Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «w»

1 de 99 de 99 termes 

wabi-sabi adj.

El missatge és important: la filosofia *wabi-sabi* de la imperfecció i l'envelliment progressiu també es pot aplicar als texans, com demostra la marca Ernest Sewn.

Diari ARA - 30/5/2011

wagnerista m. i f.

Lance Ryan és un bon tenor que no sol entusiasmar els *wagneristes*, però almenys va actuar amb convicció i, si bé la seva veu no és gaire siegfridesca, i això que no va fer cap error ostensible, la seva actuació no va tenir el ganxo del de la seva parell

La Vanguardia - 1/3/2016

wagon m.

Homes que dos mesos enrere es combatien amb exaltació, amb sanya, fins amb odi, permaneixien asseguts de costat en els compartiments dels *wagons* com a membres d'una sola família perfectament agermanada.

Avui - 3/9/2012

wahhabisme m. [+]

Derbaix va observar una evolució cap a un islam més radical -el *wahhabisme*, el més accessible per als joves a Bèlgica, assegura-...

La Vanguardia - 21/5/2016

wah-wah m.

El rebot de la percussió, el baix profund, el contratemps que no descansa, la guitarra amb *wah-wah* i l’orgue juganer, però també el do per a la melodia enganxosa, fins i tot el deix arrossegat i l’accent jamaicà i, de tant en tant, algun mot en patuès.

Diari ARA - 23/12/2016

wait and see m.

La sensació predominant ara als mercats és la del *wait and see*, esperar a veure què passa.

La Vanguardia - 3/11/2016

waka rumor m.

El *waka rumor*, més a prop de confirmar-se.

L'Hiperbòlic - 1/2/2011

waka-foto f.

Això és el que es deuen estar preguntant tots els seguidors del futbolista a Twitter i Facebook, després que va anunciar que donaria una sorpresa sobre el misteriós personatge de la *waka-foto* amb Shakira.

El Periódico (català) - 12/2/2011

wakalloba f.

Ves per on, ens ronda una *wakalloba* rossa de malucs potents, molt més internacional.

Avui - 13/1/2011

waka-nen m.

Ja tenim *waka-nen*: Shakira va donar a llum ahir, per cesària i a dos quarts tocats d'onze, el seu primer fill amb Piqué.

Avui - 23/1/2013

wakeboard m. [+]

- És esportista? - Sí, esquí, snowboard, submarinisme i el *wakeboard*.

El Periòdic - 15/2/2015

walkie m. [+]

Quan vam tornar a Key Hole, les condicions eren millors, així que vam decidir anar a totes malgrat alguns problemes d'última hora, com que ens quedéssim sense comunicació per *walkie* entre els membres de l'equip.

El Periódico (català) - 23/12/2014

walkie-talkie m. [+]

L'objecte, a més de poder sincronitzar-se amb el telèfon mòbil per rebre trucades, missatges i notificacions, presenta un mode *walkie-talkie*, per enviar missatges de veu només prement un botó.

El Periódico (català) - 3/3/2015

walking m.

Totes aquestes classes estan dividides segons l'entrenament que estiguis buscant: spinning, running i *walking*.

El Poblenou - 1/5/2012

walking festival m.

Els festivals de senderisme, més coneguts com a *walking festivals*, són uns esdeveniments molt populars a les Canàries.

Diari ARA - 11/6/2016

walki-talkie adj.

L'home de dos metres la mira, es gira, balbuceja paraules inintel·ligibles amb la seva diadema *walki-talkie*.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

walkman m. [+]

La banda sonora d’aquesta pel·lícula de Marvel reproduïa els temes, clàssics dels 70 i 80, que el seu protagonista Star-Lord escoltava al *walkman* durant el film.

Diari ARA - 11/11/2016

walky m. [+]

Durant el matí, encara ningú ha llançat des de la torre de vigilància aquest missatge de codis a través del *walky*.

El Periódico (català) - 18/7/2015

wallride m. [+]

Per tant, és una gran satisfacció”, va assegurar Albaladejo, que va guanyar amb un flatspin 3 al *wallride*.

Diari Bondia - 19/3/2015

wannabe m. [+]

...la meca del cinema, del glamur, del *wannabe*...

La Vanguardia - 21/5/2016

war chest n. [+]

D'aquí que els candidats més coneguts, com Jeb Bush, Hillary Clinton o Mitt Romney es moguin ràpid, no només per ser els primers a trucar a la porta dels contribuents individuals i societaris més acabalats, sinó també per acumular com més aviat millor un botí de guerra (*war chest*).

La Vanguardia - 19/1/2015

warholià -ana adj. [+]

La generalització dels sistemes d’enregistrament i difusió d’imatges ha exagerat el vaticini *warholià* dels quinze minuts de fama.

Diari ARA - 9/2/2015

warm up m. [+]

Amb problemes d'adherència des dels primers instants de la cursa i sense tenir la moto a punt –una caiguda al *warm up* el va deixar sense poder provar els canvis fets–, el pilot de Granollers va veure's condemnat a lluitar per un vuitè lloc.

Avui - 3/9/2013

warm-up m. [+]

La cavalcada de Márquez pot ser un fet si Yamaha no toca una tecla miraculosa en el *warm-up* d'avui.

Avui - 13/4/2014

warnings m. pl. [+]

«L'altre dia, a Gavà, vaig deixar el cotxe a sobre de la vorera amb els *warnings* posats i tot i això un policia em va multar. Gràcies a ell i a altres com ell no arribo a final de mes», va denunciar Francisco Insa, de Santa Perpètua de Mogoda.

Diari ARA - 5/4/2015

washy ningyo m. [+]

Altres tendències dins del món DIY de paper són els *washy ningyo*, una tècnica japonesa amb la qual es fan nines de paper que poden servir com a punts de llibre o targetes.

Diari ARA - 28/4/2015

wasp adj.

En Joseph es va beneficiar, a més, d'una altra discriminació: els jueus no accedien a les universitats d'elit *wasp* com Harvard.

La Vanguardia - 14/2/2013

water m.

Després que l'un fos ingressat per veure sortir un cocodril del *water* i que l'altre estigui acostumat a parlar amb els objectes, qui s'atreveix amb un dels seus espectacles?

Time Out Teatre - 1/6/2012

water closet m.

La difusió del *water closet* i els progressos del bany domèstic van ser una revolució silenciosa, de ritmes difícils de determinar.

El Periódico (català) - 3/3/2011

water tonic m.

La barreja, que els britànics victorians anomenaven *water tonic*, resultava molt amargant, així que aviat van començar a beure-la barrejada amb ginebra.

Sabor... - 1/3/2016

waterboarding m.

El candidat republicà a la presidència dels Estats Units, Donald Trump, ha tornat a defensar l'ús del *waterboarding*, la tècnica de tortura que simula un ofegament prohibida pel president dels Estats Units, Barack Obama, el 2009, i que es va utilitzar so

El Periódico (català) - 30/6/2016

watergate m.

Tanmateix, el seu *watergate* li va fer traspassar la frontera de la indiferència.

La Vanguardia - 14/2/2013

waterpolista adj.

El punt de partida de l'esplendor *waterpolista* actual es remunta al dia de Sant Jordi del 2011.

El Punt - 9/4/2014

waterproof adj. [+]

Compte amb el maquillatge *waterproof*!

Fòrum - 29/4/2015

watsap m. [+]

La majoria de sèniors tenen bona salut, tenen recursos i viuen de forma independent, practiquen esport, surten amb amics, viatgen, assisteixen a activitats culturals, compren per internet i s'envien *watsaps*.

La Vanguardia - 18/4/2016

way of life m. [+]

Els objectes més representatius d'aquest particular *way of life* són les butaques d'estampats tropicals i els divertits flamencs fúcsia.

Time Out Barcelona - 2/4/2015

waypoint m.

[En una llista] Creació, edició i animació de *waypoints*, rutes i tracks.

Natura i Aventura - 1/1/2010

wearable adj. [+]

Les WeOn Glasses són un aparell *wearable* que et permetrà estar sempre connectat.

Diari ARA - 20/7/2016

web adj. [+]

Es podrà estudiar màrqueting i publicitat, gestió de vendes i espais comercials, desenvolupament d'aplicacions *web* i administració i finances.

Diari ARA - 3/3/2016

webapp m.

El projecte busca ara finançament a través d'una campanya de microfinançament en la plataforma Precipita, la seva última esperança per aconseguir abans d'acabar l'any almenys els 15.000000 euros que necessiten per desenvolupar la prova demo del videojoc dirigit a nens i preadolescents amb síndrome de Down, en format *webapp* multiplataforma.

El Periódico (català) - 13/12/2014

webcam f. [+]

Les seves còmodes dimensions i reduït pes, així com la pràctica funda que l'acompanya, el converteixen en ideal per a transportar-lo a qualsevol lloc, mentre que les seves possibilitats de connectivitat i la seva càmera complementen totes les funcionalita

La Vanguardia - 8/5/2016

webdoc m.

Vol ser un debat obert, l'espectador és també un participant actiu, i perque això sigui possible cal un format viu i obert, com el *webdoc*.

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

webisodi m.

I fins i tot ha penjat a Youtube diversos *webisodis* en què el mateix artista del Prat narra els seus orígens, tenint com a punt de partida el col·legi on va estudiar i la vorera on va veure uns nois tocant flamenc que van fer que s'enamorés de la música

El Periódico (català) - 23/7/2012

web-mòbil f. [+]

A través d'una xarxa de punts d'accés distribuïts per tota la ciutat, l'usuari accedeix a una *web-mòbil* que presenta informació específica i precisa del moment i el lloc: què hi fan aquí, on és la farmàcia de guàrdia més propera...

Barcelovers - 1/1/2015

websèrie f. [+]

Roger Coma explicarà, a les 12 hores, la seva experiència al capdavant de la *websèrie* ‘Les coses grans’, de la qual es projectarà el primer episodi de la segona temporada.

La Vanguardia - 22/4/2016

webzine f.

No sé quina repercussió deuen tenir, quina influència i si són representatives o no de les dones del país, allà i en migració, però ambdues, tot i ser molt diferents, parlen de qüestions que apareixen a la *webzine*.

El Periódico (català) - 21/2/2016

wedding planner m.

EL FC Barcelona demostra que, més que un club, té fusta de *wedding planner* i ofereix tot un ventall d'opcions.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

weekend m.

És, a més, un Sant Jordi de traspàs, que temíem capaç d'haver-se'n anat de *weekend* divendres i de deixar-nos a l'estacada a la ciutat amb els amics fora i la flor a la mà.

La Vanguardia - 24/4/2016

week-end m.

Es trasllada a Perpinyà, on organitza i dirigeix uns molt recordats *week-ends* fílmics.

La Vanguardia - 9/2/2016

weird folk m.

Lluny queden els dies de fàcil etiquetatge de Devendra dins del *weird folk* i el neohippisme.

Diari ARA - 11/11/2016

wellness m. [+]

Són propostes molt sol·licitades, sobretot entre clients assidus al *wellness* i que busquen experiències més enllà dels massatges.

La Vanguardia - 17/11/2016

wereable m.

Per aconseguir-ho, confien en els habituals millores tècniques (millors pantalles –o segones pantalles en un mateix terminal-, càmera, bateria...), però també en innovacions com els *wereables* (rellotges i polseres intel•ligents, roba...) i sobretot la r

El Periódico (català) - 21/2/2016

western m. [+]

Un *western* robust i vigorós, rodat en esplèndids paisatges.

La Vanguardia - 9/2/2016

what if m.

En aquest *what if* que és L'última temptació de Crist –més tard adaptada al cinema per Martin Scorsese–, Nikos Kazantzakis dibuixa un paisatge en què, entre altres coses, Jesucrist i Maria Magdalena establien una relació sentimental.

El País - 13/1/2016

whatsap m.

Un amic gai em va enviar un *whatsap*: «Jo si veig moltes estampes més així em torno hetero, ¿eh?».

El Periódico (català) - 3/3/2016

whatsapp m. [+]

De la mateixa manera que hi ha patologies osteoarticulars com ara el colze del tenista, podríem anomenar això coll de *whatsapp* o bé whatsappitis.

Diari ARA - 23/2/2016

whatsappitis f. [+]

De la mateixa manera que hi ha patologies osteoarticulars com ara el colze del tenista, podríem anomenar això coll de whatsapp o bé *whatsappitis*.

Diari ARA - 23/2/2016

whig m. [+]

Durant el seu regnat es va desenvolupar el sistema bipartidista, i ella es va decantar pel partit tory, cosa per la qual va haver de suportar els atacs dels *whigs*.

Avui - 8/3/2016

white trash f.

[...] assenyala la naturalesa malaltissa de la relació que el protagonista té amb la seva famíliar, dibuixant un retrat cru de la *white trash* americana.

Diari ARA - 4/2/2011

who is who m. [+]

Parlem amb Ferran Amado, redactor de la revista Enderrock i productor i coordinador dels tres recopilatoris Blackcelona editats per Discmedi: uns cinquanta grups que són el *who is who* de la nova escena de la música negra a Barcelona.

La Vanguardia - 6/8/2016

wi fi adj.

La incipient activació de les llibreries on line anima Sony a llançar per primer cop a Espanya els seus lectors de llibres electrònics Reader, però sense connexió *wi fi* ni 3G.

El Periódico (català) - 2/10/2010

widget m.

Les dades les han recollit l'assessor de comunicació i col·laborador d'El Periódico Antoni Gutiérrez-Rubí i l'analista i consultor a social media David Álvarez en el seu *widget*, un directori on line per saber qui són els representants polítics i com són

El Periódico (català) - 23/8/2013

wifi m. [+]

Els amplificadors de *wifi* de D-Link permeten ampliar cobertura només endollant-los al corrent.

Diari ARA - 20/7/2016

wi-fi m. [+]

La companyia de telecomunicacions ha formalitzat la seva nova aliança amb el Barça, amb especial impacte per al club a Sud-Amèrica, i anuncia per exemple que el públic del Camp Nou tindrà *wi-fi* al camp la temporada que ve.

El Periódico (català) - 19/2/2015

wiki adj. [+]

Així és el món *wiki*, un univers divers i real, habitat per milions d'articulistes voluntaris de tot el món, amb el suport de cada dia més institucions, fonts originals de saber, siguin biblioteques, museus o universitats.

La Vanguardia - 21/9/2014

wikipedista m. i f.

Els *wikipedistes*, conscients del perill que representa l'efecte dels intrusos, van obrir una investigació sobre el problema que va culminar amb l'exclusió d'algunes adreces IP (les adreces del protocol d'internet que tenen ordinadors, tauletes, mòbils i

Diari ARA - 18/1/2016

wild card f. [+]

Potser té una segona oportunitat, si la prova de Fieberbrunn s'acaba fent també a Arcalís, però depèn de que li tornin a deixar participar amb una *wild card* igual que al català Aymar Navarro, que va ser 10è:

El Periòdic - 15/2/2015

wild rock m.

Els DJ Sammy Babies Jr i Suji ocupen els diumenges la sala petita de l'Apolo amb la seva sessió de disco, soul, funk i *wild rock*.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

willy f.

Va fer aixecar el públic del seient recuperant l'enèsima pilota impossible amb una *willy*, un cop per sota les cames quan ja estava passat.

El Punt - 29/4/2013

wilsonisme m.

Però, després de gairebé 125 anys de *wilsonisme*, bufaven nous vents.

La Vanguardia - 3/11/2016

wind chime f.

Mostrarà i farà sonar alguns dels instruments que utilitza en les seves sessions de musicoteràpia com el monocord o les *wind chimes* i interpretarà al piano una peça de la banda sonora del film Aro Tolbukhin, la pel·lícula d'Agustí Villaronga.

Avui - 23/2/2011

windsurf m. [+]

La taula del *windsurf* sempre acaba anant sola, no la pots dominar.

La Vanguardia - 21/5/2016

windsurfista m. i f. [+]

En el moment que provoquen cabells de dos tons, ben bé com a dues capes, es fan grotesques, perquè en l'origen són subtils tons diferents, típics dels *windsurfistes* de Califòrnia.

Diari ARA - 28/1/2015

wine truck f. [+]

The Torres Wine Tour es presenta en dos formats: la versió sobre rodes, *wine truck*, una furgoneta de vi costumitzada, i la versió contenidor, amb més capacitat i pensada especialment per als grans festivals de música.

La Vanguardia - 28/8/2015

winglet m. [+]

Aspecte del *winglet* (extrem aixecat de l'ala) dret de l'avió de Ryanair que ha xocat amb el d'American Airlines.

El Periódico (català) - 3/8/2012

wingsuit m.

En una primera etapa el *wingsuit* es va utilitzar per apartar-se de la paret després de saltar, poder allargar el temps de vol, fins aleshores de pocs segons, i acabar obrint de manera més segura el paracaigudes.

La Vanguardia - 28/9/2014

winner m.

Rafa Nadal va haver de cuinar el partit a foc lent: el servei no funcionava i tot just va firmar *winners*.

La Vanguardia - 18/4/2016

winner takes all m.

La següent cita rellevant serà el 15 de març, quan votaran dos grans estats –Ohio i Florida– que es regeixen pel sistema del *winner takes all* (el guanyador s’emporta tots i cadascun dels delegats, a diferència del sistema proporcional emprat fins ara pe

La Vanguardia - 3/3/2016

win-win m. [+]

A cavall d'aquest *win-win*, Donald Trump ha acaparat pàgines de diaris i hores de televisió de mig món, una notorietat caiguda del cel per algú que vulgui tenir opcions de guanyar la llarga i caríssima cursa cap a la Casa Blanca.

Diari ARA - 3/2/2016

wishful thinking m. [+]

Han pecat, a més, de *wishful thinking*, és a dir, d'atendre més als desitjos que a l'anàlisi de la realitat.

El Periódico (català) - 4/1/2016

witch house m.

D'allà provenen artistes tan diversos com el clàssic minimalista Steve Reich, la nova diva del soul-r&b Janelle Monáe (en el seu primer festival a Europa), el grup hip-hop Atmosphere, Tyondai Braxton (ex-Battles) o els membres del segell Tri Angle, emblem

El Periódico (català) - 13/3/2011

wok m. [+]

Disposa els alls tendres en un *wok* amb unes gotes d'oli i ofega'ls.

Sabor... - 1/3/2016

wonderconsell m.

El matrimoni va començar venent en línia i va guanyar notorietat a Facebook gràcies als seus *wonderconsells*, frases motivacionals que es van fer virals a la xarxa.

La Vanguardia - 6/8/2016

wonton m. [+]

El millor aquí és demanar una selecció variada de sis dim sum: dos de fets a la planxa (*wonton* i llom amb ceba xinesa); dos, al vapor (porc i anguila fumada), i dos més, fregits (rotlle vegetal i bunyol de gambes).

Time Out Barcelona - 5/9/2014

woodyallenià -ana adj.

Omple les històries de psiquiatres grillats, antiherois *woodyallenians* i femmes fatales fatalistes.

Avui - 3/8/2013

wookie m. i f. [+]

El disc es diu Star Wars ---no, no hi ha cap *wookie* fent cors--- i és la novena referència de la banda liderada per Jeff Tweedy, sense comptar col·laboracions amb Billy Bragg.

El Periódico (català) - 18/7/2015

work in process m.

Ferran Adrià presenta a Londres un *work in process* de la seva fundació.

Avui - 3/5/2013

work in progress m. [+]

"És la primera vegada que fem el salt del món rural a la capital", explica Anna Rovira; han triat el *work in progress* de Rogelio López Cueca i Daniel G. Andújar sobre les connexions entre l'art i la publicitat per donar-se a conèixer al públic local.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

workaholic m.

Hi ha programes de cuina per a grans ocasions i programes de cuina per a ocasions menors, hi ha programes per a pares que volen deixar de ser *workaholics* i abandonar el mòbil per estar més amb els seus fills, programes de bricolatge (del de casa i de l'

El Periódico (català) - 6/1/2011

workgroup adj.

Descobreix els programes *workgroup* i desktop que permeten gestionar projectes complexos amb equips deslocalitzats.

Barcelona Activa Cibernàrium - 1/4/2016

workout m.

Rabaseda va passar unes set setmanes de l'estiu als Estats Units, on va participar en els entrenaments (*workouts*) de fins a set franquícies de la NBA.

Diari ARA - 18/2/2012

workout of the day m.

En aquest primer bloc també hi ha un treball específic de tècnica i força, dues qualitats imprescindibles per augmentar progressivament el rendiment en els WOD o EDD (*workout of the day* o entrenament del dia).

Psaging - 1/6/2012

workplace program m. [+]

Però en la forma hi ha hagut poques variacions que surtin de la fórmula del *workplace program*.

La Vanguardia - 16/10/2015

workshop m. [+]

Els assistens del *workshop* s'agrupen en cercle per després caminar lentament d'una banda a l'altra de la sala.

La Vanguardia - 23/12/2016

world music f. [+]

La cita de *world music* més important del món també comptarà amb l'actuació de diversos grups catalans.

Diari ARA - 13/3/2014

wrestling m. [+]

El sobrenom de The Rock (la Roca) li va venir de la seva època com a lluitador de *wrestling*, un esport/espectacle al qual es va dedicar professionalment entre el 1996 i el 2004, tot i que després hi ha tornat entre el 2011 i el 2013 de manera parcial.

Diari ARA - 28/1/2015

writer m. i f.

Ara l'escriptor deixa la ploma al *writer*, al pintalletres, al grafiter de tota la vida.

La Vanguardia - 6/8/2016

writer’s room f.

De polles, que aquest barbarisme groller és el que es fa servir en la nomenclatura de la *writer’s room* (no va d’incorrecció, la cosa? Doncs també lingüística!

Diari ARA - 7/10/2016

wuxia m.

Tsui Hark, un dels grans directors de cinema de Hong Kong, portava ahir a la Berlinale Flying swords of dragon gate, un festival d'arts marcials, dagues voladores i combats ingràvids a l'antiga Xina, és a dir, el primer *wuxia* rodat en tres dimensions de

Diari ARA - 18/2/2012

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa