Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «k»

1 de 100 de 107 termes 

kabaddi m.

Criquet i *kabaddi*, l'esport oficial als Jocs Asiàtics.

El Periódico (català) - 17/3/2014

kachine f.

Col·lecció de set *kachines* originals de principis del segle XX que són interpretades pictòricament per l'artista barceloní Matías Krahn.

Time Out Barcelona - 2/4/2015

kafta f.

El seu toc es nota en plats de terra (hi ha esmorzars de forquilla), però també en tocs asiàtics, com els pappardelle Paad Thai o la *kafta* de pollastre ecològic adobat.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

kagebista m. i f. [+]

Nemtsov, nomenat el 1998 vice primer ministre amb la promesa de ser l'hereu del Kremlin va contemplar, impotent, com les intrigues de l'oligarca Borís Berezovski li trinxaven el futur en ser proclamat successor el *kagebista* Vladímir Putin.

Diari ARA - 1/3/2015

kaiju adj.

Nacho Vigalondo barreja la comèdia romàntica i el gènere *kaiju* en una història audaç que reflexiona sobre la masculinitat tòxica i proposa una visió original de l’empoderament femení.

Diari ARA - 7/10/2016

kàiser m.

La reacció del *kàiser* ha estat intransigent, Karl Lagerfeld afirma que està furiós amb John Galliano.

El Periódico (català) - 4/3/2011

kaiseressa f.

Que, d'una manera instantània, podia desbaratar els somnis dels nens s'ha conegut al difondre's el vídeo en què la *kaiseressa* tanca les portes d'Alemanya a la filla d'una família libanesa fugida des del Pròxim Orient.

El Periódico (català) - 18/7/2015

kaisher adj.

Només Gastrofira cuina cada dia 350 plats diferents: menjar *kaisher*, halal, vegetarià, asiàtic.

La Vanguardia - 25/2/2014

kaitensushi m.

Tres quarts del mateix passa amb molts falsos japonesos (*kaitensushis* o bufets giratoris), que busquen mercat, on es pot menjar entre setmana per nou euros.

El Periódico (català) - 2/3/2010

kaixer adj.

Coulibaly és l'autor de l'assassinat d'una policia municipal i quatre jueus francesos en un supermercat *kaixer*, i va ser abatut en l'assalt a l'establiment.

La Vanguardia - 16/1/2015

kajac m.

Tampoc va faltar la part més lúdica de l'estança realitzant, una activitat de *kajac* pel pantà de Siurana, partidets de futbol entre els assistents a l'stage o, també, la pràctica d'altres esports com el pádel i tennis taula.

EbreDigital - 5/8/2013

kalaixnikov m. [+]

Membres de l'Estat Islàmic massacren disparant ràfegues de *kalaixnikov* a desenes de presoners a la província iraquiana de Saladí.

El Periódico (català) - 23/8/2014

kalàixnikov m. [+]

Els gihadistes no tenien ni *kalàixnikov*, ni granades, només una pistola i una armilla explosiv.

La Vanguardia - 5/2/2016

kalashnikov f.

En total, s'han detingut 18 persones, de les quals deu en territori espanyol i vuit més a França, s'han fet nou registres i s'han intervingut diverses armes, entre elles una *kalashnikov*, prop de 2.000 plantes marihuana i 148.000 euros en metàl·lic.

La Marina - 1/7/2016

kale borroca f.

La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha qualificat els atacs violents d'aquest dimecres a les seus del PP de Mataró i Barcelona de *kale borroca*.

Diari ARA - 3/5/2013

kale borroka f. [+]

Jané va respondre així a lapregunta que li va formular el diputat del Partit Popular Alberto Villagrasa, que també va defensar l’actuació de la policia catalana amb els okupes, a qui va definir com a “terroristes urbans que actuen igual que la *kale borro

La Vanguardia - 10/6/2016

kama-sutra m.

La sexòloga també ensenya posturismes al llit, en pla *kama-sutra* domèstic.

El Periódico (català) - 29/1/2012

kami m.

Els orígens del sumo es troben en antics rituals sintoistes, concretament en una dansa anomenada Sumai, en què un ésser humà es barallava amb un *kami*, un esperit diví sintoista associat a les forces de la natura, a fi d'aconseguir bones collites per a l

Diari ARA - 1/3/2015

kamikaze adj.

Es considera una escriptora *kamikaze*? No, no sóc kamikaze ni suïcida.

El Periódico (català) - 24/2/2010

kamut m.

El seleni protegeix la pròstata, també: dues o tres porcions diàries de productes de *kamut* proporcionen el seleni necessari.

La Vanguardia - 6/8/2016

kandisnky m.

En canvi la propietat de Jarra y copa de frutas, de Picasso, és fruit d'un intercanvi amb el Moma (un *kandisnky* per un picasso).

El Periódico (català) - 23/10/2014

kanji m.

Lorenzo, que al circuit de Motegi llueix un casc en homenatge al pintor japonès Kanagawa (en honor a la seva gran onada) amb set *kanjis* o caràcters en japonès (pau, salut, sort, amic, velocitat, somni i valentia), va lamentar ahir la caiguda de Pedrosa.

El Periódico (català) - 2/10/2010

kanun m.

Sofia Lampropoulou toca el *kanun*.

Músiques Modernes - 1/4/2012

kapo m. i f.

Nemes imposa així un el sobre l'insuportable però visualitza també la necessita de Saúl (un *kapo*, col·laborador al camp d'extermini) de construir la seva irresponsabilitat.

La Vanguardia - 6/8/2016

karaage f.

Les *karaage* són suculentes, molt tendres i sucoses contracuixes de pollastre desossades.

La Vanguardia - 16/10/2015

karma m. [+]

I en segon lloc perquè en aquella, el *karma* ja havia reparat la injustícia del transatlàntic ferit de mort per l’iceberg: sobrevivia ell.

La Vanguardia - 1/3/2016

kàrstic -a adj.

Quan ha d'escollir el seu lloc preferit li vénen al cap els paisatges *kàrstics* del voltant de la localitat de Yangshuo.

DiR Emotions - 1/7/2010

kasutera m.

La fórmula va arribar al Japó de mà dels colonitzadors japonesos del segle XVI, diuen, i l’herència es nota tant en les primeres matèries i la forma de treballar-les com en el nom (del pa de Castella portuguès va evolucionar fins al *kasutera* japonès).

Time Out Barcelona - 2/2/2012

kata m. [+]

I els bronzes de l'aleví David Rodriguez, dels infantils Jordi Hernández, Anabel González i Melania Hernández i l'equip de *kata* mixt format per aquests tres lluitadors, i de la juvenil Cèlia Echarte.

El Periòdic - 25/6/2013

katana f.

Quan no és el decorat sonor el que canvia constantment (amb produccions apocalíptiques, guitarres eixordadores, ganxos addictius, ambients asfixiants i tocs pseudoflamencs), ón ells qui alteren la velocitat de la dicció, trenant i tallant mots com Globetrotters amb *katana*; sobretot Killer Mike.

Time Out Barcelona - 18/12/2014

katarià -ana adj.

En un altre dels fragments difosos per la televisió *katariana*, Bin Laden amenaça els francesos a l'assegurar: "Aquesta postura us costarà molt cara, tant a ell (el president Nicolas Sarkozy) com a vosaltres, tant dins com fora de França".

El Periódico (català) - 22/1/2011

kathak m.

La companyia R@stros presentarà una peça de música i dansa que combina el *kathak*, el flamenc i la música experimental.

El Periódico (català) - 18/2/2015

kawaii adj.

Kumi, l'artista que visita el SonarKids d'enguany, és la fusió impossible entre l'univers *kawaii* japonès -descaradament naïf- i la Nouvelle Vague francesa.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

kayak m.

Veniu a descobrir i gaudir d'una excursió amb *kayak* pel riu Ter.

Kids - 1/7/2016

kebab m.

És el restaurant on van sopar un dia James Cagney, Charlton Heston i també el bigoti afilat de Dalí, i ara es baralla entre la xerrameca dels qui venen llaunes i l'olor dels *kebabs*.

Time Out Barcelona - 29/1/2015

kèfir m.

El psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer, a la seva consulta, em va recomanar tota mena de fermentats, sobretot *kèfir* d’aigua i kombutxa.

Diari ARA - 17/4/2016

kellogs m. pl.

Els grecs abandonen les seves terres per poder trobar-ne unes altres per plantar *kellogs*.

El Periódico (català) - 23/6/2013

kelper m.

Les informacions donen compte de l'entusiasme amb què els *kelpers*, com s'anomena els malvinesos, van anar a votar en les seves camionetes tot terreny, amb les cares emmascarades amb els colors de la Corona i samarretes en què s'havien estampat llegendes

El Periódico (català) - 13/3/2013

kemalista adj.

S'emmarca en la silenciosa lluita entre el Govern islamista moderat d'Erdogan i el sector immobilista i laïcista afí a la ideologia oficial *kemalista*, format per militars.

El Periódico (català) - 24/2/2010

kennedià -ana adj. [+]

Pocs anys enrere, un grup de joves -parlem de presidir el FC Barcelona, aquesta institució tan gloriosa i tan experta a tapar-se les misèries- va irrompre amb aires *kennedians* en l'escena de Catalunya.

La Vanguardia - 19/2/2014

kermesse f. [+]

I encara que no entenguem res -o massa-, contemplem la *kermesse* que s'acosta.

La Vanguardia - 10/6/2016

kernel adj.

Instal·lació de programari, sistema d'arrencada, sistema gràfic X, concepte *kernel*, backup i recuperació, etc.

Barcelona Activa Cibernàrium - 1/4/2016

ketamina f.

Augmenta el consum de *ketamina* entre els joves a les festes rave.

El Diari de Girona - 6/2/2012

kettlebell f.

Les sessions de Body Pump, GAC, D·tono o SpinDiR, així com el treball amb *kettlebells* o a la Kinesis One permet treballar els músculs agonistes i antagonistes que participen en la pràctica d'aquest esport.

DiR Emotions - 1/9/2011

kevlar m.

La decisió de Pirelli va ser variar la fabricació del pneumàtic enfortint-ne la banda de rodament col·locant-hi *kevlar* per sobre de la banda d'acer.

El Periódico (català) - 1/7/2013

key amount manager m.

Es busca un *key amount manager*.

El Periódico (català) - 23/3/2011

key performance indicator m.

Les xarxes ens donen la possibilitat de mesurar de manera periòdica una sèrie d'indicadors, els KPI (*key performance indicator*), per saber si estem evolucionant positivament o no.

Avui - 3/2/2013

khutuba m.

Els seus pares tenien un altre futur per a ella i es feien els distrets. Finalment van confirmar el *khutuba* (compromís) després de saber que, malgrat l'aliança, la seva filla aniria a la universitat.

La Vanguardia - 17/7/2016

kib-bi m.

El *kib-bi* que es va degustar dimarts el van cuinar Mahmoud Katib, propietari dels restaurants libanesos Abou-Khalil i Al-khaima, i el seu fidel Mohammad Dirawi.

El Periódico (català) - 22/3/2010

kick boxing m.

És cinturó negre de karate, entrenadora personal, entrenadora de *kick boxing* i monitora de natació.

La Vanguardia - 16/10/2015

kick-boxing m. [+]

Antonio Campoy, campió d’Espanya de full-contact, va ser el guanyador del combat professional de *kick-boxing* que va organitzar el Total KO i el Team Calvet al centre esportiu dels Serradells.

Diari Bondia - 9/4/2015

kicker m.

Els riders es llancen d'un roll altíssim i salten d'un *kicker* amb un gap de més de 15 metres.

Avui - 16/5/2013

kilim m. [+]

Si ho apliquem a la catifa, per exemple, mentre a Europa o a Amèrica el *kilim* té una gran popularitat i agrada molt, als asiàtics no els desperta cap interès.

Sabor... - 1/3/2016

killer m. i f. [+]

Ara ja és un *killer*, condició imprescindible perquè, en política, els teus et respectin i, si hem de fer cas de Maquiavel, fins i tot et comencin a admirar.

El Periódico (català) - 14/2/2015

kilo m. [+]

En aquest sentit subratlla que la cançó Libertad presos políticos, que conté expressions com "prefereixo 'grapos' que guapos" o "els que mouen els fils mereixen mil *kilos* d'amonal", va comptar amb 13.722 reproduccions fins al 2 de febrer del 2011.

Diari ARA - 13/3/2015

kilobit m.

En tots els casos, la connexió es manté un cop superat el consum establert, però la velocitat baixa a 64 *kilobits* per segon.

Diari ARA - 20/4/2013

kindergarden m.

Home, visualment parlant l'escenografia ha estat infantiloide, de *kindergarden*, però és il·lustratiu comprovar com s'esforça aquest opinador i debatidor per imprimir a les seves intervencions una mica de xou visual.

El Periódico (català) - 23/7/2012

kindle adj.

No si ens remetem a les conclusions dels esmentats debats radiofònics, disponibles en versió *kindle* en edició de l'escriptor Julian Barnes, un dels participants i per cert el més crític, fins al punt de denunciar que els escriptors britànics es veuen fo

La Vanguardia - 17/12/2016

kinesiologia f.

Els visitants a la fira podran triar per fer els seus tastets entre teràpies corporals, reeducació postural i microgimnàstica, quiropràxia; *kinesiologia* psicoenergètica; sanergia, creixement personal i canalització; ayurveda i ioga; acupuntura i teràpia

Fòrum - 28/4/2015

kinesis f.

[...] utilitzar unes de les 1.200 estacions musculars, les 8 estacions de *kinesis*, les 35 unitats de Pilates o les 30 plataformes vibratòries.

DiR Emotions - 1/7/2010

king cake m.

A Venècia, festes, disfresses i balls de màscares; a Rio de Janeiro, colors, música i espectaculars desfilades de sambòdrom; a Nova Orleans, carrosses, comparses (krewes) i els famosos *king cake*.

Barcelovers - 1/1/2015

king kong m.

Les postres arriben quan la majoria fa la sobretaula, és *king kong*, un dolç peruà que segella la relació.

El Periódico (català) - 3/12/2014

kinky adj. [+]

Fetitxista, romàntic, hardcore, softcore, *kinky*... tot és admissible en l'extrema diversitat de la sexualitat humana.

Diari ARA - 1/3/2015

kirchnerisme m. [+]

Prat-Gay, home fort i de gran confiança de Macri, busca ressituar el país sud-americà en el mapa mundial del crèdit i les finances després de 12 anys de *kirchnerisme* al poder.

Diari ARA - 18/1/2016

kirchnerista adj. [+]

L'oposició *kirchnerista* ha riticat molt que el nou govern negociï amb els fons voltor que encara tenen deute públic argentí del corralito del 2001 per cobrar.

Diari ARA - 18/1/2016

kit m. [+]

La campanya també va incloure el repartiment del *kit* necessari per a fer la recollida de l'orgànica.

Butlletí Informatiu. Aj. Malgrat de Mar - 1/2/2016

kit kat m.

Què els queda? La força perdurable de l'amor, els cinc dies no són un *kit kat*, sinó un estímul per a tota la vida.

Diari ARA - 1/3/2015

kite m. [+]

La sortida tindrà com a activitats principals una ruta amb stand up paddle (SUP) i un minicurs de *kite* on podrem tenir les primeres experiències amb els estels, el vent i el mar.

Claror - 31/5/2011

kiteboard m.

Ell la va convertir en un instrument d’entrenament per a tot tipus d’esports de lliscament a causa de la seva semblança, com ara surf, wakeboard, *kiteboard*, skate, esquí i snowboard, entre d’altres.

DiR Emotions - 1/1/2012

kitesurf m. [+]

Dins del món de la vela hi ha la lleugera, que inclou des de la navegació individual amb una taula (windsurf i *kitesurf*) o amb embarcacions tipus 420, làser, patí de vela o hobbiecat, fins a embarcacions més grans amb patró i tripulant, com el 470.

Claror - 31/5/2011

kitesurfer m. i f. [+]

La platja de Saint Kilda és la més famosa de Melbourne i la més popular entre *kitesurfers*.

Diari ARA - 1/3/2015

kitsch adj.

Joel Schumacher va substituir el llòbrec goticisme de Burton per una estètica colorista més aviat *kitsch*.

Avui - 8/6/2010

kitschejar v. intr.

A part de l’art públic, el que més *kitscheja* a Barcelona, segons el llibre, és la Rambla, “una mena de teranyina gastronòmica per atrapar turistes desprevinguts a còpia de paròdies de la gastronomia nacional”, clama la restauradora Ada Parellada, i els

Diari ARA - 13/7/2016

kitschificació f.

La realitat (ciutat) s’ha d’assemblar a la falsedat (imatge), i d’això els experts en diuen *kitschificació*.

Diari ARA - 13/7/2016

klassieker m.

Si bé el *klassieker* del futbol holandès és el que disputen el Feyenoord i l'Ajax, el bon tarannà del PSV Eindhoven en els darrers temps ha desfermat gran rivalitat l'exequip d'Afellay i els d'Amsterdam.

El 9 - 14/4/2011

kleenex m. [+]

La mà agitant un revoltim de claus, *kleenex*, crema de cacau, un bloc de notes, tovalloletes humides, una xocolatina...

La Vanguardia - 1/4/2015

klezmer m. [+]

A Catalunya i Espanya hi ha, però, tendències orals com el flamenc i la rumba que també hi connecten, igual que el *klezmer* centreeuropeu.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

km 0 m. [+]

A Barcelona també, i sense oblidar que la cuina catalana està en més bona forma que mai, amb un estol de cuiners que aposten pels pagesos més pròxims per cuinar productes de *km 0* i de temporada.

Diari ARA - 17/4/2016

know how m.

Mentre que els fabricants coreans i japonesos es van haver de treballar la seva reputació durant dècades, Geely ha agafat la drecera adquirint el *know how* d’una marca prestigiosa.

El Periódico (català) - 6/4/2010

know-how m. [+]

Hi ha un retorn a legitimar els intangibles de marca a través del *know-how*, hi afegeix Galí.

Avui - 23/9/2012

knownomad m. i f.

En aquest entorn socioeconòmic canviant estan començant a definir-se nous tipus de treballadors: teletreballadors, e-nomads, *knownomads*, e-multiworkers ...

El Periódico (català) - 19/6/2016

kombutxa adj.

Jordi Dalmau: “He inventat el te *kombutxa* per millorar de la síndrome de Gilbert, que pateixo des dels 15 anys”.

Diari ARA - 17/4/2016

kosher adj. [+]

Des d’aquesta perspectiva, etiquetes tan popularitzades com terrorisme islàmic no tenen cap sentit perquè són dos conceptes antagònics, de la mateixa manera que Yeshayahu Leibowitz, professor de química i erudit rabí israelià, compara l’actuació dels que

Diari ARA - 3/3/2016

kraft adj.

El criteri ha estat parlar, sobretot, de les novetats que hi trobareu a la concept store -amb la temàtica del món *kraft* omplint tot l'espai-, així com de clàssics de la cervesera.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

kraixut f.

Em va anar explicant les dificultats d'observar la llei dietètica biblíca la *kraixut* a Barcelona.

Diari ARA - 19/2/2014

krankcycle f.

SpinDir fusió: es podrà trobar a Sant Cugat DiR, Up&Down DiR, Av. Madrid DiR i DiR Maragall, i ofereix la possibilitat de ca nviar en qualsevol moment la bicicleta pel Walk DiR o la *krankcycle*, i combinar així l'entrenament de la part inferior i de la p

DiR Emotions - 1/9/2011

kranking m.

També s'ha introduït el *kranking*, un sistema que permet millorar la resistència cardíaca a la vegada que es treballa la part superior del cos.

Claror - 15/5/2013

kratos m.

És molt important que aquell dia es trobin que el demos és allà, davant seu, per exercir el seu *kratos*.

El Periódico (català) - 6/6/2011

krautpop adj.

Última oportunitat de sentir en viu les cançons del debut del duo *krautpop* barceloní (ex-Pegasus) abans no publiquin el segon àlbum, ben acompanyats.

Time Out Barcelona - 29/1/2015

krautrock m. [+]

El seu postrock futurista vestit de noise i *krautrock* és molt bo, tot i que no sé què significa.

La Vanguardia - 29/5/2015

krav magà m.

Un any més tard Hirsch li va aconsellar que practiqués *krav magà*, un art marcial que s'inspira en el sistema oficial de lluita i de defensa personal que utilitzen les forces de defensa i seguretat d'Israel.

Diari ARA - 9/11/2015

krewe f.

A Venècia, festes, disfresses i balls de màscares; a Rio de Janeiro, colors, música i espectaculars desfilades de sambòdrom; a Nova Orleans, carrosses, comparses (*krewes*) i els famosos king cake.

Barcelovers - 1/1/2015

kriptonita f. [+]

Però, com els superherois, Mas té un punt feble, una *kriptonita* que el rebaixa i el debilita, que el converteix en un ésser vulnerable: la corrupció.

Diari ARA - 20/6/2016

kropotkinià -ana adj.

El moviment obrer anarquista ibèric serà *kropotkinià*, fins i tot l'organització anarcosindicalista CNT es decantarà pel comunisme llibertari que va ser elaborat pel doctor Isaac Puente i desenvolupat com a Concepte Confederal del Comunisme Llibertari en

Catalunya - 1/1/2015

kubalista m. i f.

Que hi hagi cruyffistes i nuñistes, rosellistes i laportistes, *kubalistes* i suaristes... només faltaria que 150.000 socis veiessin el Barça tots igual.

Diari ARA - 1/3/2015

kuduro m. [+]

A 3.0 combinen ritmes electrònics i músiques tradicionals de tota mena, del dubstep al *kuduro*, i de la cúmbia al techno.

Diari ARA - 13/12/2012

kumba adj.

Estic segur que al seu entorn barceloní el sobiranisme *kumba* es molt majoritari.

Diari ARA - 5/5/2014

kumbaià -ana adj.

Del seu pamfletet tan *kumbaià*.

La Vanguardia - 25/1/2012

kumikata m.

Doina en Aleví mixt -47 va fer eliminatòria directa i va perdre el combat amb la que seria campió de la seva categoria deixant-la sense més opcions, va realitzar un bon treball tant en *kumikata* com en entrades faltant un xic de sort en les entrades i pe

Mes Ebre - 25/7/2013

kumite m.

A nivell de programació es mantindran els dos dies de competició, en kata individual i d'equips i en *kumite* individual.

El Periòdic - 25/4/2013

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa