Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «v»

201 de 300 de 318 termes 

videodiari m. [+]

A l'Xcèntric projecten una selecció dels seus íntims i altament absurds *videodiaris*.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

videoentrevista f. [+]

Mario Monti va caminar aquest dijous pels passadissos del centenari edifici del Corriere della Sera de Milà per participar en una *videoentrevista*.

El Periódico (català) - 23/2/2013

videoexperimental adj. [+]

L'Arxiu Xcèntric com a excusa per fer una exploració d'aquelles pràctiques *videoexperimentals* que desperten empatia entre el públic "teen".

Time Out Barcelona - 29/1/2015

videofòrum m.

Barcelona mostrarà, a partir d'exposicions, tallers, projeccions, *videofòrums* i performances, els últims treballs tant d'artistes emergents com d'artistes consolidats.

El Periódico (català) - 11/5/2010

videogràfic -a adj. [+]

El seu monòleg es recolza en un treball *videogràfic* i d'àudio en què es recrea tota la documentació de l'autor-intèrpret per fer aquest treball.

Diari ARA - 7/10/2016

videoinstal·lació f. [+]

I a més hi haurà *videoinstal·lacions* al vestíbul abans de cada funció de la trilogia.

La Vanguardia - 1/4/2015

videojòquei m. [+]

Defugen l'apel·latiu *videojòquei* i, en un moment de mappings omnipresents, ells aposten per la paraula clàssica: projecció.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

videoloteria f. [+]

Cirsa disposa de 129 casinos, més de 40.000 màquines recreatives, 71 sales de bingo, 123 salons de joc, 1.125 punts d'apostes esportives, 3.125 terminals de loteries i 2.546 terminals de *videoloteries* a Espanya, Itàlia i Llatinoamèrica.

La Vanguardia - 29/5/2015

videomanifest m. [+]

Els actes de celebració del Dia Mundial del Teatre inclouen algunes activitats obertes al públic, com la lectura del Manifest Internacional del Dia Mundial del Teatre, que llegirà l'actor Abel Folk i una projecció del *videomanifest* de l'AADPC, el sindicat d'actors i directors.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

videomarcador m. [+]

La nota més alta la va obtenir la interpretació de l’himne El Gran Carlemany abans dels partits, i molt a prop d’aquestes notes elevades també es troben els *videomarcadors* del poliesportiu d’An­dorra.

Diari Bondia - 19/3/2015

videomural m. [+]

El Yubari ---nom del meló japonès, el més car del món--- impacta tant per la seva peixera i decoració ---és un *videomural*--- com pels seus plats, un festival de creativitat nipona amb un peu a Occident (tasteu-hi el bacallà amb miso negre, o un filet amb un fals risotto fet de farina de fideus soba, i el sushi és impecable).

Time Out Barcelona - 29/1/2015

videonotícia f. [+]

*Videonotícia*.

La Vanguardia - 29/2/2012

videopantalla f.

Amb 70 anys d’història, dels quals més de 40 com a hotel, l’edifici que va acollir el teatre Calderón ha estat objecte els últims mesos d’una profunda remodelació, amb la instal∙lació d’elements avantguardistes com la gran *videopantalla* de 56 metr

La Vanguardia - 17/11/2016

videoperformance f. [+]

[...] no serà la capital osonenca sinó la Biblioteca de Catalunya, a Barcelona, qui acollirà aquesta *videoperformance* dirigida per Miki Espuma [...]

Diari ARA - 20/3/2014

videoperiodista m.

El resultat és que nombroses persones han patit ferides oculars i diverses, com ara el conegut activista Malke Mustafà i el *videoperiodista* de l'important diari Al Masry Al Youm, Ahmad abdul-Fattah, han perdut un ull.

El Periódico (català) - 23/11/2011

videopoesia f. [+]

Tant poden ser sessions monogràfiques d'autors reconeguts com temàtiques col·lectives dedicades a autors emergents, a la presentació de treballs d'estudiants, o centrades en la *videopoesia* o la videodansa.

Antic Teatre - 1/1/2012

videoprojecció f. [+]

La *videoprojecció* de Bertrand Gadenne anomenada La bulle (La bombolla) funciona com a un símbol filosòfic de l'individu i del món actual.

Time Out Barcelona - 16/5/2013

videoresposta f.

L'empresa ha reaccionat amb una *videoresposta* en què li desitgen el millor a Shifrin i anuncien que estan buscant algú per cobrir la seva vacant.

Diari ARA - 3/10/2013

videotràiler m.

un divertidíssim *videotràiler* d'un musical sobre una guerra contra la música avorrida.

El Punt - 10/3/2011

videotrucada f. [+]

WhatsApp, l’aplicació de missatgeria més popular del món, ja ha posat en marxa la possibilitat de fer *videotrucades*, la qual cosa l’equipara a altres aplicacions del mateix tipus com FaceTime (Apple), Messenger (Facebook) i Google Duo.

La Vanguardia - 17/11/2016

videovigilància f. [+]

I a l’estand de LG, una esfera robòtica es passeja per casa transmetent imatges de *videovigilància* al mòbil que la controla... i també pot entretenir el gat de la família amb un feix de llum làser.

Diari ARA - 23/2/2016

videoxat m.

Ella, l'Alexandra, se'n va a Los Angeles i ell, el Sergi, es queda a Barcelona; a partir d'aquí han de fer vida conjunta però separats per 10.000 quilòmetres: el *videoxat* té protagonisme en la trama.

El Periódico (català) - 13/3/2014

vídeoxat m.

Verbling és una eina d'aprenentatge d'idiomes que permet fer *vídeoxats* en línia amb gent de tot el món.

Guia Ensenyament - 1/4/2016

vidreria f.

Hi ha una òptica, dues impremtes, una estètica, una papereria, una *vidreria*, un miniquiosc de premsa, dos súpers, carnisseries, forns, perruqueria, llibreria, tintoreria, videoclub.

El Periódico (català) - 22/1/2011

vidriòlic -a adj. [+]

Ja s'ha superat l'homofòbia oberta, *vidriòlica*, evident i de carrer que va imposar el règim de Franco, però vivim una nova homofòbia molt més sofisticada, sigil·losa i perversa que s'aplica negant que sigui homofòbia.

La Vanguardia - 18/4/2016

vídua negra f. [+]

El 2010, dues dones suïcides (conegudes com a *vídues negres*) es van fer esclatar al metro i van matar 41 persones.

La Vanguardia - 1/3/2016

vigorèxia f.

Es refereix a la *vigorèxia* (obsessió per un cos musculat) o l'ortorèxia (obsessió per menjar sa).

Diari ARA - 3/9/2012

vila misèria f.

És a les faveles, als cantegriles, a les *viles misèria* on s'ha d'anar a buscar i servir Crist.

El Periódico (català) - 28/7/2013

vilificar v. tr

[...] la dialèctica històrica mostra sense cap ombra de dubte que el pinyol del catalanisme no és res més qie la lluita per les llibertats catalanes, una "llei històrica" que els socialistes *vilifiquen* des del seu compromís amb l'statu quo espanyol.

Diari ARA - 4/2/2011

villa f. [+]

En una *villa* de Buenos Aires, a l’Argentina, vaig trobar-me amb dones del moviment per a la dignitat.

Diari ARA - 17/4/2016

village m. [+]

Però amb aquesta excepció, el seu paisatge ha estat immutable, una successió de *villages* (pobles), esquitxats de dues illes de gratacel, la City i el Canary Wharf.

La Vanguardia - 8/5/2016

villano m.

A la taverna la companyia de música i ball Xuriach i els esbarts de Barcelona ensenyen als barcelonins del segle XXI els passos de la contradansa, el *villano* i la pavana.

Avui - 23/9/2013

villarat m. [+]

Per moltes patètiques apel·lacions al *villarat*, per moltes excuses que busquin per l'entorn del Santiago Bernabéu, la malaltia que afecta el Reial Madrid només té un nom: FC Barcelona.

El Periódico (català) - 2/2/2011

villarato m. [+]

Una peça de col·lecció si el que vol el lector és conèixer què pensava sobre les queixes contra els àrbitres el veritable inventor del cèlebre *villarato*.

Avui - 21/1/2011

villazonear v. intr.

El tenor mexicà Arturo Chacón-Cruz *villazoneava* bastant en tot excepte en la veu que té un timbre poc agradable.

El Periódico (català) - 23/7/2013

vinho m.

L'èxit va ser tan gran que Castro va instal·lar un altre local al carrer de l'Or, dedicat a cates de *vinhos* verdes i portos.

El Periódico (català) - 23/8/2011

vinil m. [+]

Aquesta portabilitat, de sortida, a les discogràfiques no els va fer gaire gràcia: era molt més fàcil robar cassets que discos de *vinil*.

Diari ARA - 11/11/2016

vinotinto f. [+]

Mascherano i Messi han jugat els 90 minuts en el triomf de la albiceleste davant la *vinotinto*.

Diari ARA - 23/3/2013

vintage adj. [+]

Mercat amb més de 800 vestits *vintage* únics, música en directe, contes i més activitats.

La Vanguardia - 10/6/2016

vintatge adj.

Ara ja som una banda *vintatge*, ha dit  Quintana, orgullós de ser un referent per a tot el que ha vingut després, grups com Manel, Amics de les Arts, Mishima i tants altres que han fet possible un ressorgir de la música en català.

El Periódico (català) - 3/3/2011

vinxuca f.

El Chagas és una malaltia tropical produïda per la picada d'una xinxa, coneguda popularment com a *vinxuca*, que transmet un paràsit, el Trypanosoma cruzi, que s'allotja al cos i pot provocar greus problemes cardíacs i digestius.

Diari ARA - 19/3/2012

vinyetista m.

La cinta del *vinyetista* Saló fa servir metàfores enginyoses i un llenguatge molt del carrer, de dir les coses pel seu nom.

El Periódico (català) - 13/6/2011

viola adj.

Els gols van arribar en el tram inicial amb protagonisme del defensa *viola* Marcos Alonso.

Avui - 1/3/2016

violagambista m.

El *violagambista* rep el V Premi La Barraca a les Arts Escèniques a Santander, concedit per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP).

Diari ARA - 3/8/2012

violència de gènere f. [+]

El mes de març passat es va celebrar un judici per *violència de gènere*.

El Periódico (català) - 11/5/2016

violència masclista f. [+]

A més a més el programa inclou des de l'aprovació d'una auditoria de la despesa pública de les administracions, fins a la llei de mort digna, una altra d'igualtat de tracte i no-discriminació i un pacte contra la *violència masclista*.

La Vanguardia - 9/2/2016

violència zero f. [+]

La situació s'aguanta per un fil, però com explica Eduard Soler, investigador del Cidob, "la lògica de *violència zero* està descartada perquè no tots els actors hi estan compromesos i no se sap fins a quin punt obeeixen les ordres centrals".

Diari ARA - 1/3/2016

violí-trompeta m.

Malabarisme, caigudes i bufetades conviuen amb invents tan extravagants com un *violí-trompeta*, un cap parlant, una diva que desafina i una aspiradora boja.

Time Out Barcelona - 30/9/2011

vip m. i f. [+]

Sóc a la zona de maquillatge, on els *vips* poden demanar polvos, rímel i restauració diversa.

Diari ARA - 1/2/2016

viquipèdia f.

És una teoria geològica que es pot ampliar gràcies a la *viquipèdia*.

El Periódico (català) - 11/5/2016

viquipedista m. i f. [+]

Però Oleg y las raras artes té poc a veure amb els documentals biogràfics convencionals i no entra a detallar cap d'aquests aspectes més *viquipedistes* de la trajectòria vital i professional del músic.

Diari ARA - 7/10/2016

viquirevetlla f.

L'Ajuntament de Barcelona convida la ciutadania a participar de la festa de Sant Joan a través de la *viquirevetlla*, una proposta per compartir el coneixement popular sobre la revetlla.

Línia Noubarris - 19/6/2012

viral adj. [+]

Promociona la teva marca i capta clients amb contingut més *viral* i atractiu.

Barcelona Activa Cibernàrium - 1/4/2016

viralitat f. [+]

Carlos Fernández Guerra diu que són caramelets irrebutjables per als més 'xulos de la xarxa' o per als que busquen *viralitat* amb imatges cridaneres.

Diari ARA - 20/3/2016

viralitzable adj.

Els gifs són senzills de fer, molt gràfics i fàcilment *viralitzables*.

Barcelona Activa Cibernàrium - 1/4/2016

viralitzar v. tr [+]

Hi ha una part de mi que no deixa de preguntar-se què passaria si fos una noia, cuinera i de bon veure, qui sortís lleugereta de roba a preparar un 'banana split'; no tant per com reaccionarien la majoria d'homes, sinó per com ho farien les mateixes dones

Diari ARA - 11/11/2016

viralitzar-se v. pron. [+]

El vídeo animat és molt senzill de crear i *es viralitza* fàcilment.

Barcelona Activa Cibernàrium - 1/4/2016

viratge m.

El *viratge* identitari del PQ ha contribuït a allunyar els electors.

Diari ARA - 9/4/2014

virgueria f. [+]

Fa la sensació que l'únic objectiu de Disney al tornar a explicar el conte ha sigut embolicar-lo amb totes les noves *virgueries* visuals, i potser per això al director Kenneth Branagh se li escapa la mà tocant botons.

El Periódico (català) - 14/2/2015

virtualització f.

Nexica, amb més de 15 anys d'experiència i especialització en *virtualització*, cloud computing i allotjament d'aplicacions crítiques, subministra a l'Associació els serveis d'enviaments massius d'e-mails.

Telecos.cat - 1/1/2014

virtualitzar v. tr

I una part molt important d'aquests beneficis no venien de l'economia financera per donar serveis a l'economia real, sinó de la pura especulació financera; l'economia occidental s'ha anat *virtualitzant*.

Avui - 23/6/2013

virtuosisme m. [+]

I en el *virtuosisme* fiscal torna a guanyar l'Administració central, que tenia assignat un dèficit del 2,9% en tot l'any fiscal, i que està en el camí del que s'havia previst.

El Periódico (català) - 18/7/2015

virus gegant m.

Com afecten els *virus gegants* la nostra visió sobre l'evolució?

El·lipse - 1/2/2012

vis m. [+]

Veuen impotents com el conflicte entra en el seu quart any sense *visos* de solució.

El Periódico (català) - 17/3/2014

visa f.

L'entitat va finançar fundacions del PP, PSOE i IU amb un milió a l'any; va col·locar desenes de càrrecs en els seus òrgans i va regalar *vises* sense control durant dues dècades.

El Periódico (català) - 6/10/2014

visat opac m. [+]

Verdú, que va comparèixer com a testimoni a la peça separada del cas Bankia en la qual s'investiguen els *visats opacs* de Caja Madrid i Bankia [...]

La Vanguardia - 21/2/2015

viscoelàstic -a adj. [+]

El director general de la policia, Manel Prat, va reconèixer ahir la impossibilitat de fer un recompte efectiu dels projectils *viscoelàstics* que es van fer servir en les càrregues policials del 14 de novembre passat, dia en què Ester Quintana va resulta

Avui - 3/10/2013

viscolàstic -a adj.

A més, va desacreditar que el fet que un guàrdia urbà trobés al lloc un projectil *viscolàstic*, ja que aquesta munició va aparèixer en el procés mesos després i no s'ha pogut certificar de forma oficial on es va trobar.

El Periódico (català) - 28/4/2016

visibilització f.

El concurs buscava missatges positius sobrela participació activa de les dones en la societat, la *visibilització* de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes i l’impuls d’accions de lluita contra la desigualtat entre sexes.

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

visibilitzar v. tr [+]

Diu que el premi Herralde (per 'Farándula') la va ajudar a *visibilitzar* 25 anys de trajectòria.

La Vanguardia - 23/12/2016

visionador m.

Una dotzena de persones, els *visionadors*, etiqueten aquestes imatges d'acord amb les coordenades de l'anàlisi sol·licitada en cada moment.

El Periódico (català) - 11/5/2010

visionar v. tr

Rajon Rondo mai *visiona* les derrotes del seu equip, però una final és una excepció. Va revisar íntegrament el partit i va prendre'n nota.

Avui - 8/6/2010

visionat m. [+]

N'hi ha prou de fer un *visionat* de l'esfereïdora pel·lícula de Salvador, de Manuel Huerga, per comprovar en quina ignonímia va desembocar la famosa obertura de la dictadura franquista.

Diari ARA - 3/3/2016

viso m.

Reunits cada dijous a la Casa del Rellotge, desenes de d'aturats, de jubilats i de sindicalistes forjats en mil batalles pensen treure a la superfície aquest drama que no té *visos* de desoldre's ni a curt ni a mitjà termini.

El triangle - 8/2/2013

víspera f.

Artà és el poble més matiner en la celebració de la *víspera* de la festa que seguirà amb les completes avui horabaixa i l'encesa dels foguerons.

Diari de Balears - 25/1/2013

vist i no vist m.

Un *vist i no vist* que fa que en la competició olímpica els equips disputin dos matxs per dia.

La Vanguardia - 6/8/2016

vista oral f. [+]

El canvi en l'ordre habitual de les *vistes orals*, els permetrà fer la seva declaració després que ho hagin fet els testimonis.

Avui - 1/6/2016

vistaire m. i f. [+]

Els *vistaires* no sempre van a espiar un jugador en concret: poden voler estudiar l'equip d'una ciutat remota que es desplaça a un estadi més pròxim, o potser la combinació del calendari i els horaris de transport permeten acreditar-se per a un altre partit no previst inicialment.

Diari ARA - 9/11/2015

vist-i-plau m.

La notícia -en espera que la matriu de la multinacional al Japó hi doni el *vist-i-plau*- es pot qualificar d'esplèndida per l'esperit d'entesa que ha guiat les dues parts.

La Vanguardia - 30/1/2013

vitamínic -a adj. [+]

El triomf de fa una setmana contra l'Olympiacòs va permetre driblar l'abisme i rebre una injecció *vitamínica*, però el camí fins a tenir el bitllet cap al play-off encara és llarg.

Avui - 3/3/2016

vitriòlic -a adj. [+]

La reacció *vitriòlica* de Trump, molt en la seva línia d’agitador demagog, no va tenir en compte una altra part de la intervenció papal en què va parlar de donar-li el benefici del dubte: “No m’involucraré en la política dels EUA]. Només dic que no és cr

El Periódico (català) - 21/1/2016

vitroceràmica f.

Un clàssic de les cites de Bertín són les sessions a la cuina fent gala de no saber ni encendre la *vitroceràmica* ni trencar un ou.

El Periódico (català) - 11/5/2016

vivenciar v. tr

I posteriorment, que la persona *vivenciï* el contingut del guiatge i si aquest té una aplicació positiva a l'hora d'enfocar el dia a dia.

Claror - 1/6/2012

vivenda f. [+]

Els veïns havien alertat a la policia que en un edifici del citat barris es venia droga, i al voltant de les 5 de la matinada els agents van entrar i escorcollar tres pisos pertanyents a aquest bloc de *vivendes*.

Badalona 2000 - 1/4/2016

vivenda social f.

Augmentar el parc de *vivenda social* era un dels compromisos més rellevants del programa electoral d'Ada Colau com a candidata a l'alcaldia, i ahir va presentar un segon paquet de vivendes cedides o venudes al consistori per entitats bancàries que seran

El Periódico (català) - 3/3/2016

viver m. [+]

Altres objectius han estat l'observació del cinturó d'asteroides que envolten l'estrella Vega (a la constel·lació de Lira); l'observació de la nebulosa d'Orió (*viver* d'estrelles), l'observació de galàxies a l'univers o la interacció de les estrelles i e

El triangle - 31/5/2013

vivible adj. [+]

Viure no és *vivible*.

Antic Teatre - 1/7/2011

vocalia f. [+]

Donat l'increment de problemes d'atenció sanitària, que està patint la població civil, un grup de veïns i veïnes de Sagrada Família ens vàrem reunir el mes de juny a l'Associació de Veïns de Sagrada, i hem decidit rellançar la *vocalia* de salut al barri.

Butlletí de l'Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família - 1/7/2014

vodevil m.

Napoleó va treure a Baiona tota la família real i, un cop allí, es va escenificar un *vodevil*.

El Triangle - 1/3/2013

vodevilesc -a adj.

La companyia més *vodevilesca* i canalla d'aquest país estrena al Tívoli Campanades de boda, una obra que ens fa viure el teatre de cada dia.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

voilà adv. [+]

Eren uns quants, més grans, més grossots. Es deien Richard, Arturo, Luismi... T'agafaven despistat i *voilà*, a volar.

La Vanguardia - 28/5/2016

volata f.

Si això continua així, poques *volatas* s'escaparan de l'alemany de l'Etixx-Quick Step, que va treure dues bicicletes al francès Demare, en teoria el seu outsider.

La Vanguardia - 8/5/2016

voleibol platja m.

Els estudiants es mantenen actius durant el temps que romanen amb nosaltres, gaudint d'esports com el futbol, bàsquet, rugbi, natació, surf, beisbol, softbol, frisbee i jogging, bitlles, ciclisme, tennis de taula, billar, *voleibol platja* o criquet.

EF Education First - 1/9/2014

volguer v. tr

Tant de bo Omnium deixi de *volguer* nedar entre dues aigües i prendre, decidit, un lloc en la capçalera del moviment civil i sobirà del que no s'hauria hagut de allunyar mai, encara que les subvencions siguin necessàries.

Avui - 21/3/2010

volley platja m.

El diumenge, dia de *volley platja*, vam preparar un creatiu taller de com prendre el sol amb responsabilitat i seny per prevenir el càncer de pell.

Àgora UPF - 1/4/2016

vollvertig adj.

I que va tenir la seva màxima deriva patològica a Alemanya, en distingir-se entre “els representants menys valuosos de la societat, minderwertige, i els plenament meritoris, *vollvertige*” (Richard Evans, El tercer Reich, Pasado/Presente, 2015).

El País - 13/4/2016

voltor m. [+]

No obstant això, perquè el preacord es faci efectiu el Congrés argentí ha de derogar dues lleis que condicionen el pagament als *voltors*.

La Vanguardia - 1/3/2016

volum de mercat m.

El *volum important de mercat*" de l'empresa, segons Elias, respon al fet que el País Valencià té molta costa, apartaments i hotels que necessiten bombes d'aigua.

Diari ARA - 26/2/2012

voluminitzador -a adj.

Crema *voluminitzadora* de REDKEN que deselectritza els cabells.

DiR Emotions - 1/9/2011

vomitar v. tr [+]

La irrupció de l'Estat Islàmic al Pròxim Orient *ha vomitat* una generació perduda de nens soldat -utilitzats per l'IS i per milícies àrabs i kurdes-, nens botxins -utilitzats per l'IS ocasionalment-, nens suïcides en atemptats jihadistes i, sobretot, nens traumatitzats per la por a la guerra.

Diari ARA - 1/3/2015

Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa