Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «c»

1 de 100 de 1468 termes 

cabal mediambiental m. [+]

Per la PDE, és indispensable que s’aprove el *cabal mediambiental* per al tram final de l’Ebre.

El Punt - 28/11/2011

caballerete m.

Esclar que, també per allà pot deambular el *caballerete* de la veu atiplada, mirada tèrbola, culgròs, amanerat i criminal a qui els conciutadans de Tortosa li han votat la permanència del seu monument per "reconvertir-lo", "reinterpretar-lo", "revisar-lo

La Vanguardia - 10/6/2016

caballero español m.

Allò que és l'insigne al·ludit és simplement un *caballero español*.

Avui - 3/11/2011

cabaner m.

Els camins ramaders, també anomenats "carrerades", *cabaners* o "lligallos" segons l'indret, eren fruit de la necessitat d'una xarxa de camins per on el bestiar pogués transitar sense ocasionar ni patir problemes.

Natura i Aventura - 1/1/2010

cabareter -a adj.

El repte de l'espectacle és exposar els set pecats capitals amb la irreverència del llenguatge *cabareter*.

Avui - 5/4/2011

cabareter -era adj.

Un altre aire van tenir les altres dues: sentimental a Quiéreme tal como soy (Just the way you are, de Billy Joel) i una mica libidinós a Cómo pudiste hacerme esto a mí (Alaska y Dinarama), transformada en un número de swing *cabareter*.

El Periódico (català) - 16/6/2015

cabdillisme m.

El *cabdillisme* va encendre un imaginari d'amics i enemics, de revolucionaris i reaccionaris, de patriotes i traïdors.

La Vanguardia - 9/3/2013

cabdillista adj. [+]

Segon, perquè Unió ha deixat de ser el grup d’un competent i hàbil polític, Josep Antoni Duran Lleida, per iniciar (al contrari que Convergència) el camí cap a un partit menys *cabdillista*.

El Periódico (català) - 16/6/2015

cabezón m.

Qui sí que serà a Madrid diumenge, en canvi, serà el seu marit, Javier Bardem, amb qui ja té un fill i qui competirà pel *cabezón* al millor documental amb Hijos de las nubes, on repassa les injustícies que ha patit el poble saharui, oblidat per la comuni

El Periódico (català) - 13/2/2013

cabildo m. [+]

Quan Soria era president del *cabildo* de Gran Canària, aquesta institució va autoritzar una ampliació del complex hoteler de Lyng.

El triangle - 31/5/2013

cablecam f.

És la millor oportunitat per oferir als espectadors noves figures d'estil, nous recursos formals: steadycams, tràvelings, grues, *cablecams* ens ofereixen innovadors punts de vista que fan encara més extraordinària la circumstància.

La Vanguardia - 28/5/2016

cabotatge m.

Una possibilitat que preveu l’acord és que els transportistes andorrans puguin fer *cabotatge*, o sigui que podran fer viatges dins del territori espanyol.

Diari Bondia - 8/3/2015

caça i captura f.

Quant han gastat en aquesta operació de *caça i captura*?

La Vanguardia - 14/2/2013

caçabombarder m.

L’excèrcit francès ha mobilitzat una dotzena de *caçabombarders*.

La Vanguardia - 31/1/2013

caçaclics adj.

Balanç desigual dels Jocs Olímpics a la premsa: a les cròniques lluïdes hi ha posat la taca el masclisme d’algunes peces *caçaclics*.

Diari ARA - 21/8/2016

caçador-recol·lector m.

Un equip internacional liderat per Carles Lalueza-Fox, investigadir de l'IBE (UPF-CSIC), ha seqüenciat el primer genoma d'un *caçador-recol·lector* europeu del mesolític, anomenat La Braña 1.

El·lipse - 1/3/2014

caçador-recol·lector -a m. i f.

El que pretesament menjaven els nostres avantpassats durant el paleolític, quan els homínids érem *caçadors-recol·lectors*.

La Vanguardia - 9/2/2016

caçafantasmes m.

Va ser el *caçafantasmes* més cerebral i el científicament apte del superèxit dels vuitanta Els caçafantasmes (1984) i company de repartiment de Bill Murray i Dan Arykroyd.

La Vanguardia - 25/2/2014

caçagols m. [+]

Només l'historial immediat dels equips i el pes del Camp Nou converteixen en forassenyada la possibilitat que el PSG pugui fer fora el Barça de la Lliga de Campions 18 anys després d'haver acabat amb el 'dream team', però l'onze francès ha insinuat detall

El Periódico (català) - 3/4/2013

caçajueus adj.

Els actors secundaris premiats han estat Mo'Nique , pel seu paper de mare desesperada d'una adolescent obesa i embarassada a Precious, i Chrisptoh Waltz, pel nazi *caçajueus* que interpreta a Malditos bastardos, de Quentin Tarantino, que ha estat una de l

Avui - 9/3/2010

caçamonstres m.

El club dels *caçamonstres*.

Avui - 25/1/2010

caça-nazis m. i f.

Arran de l'aparició dels *caça-nazis* als anys seixanta ens hem arribat a creure que els nazis van ser molt perseguits, però excepte en els primers anys posteriors a la Segona Guerra Mundial, després els nazis van viure molt tranquils.

Avui - 3/3/2016

cacaolat m.

Qui no ha somiat un *cacaolat* calentet un dia de molt fred o un bon berenar amb un got fresc d'aquest gustós batut de xocolata?

El Periódico (català) - 23/3/2013

caça-recompenses m. i f. [+]

Els passatgers, el *caça-recompenses* John Ruth i la seva fugitiva, Daisy Domergue, intenten arribar ràpidament al poble de Red Rock, on el Ruth pensa lliurar la Domergue a la justícia.

La Vanguardia - 3/3/2016

caçatalents m. i f. [+]

Fernández va insistir que sempre havia pensat que es tractava d'un càrrec de lliure designació i que l'empresa de recursos humans que participava en el procés s'havia contractat només com a *caçatalents*.

Diari ARA - 29/1/2015

caçatendències m. i f.

Atenció, *caçatendències*: el que ve, seguint les rodades del food truck, és la xurreria repensada.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

caçatresors m. [+]

Entre l’allau de canals temàtics que han inundat les pantalles de la TDT al nostre país n’hi ha alguns que ofereixen una estranya programació feta als Estats Units en què els *caçatresors* i els subhasters domèstics ens introdueixen en un món màgic.

El Temps - 29/8/2013

caçavots adj.

Contra el que estava sent un costum per a alguns dirigents conservadors, no podrà prometre obres faraòniques o inversions *caçavots* davant les eleccions del 2011.

El Periódico (català) - 2/10/2010

cacera de bruixes f.

“Servirà per tenir presents les *caceres de bruixes* –van argumentar en el seu escrit– i com a testimoni de la persecució dels lliurepensadors i heretges que van ajudar a establir la jurisprudència secular als Estats Units”.

La Vanguardia - 3/3/2016

cacerolazo m.

Després de la forta pressió opositora per les protestes de dilluns -que van acabar amb un saldo oficial de vuit morts i més de seixanta ferits- i els *cacerolazos* de les nits següents, el poder veneçolà va decidir acceptar l'ampliació de l'auditoria al 1

Diari ARA - 20/4/2013

cachas m.

Abans jugava gent més forta, perquè venien els *cachas*, però tècnica i tàcticament ara es juga moltíssim millor que fa 15 anys, explica el vicepresident del club hospitalenc, que estrena un conjunt de cheerleading, amb nois i noies, dirigit per Selena Le

El Periódico (català) - 3/2/2013

cachemir m.

Treballem, seguim les regles, ens encanten els dinars familiars, les festes de Nadal, i el jersei amb coll en V de color pastel i de *cachemir* lligat a les espatlles.

Fòrum - 29/4/2015

cachirulo m.

El meu pare a casa, que es ventava de la seva ascendència aragonesa, em va vestir de baturro amb el *cachirulo* de reglament.

Avui - 25/2/2012

caciquil adj. [+]

És una maniobra per forçar que no hi hagi primàries a Girona, ha insistit Juli Fernández, qui els acusa, a més, d'utilitzar el partit pel seu clientelisme polític i que, en declaracions a TV3, ha arribat a parlar d'actituds *caciquils*.

Diari ARA - 23/4/2014

cadàver polític m.

Amb aquesta fórmula de rescat indirecte, el desgast polític de Cowen -que, passi el que passi, ja és un *cadàver polític*- seria menor.

Avui - 17/11/2010

cadena humana f. [+]

La reprimenda va ser aplaudida per pares i estudiants, que abans ja havien intentat fer una *cadena humana* per evitar que les televisions poguessin obtenir imatges dels adolescents.

El Punt - 21/4/2015

cadet adj. [+]

L’equip *cadet*, dirigit per Xavi Canal, va perdre el seu primer partit per 0 a 9 contra el Llagostera.

Diari Bondia - 1/4/2015

cafarnaüm m. [+]

Entendre el *cafarnaüm* de la societat actual per poder-se'n defensar i reorientar-se a la vida, encara que sigui ballant sobre una corda fluixa primíssima.

Avui - 3/1/2015

cafè bombó m.

Un exemple d'això és el *cafè bombó* que es fa servint cafè sol en un got de vidre i afegint-hi una bona quantitat de llet condensada.

El Periódico (català) - 1/3/2016

cafè per a tothom m. [+]

Si és així finalment, potser és perquè no hi ha hagut prou països que donessin suport al *cafè per a tothom* de trens de mercaderies que Espanya defensa.

El Periódico (català) - 7/3/2013

cafè vienès m.

Una altra manera de consumir aquesta beguda és prendre un *cafè vienès*, encara que no és l'aconsellable per al dia a dia.

El Periódico (català) - 1/3/2016

cafeterada f.

Dos spin doctors, com en diu el Toni Aira, es varen reunir a la seu del partit durant setanta-dues hores i varen fer bullir moltes neurones i diverses *cafeterades*.

Diari ARA - 4/6/2015

cafreria f.

Només cal sentir el català del clip sobre el nou Estat Català per adonar-se fins a quin punt la *cafreria* espanyola ha penetrat els ingenus catalans.

Avui - 5/3/2010

cagadubtisme m.

L'única cosa clara és que l'11S haurà de ser una resposta definitiva al *cagadubtisme* d'una gran part de la classe política catalana.

El Temps - 28/8/2012

cagòmetre m.

I recordo que a Madrid l'entorn de Florentino ja es va inventar el *cagòmetre* per intentar frenar el Barça de Guardiola, amb resultats indescriptibles.

La Vanguardia - 25/2/2014

cahier m.

El rastre blau de les formigues és un llibre d'una gran originalitat que, bo i nodrint-se d'aforismes, al mateix temps participa de tres subgèneres memorialístics diferents: el dietari, el quadern o *cahier* d'autor i el commonplace book, a la manera de W. H. Auden (A Certain World, 1970) i Wallace Stevens (Sur Plusieurs Beaux Sujects, 1989).

Avui - 13/9/2014

caiguda lliure f. [+]

El Madrid va frenar la seva *caiguda lliure* amb un triomf a casa del cuer.

El Periódico (català) - 3/3/2016

caigut caiguda m. pl.

Allà al final hi havia una xurreria i a l'altre costat, una font i un monument als *caiguts* que van posar els franquistes.

Avui - 1/6/2016

caïnisme m. [+]

A la seva carta web setmanal, Duran també fa referència a la crisi greu i preocupant del PSOE, lamenta el *caïnisme* intern a les files socialistes i avisa que la crisi del PSOE afavoreix Podem, no el PP.

La Vanguardia - 21/2/2015

caïnitisme m.

CiU va trobar en el *caïnitisme* del tripartit un motiu d'escarni i un pretext excel·lent per impulsar l'alternança: va furgar tant com va poder en aquesta ferida perquè sabia que com més gran i sagnant fos, més repugnant resultaria.

Avui - 13/4/2011

caipirinha f. [+]

Atreveix-te amb una *caipirinha* amb fruita de la passió.

Sabor... - 1/3/2016

caipirinya f. [+]

Mojitos, daiquiris, *caipirinyes* o margarites van adquirint protagonisme a mesura que la nit avança i la coctelera sembla moure's al ritme de la música.

La Vanguardia - 28/2/2014

caixa b f. [+]

En una roda de premsa convocada la setmana passada, després de guardar silenci molts dies, Barberá es va mostrar aliena a qualsevol martingala, i va dir que no sabia res de blanquejos, corrupteles o *caixes b*, ni en el seu grup municipal ni en el partit.

La Vanguardia - 1/3/2016

caixa dels trons f. [+]

La *caixa dels trons* es va destapar quan a finals de la setmana passada va transcendir una entrevista de Montserrat Candini al mitjà especialitzat Redacció , en què subratllava que “la privatització de la sanitat catalana no és real, és un relat instal·l

La Vanguardia - 18/10/2016

caixa niu f.

Les actuacions que preveu aquest projecte, que es podrien posar en marxar al 2017, són l'adequació del camí públic de Can Palomeres, el tancament de les boques de les mines amb portes metàl·liques, l'adequació de la Mina del Miner, la restauració ecològic

Butlletí Informatiu. Aj. Malgrat de Mar - 1/2/2016

caixa regal f. [+]

El primer producte és ‘Ergosum en família’; una *caixa regal* destinada a les famílies amb infants amb edats compreses entre els 3 i els 12 anys.

Diari ARA - 3/3/2014

caixa tonta f.

Et creus abans un conegut que la *caixa tonta*.

Diari ARA - 1/3/2015

caixa-ara-banc f.

Reunir les administracions per coordinar esforços, les fundacions de *caixes-ara-bancs* per revalorar els actius intangibles.

Diari ARA - 2/7/2013

caixa-fundació f.

Guidos estudia donar el control de les *caixes-fundacons*.

El Periódico (català) - 17/2/2012

caixa-niu f. [+]

A més d'observar el curs de les obres i el seu impacte, també vam trobar que algunes *caixes-niu* instal·lades el curs passat per l'alumnat de l'Institut Bosc i Gimpera s'havien després, ls vam recollir per restaurar-les i millorar-ne la construcció.

L'independent de Verd - 1/7/2011

caixa-regal f.

Les noves *caixes-regal* de PlanB! són una selecció de plaers per als cinc sentits que no obliden el nostre sector.

Descobrir cuina - 1/2/2011

caixet m. [+]

Amb el seu adéu a les primeres de canvi, aquest peculiar personatge, que va entrar en el concurs de Mediaset sent el participant que més cobrava --s'ha publicat que el seu *caixet* rondava els 30.

El Periódico (català) - 23/1/2016

caixó m.

Terol guanya a Montmeló; d'altres obtenen la plata, i Aleix Espargaró s'estrena al *caixó*.

El Periódico (català) - 6/6/2011

cajón m. [+]

La proposta funciona igualment en directe, barrejant ritmes pregravats, *cajón* i percussió batà, teclats i veus, per acostar-se tant a l'electrònica downtempo i el dubstep com al virtuosisme vocal d'acabats soul i pop, sense renunciar als cants de crida

La Vanguardia - 29/5/2015

cajun adj. [+]

Aquesta manera també dóna per iniciades les jornades de cuina *cajun*, típica de Nova Orleans.

EbreDigital - 29/6/2011

cake m.

Unteu un motlle gros de *cake* amb mantega i tireu-hi per sobre la farina de galeta.

La clau - 8/3/2011

cal·ligrafia f.

De fet, la primera meitat del film, rodada a Barcelona, adopta el posat informal del found footage per anar assumint una *cal·ligrafia* més dramàtica en el segon acte [...].

La Vanguardia - 8/6/2016

cal·ligramàtic -a adj.

En el mateix any de la primera iniciativa periodística de Salvat, Josep Maria Junoy (ara reeditat per Jaume Vallcorba Plana) publicava a Iberia articles *cal·ligramàtics* a la manera de Guillaume Apollinaire.

Avui - 17/1/2011

calada f.

Les il·legals *calades* als il·legals cigarrets han significat per a Hair el mateix que els repetits accidents i els actors contusionats de Spiderman a Broadway.

El Periódico (català) - 19/2/2011

calador m. [+]

Catalunya ha estat tradicionalment un gran *calador* de vots per als socialistes, però des del 2008, quan el PSC va obtenir 25 diputats, fins al 20 de desembre passat, quan es va quedar amb vuit escons, ha perdut un milió de vots.

La Vanguardia - 9/5/2016

calaix m.

Felipe no puja al *calaix* des de fa més d'un any (Corea'2010) i la seva última victòria es remunta al GP del Brasil del 2008 d'infaust record per a Massa.

La Vanguardia - 26/11/2011

calanya f. [+]

El substrat electrònic i ballable també és l'eix de noms com Aucan, Copia Doble Systema, Batida o Systema Solar que mariden les músiques populars de la seva terra amb ritmes sintètics de diversa *calanya*.

Butxaca - 1/9/2013

calat m. [+]

Fotos de *calat* històric, realitzades per Francesc Fàbregas i Pere Riera (arquitecte que, amb Dani Freixes, va dissenyar l’espai del festival als anys 70), i imatges de l’última edició a càrrec del mateix Fàbregas, així com de Xavier Mercadé, Enric Lucen

El Periódico (català) - 16/6/2015

calatrava m.

Les explicacions que ha donat Matas al jutge relatives a seu propòsit de dotar Palma amb un *calatrava* no han estat suficients per evitar la imposició d'una fiança [...].

El Periódico (català) - 3/3/2011

calcio m. [+]

Ni el *calcio* ni la selecció italiana viuen el millor moment, per això tracten amb molt de respecte –i fins i tot temor– els seus tres rivals del nord d’Europa, especialmente belgues i suecs.

La Vanguardia - 10/6/2016

calçotets bomba m. pl.

Dels *calçotets bomba* al peep show.

Avui - 5/1/2010

calderonià -ana adj. [+]

També s'ha fet una aposta «molt forta» per la visió del món femení a l'obra, ja que, segons Pimenta, l'«atreviment» que per a la seva època mostra el personatge d'Isabel a l'intentar sortir de la seva posició social i «voler ser el que no és» és una mostr

El Periódico (català) - 3/3/2016

caldersià -ana adj.

Grup 62 proposa un repte als lectors *caldersians*.

Diari ARA - 13/4/2012

caldo de cultiu m.

I al revés: un món inestable i amb pobresa extrema és el *caldo de cultiu* ideal per als conflictes i els extremistes.

Diari ARA - 18/1/2016

cale f.

Vernis quadrava l'equació de graduació màxima pel mínim cost bevent xibeques de Skol dins del cotxe al pàrquing del Lidl, posades la *cale* i Catalunya Ràdio.

Time Out Barcelona - 2/4/2015

calefactable adj. [+]

Entre l'equipament de l'acabat Klass destaquen elements com ara el sistema d'ajuda a l'arrencada en pendents, airbag de cortina, ordinador de viatge, volant multifunció, radiocedé amb MP3, connexió USB i auxiliars, Bluetooth integrat a volant, retrovisors

El Punt - 1/5/2016

calembur m.

La fresca i desbordant torrentada verbal de Màrius Serra que Iban Beltran ha escenificat com a Verbàlia 2.0, on es desgranen tots els jocs de paraules possibles, com el palíndrom del títol d'aquesta crònica, els contrapets, *calemburs* i anagrames.

Avui - 13/4/2011

calendaritzar v. tr [+]

Tot i això, deixa oberta la porta a canviar de postura si l'Estat obre un utòpic procés *calendaritzat* i verificable de reforma constitucional que reconegui el seu caràcter plurinacional i el dret a l'autodeterminació de Catalunya.

Diari ARA - 23/3/2013

calent -a adj.

Els 169 informes *calents* de Método 3.

El Triangle - 1/3/2013

calentura f. [+]

Entre abdominal i abdominal és un bon començament per a què la *calentura* pugi i pugi.

L'Hiperbòlic - 1/2/2010

caler m. [+]

Però ara també sembla més que probable que el cap de Microsoft tingui veu i vot per decidir en què es gastaran a partir d'ara els *calers* a LinkedIn.

El Periódico (català) - 28/12/2016

caleram m.

Que li pregunti al Botín i a tota aquesta caterva de bèsties on dimonis amaguen tot el *caleram* fruit de l'espoli sistemàtic i despietat.

Avui - 5/2/2010

calero m. [+]

Gerard Zaragoza ha fitxat amb el Torpedo Kutaisi I el *calero* Alex Gómez, al Kitchee Alex Gómez, tècnic de l’Ametlla, que ja porta unes temporades al futbol base del Barça, en aquesta al a l’aleví C, sent campió, ha fitxat amb el Kitchee de Hong Kong, eq

Mes Ebre - 5/6/2013

caleró m. [+]

És més fàcil queixar-se de la mala administració i mirar d'estalviar-se uns *calerons*.

Presència - 15/2/2015

calibrar v. tr

L’Osasuna està qüestionat, enredat en possibles falsejaments de partits, ficat en desaparicions inexplicables de diners, com un trist colofó a uns anys de nefastes gestions de vividors, els sentiments dels quals mai *van calibrar* la veritat d’aquest més

El Periódico (català) - 19/2/2015

calibre m.

El vici del joc serà un projecte de tan baix *calibre* com nosaltres vulguem que sigui.

El Periódico (català) - 24/6/2013

call center m. [+]

Des d'aquestes installacions es proporcionen serveis als mercats espanyol i portuguès, així com servei internacional de *call center* a set països i un centre de desenvolupament informàtic per a 52 països.

El Periódico (català) - 1/3/2016

calorro -a adj.

Els targarins facturen cançons valentes que apunten el millor de Gato Pérez o de l’Orquestra Plateria, que tant tiren cap al rock o la rumba més *calorra* com al hip-hop i les sonoritats més urbanes.

L'Hiperbòlic - 1/1/2011

calypso m.

Durant tot el mes de març els DJ Audio Texture i Roger C -sí, ell de nou- oferiran una mescla de forró, vallenato, *calypso*, i d'altres estils caribenys més esotèrics o electrònics, com el mento o el brega techno.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

calzone m.

Tampoc podem oblidar els increïbles panna cotta i tiramisú i els *calzone* de Nutella.

La Vanguardia - 16/10/2015

camarògraf m.

Entre el 22 i 24 de desembre del 1937 la República va convocar, fotògrafs, *camarògrafs* i reportes per aixecar acta de la seva primera gran victória de la guerra civil.

El Periódico (català) - 21/11/2010

camarot m. [+]

Hi ha objectes recuperats del fons del mar i reproduccions de *camarots* (de primera i tercera), passadissos, l'escalinata, maquetes del vaixell i fins i tot una placa de gel, per palpar com devia ser morir per congelació.

Diari ARA - 23/3/2012

cambajó m.

Vint-i-cinc partides tindran com a premis *cambajons*, vins, paneres de productes del país i diversos altres lots.

El Punt Perpinyà - 9/12/2013

camboià -ana adj.

Un fracàs explicable pel desconeixement de l'Espanya real, per la identificació *camboniana* amb els paràmetres aristocràtics de la doctrina d'Antonio Cánovas del Castillo i per l'adscripció a la burgesia, que es basava en la creença, gairebé metafísica,

Presència - 20/1/2012

cambonià -ana adj.

Això no priva a la Generalitat subvencionar amb 582.000 euros el privat grup Godó de Barcelona, una empresa editora del diari en castellà i català de La Vanguardia, tothora fidel i obedient al poder econòmic i polític d'una burgesia *camboniana*.

El triangle - 19/4/2013

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa