Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «h»

1 de 100 de 374 termes 

habemus loc.

Emulant el cardenal que anuncia l'habemus papam, el president de l'Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba, va proclamar ahir la versió *habemus* història.

Avui - 13/4/2013

habemus papam loc.

El cardenal protodiaca ha pronunciat les famoses paraules *habemus papam*.

Bon dia - 15/3/2013

habilidós -osa adj. [+]

Els reporters nipons, que es van passar tot el programa i la gravació mostrant amb crits, simpàtics crits, la seva admiració pel millor jugador del món, van començar demanant-li a 'la Pulga' que fes la cabriola amb el llistó col·locat a 10 metres d'altura

El Periódico (català) - 3/1/2015

habitacional adj. [+]

La mesura pretén destinar 80 milions a rehabilitar habitatges i edificis privats per revertir desigualtats i atendre l'emergència *habitacional*.

La Vanguardia - 1/3/2016

habitatge lliure m.

Hi va haver un total de 655 operacions de compravenda d'habitatges a les comarques gironines, de les quals 629 eren d'*habitatge lliure* i 26, d'habitatge protegit.

El Punt - 11/2/2016

habitatge protegit m.

Hi va haver un total de 655 operacions de compravenda d'habitatges a les comarques gironines, de les quals 629 eren d'habitatge lliure i 26, d'*habitatge protegit*.

El Punt - 11/2/2016

habitatge social m. [+]

La banca ofereix més de 2.000 *habitatges socials*.

El País - 1/3/2016

habitual m. i f. [+]

Serge Gainsbourg i Jane Birkin eren uns *habituals* de la Brasserie Lipp.

Diari ARA - 1/3/2015

hack m.

Certs usuaris faran servir la impressió 3D per arreglar i personalitzar a l'estil del bricolatge; d'altres es fabricaran peces i *hacks* per augmentar els productes que ja tenen.

Diari ARA - 1/3/2015

hackathon m.

En l'acte, l'operadora serà l'amfitriona en diversos tallers i *hackathons* de Firefox OS, on els desenvolupadors podran provar les seves pròpies aplicacions usant aquests dispositius.

El Periódico (català) - 23/1/2013

hackday m.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya organitza aquest dijous i divendres els primers *hackdays*, una marató de professionals de la comunicació, que tindran com a objectiu proposar noves maneres de cobrir unes eleccions.

El Periódico (català) - 13/3/2014

hackejar v. tr [+]

Fora d'Espanya, trobem casos com el de Johnny Chung Lee, que es va fer famós quan va aconseguir *hackejar* el control remot de la consola Nintendo Wii [...].

La Vanguardia - 28/5/2016

hacker m. i f. [+]

El sistema informàtic del despatx de l'Enguita pateix l'atac d'un *hacker* i el Dani ha de demostrar el que val.

Diari ARA - 1/3/2016

hacking m. [+]

Protagonista d'alguna de les històries més rocambolesques del *hacking* hispà, Ramón Martínez, a qui va inculcar l'afició als ordinadors la seva mare, que era radioaficionada, és avui director d'una de les empreses de tecnologia vinculades al sector banca

El Periódico (català) - 3/9/2012

hacktivisme m.

Va liderar The Apostols, va crear diversos programes i es va dedicar al *hacktivisme* en suport d'unes quantes causes, sempre a l'estranger.

El Periódico (català) - 3/9/2012

hacktivista m. [+]

El grup de *hacktivistes* Anonymous ha publicat tota la discografia de Sony com a represàlia per al tancament de Megaupload.

El Diari de Girona - 24/1/2012

haka m.

També hi trobareu espectacles, xous de burlesc, bondage, *hakas* de la Polinèsia, desfilades de roba, espai de grafiti, exhibicions de body art i música en directe: un programa ple de sorpreses que compta amb la col·laboració de cerveses Moritz.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

halal adj. [+]

El mercat *halal* i els showcookings completen tota aquesta oferta gastronòmica multipaís amb l'objectiu de promocionar aquesta etiqueta i convertir-se en un punt de trobada entre exportadors i visitants.

El Periódico (català) - 28/4/2016

half pipe m. [+]

També trobem zones habilitades especialment on es pot practicar esport amb equipaments de l'Ajuntament, com ara els diferents camps de vòlei platja a la Barceloneta, a la Icària i al Bogatell, un petit gimnàs a la Barcelonesa o un *half pipe* per a bicicl

Claror - 31/5/2011

halfpipe m.

Però la marca indiscutible d'aquest bar més aviat brutot és que té un *halfpipe* dins i que no és cap element decoratiu.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

hall m. [+]

El *hall* de l'entrada principal del Yueda 889 Plaza, un dels centres comercials més importants de Xangai, va ser dissabte l'escenari de clausura de la Barcelona Catalonia Culture Week.

Diari ARA - 9/11/2015

hamletià -ana adj.

Desvela com un poble de mil habitants pot explicar el xoc d'un món que està ajagut al divan *hamletià* de la identitat.

Diari ARA - 23/5/2015

hammer m.

En la seva segona temporada cedit pel Barcelona als *hammers*, està convençut que tornar a la Premier League va ser la millor decisió que va poder prendre.

La Vanguardia - 9/2/2016

hammond m.

Joan Pons, compositor i cantant d'El Petit de Cal Eril, presentarà una banda totalment renovada en què l'acompanyaran Artur Tort (*hammond* i rhodes), Ildefons Alonso (bateria) i Dani Comas (baix i guitarra tenor).

Diari ARA - 13/2/2013

handbol platja m.

En aquest sentit, destaca la iniciativa de fer el partit més llarg de la història, amb la voluntat de quedar registrat en el llibre dels rècords Guinness, un clinic d'entrenadors, un torneig d'*handbol platja*, un concurs de dibuix i fotografia, un partit

Avui - 1/3/2016

handling m. [+]

El pla també ha sigut comunicat al grup de treball de sorolls del qual formen part els ajuntaments situats a l'entorn de l'aeroport, les associacions de veïns, les companyies aèries i de *handling* i altres agents implicats del sector.

El Periódico (català) - 28/4/2016

handmade adj. [+]

Són regals que tenen en compte la producció i la fabricació catalana de qualitat, l’auge de la cultura *handmade*, les experiències d’aquí per a famílies amb necessitats polièdriques i el disseny sense presses.

Diari ARA - 3/1/2016

hang m. [+]

Una proposta amb tres instruments tel·lúrics (*hang*, tabla i didgeridoo) que no té precedents per la peculiaritat de la seva conjunció.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

hang out m.

Messi també va participar en un *hang out* amb els guanyadors d'un concurs d'un programa de televisió en què va mostrar el seu bon humor.

Diari ARA - 14/3/2014

hapiflauerisme m.

Psc= federalistes de boca i anima lerrouxista-jacobins espanyolistes, Erc= autonomistes acollonits, Ic= *hapiflauerisme* trist matacapellans, Ciu= regionalistes-espanyolistes.

Avui - 17/2/2010

hapkido m. [+]

Si prefereixes les arts marcials, podràs fer *hapkido*.

Claror - 15/5/2013

happening m. [+]

Festa de disciplines creuades en forma de *happening* amb més de 30 músics, ballarins i artistes del moviment amb l'esperit de l'Exploding Plastic Inevitable d'Andy Warhol i la Velvet Underground.

Diari ARA - 11/11/2016

happy adj.

Ens descobriran la importància de ser *happy*.

Time Out Barcelona - 30/9/2011

happy end m. [+]

França, Rússia i Ucraïna van viure diversos episodis considerats inoblidables per acabar finalment oferint al món un cautelós *happy end*.

El Periódico (català) - 13/2/2015

happy few m. pl.

Pocs recordaran el concert, amb prou feines érem unes 30 persones, però els *happy few* vam ser molt happy aquell dia.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

happy hour f. [+]

Entre els seus principals elements figuraven la persecució del consum d’alcohol a la via pública, la prohibició de qualsevol tipus de promoció alcohòlica (*happy hour*, barra lliure, 2×1 o similars) i la responsabilització dels empresaris del sector turís

El Periódico (català) - 4/8/2015

happyflower adj.

El que duia sota la clepsa era un drac desbocat que necessitava un Sant Jordi amb urgència per ser anorreat o, sent més generosa i *happyflowers*, domesticat.

Diari ARA - 20/4/2013

harai-goshi m.

En semifinals va imposar-se per ippon a Virginia Giménez i en la final superava de nou a la francesa per ippon d’*harai-goshi*.

El Periòdic - 15/4/2015

haraquiri m.

Las bases de CDC deicideixen aquest dissabte entre *haraquiri* o refundació.

El Periódico (català) - 23/5/2016

hard rock m.

Un disc que, escoltat en l’actualitat, té aspecte de tendre embrió del que estava per venir, el poderós *hard rock*, carn d’estadis, d’aquesta banda reactivada ara amb un nou treball, Rock or bust, i una gira de gran format per a aquest any.

El Periódico (català) - 19/2/2015

hard security f.

Alguns no són, o més aviat no semblen, temes de seguretat pura i dura *(hard security)*, que solen ser abordats des de paràmetres de força militar, però estan al cor del concepte de seguretat complexa al qual ens enfrontem en aquest segle XXI.

El Periódico (català) - 21/2/2016

hard techno m.

Els acompanyaran Dot Chandler i Lucas Freire, que faran un mà a mà i remataran la nit amb *hard techno* sota l'àlies Lukas & Fernanda Martins.

Time Out Barcelona - 29/1/2015

hardcore adj. [+]

Els fans del rock més extrem tenen una cita amb els pioners del black metal Venom i els estridents alarits *hardcore* dels nord-americans Unsane.

Diari ARA - 23/1/2016

hardware m. [+]

[...] va aconseguir hackejar el control remot de la consola Nintendo Wii, amb un *hardware* que costa menys de 50 euros i un software que ell mateix va desenvolupar [...].

La Vanguardia - 28/5/2016

haredim adj.

Els manifestants *haredim* (ultraortodoxos) representen un fonamentalisme i unes creences amb una visió molt estreta de Déu que em sembla molt idòlatra, va afirmar Silverman.

El Periódico (català) - 13/5/2013

harén m.

Tampoc no s'entén que alguns tinguin *harens* amb milers de dones per al gaudi d'un xeic i habitualment ens conformem amb una sola parella.

El triangle - 19/4/2013

harki m.

Farid Sid és natural de Ribesaltes, la comuna que acull l'aeroport de Perpinyà però on també es va amuntegar, conclosa la guerra a Algèria i en el mateix camp que va engolir centenars de republicans catalans, milers de *harkis*, entre ells els avis de Sid.

Diari ARA - 5/5/2014

harmonicista m. [+]

I Cedric Burnside Project i l'*harmonicista* Patrick Williams protagonitzaran la nit de blues el dia 21.

Diari ARA - 13/3/2014

harmonitzador -a adj. [+]

[...] Joan Ridao, explicava que la consulta es feia “en un context d'ofensiva *harmonitzadora* per part del PP i del PSOE” i esperava que la de Barcelona fos “un èxit”.

Avui - 25/1/2011

hashtag m. [+]

Un enrenou que es va fer viral després del comentari "rebrem de valent" que va fer la presentadora de l'informatiu Sandra Golpe i que immediatament va convertir el *hashtag* #Nosvanadarperobien en 'trending topic' a Twitter.

El Periódico (català) - 23/1/2016

hassídic -a adj. [+]

S'hi han afegit altres persones interessades a tenir barba: transsexuals que eren dones i han passat a ser homes i jueus *hassídics* que volen tenir pèies més denses.

La Vanguardia - 28/2/2014

hasthtag m.

Les fotos de Twitter i Instagram amb el *hasthtag* #peatonBCN també seran recollides.

El Periódico (català) - 13/6/2012

hat trick m. [+]

Moviments tàctics enmig d'un ball plàcid, d'una festa en què Arda Turan va donar una bonica assitència a Suárez i l'uruguià va fer dos gols més per firmar el seu *hat trick* i ser, en solitari, el màxim golejador de la Lliga.

Diari ARA - 18/1/2016

hater m. [+]

No, més que res perquè el meu entorn d'amics són *haters* per naturalesa i ho tinc bastant interioritzat.

Diari ARA - 21/3/2014

hatha adj. [+]

Són línies com el *hatha* ioga, el karma ioga, el raja ioga i el kundalini ioga, entre moltes altres, aptes per a diferents tipus de persones, des de les més espirituals fins a les més racionalistes.

El Periódico (català) - 23/6/2013

hatha-ioga m.

Així mateix, els abonats també podran gaudir d'un curs de *hatha-ioga*, per entrenar el cos i aconseguir elasticitat i flexibilitat, la integració harmònica de la personalitat i l'augment de l'expressió corporal.

Claror - 31/5/2011

hat-trick m. [+]

La selecció brasilera va ser capitanejada pel migcampista del Liverpool, autor d’un *hat-trick* en el primer triomf del combinat sud-americà en el torneig.

La Vanguardia - 10/6/2016

haussa-fulani m. i f.

Anar a votar al nord de majoria musulmana, i on domina l'ètnia dels *haussa-fulani* -a la qual pertany Buhari- no era gens fàcil.

La Vanguardia - 1/4/2015

haute cuisine f.

Menja segons els costums locals, ja sigui *haute cuisine* francesa o als "diners" típics americans.

EF Education First - 1/9/2014

head hunter m. i f.

Aquest principi dels *head hunters* s'aplicarà ara a la contractació dels estudiants.

La Vanguardia - 15/4/2015

head hunting m.

El *head hunting* és la cerca de personal qualificat per ocupar llocs de responsabilitat, i s'ha d'anar a buscar el millor candidat possible.

El Punt - País Valencià - 12/12/2011

headmaster m.

L'entrevisto al seu despatx de *headmaster* - títol molt més impressionant que no pas el de director- mentre els alumnes, de 40 nacionalitats diferents, surten al pati de la British School.

Diari ARA - 19/3/2012

healthy adj. [+]

La periodista va madurar la idea del festival *healthy* l’any passat, arran d’un viatge que va fer a Califòrnia.

Diari ARA - 17/4/2016

heatmap m.

Un exemple és Gitools, que permet manipular, visualitzar i analitzar *heatmaps*, un tipus de representació que es fa servir molt en anàlisi de microarrays i en biologia en general.

El·lipse - 1/1/2012

heavy adj. [+]

Mentre Bisbal optava per les americanes estretes i coloristes que ja són marca de la casa, Bustamante lluïa els seus looks en tendència (segurament assessorat per Paula Echevarría) i tots dos compartien pla amb les gorres d'Alejandro Parreño i Juan Camus,

Avui - 5/11/2016

heavy metal m. [+]

De la unió de Quim Mandado amb l'Orquestra de Cambra de l'Empordà i un grup de *heavy metal* ha sortit 'La Simfonia de les pedres i el vent', un espectacle únic i ple d'emocions on es fa un repàs als himnes més congeuts de Sangtraït.

Diari ARA - 2/11/2016

heavy nopal m.

I fins i tot, musicalment parlant, és un cert fanatisme nopaler el que porta molta gent als espectacles de la cantant Astrid Hadad, reina del *heavy nopal*, o a recuperar els disc de Rockdrigo, el cantautor profeta del nopal que va morir al terratrèmol de

El Periódico (català) - 21/5/2010

heavy-metal m.

No us deixeu emportar per les primeres impressions: ni fan *heavy-metal* ni el seu últim àlbum "Kaputt", té a veure amb algun comiat o amb una decadència.

GO! - 1/6/2011

heavy-pop m.

Els barcelonins Las Ruinas practiquen el *heavy-pop* mentre que els pamplonesos El Columpio Asesino aposten pel punk, l'electrònica i el rock progressiu barrejat amb un estil molt personal.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

hectolitre m. [+]

L'empresa cervesera Damm acaba d'iniciar un procés d'ampliació de les plantes del Prat i de Múrcia per augmentar la capacitat de producció de les fàbriques en més de mil *hectolitres*.

Avui - 1/3/2016

hectòmetre m.

Dotze *hectòmetres* cúbics de pedra extrets de Montjuïc i bolcats a la ciutat.

Avui - 15/2/2015

hedge fund m. [+]

Els governs francès, alemany i irlandès estarien encantats de veure bancs amb seu a la Gran Bretanya i *hedge funds* supeditats a les normes de la UE, i negocis amb seu al Regne Unit relacionats amb administració d’actius, assegurances, comptabilitat, ser

Diari ARA - 23/2/2016

heely f.

Venem patins en línia, quads, longboards, patinets, escúters y *heelys*.

El Periódico (català) - 18/2/2015

hegemonisme m.

[...] donar vida a un nou projecte polític capaç de donar continuïtat a l'eficaç *hegemonisme* dels últims 30 anys.

La Vanguardia - 16/1/2015

hegemonitzar v. tr

Fins aleshores, l'aposta sobiranista del president Artur Mas era tolerable perquè semblava liderada del tot per una CiU que *hegemonitzava* tots els ressorts del poder polític.

El triangle - 8/2/2013

heidimania f.

La *heidimania* torna, encara que en realitat no se'n va anar mai.

La Vanguardia - 28/8/2016

heidiví m.

Allà ha florit la indústria dels souvenirs com l'*heidiví*.

La Vanguardia - 28/8/2016

hematòfag m.

La picada dels *hematòfags* és tot un clàssic de les vacances. Aquests insectes xuclen la sang i, a la vegada, injecten saliva, que provoca picor.

Revista Ecovital - 1/5/2010

hemicicle m. [+]

La CUP es convertirà en el primer grup parlamentari de l'*hemicicle* amb més dones que homes.

Avui - 8/2/2016

hemidelta m. [+]

En aquest sentit, la marca és la representació de la lletra A, la inicial del topònim, on s'integra el perfil del Delta de l'Ebre remarcant especialment l'*hemidelta* dret, és a dir, la situació geogràfica de la ciutat d'Amposta dins el Delta, i del que l

EbreDigital - 19/3/2015

hemitòrax m.

Segons les mateixes fonts, el subjecte tenia almenys dues ferides per arma de foc a l'*hemitòrax* dret.

El Periódico (català) - 22/1/2010

hemoderivat m. [+]

El fabricant d’*hemoderivats* Grifols va anunciar ahir una millora del 13,2% del seu benefici net el 2015, que va arribar als 530 milions d’euros, basada en el creixement orgànic de les vendes de plasma i en el canvi favorable del dòlar.

La Vanguardia - 1/3/2016

hemodinàmica f. [+]

El conseller de Salut, Boi Ruiz, anunciarà el 29 de gener l'ampliació a 24 hores del servei d'*hemodinàmica* de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, segons ha informat la conselleria en un comunicat.

Diari ARA - 13/1/2015

hemorràgia f. [+]

[...] ha estat prou consistent per aturar l'*hemorràgia* que patien el club i l'equip.

La Vanguardia - 19/1/2015

hemorroidectomia f.

M.B.S. va morir el 4 d'octubre del 2001 a causa d'una perforació rectal i sèpsia posterior produïdes en el transcurs d'una intervenció d'*hemorroidectomia* mitjançant una tècnica nova, portada a terme a l'Hospital Sant Joan de Reus.

El Periódico (català) - 3/3/2011

hepatitis vírica f.

Pastanaga: L'oli essencial de la pastanaga (no confondre amb l'oli vegetal de la mateixa planta) és molt valorat pels terapeutes perquè ajuda a restaurar funcions hepàtiques deficients en patologies com l'*hepatitis vírica*, la cirrosi, etc.

Revista Ecovital - 1/5/2010

hepatorenal adj.

A això s'hi ha d'afegir una afectació *hepatorenal* marcada i deshidratació, a més a més d'una malaltia cardíaca que ja arrossega des de fa temps.

El Periódico (català) - 23/9/2014

hepatorrenal adj.

El religiós Manuel García Viejo, infectat d'Ebola, presenta un quadro important de deshidratació i una afectació *hepatorrenal* marcada, per la qual cosa la seva situació és greu, segons els metges que l'atenen, que no li administraran el sèrum experimental Zmapp perquè estan esgotades les existències.

El Periódico (català) - 23/9/2014

herbal adj.

Sec, sec-dolç, aromàtic, cítric, floral, *herbal*, molts matisos per satisfer el gust cada cop més refinat.

Diari ARA - 13/8/2012

heritage film m.

Els formats del drama polític, el *heritage film*, el drama romàtic, el cinema bèl·lic i el d'aventures s'entremesclen en aquelles ficcions per permetre l'entrada d'un espectador que veu reconegudes les seves expectatives quan seu davant la pantalla.

La Vanguardia - 23/12/2016

hermanísima f.

2 DE NOVIEMBRE DE 1975. El diumenge els diaris són més cars. Pago 10 pessetes per El Correo Catalán. Avui publiquen declaracions de Pilar Franco, la *hermanísima*.

Diari ARA - 2/11/2015

héroe patrio m.

Amb l'excusa del terratrèmol d'Haití, la Schlichting es desfà en elogis a la "grandeza de España" i els *héroes patrios* que eren en aquella illa per motius laborals.

Avui - 17/1/2010

herpangina f.

Són la causa més freqüent de les síndromes febrils que pateixen els nens, i produeixen malalties habitualment molt benignes com la coneguda malaltia boca-mà-peu, la *herpangina* o quadres de faringitis, processos febrils amb aftes bucals, amb erupcions cu

La Marina - 1/7/2016

herrerià -ana adj.

Una gran estructura terrosa, d'inspiració *herreriana*, en forma de lletra U, que acull el turista i el devot.

El Periódico (català) - 22/2/2010

hetero adj. [+]

Sóc una dona *hetero* i m’exciten les dones atractives.

El País - 23/1/2016

hétero m. i f.

Jo parlaria potser de 'modulacions' sexuals que ara es mouen preveient el sexe en totes les variants, incloent-hi l'homosexual, masculina i femenina, i els recorreguts que van de l'*hétero* a l'homo i sant tornem-hi...

La Vanguardia - 17/12/2016

hètero m.

Gais i *hèteros* gaudiran d'una nit delirant amb hits de tota mena perquè el petardeo no acabi fins que surti el sol.

Time Out Barcelona - 18/12/2014

heterodestructiu -iva adj.

Fomenta reaccions poc elaborades i, sovint, autodestructives i *heterodestructives*.

El Periódico (català) - 6/2/2011

heterofriendly adj. [+]

El 28 de desembre, el recolliment nadalenc es transformarà en una explosió de purpurina i perfilador d'ulls per celebrar la darrera festa de l'any de ¡Que trabaje Rita!, una de les vetllades gais *heterofriendly* amb més èxit.

Time Out Barcelona - 18/12/2014

heteronormalitat f.

“Em va agafar amb l’*heteronormalitat* instal·lada al meu cap i m’ha costat, però a mesura que m’informo vaig evolucionant i de mica en mica veig que els genitals no determinen res”, explica.

Diari ARA - 3/1/2016

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa