Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «c»

101 de 200 de 1468 termes 

cambrístic -a adj.

Al contrari, el reforça amb consistència, amb un so d'intensitat inapel·lable i concentració *cambrística*.

La Vanguardia - 21/2/2015

cameo m. [+]

Un altre *cameo* musical -aquest en clau autoparòdica-és el de la cantant anglesa Paloma Faith.

Diari ARA - 23/1/2016

càmera oculta f.

Morín i la seva esposa, juntament amb una desena de metges i treballadors de les seves clíniques, tornen a ser jutjats ara a l'Audiència de Barcelona per ordre del Tribunal Suprem, que va revocar l'absolució dels processaments i va obligar a repetir el ju

El País - 1/3/2016

càmera web f. [+]

Joseph_Kids és la mateixa peça que el Joseph que alguns afortunats vam veure al Festival Escena Poblenou 2013, en la primera part: un ball amb la *càmera web* de l'ordinador jugant amb tots els efectes possibles, com ho hauria fet el mateix Fred Astaire q

Time Out Barcelona - 27/3/2015

càmera-aranya f.

El desplegament especial de La Sexta, amb gairebé 50 càmeres repartides pel camp, es completa amb una *càmera-aranya*.

El Periódico (català) - 14/4/2011

camerògraf -a adj.

Era un passadís i teníem dues dones *camerògrafes*, de manera que el passadís va ser bloquejat per elles, va afegir.

La Vanguardia - 19/2/2014

cames-ajudeu-me loc.

Hi ha artistes que, un cop aconseguit l'èxit, es conformen a repetir fins a la sacietat la mateixa fórmula, no fos cas que el seu públic s'espanti i surti *cames-ajudeu-me*.

El Periódico (català) - 24/6/2013

camí de roses m. [+]

Que la construcció del cementiri nuclear no seria cap *camí de roses* es va comprovar des del primer moment.

Avui - 15/2/2015

camillerejar v. tr

Les novel·les de Camilleri han de *camillerejar*; si no, no té cap sentit!

Núvol - 2/2/2014

camisa de força f.

Unes entitats que actuen com a *camisa de força*, que contenen una societat al límit de la seva paciència i de la seva supervivència.

El triangle - 19/4/2013

camisa vermella m.

Els enfrontaments entre l’exèrcit i els *camises vermelles* fan una desena de morts.

Avui - 15/5/2010

camorra f. [+]

Els Mossos d'Esquadra han detingut a Barcelona un membre del clan de 'els Mariano' de la *camorra* napolitana, buscat per la policia italiana acusat de pertinença a organització criminal, tràfic de drogues, extorsió, amenaces i especulació amb propietats

El Periódico (català) - 23/1/2016

camorrista m.

Un altre *camorrista* com el Montilla; [...].

Avui - 1/1/2010

camp base m. [+]

Un dels punts castigats ha sigut el *camp base* de l'Everest, on el govern comptabilitza oficialment una xifra de 10 alpinistes estrangers morts com a conseqüència de les allaus que es van produir després del moviment tel·lúric.

Avui - 26/4/2015

campi qui pugui m.

D'altra banda, el *campi qui pugui* davant el desastre és poc encoratjador, encara que més endavant es vulgui reparar participant també a la vaga general.

Avui - 8/6/2010

càmping caravàning m.

Les flames van cremar totalment dos bungalous situats al *càmping caravàning* Tordera Park i van afectar parcialment a un tercer bungalou i al bar.

La Marina - 1/7/2016

càmping gas m.

No hi ha cap prova concreta contra ells: *càmpings gas* per a anar a la muntanya, llibres i llibretes, ordinadors, USB.

Catalunya - 1/1/2015

campió campiona m. i f. [+]

L'encarregat de lluitar contra l'evasió fiscal en el primer govern socialista de François Hollande, un *campió* de les polítiques de rigor pressupostari, va resultar ser un bomber piròman.

La Vanguardia - 9/2/2016

campo m.

A Venècia és inevitable quedar-se bocabadat, sigui contemplant la perfecció de la plaça de Sant Marc, admirant els quadres de la Gallerie dell'Accademia, navegant pel Gran Canal o perdent-se pels carrers laterals per descobrir els *campi* i els petits can

Diari ARA - 17/4/2016

campus m.

La UOC, un *campus* a la mida dels professionals.

El Periódico (català) - 2/10/2010

campy m.

Una versió de Hickory wind, de Gram Parsons, i tres bisos en clau *campy* –acordió, dobro, i els músics aplegats al mig de l'escenari– van culminar una nit rodona.

Avui - 23/9/2012

canadencocoreà -ana adj.

Tot l'argument de l'òpera se centra en els embolics amorosos que es teixeixen al voltant del rei i del seu germà Arsamene (magníficament cantat pel contratenor *canadencocoreà* David Do Lee).

La Vanguardia - 18/4/2016

canalla adj. [+]

En primer terme, sense abandonar la solidaritat vers els desvalguts, i en segon, sense posar-se a si mateixa en perill de desunió i retorn als temps *canalles*, a una barbàrie que, com sempre, beneficiaria uns quants a costa de la carnisseria de tots els

La Vanguardia - 3/3/2016

canallas f. pl.

La rivalitat entre el Newell's, club conegut com els "leprosos" i el Rosario Central, els *canallas*, és de les més fortes de l'Argentina.

Diari ARA - 3/6/2011

canallesc -a adj. [+]

Tot i que ara li diem Raval i el paisatge *canallesc* s'ha transformat, aquella Barcelona encara sobreviu.

Time Out Barcelona - 29/1/2015

canallesca f.

L'alineació d'Anoeta, la topada amb Messi i la tibantor amb la *canallesca*; escenificada a cada roda de premsa, on, segons el seu humor, la crispació oscil·la entre la contenció monosil·làbica o el menysteniment indissimulat cap a l'ofici.

Diari ARA - 28/1/2015

canarinha adj. [+]

Un altre dels destacats en la golejada de la selecció *canarinha* va ser l’exblaugrana Dani Alves.

La Vanguardia - 10/6/2016

canarinho -a adj. [+]

Aquest matí, l'endemà de l'exhibició *canarinha* contra Espanya, estaríem fustigant els dirigents del club per passerells i poc eficients.

Diari ARA - 2/7/2013

canario-barceloní -ina adj.

La reunió de les asturianes Nosoträsh tocant el seu disc Popemas, i un xou especial del *canario-barceloní* El Guincho, el qual actuarà acompanyat per artistes convidats expressament per l'ocasió.

Diari ARA - 3/2/2011

can-can m.

Hi ha comicitat i un toc grotesc, ens burlem una mica de Hitler i dels seus propers, diu Ruiz, fusionades amb números de claqué, *can-can* i música (aquesta vegada fan amb un pianista i un clarinetista, i dues d'elles s'atreveixen amb el bandoneon i un uq

Time Out Teatre - 1/6/2012

cancaneig m.

També poden fer amistat mentre s'estimen a través de la noble pràctica del *cancaneig* o dogging (en anglès sempre és més fi).

El Periódico (català) - 23/7/2012

cancel·lador -a adj.

Aquí, amb una freqüència d'un o dos nois per minut, assistim al salt del torn per no marcar a la màquina *cancel·ladora*.

El Periódico (català) - 23/6/2013

cancel·ladora f.

La gent que es cola darrere teu a les *cancel·ladores*, a qui estafa, a Madrid o a Sant Jaume Square?

Avui - 1/1/2010

cancerofòbia f.

«Pot tractar-se de *cancerofòbia* -por persistent a patir càncer o que torni la malaltia-, o preocupacions tendents a contraure una malaltia oncològica, que s'emmarcaria en els trastorns d'ansietat», indica la Dra. Ruiz Ripoll, psiquiatra especialista en

El Periódico (català) - 1/3/2016

cançó bandera f.

De l'últim ja han passat dos anys, i en la seva *cançó bandera*, Diez mil maneras, va recórrer a l'ukelele en un moment en què aquest instrument tan diminut encara era patrimoni de l'indie.

El Periódico (català) - 24/7/2016

cançó d'autor f. [+]

Segons quins trams de la seva carrera ens mirem, podria haver actuat abans o després del Grup de Folk, compartit substàncies creatives amb Pau Riba, passejat pels carrerons de l’heterodòxia de la *cançó d’autor* rock amb Adrià Puntí i, ara, buscar amb Maz

Diari ARA - 11/11/2016

cançó protesta f. [+]

Raimon Pelegero, conegut artísticament com a Raimon, és un dels màxims exponents de la Nova Cançó i símbol de la *cançó protesta* en català durant els anys del franquisme, quan va popularitzar temes com 'Al vent', 'Jo vinc d’un silenci' o 'Diguem no'.

La Vanguardia - 3/11/2016

candau m. [+]

Tampoc han donat esperances per a una abstenció, però al PP compten que aquest últim *candau* es pugui obrir en temps de pròrroga, en l’últim minut, ja que els dos partits s’han compromès públicament a no forçar unes terceres eleccions generals.

El Periódico (català) - 28/6/2016

candelià -ana adj.

Aquesta era la descripció *candeliana* de les pèssimes condicions de vida en una dels milers de barraques d'aquells barris de Barcelona.

Avui - 23/3/2014

cangaço adj.

El gust per les pells, els repunts i els brodats de Cabocio és una herència de l'estètica *cangaço*, els bandolers que al segle XIX es van rebel·lar contra terratinents i governadors del Brasil.

Time Out Barcelona - 18/12/2014

cañí adj. [+]

Si hi ha concessions, Podem es consolidarà com a alternativa no només a la casta sinó també a la versió de l'austericidi administrada pel capitalisme *cañí* (que inclou els Pujol).

El Periódico (català) - 14/2/2015

canibalització f.

La segona -amb format de coalició-, perquè implicaria el risc de rebuig de l’Eurogrup, tenint en compte que Espanya és la quarta economia de la zona euro, i la *canibalització* sota les urpes de Podem.

Diari ARA - 3/3/2016

canibalitzar v. tr [+]

Entre les conclusions del que va passar entra que, després de la derrota de Cantor (que el 2010 va recolzar políticament i financerament un Tea Party que ara l'*ha canibalitzat*), pocs republicans s'atreviran a moderar les seves postures o a col·laborar amb els demòcrates per por del preu que en podran pagar.

El Periódico (català) - 13/6/2014

canicrós m.

Un total de 63 corredors van participar el passat diumenge al 4rt *canicrós* de l'Anoia que organitza el Club Amics del Gos i l'Associació Espanyola Mushers.

L'Enllaç dels anoiencs - 13/3/2014

canicròs m.

El *canicròs* guanya adeptes cada dia, ja que permet compartir dues passions: fer esport i passar temps amb l'animal més estimat.

Diari ARA - 7/12/2014

canicross m.

Obsequis amb una samarreta tècnica de màniga llarga de la marca Brooks, esmorzar, caldo calent i als gossos participants al *canicross* una bossa.

Bon dia - 15/2/2013

canijo canija m. i f.

Seria el retorn del *canijo*, com l'anomenen en família i a Mairena del Alcor, localitat a 25 quilòmetres de la capital andalusa on un camp de futbol porta el seu nom.

El Periódico (català) - 3/3/2016

cannàbic -a adj. [+]

Gairebé 40 nous clubs *cannàbics* obriran a Barcelona a partir del juny.

El Periódico (català) - 23/5/2016

cànnabic -a adj.

L'Ajuntament de Rasquera no tira la tovallola amb el seu projecte *cànnabic* i ha exigit a les diferents instàncies judicials que resolguin amb celeritat els processos pendents.

EbreDigital - 15/4/2013

canny adj.

No és per res que ells van inventar l'adjectiu *canny*, que vol dir alhora espavilat i ple de sentit comú, un mot que no té cap equivalència exacta en català.

Avui - 23/5/2011

canó m.

S'ha ampliat el sistem de producció de neu, amb nous *canons* al Superpipe de la zona Alabus.

L'Hiperbòlic - 1/2/2010

canó de so m.

La policia va tornar a utilitzar els *canons de so*, però, aquest cop, amb la funció d'altaveu per avisar els manifestants que deixessin de llançar objectes.

Diari ARA - 21/2/2014

cànon digital m.

Malgrat el que ahir proclamaven les entitats de gestió a l’uníson, el rebuig no es deu al fet que aquesta compensació procedeixi dels pressupostos generals de l’Estat en lloc de provenir d’un gravamen sobre els aparells tecnològics que permeten fer còpies

La Vanguardia - 10/6/2016

canonada f. [+]

L'ala madrileny va etzibar una *canonada* a la base del pal de la porteria de Fede que va acabar entrant i tornant a situar les taules en el marcador.

Avui - 15/2/2015

canoner m. [+]

Almenys podré jugar, perquè no és un *canoner*, va dir Nadal, que va evitar fer cap pronòstic sobre les seves opcions.

El Periódico (català) - 24/6/2013

canòpia f.

La *canòpia* és el cobricel arbori (l'hàbitat que comprèn les copes superior dels arbres d'un bosc) i representa una aposta ferma per reintroduir la natura a la ciutat, per tal que les Glòries sigui un espai per a les persones i no per als cotxes com ha succeït fins ara.

Butlletí de l'Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família - 1/1/2014

cantactor m.

Un dia el *cantactor* més net de la ciutat es lleva i no creu en res.

Time Out Barcelona - 30/9/2011

cantahumor m.

Va funcionar i vaig poder muntar una banda, i també va ser el que em va parlar d'un terme que em segueix agradant molt: el de *cantahumor*.

El Periódico (català) - 3/12/2014

cantaor m. [+]

Martín Yánez, el Salao, l'últim dels grans *cantaors* que ha donat el flament a Catalunya

La Vanguardia - 3/5/2013

cantaor cantaora m. [+]

Una de les novetats que hi va incorporar va ser l’adaptació del bolero El día que me quieras, que al disc canta amb el *cantaor* Pere Martínez.

Diari ARA - 3/2/2016

cantaora f. [+]

L'acte va acabar amb una altra efemèride: el cinquantè aniversari de la mort de Carmen Amaya, bailaora i *cantaora* nascuda al Somorrostro barceloní que, segons el programa va portar el seu art inigualable per tot el planeta.

Avui - 13/9/2013

cantar l'alirón m.

El dia que el Barça *va cantar l'alirón* -completava el subtítol sobre la foto dels futbolistes blaugranes.

El Periódico (català) - 13/5/2011

cantautoria f.

Roger Mas, indiscutible referència de la *cantautoria* contemporània catalana, torna al Festival del Mil·lenni amb l'esplèndid àlbum Irredempt sota el braç.

La Vanguardia - 18/4/2016

cante f. [+]

Havia cantat els poemes de l'exili de Rafael Alberti (2003), i va ser amb Desglaç (2005), en què cantava a Verdaguer, Margarit, Ferrater, Comadira i Casasses, entre d'altres, que el seu *cante* va arribar a un gran públic d'aquí, tot i que al món del flam

Time Out Barcelona - 2/10/2015

cantegril m.

És a les faveles, als *cantegriles*, a les viles misèria on s'ha d'anar a buscar i servir Crist.

El Periódico (català) - 28/7/2013

cantera f. [+]

Hazanavicius s'enfronta a un dels millors directors sorgits de la *cantera* del cinema independent dels 90, Alexander Payne, responsable de Los descendientes, un dels rivals més directes de The artist i posseïdor ja d'un Oscar pel guió d'Entre copes.

Diari ARA - 26/2/2012

cantinflesc -a adj.

Primer, la claredat de la pregunta, la dels escocesos és exemplar, la de Catalunya és doble i, com diu Sergi Pàmies, és *cantinflesca*, no hi ha Déu que s'aclareixi.

Diari Bondia - 19/4/2015

canto m.

Més ben dit, hi podria anar si no fos que duro està admès i *canto* no.

Diari ARA - 30/5/2011

canto minero m.

Malgrat la seva edat, és una persona activa i presideix una associació de *canto minero* que té la seu a Can Felipa.

El Poblenou - 1/5/2012

canvi climàtic m. [+]

L'Ajuntament es va adherir el 19 de març a la campanya L'Hora del Planeta, promoguda per l'entitat WWF (Fons Mundial per a la Natura), que demanava que aquell dia s'apaguessin durant una hora els llums dels edificis i carrers més emblemàtics de les ciutat

Badalona 2000 - 1/4/2016

canviar de cavall loc.

És a dir, la va guanyar un equip que *havia canviat de cavall* a mitja travessia.

El Periódico (català) - 1/3/2016

canviar el xip loc. [+]

El 2012, Edwin Winkels va deixar la redacció de El Periódico de Catalunya, *va canviar el xip*, el ritme, la perspectiva.

La Vanguardia - 18/4/2016

canya f. [+]

La *canya* que ens han arribat a donar.

La Vanguardia - 17/10/2012

canyer -a adj. [+]

Té un so molt dolç, molt delicat, però també té una cara *canyera* que s’utilitzava molt per acompanyar tarantel·les.

Diari ARA - 3/1/2016

canyer -era adj.

En la seva missió amb AC/DC es van saber posar en situació i potenciar les arestes rockeres d’aquell grup *canyer*, molt treballador (van gravar el disc en deu dies i deu nits, entre actuacions i viatges), i de formació encara no consolidada.

El Periódico (català) - 19/2/2015

canyero -a adj.

El disc anava encaminat a ser més *canyero*.

Butxaca - 1/3/2013

cap and trade m.

Aquest preu s'hauria de fixar i amntenir a través d'un sistema *cap and trade*, és a dir, a través del sistema europeu de drets d'emissió.

Diari ARA - 1/12/2010

cap de campanya m. i f.

Hi ha qui dóna per fet que no tornarà a ser el *cap de campanya*.

Diari ARA - 5/5/2016

cap de cartell m. i f. [+]

L'Espanyol ha decidit que Felipe Caicedo sigui el *cap de cartell*, el símbol d'una nova era.

Avui - 1/3/2016

cap de fila m. [+]

Com que el *cap de files* de la CUP és el president de la comissió, Quim Arrufat serà qui preguntarà avui a Mas, però encara no han concretat qui l'interpel·larà del PSC i del PP i qui hi intervindrà per part de CiU.

Diari ARA - 9/2/2015

cap de files m. i f. [+]

El portaveu i *cap de files* d'IU al Congrés, Alberto Garzón, no es dóna per vençut en l’afany de facilitar un acord entre el PSOE i les forces de la seva esquerra.

La Vanguardia - 3/3/2016

cap de llista m. i f. [+]

Pablo Iglesias ha fet una menció especial al que va ser *cap de llista* de Ciutadans per Barcelona en les eleccions.

El Periódico (català) - 3/3/2016

cap de vendes m.

En lloc que el *cap de vendes* viatgi a l'estranger a buscar clients, són aquests els que van al país del proveïdor.

El Periódico (català) - 6/6/2011

cap pensant m.

Salah Abdeslam, el *cap pensant* de la massacre de la sala Bataclan, va penjar una fotografia d'Estat Islàmic al seu perfil de Facebook tres setmanes abans dels atacs a París.

El Punt - 1/6/2016

capacitador -a adj.

Jo crec que aquests nens necessiten principalment, i per sobre de tot, una mirada més *capacitadora* per part de les seves escoles.

El Periódico (català) - 13/5/2011

capbussar-se v. pron.

Galindo i Pablo Leu, autors de la dramatúrgia, *s'han capbussat* en aqust realitat silenciada per pintar un llenç tragicòmic.

Teatre BCN - 1/2/2010

capejar v. tr

Focus -amb una facturació de 30 milions el 2013- *ha capejat* la crisi "treballant més i reduint marges", explicava.

Diari ARA - 12/2/2015

capgir m.

Peró els que ens volen fer desaparèixer com a civilització occidental i cristiana (no exactament catòlica) quan ens eliminin no en pendran res de la nostra civilització, serà un *capgir* total i la seva "civilització-religió" substituirà tot allò que nosa

Avui - 25/1/2010

capital m.

Aquests coneixements tècnics no procedeixen exclusivament de la seva capacitat retòrica, sinó d’un procés d’acumulació de plusvàlua intel·lectual: del *capital* experiencial acumulat de tota l’assemblea que, en la seva redistribució, sofreix un curtcircui

Catalunya - 1/1/2016

capital risc m. [+]

Poncela és des del 2013 secretària general de Ciència i Innovació i presidenta del Centre per al Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI) i les seves dues societats de *capital risc* (Innvierte i Neotec Capital Riesgo).

La Vanguardia - 17/11/2016

capitalí -ina adj. [+]

Els dirigents *capitalins* són els beneficiaris de les cada cop més feridores retallades, fetes sense gens de sensibilitat ni tacte.

Diari de Balears - 15/1/2013

capitalitzador capitalitzadora m. i f. [+]

El *capitalitzador* del joc d'atac.

Avui - 3/3/2016

capitanejar v. tr

T'interessa algun grup o cantant de pop català ja sigui de la generació dels Folls (el teu grup), dels oblidats anys vuitanta, del boom del rock català dels noranta o de l'escena actual *capitanejada* per Mishima?

Celobert - 1/12/2015

capítol pilot m.

La cadena HBO ha aprovat la gravació del *capítol pilot* de Virtuoso, la sèrie amb què el cantant Elton John s’estrenarà com a productor de ficció al costat del seu marit, David Furnish.

Diari ARA - 29/1/2015

capitulador m.

El PS no vol que se'l vegi com a *capitulador* en aquesta matèria i potser algú hauria d'explicar als seus dirigents que rectificar és de savis.

Fòrum - 28/4/2015

capllaçar v. tr [+]

El bou *capllaçat*, que dóna inici a les festes majors, tornarà a tallar la carretera.

EbreDigital - 15/8/2011

capo m. [+]

Joaquim de Almeida hi encarna un perillós *capo* colombià.

El Periódico (català) - 1/3/2016

capri adj. [+]

Si el que ens va és el retro, res millor que faldilles de vol per sobre dels turmells o pantalons estrets tipus *capri*.

Diari ARA - 22/8/2015

capsa regal f. [+]

La *capsa regal* d'experiències turístiques amb valors.

Diari ARA - 5/5/2016

capsa-regal f.

Ergosum és una *capsa-regal* que promou un model d'oci basat en la generació d’espais de diversió i aprenentatge.

Diari ARA - 17/11/2014

Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa