Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «d»

1 de 100 de 681 termes 

da braccio loc.

Les viole *da braccio* es tocaven recolzades sobre el braç i tenien quatre cordes afinades per quintes.

Diari ARA - 3/1/2016

daara f.

I ho diu assenyalant les fotografies d’uns nois en una *daara* del Senegal (una escola corànica), en la qual viuen empresonats, amuntegats i afamats, en alguns casos encadenats i en d’altres obligats a pidolar o treballar com esclaus.

Diari ARA - 10/11/2016

dac m.

Són com *dacs* gegants, molt pràctics per portar a la bossa.

Psaging - 1/6/2012

daddy m.

S’assembla en això al seu *daddy* i al seu bro.

El Periódico (català) - 16/6/2015

dakar m.

CYRIL DESPRES: «Tothom pot ‘arribar’, jo sóc un mecànic amb 5 *dakars*».

El Periòdic - 5/3/2015

dalí m.

Cinquanta *dalís* inèdits il·lustren Les mil i una nits.

El Periódico (català) - 13/12/2014

d'alta volada loc.

Aquest pas només va ser la culminació d'una operació *d'alta volada*.

La Vanguardia - 16/1/2015

dance adj. [+]

Combinant diferents tècniques, del contemporani al neoclàssic passant per l’estètica *dance*, la coreografia està feta a mida per a ells.

Diari ARA - 18/7/2016

dance boy m.

Al club dels nois bombolla trobareu tots els dijous algun *dance boy* més animat amb ganes de despullar-se.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

dancefloor m.

La combativa MIA i els agitadors de *dancefloors* Underworld són, però, els noms amb més ressò popular del festival, que d'artistes catalans ja té confirmats Astrud amb el Col·lectiu Brossa, Facto y los Amigos del Norte i un showcase del segell Disboot, a

Avui - 13/3/2011

dancehall m. [+]

També Moralla ha aconseguit portar diversitat d'estils de la mà de diferents col·lectius, música com *dancehall*/ragga amb grups com Saltamontes ahumados HIFi; trance amb Redust i Zerogravity; techno, minimal, Drum and Bass i electro amb Project Party, en

La Marina - 1/3/2016

dance-pop adj.

Love somebody (molt Robyn) és un assalt més exitós a l’estètica *dance-pop*, encara que queda lluny dels seus temes realment intocables, com This love, atacada, curiosament, abans dels bisos, i aprofitada per Levine per recordar que sap tocar la guitarra.

El Periódico (català) - 16/6/2015

dance-techno m.

Segons la cantant mexicana el tema, d'un marcat so *dance-techno*, és en realitat un homenatge als homes.

El Periódico (català) - 23/5/2012

danchi m.

'Después de la tormenta' sorgeix del desig de filmar els *danchi*, habitatges de protecció oficial que van unificar el paisatge suburbà japonès a mitjans del segle XX, i que van ser la llar de joventut del director.

Diari ARA - 11/11/2016

dandi adj.

Com no els va fer mitja gràcia l'argument d'Un film, un artefacte d'energia torrencial, quasi fregant la picaresca de la novel·la de peripècies, que explica les aventures de Nonat Ventura, fill d'hospici, bastard d'una mare adúltera, que es converteix en

Time Out Barcelona - 2/4/2015

daneso-marroquí adj.

Va contactar durant la seva estada a la presó amb el *daneso-marroquí* Sam Mansour, condemnat diversos cops per incitar al terrorisme amb comentaris a Facebook.

El Periódico (català) - 18/2/2015

danisme m.

La fi del *danisme*.

Avui - 1/6/2016

dannunzià -ana adj.

Ell hauria pogut dir amb la paraula *dannutziana*: jo us sóc senyor a tots, àdhuc vosaltres que em combateu, porteu la meva lliurea.

Diari ARA - 20/4/2013

dansa teatre f.

DV8 produeix espectacles de *dansa teatre* originals i provocadors basats en temes sociopolítics amb el propòsit d'allunyar els espectadors de la seva zona de confort.

Time Out Barcelona. Mercat de les Flors - 1/10/2014

dansa-circ f.

La segona revetlla de Barcelona que anuncia l'inici oficial de l'estiu, la inauguració del Grec, va ser una esplèndida nit de *dansa-circ* de primera magnitud.

Diari ARA - 2/7/2013

dansa-teatre f. [+]

Tampoc es podrien entendre les creacions de *dansa-teatre* de Pina Bausch sense les seves intèrprets enfilades en talons impossibles.

Diari ARA - 1/3/2015

dansístic -a adj.

Folklore i dansa contemporània dibuixen el coneixement *dansístic* d'aquest jove artista israelià, resident a Madrid i actual director de la Compañía Sharon Fridman.

Time Out Barcelona. Mercat de les Flors - 1/10/2014

dany col·lateral m.

Van ser considerats *danys col·laterals* de la transició.

El Periódico (català) - 14/2/2015

danzaora f.

La *danzaora* (s'allunya del concepte de bailaora) Rocío Molina és, juntament amb Eva Yerbabuena i Sonia Sánchez, una referència del flamenc que evoca aquell mite.

Avui - 23/5/2013

dard m. [+]

El senador va intentar esquivar els *dards* repetint fins a cinc vegades la mateixa crítica a l'actual president.

Avui - 8/2/2016

dark continent m.

Conscient de la diferència de procedències i reptes, l’activista liberiana va assegurar que els problemes de desigualtat no només es donen en els *dark continents* –Àfrica i Àsia–.

El Periódico (català) - 16/6/2015

dark web m.

Se sol anomenar deep web, invisible web o *dark web* (xarxa profunda, invisible o fosca) i no és accessible a través dels navegadors convencionals perquè els cercadors no hi entren i, per tant, no en tenen coneixement.

Diari ARA - 23/6/2013

dashi adj.

Un cop cuits, s'afegeixen a un elegant caldo *dashi* enriquit amb algues, aladroc (seitó) i bonítol sec en escates.

La Vanguardia - 16/10/2015

data broker m. i f.

L'exemple anterior és molt innocent comparat amb el que fan els marxants de dades (*data brokers*).

Avui - 1/6/2016

data límit f.

Mentrestant, el portaveu del govern, Francesc Homs, negava que sigui Unió la que entorpeixi l'acord, i rebutjava fixar una *data límit* de l'executiu per al pacte, més enllà de la constatació que ha d'estar tancat abans dels comicis del setembre.

Avui - 11/3/2015

data manager m.

Serà tot un repte, però et donen molts recursos: un estadístic i un *data manager* només per a mi, per exemple, que em permetran dedicar-me molt més a la meva recerca en models predictius de resposta a tractament i d'evolució.

El·lipse - 1/4/2013

data protection officer m. i f.

D'altra banda, el món de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) ha fet emergir també el sector de la protecció de les dades i una nova professió en auge: la del *data protection officer* o director de dades.

La Vanguardia - 24/4/2015

datable adj.

Es tracta d'antics monuments sepulcrals, d'inhumació col·lectiva, *datables*, en principi, del Calcolític, entre el III i el II mil·lennis abans de Crist.

Fòrum - 15/5/2015

datacard f.

Les *datacards* (línies per connectar-se a internet a través de l'ordinador) també van caure, amb unes 125.000 línies menys.

Diari ARA - 20/4/2013

datawarehousing m.

Els consultors de Bismart estan certificats per Microsoft i ajuden el client a posar en marxa els seus projectes en sectors tan diversos com *datawarehousing*, analítica de negoci, informes i reporting, o balance scorecard.

Avui - 13/7/2013

dating show m.

A partir d'avui, el seu *dating show* s'emetrà els dimarts.

Diari ARA - 23/5/2015

datista m. i f. [+]

Els *datistes* de Singularity i Kurzweil parlen d'immortalitat: molt aviat.

La Vanguardia - 19/10/2016

datum m.

[En una llista] Multitud de coordenades, *datums* i formats.

Natura i Aventura - 1/1/2010

day trader m. i f.

I és que aquest polifacètic *day trader* borsari [Josef Ajram] no para quiet, fet que l'ha convertit en un fenomen social.

Món Universitari - 1/1/2016

day traider m.

Iolanda López ha acceptat el repte de Josef Ajram (ultraman, *day traider* i imatge DiR) de convertir-se en triatleta el proper 16 d'octubre al Garmin Barcelona Triatló per una gran causa solidària: aconseguir fons per a la Fundació Josep Carreras [...].

DiR Emotions - 1/9/2011

de baix cost loc.

El talentós i incòmode autor, director i actor, fundador i ànima de Lagartijas Tiradas al Sol juntament amb Luisa Pardo, va abandonar casa seva i es va traslladar a viure a l'estat de Tijuana, un lloc fronterer amb una indústria activa d'empreses *de baix

Diari ARA - 7/10/2016

de bandera loc.

Van haver de venir les low cost per destruir els monopolis nacionals de les companyies anomenades *de bandera*.

El Periódico (català) - 17/3/2014

de bracet loc.

En la qüestió catalana, tot i que proposant solucions diferents, el PP i el PSOE van *de bracet* per dir no a la consulta del 9 de novembre.

Diari ARA - 26/3/2014

de calat loc.

El director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, va destacar que l'acord és *de calat* perquè beneficia un dels col·lectius més afectats per la crisi econòmica.

El Periódico (català) - 18/2/2015

de capçalera loc.

Durant anys i anys, Joan Capri va ser l'humorista *de capçalera* de molts catalans.

Time Out Teatre - 1/6/2012

de culte loc.

Com que és actriu, i era *de culte*, i el debat és sobre la bellesa, i tot és evident, fàcil, Thurman és ara l'ase dels cops, víctima d'unes xarxes cruels, víctima del que la va operar, víctima de la pressió sobre les actrius.

Diari ARA - 12/2/2015

de facto loc.

Dues mesures pensades *de facto* per canalitzar i limitar el fenomen Uber.

Avui - 8/2/2016

de fireta loc.

I si finalment hi hagués un miracle i Reagrupament hi fos, la pregunta és què hi faria, en un hemicicle *de fireta* i on tot sol no podrà proclamar la independència.

Avui - 17/11/2010

de l'hòstia loc.

I s’havia d’organitzar, hi havia una energia *de l’hòstia*, estàvem tots amb ràbia, però no hi havia massa capacitat organitzativa.

Catalunya - 1/1/2016

de llibre loc.

Primer Arnau Garcia, en un fly *de llibre* va errar incomprensiblement un gol cantat i en la jugada següent Cañellas, sol, va fer el mateix des dels sis metres.

El Punt - 1/5/2016

de marres loc.

Però com deu saber qui hagi cremat alguna diòptria amb el joc *de marres*, aquella successió de moviments de dits a la qual seguien explosions de fruitetes era inequívoca.

Diari ARA - 1/3/2015

de petit format loc.

Ferma defensora de les sales *de petit format* com a espais de llibertat creativa, la protecció física i conceptual de la Flyhard ofereix com a autora i directora aquest lloc propici per a l'autenticitat que persegueix cada vegada més.

Time Out Teatre - 1/6/2012

de pro loc. [+]

Espanyolista *de pro*, a Parra li va tocar viure un derbi històric: un 60 a Sarrià a la campanya 1950-1951 que continua sent la golejada més voluminosa que ha patit el Barça davant l’Espanyol.

La Vanguardia - 1/3/2016

de qualité loc.

A més, la sempre competent Jessica Chastain i l'excel·lent i pertorbador astre neoromàntic Tom Hiddleston s'encarreguen d'afegir temperatura dramàtica a aquest blockbuster *de qualité*.

La Vanguardia - 16/10/2015

de resquitllentes loc.

Una obra que, igual que Dubte -una altra de les produccions del festival-, toca *de resquitllentes* el tema de la pederàstia.

Butxaca. L'agenda cultural de Barcelona - 1/7/2012

de segona loc.

Després de defensar els drets dels ciutadans negres a Sud-àfrica, Gandhi, que considera que també els hindús són tractats com a ciutadans *de segona* a la seva terra, els incita a revoltar-se contra l'Imperi Britànic seguint la doctrina de la no-violència

Diari ARA - 1/3/2015

de sobres loc.

Va ser gairebé al final del bis, a l’altura d’un altre hit insultantment enganxós com Moves like Jagger, amb què Levine tampoc va ballar gaire, i això que al final de la fletxa-passarella disposada davant de l’escenari hi tenia lloc *de sobres*.

El Periódico (català) - 16/6/2015

de torn loc.

Es remata el desafortunat mamífer utilitzant l'instrument afilat que li vingui més de gust al botxí *de torn*.

El Periódico (català) - 14/1/2013

de trinxera loc.

El futbol, i menys el Barça, no té memòria i avui assistim perplexos a la desfilada d'aquells que es canviarien per l'Atlético i el seu futbol *de trinxera*, desitjarien líders a la Simeone que justifiquen qualsevol mitjà, per barroer que resulti, amb vis

El Punt - 1/5/2016

deadline m. [+]

Uns glops de més o un retard en comptar la taquilla podien ser letals per a un *deadline* radiofònic o d'impremta que també posava en risc un dels requisits sagrats en l'exercici periodístic: la contrastació.

Diari ARA - 2/11/2015

deal m. [+]

Una ocasió fantàstica per lluir-se i fer negoci, que és del que es tracta: més empresa que glamur, més *deals* que tonteria.

Diari ARA - 13/9/2013

dealer m. i f. [+]

David Castillo ha pogut comprovar que moltes vegades els *dealers* trucaven la droga i el que els jonquis es ficaven a les venes era... guix.

La Vanguardia - 8/6/2016

deambular v. intr.

Volen combatre aquest *deambular* de les pacients de servei en servei.

La Vanguardia - 17/10/2012

debacle f. [+]

Ni les disfresses que els han posat a algunes criatures han pogut evitar la *debacle*.

Diari ARA - 20/3/2016

débâcle f.

Joan Sans i la resta de la llista han pagat la *débàcle* generalitzada del PS però també el peatge de vuit anys de madat de Miquel Alís.

Diari d'Andorra - 5/12/2011

debatent m.

Aquest programa treballava altres suggerents cordes, com ara el ring escènic dels *debatents* -ala de la dreta, ala de l'esquerra-, criatures del món del periodisme, de la comunicació, i d'altres professions anomenades liberals, molts dels quals en el fon

El Periódico (català) - 3/9/2013

debatible adj. [+]

La intensitat del foc és *debatible*, però aquest es veurà avivat per les grans reformes (és a dir, retallades) que el Govern central aprovarà aquest 2013.

El Periódico (català) - 3/1/2013

debatidor m.

Però és il·lustratiu comprovar com s'esforça aquest opinador i *debatidor* per imprimir a les seves intervencions una mica de xou visual.

El Periódico (català) - 23/7/2012

décadence f.

Tinc la desgràcia d'escriure en alemany: amb tots els meus instints, he declarat la guerra a Alemanya, escriu a l'esbós d'una lletra a Hippolyte Taine, el 1888– o està contaminat per la *décadence*: la vida empobrida, la voluntat de final, la gran fatiga.

Avui - 3/5/2013

décalage m.

També amb un *décalage* d'uns quants anys ems vaig fer assidu de Can Massana, a la plaça Camp, un dels restaurants favorits del grup

La Vanguardia - 24/4/2015

decantació f.

[...] el lent procés de *decantació* disposa de anys [...]

La Vanguardia - 16/1/2015

decapitació f.

Primer va ser la *decapitació* de Tomàs Gómez, fins dimecres passat líder del PSM i candidat a l'autonomia, i amb ell de tota la direcció, per les seves escasses expectatives electorals i els presumptes casos de corrupció.

El Periódico (català) - 18/2/2015

decepcionant adj.

Messi ha rebut moltes crítiques per part dels diaris argentins després del *decepcionant* empat de la selecció "albiceleste" a casa davant dels bolivians.

Diari ARA - 13/11/2011

decepcionar v. tr [+]

I per moments, ha lluitat més contra si mateix que contra un City de nou *decepcionant* en la proposta.

Diari ARA - 13/3/2014

decimonònic -a adj. [+]

Sopar en una torre d'un castell, amb un casino adossat, té un punt de glamur *decimonònic* innegable.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

decís -isa adj.

Finalment, el comportament electoral en les democràcies occidentals ens ensenya que pràcticament totes les persones que arriben just abans de la celebració de la consulta en una posició d'indecís, acaben sent *decises*, del no.

El Punt - 21/4/2015

decisionisme m.

Si el màxim desenvolupament polític a què dóna lloc una emoció tan profunda és la buida reclamació del dret a decidir, en la qual fins i tot els qui el reivindiquen no acaben d'aclarir si volen quedar vinculats o no per la decisió, la política catalana co

El Periódico (català) - 3/3/2013

declinism m.

Des de la crisi de Lehman Brothers fins fa ben poc -quan s'ha posat en marxa la producció de petroli barat gràcies al fracking i quan la reactivació de l'economia nord-americana ja és un fet- la paraula de moda entre els politòlegs als EUA era declivi (*d

Diari ARA - 1/3/2015

decliu m.

El problema és que les esperances depositades en Obama es van esvaïnt, perquè ell ha pres partit pel petroli i els combustibles fossils, i s´ha apartat de les línies medi ambientals,amb l ágravant de què EEUU és en *decliu* i per tant el lideratge es més

Avui - 1/1/2010

declivi m.

Una gran tempesta va obligar a tancar el 1850 i va ser l'inici d'un llarguíssim *declivi*.

La Vanguardia - 5/2/2016

déco m.

El *déco* catalitza el nou gust de la societat burgesa catalana enriquida per la guerra del 1914 al 1918 i que tenia l’oportunitat de desenvolupar el gust de viure en un hedonisme accentuat, alliberat de la rígida moral de les velles famílies.

Diari ARA - 23/2/2016

decodificador m. [+]

Fa setmanes vaig demanar per telèfon el *decodificador* de TDT, per recollir a Terrassa.

Avui - 9/3/2010

deconstruccionista m.

Així, mentre semiòlegs i *deconstruccionistes* hi rumiaran durant setmanes, uns altres fruiran dels desacomplexats zooms, de la lleugeresa eròtica i les pulsions sensuals dels personatges.

Butxaca - 1/3/2013

deconstruir v. tr [+]

També és des del 2009 que comença a cultivar uns dibuixos que ell anomena ‘Revelacions Automàtiques’, expandint-los en múltiples derivacions com la pintura mural, l’animació *deconstruïda* o la performance ritual.

Catalunya - 1/1/2016

decoupage m.

Amb la tècnica del *decoupage* podeu decorar una caixa que, a més de servir per guardar-hi els vostres objectes personals, […].

Fòrum - 28/4/2015

découpage m.

Abocar-hi la tècnica del *découpage*.

Diari ARA - 28/4/2015

decreixement m.

El *decreixement* ha agafat embranzida. El setembre passat, la Quarta Conferència Internacional sobre Decreixement va reunir a Leipzig (Alemanya) més de tres mil persones.

Diari ARA - 12/2/2015

decreixentista m.

Qualsevol alternativa al capitalisme, a part de ser autogestionada i antipatriarcal, ha de ser radicalment *decreixentista*.

Universitat Pompeu Fabra - 1/1/2016

decretazo m. [+]

Per tant, al Parlament hi ha un ventall de novetats que haurien de fer preveure quatre anys on tot podria ser possible, però tot d'una, un nou *decretazo*, ara el Tribunal Suprem contra la immersió lingüística, ens fa recordar el guió fixat [...].

Avui - 1/1/2011

decret-llei m.

CIU s'empassarà un *decret-llei*.

L'Actualitat del Baix Montseny - 20/1/2012

deep house m. [+]

El discjòquei serà una de les estrelles internacionals convidades a les Gaslight Sessions, programació de festes centrades en el *deep house*.

El Periódico (català) - 11/5/2016

deep sequencing m.

En els darrers sis anys, han sorgit les anomenades tecnologies de *deep sequencing*, o seqüenciació exhaustiva, que, amb un cost baix, permeten seqüenciar fins a 1.000 milions de fragments d'ADN a la vegada.

El·lipse - 1/11/2011

deep web f. [+]

32,8 milions de noms i contrasenyes de Twitter, al voltant d’un 7% de la seva base d’usuaris, han estat posades a la venda en l’anomenada *deep web* (la xarxa profunda).

La Vanguardia - 10/6/2016

deessa-mare f.

Creences? Les *deesses-mare* antigues, el Principi Femení.

La Vanguardia - 9/5/2016

defacement m.

Als arrestats a Espanya de'ls atribueix els denominats atacs DDoS -denegació de servei- i *defacement* -modificació d'un web sense autorització del propietari-, així com de la publicació a la xarxa de dades sobre escortes de la presidència del Govern i me

La Vanguardia - 29/2/2012

default m. [+]

Algunes qualificadors de risc van declarar que el país va entrar en *default*, però el Govern va negar l'impagament.

El Periódico (català) - 23/8/2014

defensa central m.

"Hem de gaudir dels partits contra el Madrid", afirm el barceloní, l'únic *defensa central* titular de què disposa el cos tècnic per als quatre clàssics.

El 9 - 14/4/2011

dèficit de tarifa m.

Les companyies del sector energètic han tingut un 2013 convuls, amb canvis regulatoris i sorpreses d'última hora, com la decisió del govern espanyol, al desembre, de no cobrir el *dèficit de tarifa*.

Diari ARA - 19/2/2014

dèficit públic m. [+]

La cimera que ahir va començar a Brussel·les no ha servit al govern espanyol per trobar la comprensió dels seus socis comunitaris davant la greu crisi que viu Espanya i que ha disparat l'atur i el *dèficit públic*.

Diari ARA - 2/3/2012

deflacionari -ària adj.

L'aplicació persistent d'una política monetària radicalment restrictiva pot causar una tendència *deflacionària* greu, si ocorre una crisi de credit sobtada.

El triangle - 8/2/2013

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa