una bona mostra del nostre caràcter.

El Punt - 28/11/2011

varieté f.

L'hora del vermout i les *varietés*, que es feia al Casino.

EbreDigital - 19/5/2011

varietés f. pl.

Les seves aspes segueixen girant cada vespre i descobreix a l'espectador què és un espectacle de *varietés* contemporani, adaptat al segle XXI.

Time Out Barcelona - 30/9/2011

vascularització f.

Freqüentment es deu a la disminució de la *vascularització^* dels tendons en persones d’edat adulta.

Tot Sant Cugat - 27/1/2012

vaselina f. [+]

El públic es va posar dret amb un gol de *vaselina* de Morata per sobre de Casillas.

La Vanguardia - 10/6/2016

vaticanocèntric -a adj.

Francesc ha deixat clar que la seva visió de l'Església no és *vaticanocèntrica*.

Diari ARA - 13/3/2014

vaticanòleg m.

El motiu pel qual certs castellanismes històrics acabats en o són al DIEC i d'altres no, tot i que hi piquen a la porta com el Picapedram és matèria de iecòlegs, uns experts cosins germans dels *vaticanòlegs*.

Diari ARA - 30/5/2011

vecchia signora f. [+]

La *vecchia signora* es va classificar per a la final de la copa d'Itàlia en la tanda de penals després de ser víctima d'una portentosa remuntada per part de l'Inter de Milà, que havia caigut a Torí (3-0) i que ahir va ser capaç d'igualar el resultat gràc

Avui - 3/3/2016

vector m.

L'expresident prenia la part pel tot i reduïa Espriu a una sola idea: l'entesa de Catalunya amb Espanya, un dels *vectors* de La pell de brau (1960).

Presència - 20/1/2012

vedette f.

Rambla avall trobàvem el Panam's amb les seves *vedettes* i flors de nit, que amb tota l'educació del món t'oferien conversa o el que volguessis.

Avui - 5/2/2011

vedettisme m.

Les capelletes sempre han estat un dels càncers d’aquesta societat, i el *vedettisme* també.

Diari ARA - 10/12/2010

vedutista adj.

Arquitecte, gravador, antiquari, *vedutista* i dissenyador: la fundació La Caixa i la Fundació Cinni han sumat esforços per presentar una nova visió de l'artista

Diari ARA - 13/9/2012

veg adj.

Si a casa tens tant seguidors "meat" com *veg*, no et preocupis.

Sabor... - 1/3/2016

vegà -ana adj. [+]

També hi ha lloc per a 'food trucks', una de les quals ofereix hamburgueses *veganes* amb ratafia, i es fan tallers de cuina a càrrec de Pep Nogué.

Diari ARA - 10/11/2016

vegà vegana m. i f. [+]

Com altres establiments d'aquest tipus, disposa (bé, de fet, disposava, perquè els prestatges han experimentat un trist procés de desertització) d'un ric assortiment de flors ornamentals i sobres de llavors que fan/feien del número 32 del carrer de Melcio

El Periódico (català) - 3/3/2016

veganisme m. [+]

L’ opera prima de Julia Ducournau no és el festival de gore que alguns s’esperen, sinó el retrat immersiu d’una jove universitària en el seu viatge iniciàtic de l’adolescència al món adult i del *veganisme* al canibalisme.

Diari ARA - 7/10/2016

veggie adj.

Per la seva banda, la Teca 33 ofereix una cuina *veggie* i vegetariana d’allò més saborosa, igual que els xurros de Comaxurros, més lleugers i saludables.

La Vanguardia - 22/4/2016

veguerial adj. [+]

Les quatre diputacions passarien a anomenar-se vegueries, però no es desplegaria el model *veguerial* previst per l'Estatut, amb set regions diferenciades, perquè s'han de fer canvis en tres lleis estatals que el govern no es veu amb cor ara de negociar a

EbreDigital - 29/3/2013

vehicle lleuger m.

Les autopistes espanyoles van registrar un creixement del trànsit del 6,1% -5,7% en *vehicles lleugers* i 8,5% en pesants.

El Punt - 11/2/2016

vehicularitat f.

Fins llavors respectava el principi que era l'Administració autonòmica la que estava facultada per establir mitjançant lleis i decrets el model per garantir la *vehicularitat* dels dos idiomes.

El triangle - 19/4/2013

veí-usuari m.

També preocupa els *veïns-usuaris* de l'únic aparcament existent, el de la finca nº 7, la més que probable supressió del gual en la seva ubicació actual, malgrat disposar d'una llicència municipal degudament documentada per la qual es paga una taxa o tribut.

Línia Les Corts - 11/6/2014

vel·lar v. intr.

Estudiosos de cant improvisat que *vel·la* per la tradició musical de les Terres de l'Ebre,

EbreDigital - 25/6/2011

vélib m.

Explicant l’anècdota d’una ciclista amb aspecte d’«àvia ideal o d’institutriu jubilada» que se salta els semàfors en vermell i assetja els vianants en el pas zebra cridant a plena veu «sortiu d’enmig», Time arriba a la conclusió que l’agressivitat dels ci

El Periódico (català) - 2/3/2010

velina f. [+]

Ni Júlia Roberts (que ha anunciat que espera el seu quart fill) ni Geroge Clooney i el seu amor sota sospita per la bella *velina* Elisabetta.

Avui - 4/2/2010

veline f.

[...] no s'identifiquen amb les imatges predominants de la dona a Itàlia: les *veline*, noies que des dels vuitanta han estat el segell de les televisions de Berlusconi.

Diari ARA - 4/2/2011

vella guàrdia f. [+]

Ho van dir membres de la *vella guàrdia* del PSOE.

La Vanguardia - 3/3/2016

velocitat variable f.

La *velocitat variable* s'estendrà a tota la regió metropolitana aquesta legislatura.

Avui - 1/2/2011

vendaval m. [+]

Arran del recent *vendaval* viscut en el món del tennis espanyol, l'aragonesa va tenir un còmode debut amb l'equip de la Davis.

El Periódico (català) - 18/7/2015

vendetta f. [+]

Margallo no va fer cas de les crides i va tirar de *vendetta* contra Montoro, el mateix que dies abans li havia deixat anar que era víctima de la seva pròpia «arrogància intel·lectual».

El Periódico (català) - 17/10/2015

vending m. [+]

L'adjudicatària s'haurà d'encarregar de la posada en funcionament i de la gestió de l'estació (operadors, ocupació d'andanes, venda de bitllets, etc.), així com dels serveis annexos (taquilles, màquines de *vending*, etc.), i també del manteniment de l'ed

La Vanguardia - 17/11/2016

vendre's com xurros loc.

L'altra manera de fer balanç és deixar constància del domini absolut d'Android i recordar alguns productes i serveis nous que ens han cridat l'atenció: el Lumia 610, un smartphone de 189 euros que s'hauria de *vendre com xurros* entre els joves, i el Wind

Diari ARA - 2/3/2012

venga interj.

Als lleidatans sovint ens agrada engegar un efusiu *venga!* per acomiadar-nos, sobretot quan hi ha confiança.

Lletres - 1/2/2010

venipunció f.

Vilà suggereix regular el fenomen al mencionar l'èxit de les sales de *venipunció*.

El Periódico (català) - 13/7/2012

venopunció f.

S'ha de complir el pla de drogues amb la sala de *venopunció* a Pere Virgili?

L'independent de Gràcia - 15/7/2011

ventada f. [+]

En la *ventada* local, Agüero va aprofitar una pilotada llarga per rematar el 0 a 1 amb un xut creuat.

Diari ARA - 12/2/2015

ventilar v. tr

Sanz, que va *ventilar* la seva presència parlamentària en una hora justa de rellotge, ja no va voler informar dels detalls.

El Periódico (català) - 24/2/2010

ventolada f. pl. [+]

Benito Sports (rambla Catalunya, 81) també ofereix un simulador d’esports extrems amb les ulleres Oculus Rift (amb *ventolades* incloses per fer més real l’experiència) i una taula interactiva amb projeccions digitals de productes a la venda.

El Periódico (català) - 21/2/2016

ventre de lloguer m.

Des de Són els nostres Fills, la principal associació a Europa de famílies formades a través de la gestació subrogada o per substitució, ens adrecem a vostès pel reiterat ús de l'inapropiat terme *ventre de lloguer* en lloc de «gestació subrogada», que és

El Periódico (català) - 3/3/2016

venture capital m. [+]

És increïble que cada vegada que vaig al notari a tancar una venda, jo pagui zero impostos com a *venture capital*, el business angel en pagui un 28% i l’emprenedor un 57%, perquè es considera com a renda del treball.

Diari ARA - 3/1/2016

verbalitat f.

Als nens se'ls ha d'ensenyar i quan no entenen la *verbalitat*, hi ha d'intervenir la força física.

El Periódico (català) - 6/4/2010

verbena f. [+]

Naturalment, també les festes -processons, mercats, *verbenes*, palmes- que proliferen als anys 70, “perquè un dels meus leitmotiv han sigut les nostres tradicions, i quan dic nosaltres em refereixo als catalanoparlants”.

Diari Bondia - 9/3/2015

verbívor m. [+]

Va ser una conversa distesa en què el *verbívor* i el quartet van parlar de l’ús de la llengua en les seves cançons.

Enderrock - 26/1/2012

verbívor -a adj. [+]

Intento portar l'estira-i-arronsa cap al territori *verbívor*, cap al concepte de ludolingüística i altres jocs relacionats amb el 15.

El País - 23/1/2016

verd -a adj. [+]

De tornada a la regió dels grans llacs, traduiran els coneixements adquirits en iniciatives *verdes*, que desenvoluparan amb la col∙laboració de socis locals.

La Vanguardia - 1/3/2016

verd verda m. i f. [+]

Els *verds* trenquen una ratxa de tres partits sense obtenir la victòria derrotant el Vila-real B i pressionant més encara la zona de privilegi.

El Punt - 1/5/2016

verdeamarela f.

Jo espero fer el meu camí de victòries com ells, va afegir el punta, que suma 31 gols en 49 partits amb la *verdeamarela*.

El Periódico (català) - 13/6/2014

verdeamarelho -a adj. [+]

El també capità *verdeamarelho* ja ha fet 42 gols en 59 partits, i és el cinquè màxim artiller del Brasil.

El Periódico (català) - 13/11/2014

verdejo m.

Va aixecar la copa de *verdejo* i va somriure.

El Periódico (català) - 24/2/2010

verdià -ana adj. [+]

Curiosament, Mascarell té uns excel·lents companys de viatge en aquells que se n'alegren de la marxa de Matabosch, aquells que només desitgen veure en la programació el repertori més clàssic, acotat als títols *verdians* i puccinians i poca cosa més.

El Periódico (català) - 13/9/2013

verdiala f. [+]

"Rrrrrepresión policial. Polis vestidos de civil", recitava el cantaor Niño de Elche al Sónar 2015, en l'estrena de RaVerdial, un còctel molotov de bakalao i denúncia inspirat en les raves i les *verdiales* flamenques executat amb la complicitat dels activistes audiovisuals sevillans Los Voluble.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

verd-i-blanc -a adj. [+]

La zona visitant del camp de l'Espanyol, on caven 800 aficionats, presentarà un gran aspecte, però repartits per les grades també s'hi podran trobar distintius *verd-i-blancs* que afegiran encara més color a la cita.

Diari ARA - 3/3/2016

verd-i-blanc verd-i-blanca m. i f.

En aquest duel contra els *verd-i-blancs* del maig del 2013 ja va estar a punt de calcar el gol de diumenge.

La Vanguardia - 1/3/2016

verd-i-groc -ga adj.

El crac ha demostrat que la pressió que sentia al vestir la samarreta *verd-i-groga* ja és passat.

El Periódico (català) - 24/6/2013

verd-i-negre m. [+]

Els *verd-i-negres* van ser un rival difícil fins als últims minuts, però els culés van imposar la seva llei amb una intensitat física espectacular i un gran encert en el tir a cistella.

Claror - 27/2/2012

verd-i-negre -a m. i f. [+]

A més, va ser tot just després que els *verd-i-negres* vinguessin de guanyar a la pista de l'equip revelació de la temporada: el Fuenlabrada.

Badalona 2000 - 1/4/2016

verdinegre -a adj. [+]

Derbi català al Palau Olímpic de Badalona, on un mosaic *verdinegre* tenyirà la graderia.

Avui - 15/2/2015

verd-i-negre verd-i-negra m. i f. [+]

Els *verd-i-negres* van anotar cinc triples.

Avui - 8/2/2016

vérité adj.

Passem a una mena de televisió *vérité* domèstica que sobta l'espectador.

Diari ARA - 9/4/2014

vermell m.

La indústria tanca una fase en *vermell* al créixer el 2,1%.

El Periódico (català) - 2/10/2010

vermella f. [+]

El lateral esquerre brasiler reconeix que "va ser una *vermella* justa".

Avui - 8/3/2016

vermout m.

L'hora del *vermout* i les varietés, que es feia al Casino.

EbreDigital - 19/5/2011

vermut m.

En la doble cita a l'Heliogàbal, la segona en format *vermut*, compartiran vetllada amb Gabriel y Vencerás.

Butxaca - 1/9/2013

vermuter -a adj. [+]

Ha tancat la galeria Mitte, però s'endevina una barra (*vermutera*?) on hi va haver el Halley.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa