Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «p»

1 de 100 de 1586 termes 

pa de coca m. [+]

El segon, Vilà, el té com a aperitiu, i el serveix amb *pa de coca*, que fa més curta l'espera dels plats triats.

Diari ARA - 11/2/2011

pa de tempesta m. [+]

La Fira del Pa i el Cereal de Cervera que se celebrarà els dies 7 i 8 de maig mostrarà i repartirà enguany el *pa de tempesta*.

Avui - 23/4/2016

pablista m. i f.

*Pablistes* i errejonistes discrepen sobre com fer compatible la mobilització social amb un treball solvent a les institucions.

El Periódico (català) - 25/10/2016

pacataria f.

La *pacataria* que te molta gent que fa escarafalls per certes coses que no corresponen a la moral que ells pensen com ha de ser.

Avui - 25/2/2010

pacemaker m.

Aquests corredors que reben el nom de *pacemakers*, les populars llebres que duen una pancarta o un globus on s'indica clarament la marca que faran per tal que els aficionats sàpiguen quin és el ritme més adequat a les seves capacitats.

El Periódico (català) - 17/3/2014

pachanga f.

Posteriorment, companys i amics d’Edu de Sant Jaume van formar un equip per fer una *pachanga* contra companys que va tenir Edu amb equips que va estar.

Mes Ebre - 25/6/2013

pack m. [+]

A més, l'èxit nadalenc no admet dreceres: l'any passat un dels cunyats es va passar de llest regalant Smartbox per a tothom: als sogres una visita enològica, a nosaltres un cofre tractament de spa i a la seva senyora un *pack* cap de setmana romàntic amb

Diari ARA - 23/12/2016

packaging m. [+]

Ivan Monells i Ramon Barbero van impulsar al març aquesta firma de disseny, dirigida inicialment al públic masculí, amb peces confeccionades amb cotó, elaborades en tallers de proximitat i amb un *packaging* eco que no passa desapercebut.

Diari ARA - 3/1/2016

pacte fiscal m. [+]

Accedirien a deixar que Catalunya tingués un *pacte fiscal*?

Diari ARA - 9/2/2015

pacteclosques m.

Per aconseguir-ho ha creat el *pacteclosques*, una eina interactiva que permet calcular pactes postelectorals.

Diari ARA - 24/6/2016

pactocràcia f.

A Catalunya també hem tingut la nostra dosi de *pactocràcia*.

El Periódico (català) - 16/6/2015

pactòmetre m. [+]

En resum, el bloqueig seguiria inamovible, perquè el *pactòmetre* tampoc permetria al PP sumar els escons suficients amb la formació d'Albert Rivera per formar govern.

El Periódico (català) - 11/9/2016

pad m. [+]

El manifest i els lemes es van anar consensuant a través dels denominats *pads* col·laboratius, uns documents d'accés restringit que permeten l'escriptura simultània dels seus participants.

El Periódico (català) - 13/5/2013

paddle surf m.

A més, el saló presenta l'àrea Fun Beach, on els visitants podran iniciar-se en vela, canoa, caiac, moto d'aigua o *paddle surf*, i inclús fer surf en una piscina d'onades.

La Vanguardia - 16/10/2015

paddlesurf m.

En el marc de la Festa del Mar, durant el cap de setmana es va poder aprendre a fer *paddlesurf*, kitesurf, practicar caiac i la vela lleugera, el lloguer d’embarcacions sense necessitat de titulació, el wakeboard o les sortides en veler, entre altres.

Mes Ebre - 5/6/2013

paddock m.

No se li ha posat bé el sopar, van justificar en el seu equip, i això va generar tota mena d'acudits al *paddock*.

El Periódico (català) - 3/3/2013

pàdoc m.

Potser aquest domini i els rumors que pul·lulaven pel *pàdoc* van aconsellar.

El Periódico (català) - 25/2/2011

padre padrone m.

Però les trapelleries i malifetes del *padre padrone*, de Marta Ferrusola i dels altres fills -Jordi, Josep, Oleguer, Marta...- ja fa anys i panys que són conegudes.

El triangle - 8/2/2013

padrinesc -a adj.

Però vas acabar construint una ficció *padrinesca*.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

padronal adj. [+]

L'INE explica que des del 1998, quan van començar a publicar les xifres oficials de població provinents de la revisió *padronal* a 1 de gener, la població inscrita a Espanya havia augmentat tots els anys a causa.

El Periódico (català) - 23/4/2013

padrone m.

Es nota que aquests de Cuatro, al servei del nou *padrone* de Tele 5, estan prement l'accelerador per no desentonar.

El Periódico (català) - 13/5/2012

paellada f.

*Paellada*, quinto (bingo cantat) i concert.

Pànxing Maresme - 8/9/2011

pagà -ana adj.

L'objectiu seria prevenir que la unió monetària es convertís en una mena d'organisme de transacciones nacionals, amb Alemanya com a *pagana* de les disfuncions produïdes en alguns estats membres.

Avui - 24/11/2010

pagano m.

El ministeri continua sent el *pagano* de l'artefacte.

Diari Bondia - 9/3/2015

pàgina f.

Els usuaris no tenen possibilitat de rebutjar-les en la meitat de les *pàgines*.

El Periódico (català) - 18/2/2015

paila m.

Mayte Martín estarà acompanyada de Nelsa Baró (piano), Olvido Lanza (violí), Guillermo Prats (contrabaix), Chico Fargas (tumbadora i bongó) i Viçens Soler (*pailas* i bongó).

Diari ARA - 13/9/2012

paillette f.

I els escots paraula d’honor que duien Jennifer Garner (Atelier Versace), Lady Gaga (vestit blanc corset de Brandon Maxwell) o el meravellós Armani Privé que Naomi Watts va escollir en blau tornassol quallat de *paillettes* i lluentons.

La Vanguardia - 1/3/2016

paintball m. [+]

Depenent de quin sigui el teu destí, podràs gaudir d'activitats com muntanyisme, sortides a la platja, classes de surf, caiac, patinatge sobre gel, excursions a cavall, *paintball*, busseig, esquí als Alps, bicicleta, trineu, visites als volcans, passejades en vaixell, albirament de balenes i molt, molt més!

EF Education First - 1/9/2014

pairo m.

Mas estava convençut que avançant les eleccions al *pairo* de l’onada nacionalista, podria tapar el possible efecte negatiu que sobre el govern pesava, ateses les retallades socials que es venien aplicant.

Diari de Sabadell - 6/12/2012

país emergent m. [+]

Així, va recordar que “la nova locomotora” de l’economia mundial són els Estats Units, amb un creixement anual al voltant del 2%, mentre que els *països emergents* creixeran una mica menys que abans i la Xina ja no ho farà amb unes taxes tan elevades com

Diari Bondia - 28/1/2015

país membre m. [+]

El ministre macedoni de l'Interior, Oliver Spasovski, es defensa i tira pilotes fora: «El nostre límit d'admissió diari dependrà del nombre de refugiats que acullin els *països membres* de la Unió Europea».

El Periódico (català) - 3/3/2016

paisano m.

De la seva nefasta gestió encara pot enredar algun *paisano* perquè el torni a votar.

Avui - 25/5/2010

paisatge m.

És el resultat radical del brainstorming entre West i algunes de les ments més brillants del *paisatge* musical actual: dels ubics Daft Punk (produeixen quatre temes) a Bon Iver (canta en tres), passant per Rick Rubin, productor d'artistes com Johnny Cash

El Periódico (català) - 24/6/2013

paisatge sonor m.

El grup de l'East London coqueteja amb l'ambient, la neoclàssica, la música de ball i el jazz per crear *paisatges sonors* que, en els millors moments, contenen dramàtica bellesa.

Butxaca - 1/2/2012

pajarera f.

Dissabte, 22 de març del 2014Al capdamunt d'una *pajarera* descansa pràcticament immòbil una de les joies del parc de Doñana.

El Periódico (català) - 23/3/2014

pájaro m.

La entrevista a la carta d'aquesta mitjanit va mostrar els dos *pájaros* millor que mai.

El Periódico (català) - 13/6/2012

pàjaru m.

I no, no defenso la salvatjada de l'exèrcit d'Israel, simplement miro d'entendre perquè piula ara aquest *pàjaru*.

Avui - 5/6/2010

paki m. [+]

Els moros són perillosos, els sudaques masclistes i violents, els *pakis* fan por amb justificació, a les presons no s'hi cap, l'esquerra no sap com justificar el que és injustificable i el Maziu és un [...].

Avui - 25/1/2010

pal m. [+]

Karaboue va tornar a estar extraordinari sota els *pals* (55% d'encert) i va ser l'artífex d'un rotund parcial de 2-12.

El Periódico (català) - 14/1/2013

paladejable adj.

D'altres pipes desprenen una olor profunda, *paladejable* com un bon vi.

El Periódico (català) - 13/5/2013

palanganer m.

Només desbordant fronteres estatals i combatent junts el neoliberalisme, deixaran de fer de *palanganers*.

Diari ARA - 17/3/2012

palauet m. [+]

En una revisió ràpida de l’Atles del re-ús que s’està confeccionant a la Universitat Politècnica de Catalunya, sorprenen els usos que han estat capaços d’allotjar tot tipus de cases, torres, palaus i *palauets*, com ara llars d’infants, clíniques, centres

El País - 3/3/2016

palazzo m. [+]

Venècia és també sinònim de *palazzos*, de Peggy Guggenheim travessant la ciutat en góndola escudada en unes extravagants ulleres de sol, d'estrelles de cinema arribant en vaporetto al Palau del Cinema, de casaments fastuosos com el que hi van celebrar fa

Diari ARA - 17/4/2016

pàleo adj. [+]

A banda, el festival dividirà en deu zones l’espai d’oci: 1) Zona locavore. 2) Zona flexiteriana. 3) Zona crudívora. 4) Zona vegetariana i vegana. 5) Zona *pàleo*. 6) Zona de sucs verds. 7) Zona de superaliments. 8) Zona nens. 9) Zona esportiva. 10) Zona

Diari ARA - 17/4/2016

paleoantropòleg m.

Els *paleoantropòlegs* s'exciten quan troben indicis d'activitats simbòliques en els jaciments que estudien.

El Periódico (català) - 2/1/2011

paleodieta f.

La *paleodieta* és una forma d'alimentació basada en el que pretesament menjaven els nostres avantpassats durant el paleolític.

La Vanguardia - 9/2/2016

paleogenètica f.

Els autors de l’estudi, publicat a la revista Jama, creuen que s’ha obert una porta a la genealogia molecular i a la *paleogenètica* de les malalties a l’Egipte de la dinastia XVIII, entre el 1550 i el 1295 aC.

Avui - 17/2/2010

paleopatòleg m.

El *paleopatòleg* Albert Isidro compara les mòmies del faraó Tutankhamon i de la reina Blanca d'Anjou.

El Periòdic - 25/6/2013

paleosismologia f.

Les falles actives i els terratrèmols del sud-est peninsular són objecte d'estudi per part d'equips d'investigació en sismologia, *paleosismologia*, tectònica i geofísica, a fi d'avançar en el coneixement dels terratrèmols i millorar les expectatives de p

El Periódico (català) - 13/5/2011

palestino-israelià -ana adj. [+]

La UE sembla un soci secundari, segueix absent del conflicte *palestino-israelià*, no reacciona davant la guerra associada al terrorisme ni davant dels problemes a la riba sud.

El Periódico (català) - 1/3/2016

palestinós -osa adj.

Jo crearia una xarxa aeroportuària paral·lela sense aquestes mesures de seguretat per tal que giliprogres multicultis *palestinosos* com l'articulista puguin viatjar amb la seva exquisida pell fina intacta i cantar el cumbaya-déu-meu agafadets de la ma de

Avui - 1/1/2010

paliatiu -iva adj.

L'intèrpret es trobava en cures *paliatives* i ha mort després d'una malaltia ràpida i devastadora, segons Mateo.

Diari ARA - 23/6/2012

palillo m.

Les tres pilones de contrapès, que pesen cadascuna 13 tones, sobresurten del terra i sostenen precisament l'antena, un *palillo* que pesa 180 tones.

El Periòdic - 15/9/2013

palista m. i f.

La Federació Andorrana de Canoa Caiac i Esports d’Aigües Braves torna a treure el cap. La nova junta, presidida per Toni Guerra, va signar ahir un acord de patrocini de tres anys de durada amb el centre comercial Sant Eloi a raó de 2.000 euros anuals –rep

Diari Bondia - 1/4/2015

palla f. [+]

Després de moltes hores, molts dies i moltes setmanes de treballar sense fer res a la biblioteca d'un institut concertat de l'Esquerra de l'Eixample de 13 a 15 hores, el noi decideix, finalment, fer-se una *palla* allà mateix.

El País - 14/5/2014

pallacanestro m.

Jeelani, un pivot de 2,07 m, va començar la seva carrera professional en el *pallacanestro* italià, amb dues temporades en la Lazio romana.

La Vanguardia - 6/8/2016

pallachisme m.

El 1978 l'argamassa que va servir per unir gent de procedència tan diversa com el *pallachisme* o la federació catalana del PSOE era, justament, un federalisme més emfàtic per a uns i bàsicament nominal per a altres.

El Periódico (català) - 22/2/2010

pallaquista m.

El país necessita *pallaquistes* al PSC, nous dirigents que entenguin la relació PSC-PSOE com l'entenia Josep Pallach, que sempre es va oposar a la integració del socialsime català al PSOE.

Diari ARA - 30/5/2011

pallassístic -a adj.

Aquest cap de setmana ho tornarà a fer, al Teatre Bartrina, per estrenar Grimègies, un monòleg *pallassístic* en què Jaume Mateu, és a dir, Tortell Poltrona, parlarà de la mort i dels relleus vitals i generacionals des del llenguatge del clown.

Avui - 13/4/2011

palmar v. intr.

La demostració repetida que quan tot falla els primers a *palmar* som sempre els més febles: turistes, jubilats i famílies en aquest cas, a més de l'esmentada tripulació menys que mileurista.

Diari de Vilanova - 27/1/2012

palmar-la loc.

Potser el gos *l'ha palmat*. Potser no és un gos de parlar per telèfon.

La Vanguardia - 24/4/2015

palmeig m.

En els darrers instants, vibrants, Fran va empatar amb un *palmeig* magistral, però Delakas va fer perdre la imbatibilitat al Barceloneta com a local a Europa.

Avui - 23/2/2014

palmero m. [+]

Baras estarà acompanyada per músics i *palmeros*, i durant l'assaig es projectaran vídeos d'Amaya que ajudaran a il·lustrar la pràctica d'aquest art.

Bon dia - 5/11/2013

palo-santo m.

Els americanos ambientaven la seva nova vida un cop retornats amb elements que els recordessin les terres on havien estat i així plantaven palmeres en els jardins particulars i en les avingudes públiques -el famós passeig de Lloret data del voltant de 190

Celobert - 1/12/2015

pam més, pam menys loc.

Al contrari, està fent una tasca impressionant per rescabalar la memòria dels temps brillants del país, és a dir, els primers trenta anys del segle XX, *pam més, pam menys*.

Lletres - 1/2/2010

pamfletada f.

A base de rebre *pamfletades*, van aprenent com funciona, perquè continuament van rebent reclamacions sobre el programa, fetes per gent que no sap res d'informàtica, però sap molt bé com funciona l'empresa o una part d'ella.

Avui - 9/1/2010

pamplina f.

Nombre 27, gràcies per participar-hi d'aquestes *pamplines*.

Avui - 17/1/2010

panafricà -ana adj.

La raó per la qual existeix un profund ressentiment cap a l'organització *panafricana* es deu al fet que aquesta havia promès enviar a Mali 3.000 persones per ajudar-lo a restaurar la seva autoritat al nord del país.

El Periódico (català) - 23/5/2012

panàrab adj. [+]

En declaracions a la premsa, Ben Heli va assenyalar que la cita, que abordarà també la futura designació del successor de l'enviat especial de l'ONU i l'organització *panàrab* per a Síria, Kofi Annan, ha estat posposada per a més tard, sense oferir detall

El Periódico (català) - 13/8/2012

pancake m. [+]

A La Pubilla sabreu el que són uns ous de corral, un bon embotit i una truita de botifarra, i a la Bodega Montferry tastareu uns entrepans amb producte de la terra que deixen els *pancakes* a l'altura del betum.

Time Out Barcelona - 18/12/2014

pancarter m.

O hi ha un Govern del PP, o hi ha una coalició de *pancarters*, de Zapatero, de comunistes i independentistes que cada matí mengen per esmorzar galetes de rancor o d'odi, va declarar l'encara president del Govern el 6 de març del 2004.

El Periódico (català) - 23/9/2012

pancarter -a adj.

PS+Verds+IC+I es va afegir al mode *pancarter* per palesar el compromís amb el treball colze a colze entre polítics i ciutadans durant els propers quatre anys.

Diari Bondia - 9/3/2015

pancartero m.

A Tarragona el de sempre, funcionaris, militars i capellans, ara ploren perquè no són res, si mireu el mapa google maps, veureu que Tarragona està encaixonada, no pot crèixer, i ademés el seu alcalde està enfrontant els de Reus amb discursos incendiaris i

Avui - 5/1/2010

pancartisme m.

*Pancartisme* animat.

El Periódico (català) - 25/2/2011

pancartista m.

Així doncs, tots aquests devots *pancartistes*, on situen l’eix de la seva mobilització: en l’amor a uns, o en l’odi a d’altres?

La Vanguardia - 9/12/2011

pan-castellanista adj.

Denunciant la guerra silenciosa que espanya està duent a terme contra Catalunya i la resta dels Països no Castellans que ocupa l'estat depredador i *pan-castellanista*.

Diari de Balears - 19/1/2013

pandilla f.

El poble estorba a aquesta *pandilla* de mals polítics.

Avui - 21/1/2010

pandoro m.

Una altra tradició italiana que està arrelant amb força en els últims anys a Catalunya és la del panettone i el *pandoro*, dos dolços similars al pa de pessic -en el primer cas farcit de panses i en el segon cas cobert de sucre glacé-

Diari ARA - 20/12/2013

panettone m. [+]

Que passa de les festes, que el consumisme i el màrqueting ens han xuclat el cap, ens deia l'altre dia disfressada de *panettone* al gurmet d’El Corte Inglés.

Diari ARA - 23/12/2016

paneuropeu -ea adj. [+]

Aquesta és la principal lliçó a extreure, i no és pas nova: la terrible falta d'un demos europeu que s'erigeixi, com ha escrit l'economista Dani Rodrik, en una democràcia *paneuropea*.

El Periódico (català) - 18/7/2015

panini m.

En un comunicat publicat per la cadena de cafeteries Starbucks al seu compte oficial de Weibo, el Twitter xinès, l'empresa va anunciar que havia identificat un producte, el *panini* de pollastre amb salsa de poma, que conté carn d'un proveïdor que utilitza productes de la firma Husi de Xangai i que ha començat a retirar-lo.

El Periódico (català) - 23/7/2014

panista adj. [+]

L'espiral de violència a què ha conduït la guerra contra el narcotràfic declarada pel *panista* Felipe Calderón ha catapultat al PRI, després de dotze anys d'absència de poder.

Diari ARA - 23/6/2012

panna cotta f.

Tampoc podem oblidar els increïbles *panna cotta* i tiramisú i els calzone de Nutella.

La Vanguardia - 16/10/2015

pannacotta f. [+]

És impossible que no us agradi la *pannacotta* de iogurt acompanyada de fruites del bosc i d'un gelat de festucs de Champions.

Time Out Barcelona - 11/7/2014

panòplia f.

La *panòplia* de records que es poden comprar de l'esdeveniment és gairebé infinita.

Diari ARA - 2/7/2013

pansexual adj. [+]

En poc més de dos capítols es condensen diverses relacions sexuals força explícites (homosexuals, lèsbiques, heterosexuals i *pansexuals*) així com infidelitats entre diverses parelles.

La Vanguardia - 24/10/2016

pantalla tàctil f.

La companyia aposta pels serveis des d'internet i l'adaptació per a l'ús de tauletes i *pantalles tàctils*.

El Periódico (català) - 14/11/2011

pantanós -osa adj.

no només no constaten que l'assumpte és *pantanós*, sinó que volen aixecar acta de la seva incompetència i falta d'oportunitat.

El Periódico (català) - 23/6/2010

pantomimar v. intr.

Un espectacle acabat de néixer, en què tot *pantomima*.

Time Out Teatre - 1/6/2012

pantone m. [+]

El fet que els humans vinguem en un ampli *pantone* de marrons té arrels molt complexes.

El Periódico (català) - 23/3/2014

panxo adj.

De fet a mi em va sobtar que quatre etarres anessin tant *panxos* a un supermercat, amb les mans a les butxaques, la bosseta, el carro, i anar xerrant.

Avui - 21/3/2010

panzer m.

D'aquelles escoles han sortit els talentosos futbolistes que han enlluernat el món després de passar de ser uns *panzer* a virtuosos com Beethoven.

La Vanguardia - 3/5/2013

papadum m.

La carta de l'Om India se centra en la regió del Panjab, i les presentacions són sòbries i generoses (el seu *papadum*, el pa pla en forma de truita, guanya per golejada a tothom).

Time Out Teatre - 1/6/2012

papamóbil m.

a partir dels problemes detectats en la cerimonia de la visita del Papa i sobretot en els inútils itineraris del *papamóbil*.

El Periódico (català) - 21/11/2010

papamòbil m. [+]

Regust agredolç en el recorregut del *papamòbil*.

Avui - 8/11/2010

papanates adj. [+]

Cal estar disposats a llegir bé el que arriba, evitant -si pot ser- el paternalisme *papanates* i el refús frontal.

La Vanguardia - 29/5/2015

paparazzia f.

Barcelona s’ha omplert de *paparazzia* a la caça de la foto [...].

El Triangle - 7/2/2011

paper m.

Els reptes que suposa aplicar les metodologies lean a una empresa de les dimensions de Telefónica i la manera com els afronta la companyia van ser explicats en un *paper* publicat al maig de 2014 i titulat, molt significativament, Lean Elephants. Addressi

Barcelovers - 1/1/2015

paper film m.

Forma una bola, embolica-la amb *paper film* i deixa-la reposar mitja hora a la nevera.

Sabor... - 1/3/2016

paper secundari m.

El jove ha protagonitzat una última setmana espectacular, en què ha aparcat el seu *paper secundari* i s'ha exhibit amb set triples.

Diari ARA - 18/2/2012

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa