Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «land»

Cerca el terme al Termcat

1 de 15 de 15 termes 

land m.

El pronòstic és que la victòria de l’SPD es pot repetir en altres *lands* i s’inicïi una recuperació de cara a aconseguir el govern federal.

Diari ARA - 21/2/2011

land m.

Daniel Bahr es reunirà amb els seus col·legues dels *lander* per dissenyar estratègies.

El Periódico (català) - 6/6/2011

land m.

Berlín és, amb diferència, el *land* que més diners rep del Länderfinanzausgleich, l'equivalent del fons de compensació interterritorial espanyol.

El triangle - 16/9/2011

land m.

Tot i les derrotes successives de la CDU als *lands*, Merkel ha recuperat terreny a les enquestes.

Diari ARA - 13/11/2011

land m.

Aliats de Merkel al govern, els liberals van patir severes derrotes electorals als *lands* que han debilitat la coalició.

Diari ARA - 18/2/2012

land m.

Els socialdemòcrates governaran el *land* de la Baixa Saxònia amb coalició amb els Verds.

El Periódico (català) - 21/1/2013

land m.

Dia 6 de febrer alguns mitjans de comunicació han publicat que els *länders* alemanys de Baviera i Baden-Wurttemberg han denunciat al Tribunal Constitucional l'excessiva aportació que el Govern Federal els obliga a fer als länders més pobres.

Diari de Balears - 9/2/2013

land m.

Colau va parlar del cas d’Alemanya, on el Govern habilita els *lands* perquè si detecten que el lloguer se situa per sobre de la capacitat dels salaris mitjans es pugui fixar un preu de consens entre el propietari i el llogater.

La Vanguardia - 3/3/2016

land m.

El partit populista AFD, tercera força als comicis locals del *land* de Hesse.

Avui - 8/3/2016

land m.

Les enquestes donen a l'AfD entre el 12% i el 14% en intenció de vot al conjunt d'Alemanya, però per als *lands* de l'est li atribueixen fins al 20%, la qual cosa implica un maldecap per a Merkel, però sobretot una desfeta per als socialdemòcrates de l'SP

La Vanguardia - 1/5/2016

land m.

A Stuttgart, ciutat amb un alcalde verd —Fritz Kuhn— i capital d'un *land* governat per un altre ecopacifista —Winfried Kretschmann—, la celebració del congrés dels radicals dretans es prenia com una vergonya.

El Punt - 1/5/2016

land art m.

Jordi Mitjà farà una breu introducció al *land art* i plantejarà el projecte als participants, que conjuntament amb l'artista materialitzaran aquesta obra dins la vinya.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

landing page f.

Es manté la importància d'aconseguir situar el teu web en les primeres posicions dels resultats d'una cerca amb publicitat contractada a Adwords o a altres plataformes i s'incrementa la necessitat de plans d'acció integrals, amb les *landing pages*, que,

Avui - 3/2/2013

landisme m.

Alfredo Landa, que ahir va morir als 80 anys al seu domicili madrileny, és un nom indispensable per explicar la història del cine,a espanyol, i no només perquè el seu cognom va servir per batejar una categoria cinematogràfica, el *landisme*.

Diari ARA - 10/5/2013

landisme m.

Allà sorgeixen aquests dos senyors amb la boina calada. Però calada com a l'època del *landisme*, en la qual Manolo Escobar trencava les llistes musicals domèstiques, corria la sangria a la costa del Mediterrani i els vilatans descobrien les sueques.

La Vanguardia - 21/2/2015

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa