Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «i»

1 de 100 de 425 termes 

iaioflauta m. [+]

La companya d'universitat va convertir-se, finalment, en la seva dona i ara és la seva ex, una àvia de les que protesten amb els *iaioflautes*.

La Vanguardia - 28/2/2014

ianki m.

Tot el que estan fent els *iankis* té sentit i, confio en que seran ells qui ajudaran amb més eficàcia.

Avui - 21/1/2010

icarià -ana adj.

Bé, a petita escala, tal com demostren els utopistes *icarians* del segle XIX, tampoc (Jules Verne, sempre atent a les novetats, va fer-ne una novel·la, el 1870, esplèndida: Les naufrages du Jonathan).

Avui - 3/4/2011

icona f. [+]

Així com els socialistes han fet una *icona* de la paraula sense explicar què hi havia al darrere, nosaltres mirem d'explicar continguts i dir que l'etiqueta no importa tant.

Avui - 1/6/2016

iconejar v. tr

Les cartes d'amor, les declaraciones d'afecte han perdut tot el valor davant els *iconejats* whatsapps.

La Vanguardia - 1/3/2012

iconoteca f.

I pot aspirar a ser reconeguda si no es constitueix com a *iconoteca* permanent en el si de la comunitat cultural, la catalana, l'única que la pot fer –o no fer– sostenible?

Avui - 3/3/2016

ictiogènic -a adj.

Capturador de la presa del Tambre i centre *ictiogènic*.

El Temps - 9/5/2013

ideatinent m.

L'únic que hi ha són *ideatinents* que es creuen més importants que els seus creients i que, a aquest pas, arribaran a ser més importants que Déu.

El Periódico (català) - 3/5/2011

identificat identificada m. i f.

Onze investigats, 55 *identificats* i 39 mossos ferits en els aldarulls per l’expulsió dels okupes.

La Vanguardia - 10/6/2016

identificatiu m.

El desplaçament es fa en vehicles sense cap *identificatiu* i tampoc no s'emet cap bitllet.

Avui - 23/6/2013

identificatiu -iva adj. [+]

La companyia, una vegada repari el cotxe, enganxarà un segell *identificatiu* al motor que indicarà que ha estat adaptat i ja ha passat la revisió.

El País - 3/2/2016

identitari -ària adj. [+]

Puigcorbé va identificar a les Tres Xemeneies elements històrics, arquitectònics, culturals, paisatgístics i *identitaris* que justifiquen la seva protecció.

La Vanguardia - 1/3/2016

identitarisme m.

Per això, segurament, sense cap mena d'acritud ni *identitarisme*, sinó pur republicanisme, ens tocarà provar de tenir un estat propi.

Avui - 25/4/2010

ideologitzar v. tr [+]

ERC creu, per contra, que una candidatura que ignori l'eix social allunyaria una part de l'electorat més *ideologitzat* -de dretes o d'esquerres- i defensa la fórmula de les llistes paraigua, és a dir, tres candidatures amb una marca compartida i un full de ruta consensuat cap a la independència.

Diari ARA - 29/12/2014

idiotitzar v. intr.

Un TC hauria d'estar format per prohoms prou intel·ligents per no deixar-se comprar i, sobretot, per estar més enllà de qualsevol ideologia *idiotitzant*.

El Periódico (català) - 2/5/2010

iecòleg m.

El motiu pel qual certs castellanismes històrics acabats en o són al DIEC i d'altres no, tot i que hi piquen a la porta com el Picapedram és matèria de *iecòlegs*, uns experts cosins germans dels vaticanòlegs.

Diari ARA - 30/5/2011

ié-ié m.

A més a més, hi debtuaran nous valors: la delicadesa intimista de Maria Coma, el costumbrisme folk de La Iaia, el pop vital de The Seihos i el *ié-ié* d'Angelina i els Moderns.

TR3S C - 1/9/2011

ièquic -a adj. [+]

El món de la norma és pausat, meditat, i, en canvi, la gent té pressa: "Quan podrem dir disfrutar?", diu que li pregunten, "Són qüestions *ièquiques*": l’escriptor verbívor ja ha creat l’adjectiu corresponent.

La Vanguardia - 8/2/2014

iftar m. [+]

El bombardeig va ser poc després de l'hora de l'*iftar*, en què els musulmans trenquen el dejuni del mes de Ramadà, i va provocar 12 morts.

El Periódico (català) - 23/7/2014

igbo m.

En el llibre hi ha tres idiomes en joc: l'*igbo*, que es parla a l'est de Nigèria, d'on és la família Agwu; el ioruba, que parlen a Akure, on viuen, i finalment l'anglès, amb què l'he escrita.

El Punt - 1/5/2016

iger m. i f.

Més de 300 *igers* passegen aquest cap de setmana per Barcelona.

La Vanguardia - 24/4/2016

ignorament m.

No veig el perquè de tanta por, al cap i la fi seguirem al costat d'espolianya federats/confederats dins de l'Unió Europea i manats per les mateixes organitzacions i lleis que fins ara, clar que sense els problemes, espolis, mentides, *ignoraments*, incom

Avui - 5/1/2010

igualada f.

El Madrid celebra la *igualada* aconsegudia amb deu homes.

El 9 - 17/4/2011

igualitarisme m.

El fenomen s'explica gràcies als valors de la societat catalana com l'*igualitarisme*, la tolerància i l'emprenadoraia, que han fet que molta gent vinguda de fora o de capes socials baixes se n'hagi sortit sense que se'ls qüestionés la segva procedència.

Avui - 30/11/2011

igualitarista adj.

Així doncs, sensible però realista, no presenta aquesta nova moral en forma d'arguments *igualitaristes*, sinó que els emmarca en el si de la vida domèstica.

Teatre BCN - 1/2/2010

ikastola f.

Ja hi ha una *ikastola* i molts dels actes que es fan en els ajuntaments són bilingües, fins i tot la Korrika del 2011, que va sortir de Trebiño, va comptar amb el suport de l'Ajuntament del PP.

Diari ARA - 30/3/2013

ikebana adj.

Amb una fulla de palma, detalls decoratius de to rústic ("Són de la meva sogra, que val molt", admet en Jordi davant la seva senyora), un cordill i inspiració *ikebana*, ja han venut la primera rosa a cinc euros a les nou del matí.

La Vanguardia - 24/4/2016

ikurrin m.

Es veia tota l'estona un *ikurrin* penjat en una tanca de ferro.

Avui - 23/2/2014

ikurriña f.

Les *ikurriñes* i els centenars de cartells dels presos deien que Euskadi no és Espanya, però l'Abc del 9 de setembre va fer el ridícul en recórrer a la història: "Bernard Hinault entra en el estadio de Anoeta, en San Sebastián, el 14 de mayo de 1878".

El triangle - 16/9/2011

il·legalista adj.

Nòmada, il·lusionat, lector diari, polemista destacat, anarquista *il·legalista*, així ha estat la trajectòria militant de Josep Maria Bofill i Condom.

Catalunya - 1/1/2016

il·legalització f. [+]

D'aquella llei en va sortir la *il·legalització* de Batasuna i, anys més tard, i després de moltes prohibicions més, el cop contra l'intent de reconstruir l'organització, ara amb el nom de Bateragune.

El Periódico (català) - 1/3/2016

il·lipé m.

Un xampú ultranutritiu que reestructura els cabells gràcies a la mantega d'*il·lipé*, de DUCRAY.

DiR Emotions - 1/9/2011

il·localitzat m.

L'ONU xifra en 3.000 el nombre d'*il·localitzats* des del 2006 en plena guerra del narco.

El Periódico (català) - 13/5/2012

il·luminància f.

El nivell d'il·luminació o *il·luminància* es defineix com el flux lluminós incident per unitat de superfície.

El Temps - 9/8/2013

il·luminat -ada adj.

Tot pot ser, encara que a uns quants *il·luminats* ens pugui semblar improbable, sobretot si contemplem la tossuderia històrica dels catalans en defensa de l'autogovern.

Diari ARA - 24/3/2014

il·lusionant adj.

Serà poca cosa en el marc impecable de 34 partits sense perdre, però també és real; potser l'única ombra d'aquella instantània *il·lusionant*.

Avui - 1/3/2016

illetrisme m.

Si no vaig errat (hi ha experts en la matèria que em poden corregir), altres termes com *illetrisme* o analfabetisme funcional es poden considerar sinònims de l’analfabetisme escolaritzat; en qualsevol cas, ens referim sempre a individus amb problemes de

Diari ARA - 11/11/2016

imaginari m. [+]

Gir de la política, gir dels mitjans de comunicació, gir de l'opinió pública i gir en els hàbits i *imaginari* de la ciutadania.

La Vanguardia - 18/4/2016

iman m.

Un *iman* de nevera de la Giralda que, la sèptima vegada que ha caigut, s'ha trencat.

EbreDigital - 25/9/2013

imbecibilitat f.

Et fots a la web i dictes en castellà (al teu fill) les teves "pobres" i "desgraciades" *imbecibilitats*.

Avui - 25/2/2010

immanifestable adj.

L'art és a l'entremig de l'*immanifestable* i el tangible, i la música la respecto molt així.

Butxaca - 1/2/2012

immediatista adj.

Models urbanístics i econòmics com per exemple el d'Eurovegas són *immediatistes* i inconsistents a la llarga, a l'estil del que en un passat recent ha generat la bombolla immobiliària que ha conduit a l'hecatombe financera.

El Poblenou - 1/7/2012

immigration sharing m.

Fa dies que Crocetta llança la seva idea d'*immigration sharing* (en anglès per internacionalitzar el concepte).

La Vanguardia - 27/4/2015

immirable adj.

I, per extensió, a tots els mutants com ell, que en són molts. Mutants atrofiats. Mutants que no són humans. Mutants que mai han pertangut a la meva espècie ni a la milions i milions de bones persones. Mutants de l'Avern. Éssers *immirables*.

Avui - 5/2/2010

immiscuir-se v. pron.

La direcció del PSOE no vol *immiscuir-se* gaire, de moment, en el cas de José Zaragoza, el diputat del PSC a qui algunes informacions impliquen en l'escàndol de l'espionatge que sacseja aquests dies Catalunya.

El Periódico (català) - 23/2/2013

immisericordiós -osa adj. [+]

El City es va queixar que el contacte es produeix fora de l'àrea i també d'una falta per un sandvitx entre Busquets i Alba a Navas en la recuperació, però Leo Messi va ser *immisericordiós* des dels onze metres.

La Vanguardia - 19/2/2014

immòtica f.

Totes les possibilitats d'il·luminació, climatització, decoració, seguretat, continguts d'internet per a cases (domòtica) o bé orientada a oficines, hotels, hospitals (*immòtica*) les mostra l'empresa DSI, que comercialitza Light Windows, una galeria tecn

Avui - 13/3/2011

immunodeprimit -ida adj.

Que no hi hagi epidèmia, òbviament, no significa que no es produeixin infeccions, uns contagis davant els quals són més vulnerables les persones afectades per altres malalties cròniques, i també els *immunodeprimits*.

El Periódico (català) - 23/1/2016

immunohistoquímic -a adj.

Els resultats de comportament es complementen sempre amb tècniques moleculars o *immunohistoquímiques* per tal de relacionar el comportament amb una alteració bioquímica específica.

El·lipse - 1/3/2013

immunoregulador -a adj.

S'ha vist, a més, que aquests neutròfils tenen una funció *immunoreguladora*.

El·lipse - 1/2/2012

immunosuprimir v. tr

En efecte, els investigadors han comprovat que la capacitat de generar tumors en ratolins *immunosuprimits* es redueix dràsticament amb aquesta tècnica.

El·lipse - 1/5/2013

immunotinció f.

Aquesta imatge de Masha Plyuscheva, del Laboratori en Genòmica Evolutiva del CRG, és una *immunotinció* del sistema nerviós del cuc amb escates Harmothoeimbricata.

El·lipse - 1/5/2013

impactable adj.

Els objectius són *impactables* de manera que l'automòbil no pateix danys i es pot repetir l'operació.

El Periódico (català) - 24/2/2010

impàs m. [+]

Per eludir els seus lligams interns, els podemistes aprofiten l'*impàs* de la negociació per pressionar el PSOE insistint en la seva divisió.

El Periódico (català) - 3/1/2016

impasse m. [+]

El pitjor enemic que tenim és la situació d'*impasse* del govern de l'Estat.

La Vanguardia - 9/2/2016

impeachment m. [+]

Després que el Tribunal Suprem aclarís el procediment sobre el judici polític a Rousseff, el Congrés va iniciar ahir l'*impeachment* amb la constitució de la comissió que ha de decidir si s'admet a tràmit la petició.

La Vanguardia - 18/3/2016

impepinable adj.

The Prodigy, Paul Kalkbrenner i 2manydjs són alguns noms més *impepinables*.

Butxaca. L'agenda cultural de Barcelona - 1/7/2012

impermeable adj. [+]

La defensa de l'Arsenal era molt solidària, d'ajudes constants, ben sincronitzada i posicionada, *impermeable* al Barça.

El País - 1/3/2016

implantejable adj.

El president republicà també ha reiterat que la celebració de la consulta és inviable i *implantejable* més enllà de l'any 2014.

Avui - 13/4/2013

implicat implicada m. i f. [+]

El ja exministre d'Indústria José Manuel Soria és un dels principals *implicats* a Espanya en el cas dels papers de Panamà, un escàndol fiscal que l'ha empès a renunciar al càrrec.

Diari ARA - 17/4/2016

implosionar v. intr. [+]

Sánchez dimiteix, el PSOE *implosiona*.

El Periódico (català) - 2/10/2016

impossibilista m.

L'*impossibilista* és un tranquil joc escènic en què Sergi Buka torna a demostrar ofici, precisió i elegància en una intimista sessió de màgia clàssica estructurada en un enfilall de situacions creades d'acord amb cada joc de mans.

Avui - 23/2/2011

impost al sol m.

Andrés Montesinos rebutja passar pel registre perquè amb el reial decret s'instaura l'anomenat *impost al sol*, un peatge o càrrec que hauran de pagar les instal·lacions d'autoconsum per l'ús de les xarxes de transport d'electricitat, encara que no les ut

La Vanguardia - 18/4/2016

imprescindible m. i f.

El veterà migcampista gallec, que va passar pel futbol formatiu del Barça i del Real Madrid, és un dels *imprescindibles* de Paco Jémez en el mig del camp.

Avui - 3/3/2016

impressió 3D f.

A internet existeixen nombrosos fòrums on podem trobar des de dissenys acabats d'objectes que ens cal fer a casa fins a consells d'altres usuaris que han resolts problemes en el procés d'*impressió 3D*.

Diari ARA - 1/3/2015

impressió digital f.

Més enllà de la hipérbole, el cert és que ens hem acostumat a notícies com ara la *impressió digital* d'un edifici de cinc plantes a la Xina o d'un òrgan humà per a transplantaments.

Diari ARA - 1/3/2015

impressió en 3D f.

La *impressió en 3D* ha avançat tant en els últims anys que ben aviat només els somnis, els sentiments o les emocions en quedaran fora.

Diari ARA - 1/3/2015

impressora 3D f.

La revolució de les *impressores 3D* aviat arribarà a les llars i l'autofabricació d'objectes de tot tipus modificarà la manera de produir i vendre objectes per a la vida quotidiana.

Diari ARA - 1/3/2015

impretensió f.

La pretensió em repeleix; vaig començar a escoltar Fugazi fa molts anys i des de llavors busco *impretensions* que foten canya.

Butxaca - 1/2/2012

imprevisibilitat f. [+]

El guió del futbol s’escriu a cada jugada i aquesta *imprevisibilitat* és un dels encants d’aquest esport que ens fascina.

Diari ARA - 13/4/2016

imprinting m.

Els investigadors del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han estudiat la influència dels gens vinculats al cromosoma Y i al fenomen d'*imprinting* patern (gens que s'expressen únicament si s'hereten

Bon dia - 25/1/2013

impro f. [+]

Li ha costat trobar la veu pròpia, que ha agafat la forma del que ell anomena *impros*: creacions musicals per a guitarra i veu, sense lletra; purs xuts d’emoció que són el fruit de tota una vida de treball personal.

Diari ARA - 3/1/2016

impropriam influentiam f.

Segons aquestes filtracions impossibles de confirmar, els autors de l'informe consideren, i així ho han dit al Papa, que es tracta de persones subjectes a una *impropriam influentiam* (xantatjables).

El Periódico (català) - 23/2/2013

improvització f.

Divendres 29 novembre a Toluges, el trio Chemirani i Guillaume Lopez presentaran un viatge poètic i ritmat amb cants tradicionals i *improvitzacions*.

El Punt Perpinyà - 29/11/2013

improvitzat -ada adj.

L'exèrcit ha pres posicions de nou i separa els dos bàndols, però segueixen havent-hi incursions per part dels partidaris de Mubàrak a través de les barricades *improvitzades*, segons les difusions del canal qatarià Al-Jazira.

Diari ARA - 3/2/2011

impuestazo m.

[...] el Govern va decretar mesures de tall neoliberal, com ara l'*impuestazo* (l'impost al salari), fet que va desencadenar una espiral de vagues arreu del país i la repressió, per part de diferents unitats militars, contra els sectors que defensaven els

El triangle - 16/9/2011

impuntual adj. [+]

N'hi ha prou amb fixar-se en com en som d'*impuntuals*.

Avui - 3/6/2012

impuntualitat f. [+]

El portal ja compta amb 16.000 bananities, com per exemple personatges comBuenafuente, Mourinho, Leo Messi o Belén Esteban; sèries o cineastes com Lost, House i Tarantino; menjars (xocolata i truita de patates); accions (alliberar adrenalina i fer el llit

El Periódico (català) - 23/11/2011

imput m.

Malgrat la crisi, sobre els serveis sanitaris l'assistència hospitalària és l'*imput* més ben valorat, amb un 7.

El Periódico (català) - 13/3/2013

imputada f. [+]

Lorente també apareix com *imputada* en la peça que va suposar el punt de partida del cas Brugal.

El triangle - 19/4/2013

imputat m. [+]

Les defenses dels *imputats* esperen que s'aixequi el secret de sumari per aclarir l'assumpte de La Camarga.

El triangle - 15/3/2013

imputat imputada m. i f. [+]

Totes aquestes dades poden tenir rellevància per a l'interrogatori a què el fill gran dels Pujol serà sotmès quan comparegui davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata en condició d'investigat, nova denominació de la situació d'*imputat*.

La Vanguardia - 9/2/2016

in adj.

The Meatball Shop ja té sis locals oberts als barris més *in* de la ciutat.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

in audita part loc.

També l'endemà de la seva presentació, els jutjats mercantils van resoldre -i van desestimar- dues mesures cautelars més *in audita part*, que sol·licitaven la retirada d'estands de l'MWC.

El País - 3/3/2016

in crescendo loc. [+]

La incomoditat dels tres diputats dins del grup parlamentari va *in crescendo*.

Diari ARA - 14/3/2014

in dubio pro reo loc.

Aplica el principi *in dubio pro reo* (davant del dubte, a favor del reu).

Avui - 3/3/2013

in folio loc.

És un llibre *in folio*, excepcional a tots els efectes, que cataloga en fotografies, dibuixos i textos històrics.

Avui - 26/11/2012

in fraganti loc.

També podia comportar una multa per als funcionaris en cas de ser agafats *in fraganti* pels seus companys de la policia municipal.

La Vanguardia - 9/2/2016

in house adj.

Tipus d'afiliats, plataformes i programes *in house*.

Barcelona Activa Cibernàrium - 1/4/2016

in itinere loc.

Una de les mesures estel·lars seran els cursos de prevenció viària en empreses, una aposta ferma del consistori iniciada el 2014 després que en els últims temps hagi crescut l'accidentalitat *in itinere*, és a dir, anant a treballar o tornant-ne.

Avui - 3/1/2015

in medias res loc.

Arrenca, *in medias res*, amb Nazario que ja circula al seu aire pels ambients homosexuals i contraculturals de Sevilla.

La Vanguardia - 6/8/2016

in memòriam loc.

Una curiositat per acabar: en el consuetudinari *in memòriam* va aparèixer Lizabeth Scott, distingida dama del cinema negre clàssic, morta el 31 de gener del 2015, quinze dies abans que Louis Jourdan, que va figurar a l’obituari de l’any passat.

La Vanguardia - 1/3/2016

in pectore loc. [+]

Serà el seu debut com a president *in pectore*, i se sotmetrà per primer cop al judici d’una afició a la qual va demanar “suport” per, “junts, fer tot el possible per assolir els objectius marcats”.

Diari ARA - 23/1/2016

in péctore loc. [+]

"Un perfil semblant al de Raggi i Appendino l'ofereix també el líder *in péctore* de l'M5E i probable candidat a primer ministre en les pròximes eleccions, el diputat Luigi di Maio."

La Vanguardia - 8/6/2016

in silico loc. [+]

L'objectiu és centrar-se en l'ús de mètodes in vitro i computacionals (*in silico*) a través d'una estratègia realista: millorant alguns mètodes ja usats i acceptats pels reguladors, mentre es desenvolupen mètodes més sofisticats basats en el coneixement

El·lipse - 1/12/2015

in vivo loc. [+]

Dora Sàpede i Sylvia Diballa, del grup de Cristina Pujades del CEXS-UPF, han marcat cèl·lules individuals en embrions de peix zebra i han seguit *in vivo* el destí de les cèl·lules filles durant el desenvolupament embrionari.

El·lipse - 1/2/2013

in voce loc. [+]

La sentència va ser dictada pels magistrats de la Secció Tercera immediatament i *in voce*, després de la conformitat a què l'acusat va arribar amb el fiscal, que va rebaixar la petició de pena inicial de quatre anys de presó a 18 mesos.

El Periódico (català) - 2/2/2011

inadmetre v. tr

L'alt tribunal català argumenta, per *inadmetre* aquestes últimes querelles, que els delictes de sedició i rebel·lió requereixen actes "concrets" que incitin la ciutadania a aconsequir "per la força" la derogació de la Constitució o la independència de Ca

La Vanguardia - 9/2/2016

inalàmbric -a adj. [+]

Les dificultats s'han estès també a la xarxa *inalàmbrica* (wi-fi) de la Cambra Baixa.

El Periódico (català) - 13/2/2013

inapropiat -ada adj. [+]

El 2015 es veuran mostres de Joan Brossa, Ignasi de Solà Morales i Sergi Aguilar, una mostra sobre la revista Ajoblanco i una exposició internacional sobre els usos *inapropiats* del sagrat.

Avui - 13/2/2014

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa