Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «gadget»

Cerca el terme al Termcat

1 de 19 de 19 termes 

gadget m.

I aquí estan (estem) els experts i analistes a la recerca del concepte *gadget* que substitueixi allò tan agraït de la Guerra Freda i sobretot, l'equilibri de poders.

El Periódico (català) - 2/1/2010

gadget m.

Que Apple anava a presentar un nou *gadget* era un secret de domini públic, igual que era de sobres conegut que el que llançaria era un Tablet PC.

El Periódico (català) - 28/1/2010

gadget m.

“[...] reproduccions d’attrezzo de les pel·lícules i *gadgets*”.

El Periódico (català) - 15/12/2010

gadget m.

El preu d'aquest nou *gadget* es mantindrà amb els preus actuals.

Diari ARA - 3/3/2011

gadget m.

El nou *gadget*, que es va presentar la setmana passada, es mantindrà amb els preus actuals.

Diari ARA - 10/3/2011

gadget m.

La societat actual és addicta a les noves tecnologies i cada dia apareixen en el mercat nous *gadgets* dirigits als usos més variats.Es tracta d'un videojoc activat amb l'orina que se situarà en urinaris de bars i discoteques.

El Periódico (català) - 14/11/2011

gadget m.

I és que Apple va decidir que l'estrena de l'iPad mini fos a escala mundial, i per això les existències a les botigues espanyoles són menors que en els llançaments d'altres *gadgets* (al voltant de 100 unitats).

El Periódico (català) - 3/11/2012

gadget m.

Entre els serveis afegits hi ha el de poder conèixer les novetats en *gadgets* i complements exclusius, que van des de tota mena d'òptiques fins a accessoris per convertir la tauleta en una màquina de pinball o de videojocs retro.

El Periódico (català) - 13/3/2013

gadget m.

Entre els *gadgets* que es poden adquirir n'hi ha de marques consolidades com FisherPrice, que ha tret al mercat uns orinals.

Diari ARA - 2/7/2013

gadget m.

El videoclip explica una complicada història d'amor a través dels diferents *gadgets* de la firma de la poma.

El Periódico (català) - 23/10/2014

gadget m.

Un centenar de dissenyadors i marques del sector participen en aquest mercat organitzat conjuntament per ADI-FAD i Mercado Central de Diseño, on es podran descobrir i comprar peces de moda, mobiliari, decoració, il·luminació, cuina, home office, tèxtils, il·lustració i *gadgets* de firmes com AOO, Dosmiltrece, RS Barcelona, Teixidors, etc.

Time Out Barcelona - 18/12/2014

gadget m.

Aquesta fira, en què participa la plana major de la indústria de les telecomunicacions i els fabricants de *gadgets* (fins i tot Apple, encara que no hi tingui estand), defineix el futur tecnològic del món.

El Periódico (català) - 3/3/2015

gadget m.

L'empresa gironina Ubikwa ha presentat un *gadget* que connectat a una sitja permet controlar quin és el nivell de pinso i fer una comanda amb un simple clic.

Diari ARA - 23/2/2016

gadget m.

Sembla inconcebible que la zona que hi ha des del càmping La Ballena Alegre fins a Port Ginesta, passant per l’aeroport internacional per on arriba a Barcelona mig món a veure les últimes novetats internacionals en mòbils i *gadgets* de tota mena, fos ter

Diari ARA - 1/3/2016

gadget m.

Després d’una nova edició de l’exitós Mobile World Congress, en què el món queda sorprès amb nous *gadgets* tecnològics que, alhora que ens donen més llibertat, ens fan més proclius a ser vigilats, ens hem de preguntar com afecta la nostra relació amb el

La Vanguardia - 1/3/2016

gadget m.

La importància del *gadget*.

Guia Ensenyament - 1/4/2016

gadget m.

En molts casos, suposa degradació per un augment incontrolat de contaminació i, per tant, una major destrucció del planeta pels residus que generen tots aquests *gadjets* tecnològics.

El Punt - 1/5/2016

gadget m.

El mercat s’omple de *gadgets* i accessoris pensats per fer-nos la vida més fàcil.

Diari ARA - 18/7/2016

gadget m.

*Gadgets* per fer la vida més fàcil.

Diari ARA - 20/7/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa