Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «g»

1 de 100 de 411 termes 

gabatxo -a adj.

ZP, si et solidaritzes (pagaran pasta) amb Sarkozy i amb la família d'un gendarme francès assassinat per ETA, perquè no demanes perdó als bombers catalans per la estupidesa o mala fe de la policia *gabatxa*?

Avui - 21/3/2010

gàbia de grills f.

La seva condició de belga i la seva experiència com a negociador de tractes impossibles son un valor afegit a l'hora d'intervenir en la *gàbia de grills* europea.

La Vanguardia - 1/3/2012

gabisme m.

Amb la mort en Dijous Sant de García Márquez, neix una nova religió: el *gabisme*, i Balcells es proclama fervent seguidora d’aquest credo: "A veure si la vida em dóna prou temps per adorar-lo i disfrutar dels primers miracles".

Diari ARA - 19/4/2014

gaddafista adj. [+]

Enfrontament amb el TPIEl TPI i les autoritats líbies estan enfrontats sobre on ha de ser jutjat el fill de Gaddafi, acusat a l'Haia de crims de lesa humanitat presumptament comesos per les forces *gaddafistes* durant les revoltes que van esclatar a Líbia

El Periódico (català) - 3/7/2012

gadget m. [+]

*Gadgets* per fer la vida més fàcil.

Diari ARA - 20/7/2016

gafapasta m. [+]

Però els que no es llegirien un còmic de Gaiman ni que els ho recomanés Sheldon Cooper (Bazinga!) gaudiran molt d’una altra novetat destacada: Cooltureta (Lumen), de Carlos Carrero i Raquel Córcoles –més coneguda com la Moderna de Pueblo–, una hilarant sàtira dels hipsters barcelonins; si ets un *gafapasta*, aquest còmic pot fer mal.

Diari ARA - 9/5/2014

gafar v. tr

Pero el pitjor de tot és que aquest govern està *gafat* i destrueix tot el que té al seu càrrec.

Avui - 13/3/2010

gafe adj. [+]

Som *gafes*.

El Poblenou - 1/7/2012

gaga adj.

Un nen petit reia amb els moviments de la dansa *gaga* (rúbrica de Naharin) trencant el silenci.

Avui - 13/7/2012

gaifòbia f.

Aleshores, diguem *gaifòbia* i lesbofòbia.

Diari ARA - 10/5/2013

gaixample m.

Fa una dècada va néixer el primer hotel de Barcelona pensat especialment per al client homosexual, en ple *gaixample*.

El Periódico (català) - 13/7/2013

gala càsting f.

Com el cantant eurovisiu friqui Chikilicuatre; de Bimba Bosé, amb Juanra Bonet, a la *gala càsting* de 'Tu cara me suena' (A-3 TV), i en la pell d'Evaristo, a 'Gym Tony' (Cuatro).

Teletodo - 5/3/2016

galàctic -a adj. [+]

Mitt Romney sap que és suar la cansalada, per vèncer per molt poc i jugant a casa, tot i la campanya *galàctica*

La Vanguardia - 1/3/2012

galàctic galàctica m. i f.

El Barça continua essent l’equip referent del futbol, els *galàctics* han passat a millor vida després que Messi, Luis Suárez i Neymar formin la davantera del Barça, i els àrabs acabaran invertint més calés que el vanitós Florentino.

El País - 3/3/2016

galacticidi m.

Persistir en ple *galacticidi*.

Avui - 13/3/2010

galaicocatalà -ana adj.

A la segona part del prime time, l'homenatge a l'actor *galaicocatalà*, mort fa tres anys, va mantenir el lideratge amb l'emissió de l'espectacle teatral Rubianes solamente.

Diari ARA - 2/3/2012

galano m.

Els pastissos de Carnaval de Rosa Salva -frittelle, *galani* i castagnole- són molt recomanables.

Diari ARA - 17/4/2016

galardó m.

Premiada amb nombrosos *galardons*.

Bon dia - 15/1/2013

galaxia f.

Al Madrid li ha agafat pel victimisme, com si els cinc punts que li treu el Barça fossin insalvables, aquest anés de líder invicte gràcies a favors i tot conspirés contra la *galaxia* que tants diners ha costat.

El Periódico (català) - 2/2/2010

galàxia f. [+]

Versioneu Raimon i també The Replacements i no ho sentim com dues *galàxies* ben allunyades.

Butxaca - 1/9/2013

galejada f.

La festa finalitza amb la *galejada* final de tots els trabucaires.

El Vallenc - 2/12/2011

galerisme m. [+]

Imagineu un art que no depengui del *galerisme* o de la crítica, essencialment nou i autònom, que es pugui difondre -sense perdre el seu caràcter essencial- en revistes locals o internacionals, que no exigeixi una fortuna econòmica ni uns estudis reglats, tan sols sensibilitat i la companyonia d'una comunitat d'interessos coincidents.

Time Out Barcelona - 18/12/2014

galerístic -a adj.

Les galeries abandonen Consell de Cent, epicentre *galerístic* d'antany (Senda reprendrà l'activitat al carrer Trafalgar i Taché s'instal·larà a la falda de Montjuïc).

Time Out Barcelona - 25/12/2014

galeta de la fortuna f.

Però la seva realitat diària és ben diferent: viuen en un piset de mala mort, a sobre del restaurant xinès El Hogar de Confucio, i treballen en una fàbrica de *galetes de la fortuna*, instal·lada al saló de casa seva, fent les galetes per al restaurant de

Time Out Teatre - 1/6/2012

galeta maria f.

Però aquest és l’inconvenient de ser registrador: que ens l’imaginem envoltat de lligalls els dies feiners i berenant amb *galetes maria* els diumenges.

La Vanguardia - 3/3/2016

galeter -a adj.

El primer any va ser dur, però després de triomfar en una fira d’Alemanya va començar l’èxit *galeter*.

Diari ARA - 3/1/2016

galledada f.

Un llarg etcètera de contraposicions que serveixen a l'autor per teixir un tapís prou versemblant: el creixement embogit i imparable que fa desaparèixer els camps sota tones de ciment a *galledades*.

Butxaca - 1/9/2013

galleguitat f.

Per enaltir la seva *galleguitat* el va presentar com un "compatriota gallec".

La Vanguardia - 6/8/2016

gamarús-queen gamarussa-queen adj.

Que algú m'expliqui, si no, quin sentit té barrejar en el mateix programa contenidor (i estalvieu-vos l'acudit) varietats tan variades com poden ser -i les esmento en ordre estricte d'aparició- la versió *gamarús-queen* de Priscilla, una actuació de Pauli

La Vanguardia - 1/4/2015

gamberro -a adj. [+]

Esquetxos, cançons *gamberres* i balls canalles.

Time Out Teatre - 1/6/2012

gamberrocràcia f.

Afirma que l'onada d'aldarulls als suburbis no es deu a "un problema social" i sí a la *gamberrocràcia*.

Avui - 21/1/2010

gamberroide adj.

En aquest esforç per entrar en una lliga incerta del pop respectable, l’aire *gamberroide* de Rihanna es va diluint, per desgràcia, en el camí.

La Vanguardia - 25/11/2012

gambiarra f.

Un xou amb menys fastos i grandiloqüència que els de Pequín i Londres, però amb molt sentit de la *gambiarra* paraula que utilitzen aquí per referir-se a la capacitat d'improvisació o de sortir d'un mal pas quan menys t'ho esperes i d'una manera enginyosa

La Vanguardia - 6/8/2016

game change m.

Ja estava a punt de començar aquest text citant la mala sort que té Solange de ser germana de Beyoncé i que el seu tercer disc, també el millor que ha fet, coincideixi en aquest mateix any amb 'Lemonade', l’obra magna de Queen B amb aroma de *game change*

Diari ARA - 23/12/2016

game show m.

És un intent de fondre gèneres televisius (talk show, reality show, *game show*...), però donada la velocitat que hi imprimeixen és un vist i no vist.

El Periódico (català) - 16/6/2015

game theory f.

Després, va fer un comentari digne d'un matemàtic expert en *game theory* conscient de la necessitat de tenir una amenaça creïble com a arma, imprescindible per equilibrar una relació asimètrica de poder en la taula de negociació.

La Vanguardia - 7/2/2015

gamer m. i f. [+]

Després de 40 minuts de publicar "llimonada", El Rubius va publicar l'esperat vídeo: proposava un sorteig en què els participants podien guanyar una PlayStation 4, una XBOX One, comandaments per a videojocs i un teclat de *gamer*, entre altres premis.

El Periódico (català) - 22/8/2016

gamificació f.

Les tècniques de *gamificació* permeten atraure l'atenció de l'usuari, generar participació i crear una vinculació emocional amb la marca.

Barcelona Activa Cibernàrium - 1/4/2016

gaming m.

Tritton presenta els primers auriculars HDMI per a *gaming* i consum multimèdia.

Diari ARA - 18/7/2016

gamma alta f.

I ara empresària, al capdavant de Little Creative Factory, una marca posicionada en la *gamma alta* del mercat que s’identifica per la simplicitat dels dissenys, la qualitat dels seus teixits i una producció 100% local catalana.

La Vanguardia - 3/3/2016

gammalinolènic -a adj.

La realitat és que poques persones poden fer la conversió d'àcid linoleic a àcid *gammalinolènic* (GLA), àcid gras de la família omega-6 que participa en la síntesi de prostaglandines.

Psaging - 1/6/2012

ganache f. [+]

Reserveu-ho en fred (per manipular la *ganache* haurà d'estar ben freda).

La Vanguardia - 6/8/2016

ganchito m.

M’hi jugo un pèsol –o un *ganchito* ara que ja som a l’era Trump– que en veurem molts més, d’aquests articles.

Diari ARA - 10/11/2016

gang m.

¿Hem d'estar orgullosos d'un sistema que cada cop s'assembla més al repartiment de poder entre dos *gangs* rivals?

Diari ARA - 28/1/2015

gang bang m.

Un *gang bang* és, en argot pornogràfic, una manera de descarregar el desig sexual sobre un cos aliè de manera voluntària.

El Periódico (català) - 3/4/2011

gangsteril adj.

Entre els variats personatges *gangsterils* que ocupen la trama, el que fa més gràcia és Brad Pitt fent de gitano, malgrat el doblatge.

La Vanguardia - 3/3/2016

ganivetada f.

*Ganivetades* entre faccions en vigílies del conclave vaticà.

El Triangle - 1/3/2013

ganivetejar v. tr

Els dos ximplets que es guanyaven la vida escenificant titelles que penjaven un jutge, apallissaven policies o *ganivetejaven* una embarassada, mereixen ser condemnats per la seva falta de talent, intel·ligència i oportunisme polític.

El Punt - 11/2/2016

ganxo m.

La gent va respondre bé al seu pop-rock cantat en anglès, inspirat en l'indie nord-americà dels noranta i que sovint recorda The Breeders, correcte i amb algunes cançons amb *ganxo* però sense gaire personalitat pròpia.

Diari ARA - 30/5/2011

gaokao m.

Més extrem és el cas de Xina, on fer trampes en els exàmens del *gaokao*, la seva selectivitat, es castiga amb penes de presó.

Diari ARA - 11/6/2016

gap m. [+]

La fanfiction crea, així mateix, un nou *gap* generacional entre autors.

La Vanguardia - 19/1/2015

garage m. [+]

Els entusiastes del rock trobaran al Primavera Sound una oferta abundant que va des del punk-rock amb denominació d’origen CBGBde Parquet Courts fins al *garage* contagiós dels amfetamínics Black Lips i el punk psicodèlic dels incansables Thee Oh Sees.

Diari ARA - 23/1/2016

garage pop m.

Si us agrada el *garage pop*, el bubblegum, els grups de noies i 'Sailor Moon', no us podeu perdre les nord-americanes que, a sobre, comparteixen cartell amb Les Sueques i Rombo.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

garantista adj. [+]

Per a l’exdiputat de la CUP, “la llibertat mai és sacrificable en nom de la seguretat” i “l’ordre penal, que formalment és *garantista*, ha deixat de ser-ho a cop de reformes [del Codi Penal] impulsades pel populisme punitiu”.

Diari ARA - 23/1/2016

garantitzar v. tr

Així mateix, afirma que exigirà al vestidor treball i motivació per donar-ho tot al camp, alhora que *garantitza* que no guarda cap rancor de la seva destitució, perquè creu que es va produir per al bé del Flix en aquell moment.

Mes Ebre - 25/6/2013

garatge m. [+]

Per als amants del costat més salvatge dels 60, per als que abracen el *garatge*, el rock'n'roll brut i greixós, el surf, el soul, el psycho i el punk, per als fans de les scooters, els tattoos, les pin-up girls i les gambes del Mediterrani.

Butxaca - 1/9/2013

garatge-punk-blues m.

Per això, no és d'estranyar la vitalitat d'aquest disc de retorn, on el seu *garatge-punk-blues* sona tan corrosiu com als noranta, tot i que amb més estima cap a la melodia.

Butxaca - 1/9/2013

garatger -a adj. [+]

Una bona playlist *garatgera*, cervesa i còctels a preus raonables, crispetes.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

garçon adj.

A la festa també hi havia una altra acrtiu de l'Estat, Paz Vega, amb un look pin-up combinat amb un tall de cabell estil *garçon*.

Diari ARA - 1/3/2016

garçonne f.

Emblema de tota una època, la *garçonne* (com el seu equivalent anglosaxó, la flapper; totes dues són variants de l'anomenada "dona nova" del primer terç del segle) és una noia de cabells curts, que condueix, fuma i beu en públic, té amants (homes o dones

La Vanguardia - 6/8/2016

gardela f. [+]

Un furiosa i violenta *gardela* amb l'esquerra que va sacsejar la xarxa de Sergio Rico, atordit per la potència i, sobretot, per l'estranya paràbola de la pilota.

El Periódico (català) - 1/3/2016

garden m. [+]

Som al *garden*. És un dia festiu de maig i fa sol. Al Maresme els matins com aquest són com lluminàries al calendari.

Diari ARA - 20/5/2016

garito m.

Sempre he tingut molt de respecte i admiració pels còmics que es dediquen a fer monòlegs per sales, bars i *garitos* de tota mena.

Teatre BCN - 1/2/2010

garoinada f.

Els nou restaurants de Palafrugell participants en la campanya gastronòmica de la XX *garoinada* han servit 3.107 menús.

Avui - 5/4/2011

garrafó m.

Tots intuïm que patim ramats de *garrafons* perquè arrosseguem una endèmia estructural remota, perquè durant el desarrollismo i fins a principis dels vuitanta el govern d'Espanya va vendre's la Costa Brava i la Daurada sense cap altra preocupació que la d

Diari ARA - 19/3/2012

garrallista loc.

La reedició del tradicional duel entre els anomenats *garrallistes*, personificats ara en MM, i el sector liberal de la parròquia [...] ha acabat amb un resultat similar al de les comunals del 2003.

Diari d'Andorra - 5/12/2011

garrot vil m. [+]

Les autoritats judicials argentines el volien interrogar per "validar amb la seva firma" l'execució al *garrot vil* de Salvador Puig Antich el 2 de març del 1974.

Diari ARA - 7/3/2016

garrote vil m.

Els detalls del procés contra l'anarquista Salvador Puig Antich, últim executat per *garrote vil* a Espanya fa quaranta anys, són encara avui matèria reservada.

Catalunya - 1/1/2015

garrotín m.

En la final, Macip i Casellas van haver d'improvisar rimes i estrofes a ritme de jota, glosa, nyacres, *garrotins* i corrandes, amb un públic completament entregat, que també va ser convidat a expressar cantant la seva opinió.

Avui - 17/1/2011

garrulo -a adj.

Els *garrulos*, els encarregats d'atemptar contra la imatge del Reial Madrid, es van equivocar i van decidir prendre a l'assalt al Camp Nou i derrotar de forma neta el Barça.

Diari ARA - 23/4/2012

garrulo-pixapins m.

Quan no respectem ni compartim la natura amb l'altre gent que ens envolta, tenim els collons de cridar que s'apartin enlloc de frenar i dir bon dia, fabricar salts en Parc Natural, deixem de ser bikers i ens convertim amb animals i *garrulos-pixapins* per

Bon dia - 15/5/2013

garum m.

Hipòtesis a banda, és obvi que cap de les àmfores trobades al vaixell -fins ara 37, però no descarten que n’hi pugui haver més d’un miler- va arribar al seu destí i que el *garum* que transportaven ha deixat de ser una salsa feta de vísceres fermentades d

Diari ARA - 10/11/2016

garzonada f.

[...] allò que es coneix com a *garzonada*.

Avui - 23/2/2010

gas hivernacle m. [+]

La promoció d’un creixement més sostenible està desacoblant el creixement econòmic de l’emissió de *gasos hivernacle*.

La Vanguardia - 1/3/2016

gasejament m.

Segons la guia pràctica de l'extermini nazi, els presos també podien morir en dutxes d'aigua congelada, i als forns crematoris si revelaven el secret dels *gasejaments*.

El Periódico (català) - 23/4/2013

gasejar v. tr

Fuges de Síria, recorres Turquia, creues el Mediterrani i acabes *gasejat* a Macedònia.

Diari ARA - 1/3/2016

gasista adj. [+]

Treballadors iranians en una planta *gasista* al sud del golf Pèrsic, a prop de la ciutat d'Asalouyeh.

Diari ARA - 18/1/2016

gasístic -a adj. [+]

Bàsicament perquè Espanya té unes bones infraestructures de regasificació en les quals pot rebre gas natural liquat (GNL) de vaixells per abocar-lo després a la xarxa, i això pot arribar a ser un bon negoci per exportar gas a la resta d’Europa en el momen

Diari ARA - 3/1/2016

gasística f.

La *gasística*, participada per Criteria-La Caixa i Repsol, calcula que l'efecte de la decisió del tribunal arbitral de París, que ha impugnat, pot reduir els seus resultats aquest any en uns 400 milions, segons va comunicar ahir a la CNMV.

El Periódico (català) - 2/10/2010

gasparista adj.

La conjuntura de l'època avalava cada crítica en aquella direcció: el Barça obscur i *gasparista* de l'època havia de deixar d'amagar-se rere idees de complots i confabulacions i fer les coses millor.

Avui - 21/1/2011

gastarbeiter m. i f. [+]

A Alemanya no hi va haver voluntat d'integrar els treballadors, que formalment eren "invitats" a treballar, *gastarbeiters*, i s'esperava que tornessin al seu país una vegada acabat el període en què l'economia nacional els necessitava.

El Punt - 21/4/2015

gastòrum m.

El mateix senyor Rodrigo Rato, tan circumspecte ell, es veu que va fer un *gastòrum* important en flors, i el mateix succeeix amb els registres de senyorots com Miguel Blesa o Ildelfonso Sánchez Barcoj, que, per cert, també tenia tirada als rellotges de 1

Diari ARA - 29/1/2015

gastro adj. [+]

El complex *gastro*, cultural i solidari del Liceu obre la boca: avui, dimarts, ha començat a funcionar la gelateria Rocambolesc, on manen i postregen Ale Rivas i Jordi Roca, i la setmana que ve, si els industrials compleixen, s'estrenarà el multiespai Òp

El Periódico (català) - 19/7/2016

gastrobar m. [+]

Aquest *gastrobar* es proclama com un nou 'hotspot' a la ciutat amb els seus 800 metres quadrats dedicats a la gastronomia, l’art i la decoració.

Diari ARA - 25/10/2016

gastrobotànic -a adj. [+]

A casa nostra, entre els referents en la matèria hi ha Iolanda Bustos, cuinera de La Calèndula de Girona, amb un menú centrat en flors i plantes silvestres, i Evarist March, assessor *gastrobotànic* del Celler de Can Roca.

Diari ARA - 13/7/2016

gastrobotànic gastrobotànica m. i f. [+]

Després de l'Esmorzar amb estrelles i amb motiu de l'Any de la Gastronomia de la Costa Brava i el Pirineu de Girona i de la proclamació de Catalunya com a regió europea de la gastronomia 2016, s'organitza un taller d'enobotànica amb l'objectiu de presenta

Avui - 11/6/2016

gastroenteròleg m.

Fruit d'un estudi en una població d'alt risc d'Espanya on han participat patòlegs i *gastroenteròlegs* de l'ICO-Idibell.

Avui - 8/3/2011

gastroenterologia f.

Però l'investigador Satchidananda Panda i els seus col·laboradors, del departament de *gastroenterologia* de la Universitat de Califòrnia a San Diego (EUA), han identificat un altre factor que és també molt important.

Diari ARA - 1/3/2015

gastroesofàgic -a adj.

En el marc de la mateixa assignatura s’han desenvolupat altres propostes, com un dispositiu d’entrenament d’ablació cardíaca (coordinat amb l’Hospital Clínic de Barcelona); un braçalet per prevenir la mort sobtada dels nounats; un sistema de vàlvules per

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

gastrofira f.

Avui, per exemple, hi ha cita per veure una exposició africana; dissabte, *gastrofira* al mercat de Santa Caterina; diumenge, tango en directe en un restaurant; el dia 5, cinema gratis a la Filmoteca.

El Periódico (català) - 28/4/2016

gastromeeting m.

Us proposem els *gastromeetings*, una nova i excitant experiència gastronòmica.

Diari ARA - 13/9/2013

gastronòmada adj.

Fa una setmana es van alinear el Sol i la Lluna i l'últim cap de setmana de març ho fan dos dels esdeveniments més populars de la ciutat: el Lost&Found, mercat de segona mà i vintage, que celebra la vintena edició, i el mercat *gastronòmada* Van Van, sobi

Time Out Barcelona - 27/3/2015

gastronomicoetílic -a adj.

Des de fa algun temps, no obstant això, el despropòsit consumista i *gastronomicoetílic* ha topat amb un grup gens menyspreable de detractors que observen amb esperit crític el malbaratament al qual condueixen aquestes circumstàncies.

La Vanguardia - 23/12/2016

gastropediàtric -a adj.

La biotecnològica catalana AB-Biotics ha arribat a un acord amb la xinesa Derbycare per comercialitzar al país asiàtic un probiòtic en l'àmbit de la salut *gastropediàtrica*.

La Vanguardia - 21/2/2015

gastroroquià -ana adj.

Òpera Samfaina és un lloc boig nascut del barret d'Aleu –que inclou un mini 'El Somni', l'òpera *gastroroquiana*– on es menjarà, es comprarà i es culturitzarà el personal.

El Periódico (català) - 19/7/2016

gastrotrempera f.

La cuina basca va fer una revolució a Espanya als anys setanta, però als noranta es va gestar a Catalunya una revolució mundial”, afirma sobre les claus de la *gastrotrempera* catalana Ferran Adrià, que té fills d’elBulli cuinant per tot el planeta.

El País - 30/11/2016

gastroturístic -a adj.

En canvi, l'Albet obre un restaurant rere l'altre i ha convertit el Paral·lel en un pol d'atracció *gastroturística* d'abast mundial.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

gatopardià -ana adj.

I menys des del processisme *gatopardià*.

Diari ARA - 5/5/2016

gauche caviar f.

¿La *gauche caviar*, els alts funcionaris francesos i la dreta liberal se senten qüestionats per Charlie Hebdo?

La Vanguardia - 19/1/2015

gauche divine f. [+]

I li agrada utilitzar el terme *gauche divine* per referir-se a l'esquerra, del PSPV-PSOE i Esquerra Unida, que es va distanciar de les Falles en els anys vuitanta i noranta del segle passat.

La Vanguardia - 18/3/2016

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa