Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat «Butxaca»

Termes de 1 a 10 d'un total de 328

a cappella loc.

Fins a l'eclèctica música d'Asufre, que incloïa des del Che farò senza Euridice fins a Don Diablo, interpretat *a cappella* en arranjament a quatre veus.

Butxaca - 1/3/2013

a cop de talonari loc.

En qualsevol cas, és de justícia valorar-los la valentia, encara que sigui filla de la necessitat per les estretors de pressupost: per fer populisme *a cop de talonari* no cal un gestor cultural, amb un telèfon i un número de compte ja fem.

Butxaca - 1/9/2013

abanderat m.

Un dels *abanderats* principals i cabdals del moviment 2Tone i cita ineludible quan parlem d'ska, The Specials.

Butxaca. L'agenda cultural de Barcelona - 1/7/2012

adimensionalitat f.

Un sentiment d'ambivalència propi de l'aïllament geogràfic, la hibridació idiomàtica i cultural de la regió fronterera entre Galícia i Portugal retratada, que està compensada per l'homogeneïtat del paisatge, l'*adimensionalitat* del silenci, la superstici

Butxaca - 1/9/2013

afrojazz m.

Locals i globals alhora, travessen el krautrock i la psicodèlia per esquitxarse amb la sang calenta del dub i l'*afrojazz*, però sempre amb una mirada molt atenta al rock trianesc i a la cançó popular andalusa.

Butxaca - 1/3/2013

aixopluc m.

Mud és un film que neix sota l'*aixopluc* de la gran novel·la clàssica nord-americana, de William Faulkner a Mark Twain.

Butxaca - 1/9/2013

al dente loc.

I arriba l'hora del cafè i la felicitat que sentim ens anima a demanar una mini tarta tatin prodigiosa que compartim en el més absolut dels silencis: la poma dolça i *al dente* bé que s'ho mereix.

Butxaca - 1/3/2013

alfabetització digital f.

Aconseguir que l'*alfabetització digital* es democratitzi suposaria una autèntica revolució.

Butxaca - 1/9/2013

allnighter m.

Hi haurà concerts, batalles a l'escenari i *allnighters* amb punxadiscos consagrats de l'escena cremant vinils.

Butxaca - 1/9/2013

alta costura f.

Valentino, the last emperor, per a tots els amants de la moda i la sofisticació de l'*alta costura*.

Butxaca. L'agenda cultural de Barcelona - 1/7/2012

Primer Anterior Se
Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa