Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «l»

1 de 100 de 304 termes 

labour m.

A més, en aquesta ocasió, l'alternativa als conservadors no seran uns altres unionistes: el *labour*.

El Punt - 21/5/2015

lacador lacadora m. i f.

Sortides laborals: envernissador, *lacador*, fuster, dissenyador industrial de mobiliari i il·luminació, dissenyador d'interiors, de models, maquetes i prototips, tramoista, parquetista, etc.

Guia Ensenyament - 1/4/2016

lacerant adj. [+]

Les terribles desigualtats que hi ha en el nostre món són d'una injustícia tan objectiva com *lacerant*.

El Periódico (català) - 18/2/2015

lacra f.

Aquesta s'ha convertit ja en una *lacra* veïnal que cal eradicar.

Butlletí de l'Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família - 1/7/2014

lacrima Baccus m.

Allò era el *lacrima Baccus* de la beguda més poc llagrimosa de totes.

Avui - 1/3/2016

lactofermentat m.

També tenen moltes esperances posades “en una casa francesa de productes de soja, vegans, bio i *lactofermentats*, que són únics a Europa i que a més de les qualitats gastronòmiques són boníssims per a la salut, perquè tenen probiòtics”.

Diari ARA - 17/4/2016

lady f.

Però els qui veuen que les seves doctrines han enviat al desemparament milions de persones aixoplugades sota l'Estat del benestar no accepten el llegat de *lady* Tatcher.

La Vanguardia - 18/4/2013

ladylike m.

És la culminació d'una marca molt personal que defineix entre el rock & roll més rebel i la sensualitat del *ladylike*:

La Vanguardia - 21/5/2016

laissez-passer adj.

Acompanyant un antic amic realitzador franco-italià aconsegueixo un braçalet *laissez-passer*.

La Vanguardia - 21/5/2016

lambretta f.

L'afició basca no oblida la *lambretta* que va dedicar a Bustinza en la final de Copa, de la mateixa manera que els aficionats blaugrana coneixen la seva competitivitat en les circumstàncies més extremes, poques com la de dimecres a Bilbao, en què l'equip

El País - 23/1/2016

làmpara f. [+]

Gaudí va ser el responsable de l'entrada de la llum elèctrica dins la Seu amb les nombroses *làmpares* que va dissenyar i també es va fer càrrec de millorar la il·luminació natural de la basílica.

Diari ARA - 24/3/2014

lampedusià -ana adj. [+]

Amb l'esquerra fora de cobertura, la idea de canvi social es limita a resar una pregària *lampedusiana*: Déu vulgui que em quedi com estic.

El Periódico (català) - 3/4/2011

land m. [+]

Colau va parlar del cas d’Alemanya, on el Govern habilita els *lands* perquè si detecten que el lloguer se situa per sobre de la capacitat dels salaris mitjans es pugui fixar un preu de consens entre el propietari i el llogater.

La Vanguardia - 3/3/2016

land art m.

Jordi Mitjà farà una breu introducció al *land art* i plantejarà el projecte als participants, que conjuntament amb l'artista materialitzaran aquesta obra dins la vinya.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

länder m. [+]

En un punt mitjà, Alemanya, Itàlia i Espanya són estats compostos de matriu federal, on el rol municipal es troba modulat per l'existència de *länder*, regions i comunitats autònomes.

El Periódico (català) - 23/8/2011

landing page f.

Es manté la importància d'aconseguir situar el teu web en les primeres posicions dels resultats d'una cerca amb publicitat contractada a Adwords o a altres plataformes i s'incrementa la necessitat de plans d'acció integrals, amb les *landing pages*, que,

Avui - 3/2/2013

landisme m. [+]

Allà sorgeixen aquests dos senyors amb la boina calada. Però calada com a l'època del *landisme*, en la qual Manolo Escobar trencava les llistes musicals domèstiques, corria la sangria a la costa del Mediterrani i els vilatans descobrien les sueques.

La Vanguardia - 21/2/2015

languedocien m.

L'occità te varis dialectes com el *languedocien*, i el provençal i també el niçois.

Avui - 17/1/2010

lapao m. [+]

El que és segur és que aquella llibreria no passarà a vendre llibres en *lapao*, que és la llengua que uns governants d'Aragó es van inventar fa uns quants anys per no dir-ne català i dir-ne lengua aragonesa propia del área oriental.

El Periódico (català) - 1/3/2016

laparoscòpic -a adj.

Va ser intervingut el 30 de setembre de l’any passat a Barcelona pel doctor Carlos Ballesta, que li va practicar un by-pass gàstric per via *laparoscòpica*.

Diari ARA - 24/2/2011

lapidar v. tr

Malgrat que durant els exercicis de parelles es va mostrar menys punyent en els comentaris, ja havia entrat a formar part del club de comentaristes olímpics *lapidats* a la xarxa social.

El Periódico (català) - 6/8/2012

laportisme m. [+]

El *laportisme* només vol Laporta i l'antilaportisme no vol Ingla i comença a dubtar de Rosell.

Avui - 8/6/2010

laportista m. i f. [+]

Que hi hagi cruyffistes i nuñistes, rosellistes i *laportistes*, kubalistes i suaristes... només faltaria que 150.000 socis veiessin el Barça tots igual.

Diari ARA - 1/3/2015

lapsteel m.

També hi ha l'ús del *lapsteel*, un instrument molt definitori de la música country i del rock americà, però que vosaltres també utilitzeu dins d'un context pop.

Butxaca - 1/3/2013

laptop m.

O tinc un problema amb el meu *laptop* o és que la notícia no té foto.

Avui - 5/2/2010

larvat -ada adj.

Avui pot passar el mateix amb una precipitada cessió de sobirania a una empresa privada d'un ciutadà xinès i amb el somni d'un macroprojecte que té *larvats* infinits conflictes de tipus legal, social, econòmic i internacional.

El Periódico (català) - 24/6/2013

late m.

Ara és una franja estable de dilluns a divendres a La 2, de les set a les vuit del vespre més el 59 segons del dimarts, que s'emet en horari de *late*.

Avui - 17/1/2011

late adopter adj.

Els països 'early adopters' de l’intercanvi automàtic, principalment els membres de la UE, començaran a intercanviar informació l’any vinent, mentre que per als *late adopters*, entre els quals hi ha Andorra, Suïssa o Panamà, hi ha un any més de marge.

Diari ARA - 23/11/2016

late check-in m.

Són més cars, ja que signifiquen un *late check-in* o un early check-out, és a dir, que el client pot entrar a les 5 de la tarda, i marxar a les 5 de la tarda del dia següent.

Telecos.cat - 1/1/2014

late night m. [+]

Quatre mesos després, a Late Motiv , el de Reus recupera un format més clàssic, el dels xous *late night* nord-americans de sempre.

El País - 13/1/2016

lateral m. [+]

L'alcaldessa va dir que "tal i com la tenim ara, la C-31 és una greu anomalia de Badalona" i va demanar que s'acabin els *laterals* de l'autopista.

Badalona 2000 - 1/4/2016

latin adj. [+]

Entre altres agressions, els Mossos acusen els membres d’aquesta facció *latin* de les lesions causades a un dissident de la banda a qui el novembre del 2014 suposadament van tallar un dit com a represàlia per haver abandonat l’organització, en un atac pl

El Periódico (català) - 16/6/2015

latin jazz m.

Roger C ha instal·lat el seu arsenal de funk, *latin jazz*, soul i afrobeat a El Paraigüa, cocteleria subterrània, modernista i clàssica de Barcelona.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

latin king m.

Nou *latin kings* dels 28 detinguts pels Mossos d’Esquadra la setmana passada en tota l’àrea metropolitana han ingressat a la presó per ordre judicial, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El Periódico (català) - 16/6/2015

latin soul m.

Catorze cançons que tornen a traduir el bon gust dels barcelonins pels ritmes tropicals, el reggae, el *latin soul* i l'ska, sense oblidar la diversió ni els missatges combatius i el compromís social.

Butxaca - 1/9/2013

latino m.

Entre els diferents artistes presents destaquem Unknown Project (músiques de films dels 60 I 70), Skamanians (ska), Sylvie Rodriguez (cançó francesa), La Tuna (músiques del món), Cuba Gitana (*latino*), Sabor de Perpinyà (rumba catalana), Maurice Durozier

El Punt Perpinyà - 9/7/2013

lato sensu loc.

Llevat d'algunes meritíssimes excepcions individuals, el musulmà no ve aquí amb cap interès per integrar-se i esdevenir català (*lato sensu* europeu) en tot.

Avui - 13/3/2010

laudatio f.

Va ser l'únic que no va aplaudir el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, quan va acabar la seva exhaustiva *laudatio*.

La Vanguardia - 24/4/2015

laudator temporis acti m.

I no em vull convertir en un enyoradís *laudator temporis acti*, perquè em refereixo també als costos disparats de la vida quotidiana.

Avui - 3/8/2012

laudatòria f.

És un gran orador, segur que n'hauria fet una millor *laudatòria* que jo, va elogiar-lo fa dos anys.

Diari ARA - 19/3/2012

lean m.

Ho ha fet aplicant a les dimensions d'una gran empresa un concepte que molts emprenedors tecnològics comprenen molt bé: l'anomenat *lean*.

Barcelovers - 1/1/2015

lease-back m. [+]

Però també és coneguda com a *lease-back*.

Avui - 1/2/2011

leasing m.

El BCE acceptarà com a garantia en les seves operacions de refinançament bons de titularització de crèdits de consum, per a la compra de l'automòbil, de *leasing* i hipoteques de propietats comercials que tinguin una qualificació d'emissió i en tots els s

Diari ARA - 23/6/2012

lectoescriptura f. [+]

Si no vaig errat (hi ha experts en la matèria que em poden corregir), altres termes com illetrisme o analfabetisme funcional es poden considerar sinònims de l’analfabetisme escolaritzat; en qualsevol cas, ens referim sempre a individus amb problemes de *l

Diari ARA - 11/11/2016

lecture-performance f.

Una òpera discursiva sobre la ràbia al carrer que denuncia la corrupció i les catàstrofes que combina elements de neodansa, teatre documental i *lecture-performance*.

Antic Teatre - 1/7/2012

led m. [+]

Els panells solars (1,2 kW) permeten a Andrés Montesinos una autosuficiència energètica perquè, a més, té múltiples dispositius d'eficiència energètica a casa (nevera, rentadora, *leds*).

La Vanguardia - 18/4/2016

lefebvrista adj.

L'aixecament, el 2009, de l'excomunió a quatre bisbes *lefebvristes*, entre ells Richard Williamson, antisemita que nega l'holocaust, va suposar la principal crisi de credibilitat del papat.

Avui - 13/2/2013

legalitzar-se v. pron.

L’organització desmantellada va tramitar la seva inscripció com a associació cultural, sota el nom Unión de Culturas, arran d’un procés que l’Ajuntament de Barcelona va impulsar el 2004 perquè els Latin Kings, amb una important presència a l’àrea de Barce

El Periódico (català) - 16/6/2015

legalizazioa f.

La manifestació del dia 19 a Bilbao tindrà com a lema Bakerantz, *legalizazioa* (Cap a la pau, la legalització), segons figura a la convocatòria --difosa avui-- per a la roda de premsa de dissabte.

El Periódico (català) - 12/2/2011

legato m.

Utilitza la seva amplíssima tessitura amb saviesa, passant de cristal·lins aguts a greus generosos i vellutats amb *legatos* ben treballats que donen una paleta de colors àmplia al seu cant.

Diari ARA - 20/7/2016

leg-extension m.

Esquats amb multipower, extensió de cames (*leg-extension*) i treball propioceptiu d'equilibri amb una i dues cames (amb bossu, fitball...) per millorar la propiocepció i l'estabilitat, bàsics per al surf i el windsurf.

DiR Emotions - 1/9/2011

leggings m. pl.

Per això els seus primers records estilístics provenen per força d'aquella època incòmoda de desproporcionades muscleres, *leggings* amb talonassos i samarretes de malla.

La Vanguardia - 21/2/2015

leggins m. pl.

Igual que els ajudants de Santa Claus, l'exnena Disney s'ha posat una perruca, unes orelles punxegudes, una casaca i uns *leggins* semitransparents.

El Periódico (català) - 23/12/2014

legislatives f. pl. [+]

La primera ministra d'Escòcia en funcions, en un dels últims actes de campanya de les *legislatives* d'avui.

Diari ARA - 5/5/2016

lehendakari m. [+]

El *lehendakari* basc, Iñigo Urkullu, va recordar ahir que el PNB vol gestos de reconeixement de la sobirania basca, sense igualar l'exigència catalana en l'escala de Richter.

La Vanguardia - 9/2/2016

lehendakaritza f. [+]

Així ho ha manifestat la vicepresidenta Sáenz de Santamaría en conversa informal amb els periodistes després de visitar les instal·lacions del BOE, a Madrid, i al ser preguntada per la possibilitat que en els comicis bascos vencés una candidatura independ

El Periódico (català) - 23/8/2012

leirisme-pajinisme m.

“Un esdeveniment mundial”, va proclamar Leire Pajín (ai ZP, el *leirisme-pajinisme*!).

Avui - 5/2/2010

leit motiv m.

L'alimentació ha estat el *leit motiv* del concurs de manera que els joves han hagut de moure's sobre un terreny de joc en el han superat -amb l'ajut d'un robot autònom de Lego- diverses missions relacionades amb la manipulació d'aliments i com evitar con

ADN - 9/2/2012

leit-motiv m.

Aquest grup de nova fornada ens proposa una fusió d'estils pròxims al rock dels 90 amb les seves cançons desenfadades i buscant sempre el groove com a *leit-motiv*.

laFestassa - 1/4/2010

lemon pie m.

El *lemon pie*, de fet, hauria de ser considerat una droga il·legal.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

leonardià -ana adj.

Dirigida per l'editor Alfredo Melgar, la mostra ajuda a conèixer el vessant musical de l'obra *leonardiana*.

El Temps - 29/4/2011

lepenista m.

És veritat que, a la primera ronda de les eleccions locals celebrades diumenge, els *lepenistes* s'han convertit en decisius en només 600 municipis dels 37.000 que hi ha al país, però per primer cop l'FN, que fins ara només havia aconseguit exercir de força desestabilitzadora a les presencials franceses, apareix com un partit amb capacitat d'arrelar també al territori.

Diari ARA - 25/3/2014

lepenització f.

La *lepenització* dels esperits, que deia Pascal Perrineau.

Avui - 8/3/2011

leridanismo m.

Voldria veure que és el *leridanismo*, lleidatà i català, rostint-se.

Diari ARA - 5/5/2016

lerrouxista-jacobí -ina adj.

Psc= federalistes de boca i ànima *lerrouxista-jacobina*, espanyolistes, Erc= autonomistes acollonits, Ic= hapiflauerisme trist matacapellans, Ciu= regionalistes-espanyolistes.

Avui - 17/2/2010

lesbofòbia f.

De manera que dir homofòbia i *lesbofòbia* és lingüísticament absurd.

Diari ARA - 10/5/2013

lesionar v. tr

L'Estat prefereix *lesionar* els seus interessos a deixar que Catalunya creixi.

Avui - 11/3/2015

lesionat lesionada m. i f.

No és el cas, però els tripijocs en el món de l'esport amagant *lesionats* són un clàssic.

Avui - 3/3/2016

letal adj.

L'encert a pilota aturada va acabar decantant la balança per al Vic, ja que Ferran Font es va mostrar *letal* i no es va conformar a enviar el partit al temps extra amb una diana de falta directa sinó que a més va transformar el gol decisiu a pilota atura

Diari ARA - 1/3/2015

letalitat f. [+]

Pel vicepresident, la xarxa també ha col·laborat en aquesta sensació d'inseguretat col·lectiva que hi ha avui i que en bona mesura està dissociada de la *letalitat* dels atemptats que es produeixen als autobusos, metros o aeroports.

El Periódico (català) - 26/1/2011

letizio m.

En els seus primers anys com a princesa, va donar nom als *letizios*, els models oberts pels dits amb plataforma i taló considerable...

La Vanguardia - 21/5/2016

lettering m. [+]

La cal·ligrafia es troba arreu, així com una altra disciplina que imita la lletra feta a mà, el *lettering*, que ja ha protagonitzat més d'un eslògan polític o publicitari.

Diari ARA - 22/2/2016

liaison dangereuse f.

De fet, els autors s'han marcat l'objectiu de demostrar a la pobra bona gent que, quan el president Hollande diu el canvi és ara, en realitat amaga que no hi ha alternativa per culpa de les *liaisons dangereuses* (lligams perillosos), la musiqueta de les

Avui - 3/3/2013

liar v. tr [+]

Situem-nos doncs a Andorra, i ja la tenim *liada* de nou.

Fòrum - 29/4/2015

liason f.

Tot això, que per descomptat està molt bé, posa de manifest dues qüestions: un, la incomoditat de CiU amb la seva nova, i obligada, *liason* amb el PP.

Diari ARA - 18/2/2012

libdem adj.

L'explicació la donava el portaveu *libdem*.

El Punt - 21/5/2015

liberalcentrista m. i f.

Aquesta visió socialdemòcrata no és compartida pels sectors de centredreta ni pels anomenats *liberalcentristes*, que ja s’estan organitzant internament per “tenir tropa” i influir en els debats que hi haurà arreu del territori.

Diari ARA - 23/2/2016

liberaldemòcrata m. [+]

L'altre gran partit a la terna tradicional de la política britànica, els *liberaldemòcrates*, amb prou feines arriba al 9% a les enquestes.

El Periódico (català) - 3/1/2015

liberal-demòcrata m. i f. [+]

L’obsessió dels fundadors de Ciutadans és la identitat en versió jacobina i això forma part de l’ADN de la seva versió general espanyola, per molt que ara vulgui definir-se com a centrista o *liberal-demòcrata*.

La Vanguardia - 3/3/2016

libiotunisià -ana adj.

L'Organització Internacional per als Migrants i l'ACNUR consideren que la situació és particularment crítica a la frontera *libiotunisiana*.

El Periódico (català) - 3/3/2011

licra f. [+]

I com que també li agrada innovar va utilitzar una *licra* negra per a dessuadores i joggings amb un resultat molt potent.

Diari ARA - 30/6/2016

liderat m. [+]

La lògica del portuguès és clarivident: si jo sóc capaç de competir amb Messi, l’equip hauria de poder disputar també el *liderat* amb els blaugrana, o, dit d’una manera, si CR jugués amb el Barça, ningú discutiria que és el número u.

El País - 3/3/2016

lideresa f. [+]

La relació amb la *lideresa* va començar a refredar-se el 2008, quan al congrés de València del PP on Rajoy va aconseguir una victòria aclaparadora amb l'única oposició d'Aguirre, va flirtejar amb l'adversari.

El Periódico (català) - 13/1/2013

lideressa f. [+]

També va rebre carícies de la *lideressa* Pedro Arriola, assessor àulic de Rajoy, per haver subestimat Podem en els seus inicis qualificant­-los de simples “friquis”.

La Vanguardia - 3/11/2016

lie f.

Posteriorment realitzem un treball de maceració amb les *lies* durant dos mesos.

Pànxing Maresme - 8/9/2011

liechtensteinès -esa adj.

En aquest torneig juga amb avantatge Mayenfeld, el lloc proper *liechtensteinès* on va néixer l'escriptora Spyri i en la proximitat del qual va situar la novel·la.

La Vanguardia - 28/8/2016

lied m. [+]

Dels sis concerts de *lied* destaca el del suís Mauro Peter, que debuta a Vilabertran amb La bella molinera, de Schubert.

Diari ARA - 3/3/2016

liederista m. i f.

Banse era una jove estudiant de cant quan va participar en les primeres edicions, i ara hi torna convertida en una reconeguda *liederista*.

Diari ARA - 3/3/2016

liederístic -a adj.

L'experiència, sense ser inèdita, continua essent prou infreqüent per merèixer comentari: un contratenor abordant repertori *liederístic*.

Diari ARA - 12/2/2015

life food m.

Seguint la tendència del *life food* -alimentació viva- proposa incloure a la dieta fruites, fulles verdes, verdures fresques o orgàniguqes i de temporada, llavors i fruits secs activats, brots i germinats i espècies i herbes fresques com el gingebre, el

Diari ARA - 20/7/2016

lifestyle m.

“Samarretes amb teixits extremadament suaus combinades amb una proposta gràfica original i fresca basada en un *lifestyle* de respecte, amor i bon rotllo”, resumeix Miquel Castells, un dels artífexs de la firma.

Diari ARA - 3/1/2016

li-fi m.

Des de la Universitat d'Edimburg (Escòcia), Haas i el seu equip investiguen una tecnologia sense fils òptics, la *li-fi* (acrònim de light fidelity), que ha de possibilitar la transmissió de dades mitjançant la llum i no per mitjà del saturat espectre de

Presència - 15/2/2015

lifting m.

Iniciativa per Catalunya (ICV) va néixer d'un *lifting* del vell comunisme, i per tant sap molt bé que ni les coses, ni els noms, ni les idees no duren per sempre.

Diari ARA - 1/3/2015

light adj. [+]

Sense escatimar l'erotisme *light* i la violència crua, Elizabeth Massié ofereix una trama molt entretinguda i suggeridora, i restitueix personatges menystinguts d'aquella cort com el germà homosexual de Lluís XIV o l'esposa d'aquest, Enriqueta d'Orleans

La Vanguardia - 6/8/2016

light art m.

I a la novíssima Lights of Soho (lightsofsoho.com) -especialitzada en *light art*- han muntat una pop-up que ret homenatge als cartells de neó de Chris Bracey, un dels pioners del neon art més picant.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

light continent m.

The *light continents* –Europa, EUA–tenen grans reptes també a resoldre.

El Periódico (català) - 16/6/2015

light emiting dyode m.

Això és el que vam llegir ahir en el cas de la il·luminació amb leds, sigla en anglès de *light emiting dyode*, una suposada meravella de la il·luminació eficient que comporta, pel que es veu, alguns perills.

El Periódico (català) - 26/1/2011

light fidelity m.

La *light fidelity* és una jove tecnologia experimental per connectar-se sense fils a internet mitjançant la llum de bombetes led.

Presència - 15/2/2015

lignum crucis m.

Els *lignum crucis*, o fragments de la creu on Jesús va ser crucificat, són possiblement l'exemple més estès d'aquesta falta de rigor.

El Periódico (català) - 3/5/2011

ligoteo m.

Tema *ligoteo*: espera al febrer, se t'obrirà un camí de roses.

L'Hiperbòlic - 1/2/2010

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa