Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «c»

1401 de 1468 de 1468 termes 

cuina de fusió f.

Ara a les terrasses de l'Hotel Mandarin hi practicarà la seva cuina, amb els ceviches com a plat principal, però amb moltes més propostes que acostaran els gustos atrevits i frescos del que és una *cuina de fusió* (al Perú hi coincideixen moltes cultures)

Diari ARA - 17/4/2016

cuina escombraria f.

És possible reivindicar el mal gust en el menjar? És possible la *cuina escombraria*?

Antic Teatre - 1/7/2011

cuinar v. tr [+]

És la imatge d’un país bolcat en l’autogestió que està *cuinant* una atractiva narrativa que sobrepassa el neoliberalisme.

Catalunya - 1/1/2015

cuir m.

Pensant-ho fredament, es tracta d'una al·legoria del duel: al Madrid li importa un rave com circuli el *cuir*.

El 9 - 17/4/2011

cuirassa f.

Primera pregunta, primera *cuirassa*; cansat que les preguntes sobre la seva renovació monopolitzin totes les rodes de premsa, Pep Guardiola va assajar ahir una nova actitud, més contundent i menys dialogant.

Diari ARA - 26/2/2012

culater m.

Canoners, manyans i *culaters* es van quedar sense feina, de manera que els tallers artesans que havien fabricat armes es van atrevir a construir rellotges domèstics.

El Periódico (català) - 3/3/2015

culé m. i f. [+]

En aquella ocasió també hi va haver polseguera entre els qui creien que la barcassa s'havia de reservar només per als grans títols i el qui opinaven que la gesta contra els *culés* convidava a tirar la casa per la finestra.

La Vanguardia - 8/6/2016

culebró m. [+]

La lectura estricta del sumari, dramatitzada, és una peça única de la realitat, que resumeix en una hora l’insuportable *culebró* del degoteig diari de corruptes, cosa que s’ha d’agrair.

Diari ARA - 17/4/2016

culebrón m.

Jo ho sento pero tanta serie i tan llargues semblen les sud-americanes, al final *culebrons* igual, amb el Cor de la Ciutat es van passar.

Avui - 17/1/2010

culebrot m. [+]

El seu cinisme corroeix les trames, enganxa com un *culebrot* i s'atreveix a dirigir-se al públic femení i optar al prestigi crític, desafiant un establishment que sol fixar-se en els vehicles masculins.

La Vanguardia - 8/6/2016

culerada f. [+]

Aquest dimarts frenètic serà només l'inici d'uns dies molt intensos per a la *culerada*.

Avui - 23/4/2013

culoevolución f.

La publicació també passa revista a l'evolució dels culs de les famoses (la *culoevolución*, com escriuen) en un reportatge sota l'epígraf Especial Cu-cus en què no falta Kim Kardashian (i la seva germana Khloe).

El Periódico (català) - 13/12/2014

culotte m.

I si s'ensenya una mica el cul (o el pit com a Istanbul) la gent encara s'hi fixa més en les blondes i els *culottes* tan elàstics com suggeridors que marquen les corbes del seu treballat cos de 53 anys.

Avui - 23/6/2012

culpabilitzador -a adj. [+]

Ortiz ha criticat el relat *culpabilitzador* de la pobresa que en fa responsable les persones perquè presenten una trajectòria de fracàs.

El País - 23/1/2016

cult searcher m.

S'han adonat, a més a més, que els cool hunters i els *cult searchers* que descobreixen i analitzen tendències, hàbits o comportaments a la xarxa són clau per al desenvolupament de productes o per fidelitzar consumidors-usuaris amb les seves marques en el

El Periódico (català) - 13/4/2011

cultura de club f.

Stephanie Thiersch ha desenvolupat una performance-disco: una barreja de *cultura de club*, dansa contemporània, arts visuals i escultura i una performance que recerca noves definicions per a cos, entre l'artificialitat i l'autenticitat.

Time Out Barcelona - 30/9/2011

culturaloide adj.

Sense saber-ho, però, Raimon ha fet un gran favor a la causa independentista, perquè ell és la demostració pràctica que el projecte d'un estat català no és identitari ni *culturaloide*.

Diari ARA - 5/5/2014

culturapèdia f.

Ser un emèrit en la vida cultural catalana suposa, massa sovint, desaparèixer de la fràgil *culturapèdia* del país.

Diari ARA - 18/1/2016

cum laude m. [+]

La historiadora de l'art Cristina Ribot (Llambilles, 1985) l'ha analitzat i n'ha escrit una tesi, excel·lent *cum laude* per la Universitat de Girona.

Avui - 8/3/2016

cumbre f.

Aquest gir en el plantejament ha permès superar el primer bloqueig de la *cumbre* i fer avançar les negociacions malgrat la forta resistència inicial de la proposta de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i del president francès, Nicolas Sarkozy.

El Periódico (català) - 9/11/2011

cumuliforme adj.

El pintor Salomon van Rusydael és un gran representant de paisatges amb núvols *cumuliformes*.

El Periódico (català) - 4/12/2011

cunícola adj.

La companyia catalana Cunicarn, especialitzada en la producció de carn de conill, ha posat en marxa un nou tipus de granja que renova el sector *cunícola* català.

Avui - 16/5/2013

cunya f.

Estan fent la seva *cunya* publicitària, ha assegurat al voltant de la sortida de C's i PPC de l'hemicicle en protesta perquè la presidenta del Parlament els retirava la paraula en el debat d'una moció contra el feixisme.

EbreDigital - 15/10/2013

cunyadisme m. [+]

La cosa s'havia anat escalfant gràcies a Twitter i a aquests malintencionats vídeos de precampanya que tant estan contribuint a l'actual auge del *cunyadisme* de saló, i per tant la brega estava gairebé assegurada.

La Vanguardia - 8/6/2016

cuore m. [+]

Li agradava anar al mercat de Rialto, el *cuore* de la ciutat, i comprar raddicchio, carciofi... per cuinar a casa.

Diari ARA - 17/4/2016

cupaire m. i f. [+]

Els *cupaires*, però, no estaven disposats a donar el braç a tòrcer i van exigir unes contrapartides si Junts pel Sí volia el seu suport.

Diari ARA - 3/1/2016

cupcake m. [+]

Propostes veganes i vegetarianes de pastissos, rebosteria creativa, *cupcakes* i galetes, que també ofereixen una bona selecció d’hamburgueses, sushis i patés vegetals.

La Vanguardia - 22/4/2016

cuperisme m.

Molts diran que només s'aconsegueix guanyar temps, però que els problemes estructurals hi són, amb la fragmentació de les parts, la inestabilitat del Govern i la impossible aliança amb el *cuperisme*.

La Vanguardia - 10/6/2016

cupid boy m.

Faltava Put your hands up, amb la qual va tenir temps de parlar en català per mostrar la seva felicitat i dir que aquí té família i el seu *cupid boy*, un home anomenat Andrés al qual va petonejar davant les càmeres.

Avui - 13/3/2011

cúpula f. [+]

Els canvis a les *cúpules* de TV3 i de Catalunya Ràdio poden apuntar a majors cotes de renovació i d'ambició.

Avui - 3/3/2016

cuqui adj. [+]

Tenia moltes esperances amb la nova república, em pensava que la faríem *cuqui*.

Avui - 8/2/2016

cura villero m.

Elefante blanco ens explica una història sobre la feina dels *curas villeros* (capellans que treballen a les villas misèria, una espècie de faveles argentines, seguidors de la feina del sacerdot Carlos Múgica).

Butxaca. L'agenda cultural de Barcelona - 1/7/2012

curatorial adj.

Hi participaran diverses escoles i entitats com l'oficina *curatorial* Bulegoa Zenbaki Barik de Bilbao.

Diari ARA - 14/3/2014

curl m. [+]

Bíceps (*curl* amb manuelles), tríceps (extensió de colze amb politja) i avantbraços (flexió de canell amb barra).

DiR Emotions - 1/9/2011

currante adj.

Ulldemolins qualifica Benito de "fàcil i *currante*", entre altres atributs que espera mimetitzar, com "la calma".

Diari ARA - 9/11/2015

currar v. intr.

S'ha acabat el cotarro, a partir d'ara els músics tindran sous com els que currem en altres professions, i s'ho hauran de *currar* cada dia dalt d'un escenari.

Avui - 9/1/2010

currar-s'ho loc.

M'he esforçat molt, però ells *s'ho han currat* també.

El Periódico (català) - 3/3/2016

currículum vitae m. [+]

A banda de presentar els antecedents penals o el *currículum vitae*, entre d'altres, han de completar i signar un Qüestionari davant la malaltia per virus d'Ebola.

El Periòdic - 5/1/2015

currunchete m.

L'atole és una beguda de blat de moro diluïda en llet que se serveix als visitants amb bunyols, *currunchetes* i altres delícies.

La Vanguardia - 31/12/2014

curry m.

Ara, li he copiat al Genís un puré de carabassa amb *curry* molt bo.

L'Hiperbòlic - 1/2/2010

cursa espartana f.

D’altra banda, estan molt més en auge les *curses espartanes*, o d’obstacles, i els entrenaments dedicats per poder-les completar.

La Vanguardia - 10/6/2016

cursa vertical f.

Després d’aconseguir dissabte la medalla d’or en la *cursa vertical* del Campionat del Món d’esquí de muntanya, Kilian Jornet disposarà de tres oportunitats més per ampliar el seu palmarès.

Diari ARA - 9/2/2015

cursetisme m.

L’oferta de cursos i cursets és interminable: el *cursetisme* forma un mercat en el qual la quota va cara; hi competeixen centres culturals, ampes, associacions, biblioteques, fundacions i tota mena de centres més o menys educatius.

La Vanguardia - 8/2/2014

cursilada f.

Les seves víctimes són ara dotze poetes –dones poetes, però no cometrem la *cursilada* de dir-ne poetesses– que projecten, diu, “una visió del món que té com a comú denominador la mediterraneïtat”.

Diari Bondia - 9/3/2015

cursilejar v. intr.

No *cursileja*, com el dia de Sant Jordi, ni amaga, sota els bons sentiments, una mecànica a tant la peça (amb aquelles roses industrialitzades que de seguida torcen el coll, més mortes que les flors dels cementiris).

La Vanguardia - 3/3/2016

curt m. [+]

Poc després, els minions també van aparèixer per presentar el premi al millor *curt* animat, que se'l va endur Historia de un oso.

El País - 1/3/2016

curt -a de mires adj.

Els dictàmens dels censors són la millor crònica d'un règim, perquè es poden llegir com el combat de David contra un Goliat abusiu, desacomplexat i *curt de mires*.

Lletres - 1/2/2010

curtcircuit m.

Aquests coneixements tècnics no procedeixen exclusivament de la seva capacitat retòrica, sinó d’un procés d’acumulació de plusvàlua intel·lectual: del capital experiencial acumulat de tota l’assemblea que, en la seva redistribució, sofreix un *curtcircuit

Catalunya - 1/1/2016

curtir v. tr [+]

*Curtits* al carrer i en funcions en locals de copes del seu Madrid natal, va ser aquí on van actuar per primer cop en un teatre.

Time Out Teatre - 1/6/2012

curtmetratgista m. i f.

En les seves paraules d’agraïment, Leonardo DiCaprio i Margaret Sixel, la muntadora de Mad Max: Furia en la carretera, van alertar del progressiu deteriorament del nostre planeta; Alicia Vikander va defensar la identitat sexual de l’individu, i la *curtme

La Vanguardia - 1/3/2016

curtmut m.

Montilla I, el *curtmut*, i Carod el repoltronat són la parella regnant més nefasta que hem tingut mai.

Avui - 5/1/2010

curtplacisme m.

Poso per davant el procés a l'espectacle electoralista, el partidisme, el *curtplacisme*.

Diari ARA - 29/1/2015

curtterminisme m. [+]

Els seus dos pilars, la moneda única i la lliure circulació, han trontollat per la baula més feble, Grècia, que ara torna a ser un laboratori de sortides improvisades marcades per la retòrica i el *curtterminisme*.

Diari ARA - 3/2/2016

curtterminista adj.

Aquest és el resultat d'una política econòmica *curtterminista* i té difícil solució perquè totes les mesures que ens portarien a solucions més definitives són de tipus estructural i de llarg termini, poc esperables dels nostres governants.

El Punt - 8/4/2015

curt-terminista adj.

Grijalba va demanar abandonar la perspectiva *curt-terminista* i proporcionar 'suport a molts perfils de joves que han entrat al mercat laboral'.

La Vanguardia - 8/6/2016

customització f.

L'informe parla d'evitar productes massius i aposta per la *costumització*.

Diari ARA - 18/1/2016

customitzar v. tr

El club de fans xinès Barça on hi va estar present amb un gran escut del club blaugrana *customitzat* amb la Gran Muralla

Diari ARA - 27/11/2011

cutrada f.

Romàntic, ets un sedant davant d'aquesta *cutrada* fastigosa de la Karmele, quins collons.

Avui - 21/1/2010

cutre adj. [+]

Em sembla fantàstic que diguin això perquè es retraten. És na cosa tan *cutre* i grollera, no n'hi ha dubte.

Avui - 1/6/2016

cutrellegat m.

Borràs ha afirmat que les noves parades són més pròpies del “turisme de baix cost i de baixa qualitat”i ha advertit que podrien quedar com el *cutrellegat* de l'alcalde, Jordi Hereu.

Avui - 25/1/2011

cutrelux m.

Si Jumon Erra (autor i director) hagués optat només per un episodi-homenatge al musical de Vacaciones en el mar, estaríem davant d'un divertit exercici de *cutrelux*.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

cutrepis m.

La bombolla que viuen els lloguers a la ciutat ha fet emergir desenes de *cutrepisos* dirigits al resident que no pot accedir a res de millor.

El Periódico (català) - 28/11/2016

cutreria f.

Un any més, la *cutreria* escènica de la tele ens porta el pati de veïns conegut com La que se avecina (T-5).

El Periódico (català) - 3/10/2012

cutre-web f.

Molt trista la nòmina de "crítics" de l'AVUI, el Castillo que quan se surt de la seva poesia i literatura només diu obvietats que apareixen a qualsevol *cutre-web*, el Pep Blay adorm a les ovelles (ni tan sols a principis dels 90 quan, encara sense intern

Avui - 9/1/2010

cyberlocker m.

D'altra banda, altres *cyberlockers* han rellevat Megaupload.

El Periódico (català) - 3/7/2012

cyberperformance f.

L'IFTR disposa de 22 grups que són referència en el seu camp (de teatre i gènere a teatre i comunitat, llegat o *cyberperformance*).

Avui - 23/7/2013

cyberpunk m. [+]

Somien els androides ovelles elèctriques? Això es preguntava el mestre del *cyberpunk* Philip K. Dick en la més mítica de les seves novel·les.

Time Out Barcelona - 2/4/2015

cyborg adj. [+]

El futur *cyborg* ja és aquí (o gairebé).

El Periódico (català) - 26/7/2015

Primer Anterior

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa