Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «v»

301 de 318 de 318 termes 

vonkarajanista adj.

La seva manera *vonkarajanista* està per a la velocitat, per a la lentitud, per a l'adagio, per a l'allegro, el vivace o el presto.

El Periódico (català) - 13/11/2012

vot de càstig m. [+]

“Hem de buscar en l'ampli espectre del Dáil [Parlament], on podem trobar oportunitats per discutir la formació d'un govern”, va declarar el ministre d'Exteriors sortint, Charlie Flanagan, del Fine Gael, després que el seu partit i l'aliat laborista rebess

Avui - 1/3/2016

vot electrònic m.

A la carta també critiquen les dificultats dels residents a l'exterior per exercir el dret a vot i advoquen per incloure el *vot electrònic* en detriment del vot rogat en una eventual llei electoral catalana.

Avui - 1/3/2016

vot escaldat m.

La representació resulta encara més grotesca quan les enquestes havien avançat una millora de la llista encapçalada per Joan Herrera, que presumptament havia de beneficiar-se del *vot escaldat* amb el PSC i més “conseqüentment d'esquerres”.

Avui - 8/12/2010

vot xenòfob m.

L'auge del *vot xenòfob* en les municipals no és més que l'antesala del que pot venir.

El Periódico (català) - 6/6/2011

votable adj.

Bananity és 100% democràtic i social: tot el contingut és *votable*, tots poden col·laborar a crear i enriquir el contingut.

El Periódico (català) - 23/11/2011

vote wisely loc.

Es compten per centenars els votants que porten samarretes pro independència, banderins secessionistes o gorres amb la llegenda *vote wisely*, una cosa així com «vota amb el cap».

El Periódico (català) - 10/1/2011

vox populi loc. [+]

Pablo Crespo, un dels caps de la trama Gürtel, corrobora que al PP era *vox populi* que es cobraven sobresous en negre.

El Periódico (català) - 24/6/2013

voyeur m. [+]

Liv Ullmann, la musa d'Ingmar Bergman, dirigeix aquesta adaptació del text de Strindberg amb Jessica Chastain i una vis sàdica que et va sentir *voyeur* en un ritual bondage.

Time Out Barcelona - 18/12/2014

voyeurístic -a adj. [+]

Eficaç thriller de suspens gairebé íntegrament desenvolupat en dos interiors: l'habitació d'un apartament i la d'un hotel, connectades a través d'una webcam que aporta una substància molt *voyeurística* que Hernández controla amb el virtuosisme de Brian De Palma.

La Vanguardia - 29/5/2015

vuit mil m.

El mal temps impedeix Xavi Arias fer el cim del Broad Peak, el seu 6è *vuit mil*.

L'independent de Gràcia - 15/7/2011

vuitanter -a adj. [+]

Amb guitarres a vegades distorsionades i sintetitzadors una mica *vuitanters*.

El Periódico (català) - 23/5/2013

vuitanter -era adj. [+]

La trama recorda un clàssic *vuitanter* de John Hughes.

Teletodo - 14/2/2015

vuitantero -a adj.

El projecte capitanejat per Dustin Payseur llança el segon llarga durada, mantenint el mateix to de lo-fi DIY, post-punk *vuitantero* i pop de guitarres repetitives i hipnòtiques que et propulsen més a saltar que a ballar.

Butxaca - 1/3/2013

vuitens m. pl. [+]

Benzema, d'una importància capital en els esquemes de Zidane per tot el que aporta al joc de l'equip tant en l'aspecte col·lectiu com individual, es perdrà així els compromisos de lliga contra el Llevant, el Celta, Las Palmas i, probablement, també el del

Avui - 1/3/2016

vuitmil m. [+]

Vinculat des de fa anys a aquest esport, posseïa un ampli currículum, amb més d'un miler de muntanyes aconseguides en els cinc continents, i 8 dels 14 *vuitmils*, entre els quals Gasherbrum II, Cho Oyu, Broad Peak, Manaslu, Lhotse o Dhaulagiri, però amb una especial devoció per l'Himàlaia.

Diari ARA - 30/7/2014

vulcanoide m.

Tot i no trobar-se mai el planeta, el terme *vulcanoide* es manté lligat a qualsevol asteroide que es detecti dins de l'òrbita de Mercuri, subratlla l'organització.

El Periódico (català) - 3/7/2013

vuvuzela f. [+]

Quan el sol s'amagava darrere dels edificis, l'estrèpit de les *vuvuzeles* i dels clàxons va tornar a inundar la plaça Tahrir, cosa que augurava una altra llarga nit de manifestacions.

El Periódico (català) - 3/7/2013

Primer Anterior

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa