Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «s»

1 de 100 de 1183 termes 

sabatòfon m.

És una barreja entre el *sabatòfon* del Superagent 86, Maxwell Smart (d'on ve l'smartphone), i la navalla multiusos suïssa.

El Periódico (català) - 10/2/2011

saber-se v. pron.

Benediktsson saluda els seus seguidors després de *saber-se* guanyador.

El Punt - 29/4/2013

sabrós -osa adj.

Sabina anava afegint algunes coses amb la seva *sabrosa* conya, però el gran protagonista va ser Serrat, un Serrat que va començar a parlar i no va parar.

El Periódico (català) - 13/6/2012

sabrosura f.

Uns camps en què el saxofonista i clarinetista cubà va descarregar la *sabrosura* de la seva bufera en un estat de forma radiant.

Avui - 23/2/2011

sacada-volea f.

M'he hagut d'adaptar a un joc diferent, les superfícies s'han igualat, l'herba ara és mes lenta i són molt pocs els que juguen *sacada-volea* com quan vaig arribar a Wibledon, va dir.

El Periódico (català) - 24/6/2013

sacador m. [+]

Se'n posa un al córner del Vicente Calderón durant cada partit en record del millor *sacador* que recorden al Manzanares.

El Punt - 9/4/2014

sacerdos in aeternum m.

"No és gaire habitual a casa nostra que un sacerdot que s'ha secularitzat n'expliqui amb claredat els motius i proclami que encara se sent prevere (*sacerdos in eternum*) -fins al punt d'haver exercit algun cop el ministeri amb posterioritat-".

La Vanguardia - 1/4/2015

sacralitzador -a adj.

Aquell vel *sacralitzador* ha caigut feliçment, però l'abundància d'anècdotes sobre mòbils i formatges pot acabar enfitant-nos tant que ja no trobem a faltar més periodisme fiscalitzador sobre les seves activitats oficials.

Diari ARA - 1/3/2016

sacralitzat -ada adj.

L'espai escolar francès és un espai públic laic que és a l'ADN de la república. Un espai *sacralitzat* de la república, per dir-ho així.

La Vanguardia - 30/4/2015

sacrificat sacrificada m. i f.

Burgui s'entreveu el *sacrificat*, però dependrà de com evolucionin en les pròximes hores.

Avui - 3/3/2016

sacsejada f.

Goldman Sachs, per boca del seu màxim executiu, acaba de donar la Gran Recessió per acabada, donats el rebot del sector immobiliari, la normalitat del mercat de crèdit i la perspectiva d'una disminució del dèficit públic progressiva i sense *sacsejades*.

El triangle - 8/2/2013

sacsejar v. tr [+]

Chester Brown *va sacsejar* el món del còmic -i un grapat de consciències quan el 2012 va compartir les seves experiències com a client de prostitutes al còmic 'Pagando por ello' (La Cúpula).

Diari ARA - 20/7/2016

sado m.

Felip Puig a les coves del *sado*.

Diari ARA - 30/5/2011

saeta f. [+]

El silenci del dijous donarà pas a les *saetes* del divendres.

El Tot Badalona - 18/3/2016

safata f. [+]

Ricky Rubio completa una *safata* sense perdre el somriure.

Diari ARA - 26/2/2012

safety m.

El *safety* va beneficiar indirectament els dos Red Bull.

Regió 7 - 19/3/2012

safety car m. [+]

El reglament de la fórmula 1 concedeix al pilot que encapçala la carrera prendre la iniciativa en el moment en què el cotxe de seguretat, el *safety car*, abandona la pista.

El Periódico (català) - 23/9/2014

sagarrejar v. intr.

Bé, ja veurem què en resulta i com desplacen els que *sagarregem* i hem hagut de fer el que podíem.

Avui - 13/4/2014

sagarrià -ana adj.

Sigui com sigui, els poemes i la ironia *sagarrians* s'imposen.

Avui - 3/2/2012

sagesse f.

Tot plegat un conjunt de textos amerats de sensibilitat i de *sagesse* –en francès té ingredients indescriptibles– que permeten una lectura, fins i tot, més enllà del fet de conèixer les peces objecte de comentari.

Pagina26 - 19/2/2011

sagnia f.

La *sagnia* és permanent i constant, en un context d'Església resistent que no té res a veure amb l'encara confortable Església Occidental.

Avui - 17/11/2010

saignant -e adj.

Va ser gràcies a aquests miralls que vaig veure com, fa més de quaranta anys, ell, que ara demana un entrecot *saignant* -l'accent forçat- va robar un cendrer del restaurant.

Diari ARA - 1/3/2015

saiyijin m.

Després del Bola de Drac original, que narra les peripècies infantils de Goku, un *saiyijin* enviat a la Terra per destruir-la i criat per humans.

La Vanguardia - 30/4/2015

sakha adj.

Stalin va voler obrir el poble, ­envoltat de muntanyes riques en or, plata i altres materials preciosos, al món i assentar, de passada, els ­nòmades *sakha* de la zona.

El Periódico (català) - 10/1/2010

sala de màquines f.

El tècnic més jove de la categoria (40 anys) ha fet poques rotacions i ha comptat bàsicament amb 14 jugadors: Becerra, a la porteria; Juncà i Cifu, als carrils (quan Juncà ha estat lesionat, l’han suplert Aday o Coris); Ramalho, Richy i Lejeune, com a cen

El Periódico (català) - 16/6/2015

sala de premsa f. [+]

Avui hi ha partit gran a Vallecas i ahir es va notar a la *sala de premsa*.

Avui - 3/3/2016

sala pícnic f.

Aquest emplaçament d'El Tarter s'amplia amb la construcció d'un edifici de 400 m2 que integrarà un espais per als guardaesquís, *sala pícnic* i local per als clubs.

Diari ARA - 23/11/2016

salafista adj. [+]

Presos salafistesAl barri de Sidi Berrnoussi, també a Casablanca, Abdul-Rahim Moj-ta, defensor dels drets humans dels presos *salafistes* que no hagin comès delictes de sang, tem que aquesta creixent simpatia dels nois magribins envers l'Estat Islàmic pugui desembocar en una futura acció.

El Periódico (català) - 13/10/2014

salari mínim m.

El pla preveu retallar el *salari mínim*, reduir el nombre de funcionaris i augmentar els impostos.

Diari ARA - 28/11/2010

salari mínim interprofessional m.

El *salari mínim interprofessional* per al 2015 es manté en els 5,55 euros l’hora, de manera que per a una jornada de 40 hores setmanals queda establert en 962 euros, la mateixa xifra que tenia l’any passat.

Diari Bondia - 22/1/2015

saldar v. intr. [+]

Acaba d’animar en aquesta ciutat un nou comitè de suport als condemnats de Goodyear, vuit empleats d’aquesta empresa que el gener del 2014 van retenir dos executius durant trenta hores després d’un llarg conflicte social a la ciutat que es *va saldar* amb

La Vanguardia - 1/3/2016

sale & leaseback m. [+]

 Crèdit Andorrà ha indicat que les operacions financeres de *sale & leaseback* són una fórmula utilitzada habitualment per les corporacions internacionals i, de forma especial, pels grans grups financers per optimitzar la gestió dels seus balanços, enfort

Diari Bondia - 9/2/2015

salero m.

El Tío Pepe, amb el barret, la guitarra i el seu *salero* natural ja restaurats, va tornar dilluns passat a coronar la Puerta del Sol; després d'abandonar el número 1 ha passat al número 11 de l'emblemàtica plaça, on molts madrilenys l'han rebut amb els braços oberts, encara que no hi han faltat les crítiques.

El Periódico (català) - 23/4/2014

salmonella poona f.

Tot i que Sanitat precisa que "no existeix confirmació analítica" de presència de *salmonella poona* als envasos de llet recollits a les llars dels nadons afectats, recomana a les famílies que pugui ser que tinguin algun d'aquests envasos afectats, amb da

El Periódico (català) - 3/3/2011

salmorejo m. [+]

Per al *salmorejo*, tritura els tomàquets amb l'all, la sal i el pebre dolç i munta-ho amb l'oli d'oliva fins a aconseguir una textura fina.

Sabor... - 1/3/2016

saló m.

Els resultats electorals del 25-N han agreujat el sentiment d'incertesa entre els *salons* financers i patronals, que no volen riscos.

El triangle - 8/2/2013

saló recreatiu m.

En un *saló recreatiu*, una màquina té un joc arcade en què el bo Félix s'encarrega de reparar els edificis que destrossa el dolent Ralph.

El Periódico (català) - 18/7/2015

saló-escriptori m.

El *saló-escriptori* de Marta Sanz (Madrid, 1967) recull la bullícia del carrer.

La Vanguardia - 23/12/2016

salonista adj.

Entra a l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya, però a Maspons tot plegat li semblava massa carrincló i defineix els seus membres de *salonistes*.

Avui - 13/8/2013

saloon m.

El més rellevant de Lejos de los hombres, a part de demostrar la capacitat de Viggo Mortensen (un nou Gary Copper?) per transmetre noblesa i humilitat, és la manera com trasllada les normes no escrites del western clàssic a un paisatge tan aliè als cowboy

Time Out Barcelona - 2/10/2015

salpebrat -ada adj.

Un relat més aviat mínim de seducció que fabrica una fantasia romàntica *salpebrada* per l'atracció del costat fosc.

Diari ARA - 12/2/2015

salsa f.

Ada Colau en la seva *salsa*. L'alcaldessa de Barcelona va tornar ahir al que millor coneix, al que va centrar el seu activisme passat i al que la va portar a entrar en política: la vivenda.

El Periódico (català) - 3/3/2016

salsero m.

Compartiran cartell amb tota una llegenda de la música llatina: el *salsero* panameny Rubén Blades.

Butxaca. L'agenda cultural de Barcelona - 1/7/2012

salsero -a adj. [+]

Se'ls pot veure habitualment a locals *salseros* com l'Antilla.

Butxaca. L'agenda cultural de Barcelona - 1/7/2012

salt m.

Les seves estratègies: preus dinàmics, butaques més reduïdes, nombre superior de *salts* diaris, tiquet bàsic barat, més serveis complementaris de pagament.

El Periódico (català) - 17/3/2014

saltar v. intr. [+]

Els grans grups de comunicació han *saltat* alhora titllant-lo d'un intent de Brusel·les per controlar els mitjans quan, en realitat, és un conjunt de normes per evitar la manipulació.

El triangle - 8/2/2013

saltejat m. [+]

Alguns dels que desapareixen són el platet de carxofes, farcellets de col o el *saltejat* de bolets, plats clarament d'hivern que marxen al mateix temps que la seva estació.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

saltòdrom m.

El seu fill, però, no tenia cap ganes de marxar d'una plaça convertida en un gran *saltòdrom*.

Avui - 23/5/2011

salty m.

En primer lloc, els *salties*, uns cocodrils gegants que poden arribar als 7 metres, amants de l’aigua salada.

Diari ARA - 23/1/2016

saludat saludada m. i f.

Explicava a amics i *saludats* que la Transició s'havia saldat amb la mort de la Cançó per decret.

Avui - 11/3/2015

salut ambiental f.

10 anys de recerca d'excel·lència en *salut ambiental*.

El·lipse - 1/12/2015

salut mental f. [+]

Cada tarda-vespre hi ha hagut màgia, clown, *salut mental*, terapeutes, oracles...

La Marina - 1/7/2016

salut moral f.

Però quan es tracta de prevenir-la s'ha de disposar d'un bon sistema de *salut moral*, basat en l'educació en valors al si de la família i l'escola, en una elevada exigència ètica de la societat civil i en l'existència d'un bon govern de les organitzacion

El Periódico (català) - 3/3/2016

salvadorià -ana adj.

Aquest coneixement ingent de la vida i l'obra *salvadoriana* el va portar a ser impulsor de la Fundació Carles Salvador.

Diari ARA - 9/4/2014

salvainfarts m.

Semblen molts, i ho són, però si es volgués fer una xarxa d'aquests *salvainfarts* que cobrís Catalunya se n'haurien d'instal·lar molts milers.

El Periódico (català) - 23/9/2012

salvapantalles m. [+]

Un descobriment interessant si tens una feina estressant i no saps quin *salvapantalles* fer servir.

Diari ARA - 29/3/2016

salvapàtries m. i f.

I no vull dir un govern dels neonazis d'Alba Daurada, vull dir un *salvapàtries* amb els elements de totalitarisme que veiem a l'Europa de l'Est, a Rússia, a Turquia.

Diari ARA - 9/2/2015

salvar els mobles loc. [+]

L'èxit dispar segons el territori tant de resultats com de participació no semblava que afectés una direcció socialista força satisfeta amb el fet d'*haver salvat els mobles* i haver impedit que l'ala crítica es plantés ahir a Ferraz exhibint la bandera d

Avui - 1/3/2016

salvitxada f.

Amb els calçots, el romesco esdevé, de fet, *salvitxada*, variant més lleugera.

El Periódico (català) - 13/3/2011

samba f.

CiU balla la seva sempiterna i particular *samba* del sí però no; PP i PSC han refusat de participar-hi.

El Temps - 28/8/2012

sambòdrom m. [+]

Durant una estona l'estadi es va convertir en un *sambòdrom*.

La Vanguardia - 6/8/2016

same-day-delivery m.

Es tracta d'un servei de *same-day-delivery* (repartiment al mateix dia) que lideren gegants com Amazon.

Diari ARA - 11/6/2016

samista f.

Ja des del primer període les *samistes* van obrir un forat en el marcador.

Diari de Vilanova - 25/2/2011

sample m.

Evitant aquesta frustració, a Roma han defugit les convencions de la cançó inspirant-se en la llibertat del rap, de posar ritmes, sorolls, *samples*, diu el Carlos, qui va fer entrar Kanye West a can Austrohúngaro.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

samplejar v. tr [+]

Dos veterans de la música negra van fer ballar com ningú [...]: soul en el cas de Sharon Jones i disco en el de Nile Rodgers i CHIC, que es van reivindicar apropiant-se de hits aliens que els *samplegen*: són l'orquestra de festa major definitiva.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

sampler m. [+]

Enric Montefusco s'encarrega de la veu, la guitarra acústica, el piano, l'autoarpa, el *sampler* i, la direcció artística i executiva.

Músiques Modernes - 1/4/2012

sancionable adj. [+]

En el seu articulat la llei tipifica com a *sancionables* una gran quantitat d’accions i actuacions a l’espai públic i en pauta d’altres.

Catalunya - 1/1/2015

sancta sanctorum m.

Gairebé diria que fem malament de parlar de filosofia, perquè la paraula la remet a un *sancta sanctorum* per a persones que han de saber sis idiomes -sobretot l'alemany-.

Diari ARA - 21/3/2014

sandblasting m.

La tècnica per degastar els pantalns vaquers - també coneguda amb el nom de *sandblasting*.

Diari de Balears - 4/3/2011

sandvitx m.

El City es va queixar que el contacte es produeix fora de l'àrea i també d'una falta per un *sandvitx* entre Busquets i Alba a Navas en la recuperació, però Leo Messi va ser immisericordiós des dels onze metres.

La Vanguardia - 19/2/2014

sanedrí m. [+]

Aleshores, per primera vegada a la vida, al líder i al seu *sanedrí* se'ls va acudir consultar la militància.

Diari ARA - 4/6/2015

sanergia f.

Els visitants a la fira podran triar per fer els seus tastets entre teràpies corporals, reeducació postural i microgimnàstica, quiropràxia; kinesiologia psicoenergètica; *sanergia*, creixement personal i canalització; ayurveda i ioga; acupuntura i teràpia

Fòrum - 28/4/2015

sanfermines m. pl. [+]

Alarma pels atacs i vexacions que pateixen les dones als *sanfermines*: els homes despullen i grapegen noies, en uns casos amb el seu consentiment, però d'altres a la força.

El Periódico (català) - 13/7/2013

sangria f.

Va tallar la *sangria* Morris, que va anotar 8 punts.

Segre - 25/2/2011

sanjoanista m. i f.

De fet, les poques religioses que quedaven a la case mare el 1980 es van traslladar amb companyes de la seva ordre a Valldoreix, on l’última va morir el 2000. La comunitat de *sanjonistes* que queda és a Àlaba.

Diari ARA - 18/1/2016

sanmarinès -esa adj.

El campió *sanmarinès* no ho serà.

El Periòdic - 5/5/2015

sans visage adj.

O per espavilats financers *sans visage*, tal com acaba de qualificar-los Hollande.

La Vanguardia - 26/1/2012

santa sanctorum m.

Fruit d'una tecnologia que possibilita una interminable revelació de documents del *santa sanctorum* de la diplomàcia nord-americana protegits amb l'etiqueta de confidencials.

El Periódico (català) - 6/1/2011

santanero -a adj.

Traços de rock llatí una mica *santanero* seguits de la fibra acústica del sud de la peça central del disc i un Barbie Superstar amb retalls de Mueve tus caderas (Burning) i Cocaine (J. J. Cale).

El Periódico (català) - 23/12/2014

santantonià -ana adj.

De tota manera, s’ha de dir que a mi, de menut, com a la immensa majoria d’infants, els dimonis de la festa *santantoniana* em produïen un pànic irreprimible.

Diari ARA - 13/1/2016

santantonier -a adj. [+]

Cada poble *santantonier* reivindica el seu Sant Antoni.

Diari ARA - 13/1/2016

santeria f.

El seu disc per a XL Recordings les ha situat al capdamunt de tot, cosa que ha motivat que aquest estiu siguin reclamades pels millors festivals, de Glastonbury a Womad, per mostrar un soul futurista acoblat amb les arrels afrocubanes de la *santeria*.

La Vanguardia - 29/5/2015

santería f.

Quines coses té la saviesa popular, o la *santería*, cubana.

Avui - 13/3/2011

sapiens m. i f. [+]

Fins ara, els *sapiens* podíem compilar les dades disponibles per prendre la millor decisió, però ja és impossible gestionar tota la informació disponible.

La Vanguardia - 19/10/2016

sapiosexual m. i f. [+]

El *sapiosexual* vol ser sorprès per la dialèctica de la futura parella, pretén defugir els tòpics per endinsar-se en temes que resultin innovadors i enriquidors.

El Periódico (català) - 20/1/2015

saragossista m. [+]

El *saragossista* Rochina lamenta el descens del seu equip després de perdre amb l'Atlètic a La Romareda.

El Periódico (català) - 3/6/2013

sarahole m.

De les 2.226 intervencions dels medidadors, 1.436 (64,5%) van ser en poblacions de l'àrea del Magrib (àrabs i berebers); 699 (31,4%), del sud del Sàhara occidental (mandinga, fula, wòlof, *sarahole*, diola, bambara, poular) i 91 (4%) van ser amb persones

El Punt - 11/2/2016

sarahule adj. [+]

Un veterà actor i director de teatre i un jove *sarahule* porten una obra adaptada de Bernard-Marie Koltés als escenaris catalans.

Avui - 3/6/2013

sarcopènia f.

L’estudi, publicat a la revista Nature, demostra també com el restabliment de l’autofàgia reverteix l’envelliment i restaura les funcions regeneratives de les cèl·lules satèl·lit velles, que es revelen com a element regulador decisiu en la mort de les cèl

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

sardana-pop f.

[...] dansa clàssica amb totes les varietats de la dansa contemporània, però també actuacions de hip-hop, o fins i tot un grup que fa *sardana-pop*.

DiR Emotions - 1/7/2010

sardònic -a adj.

Jo, tanmateix, no n'estic tan segur, perquè, tot i que sembla un acudit *sardònic* sobre el realitzador francès, això és evident, també pot ser interpretat com un homenatge.

Lletres - 1/2/2010

sari m.

Ella duia un *sari* taronja i una cadeneta al nas que els dies abans de la boda va ocultar a tothom.

Avui - 26/10/2010

sarín m. [+]

Una font del Ministeri de Defensa israelià va assegurar a principis d'aquesta setmana que als suburbis de Damasc s'havien produït nous atacs químics a finals de març en què no es van usar ni gas *sarín* ni gas mostassa sinó una substància d'ús industrial com un pesticida.

El Periódico (català) - 13/4/2014

sarkozyà -ana adj.

No és un polític de circ i està clarament desmarcat de la berluscanització *sarkozyana* de la política francesa, amb cops d'efecte i una tendència cap a un populisme de dretes que robi espai i banderes al puixant Front Nacional de Marine Le Pen.

La Vanguardia - 8/5/2016

sarkozynià -ana adj.

Que Artur Mas l'intenti incorporar en un gest d'obertura *sarkozynià*.

Diari ARA - 1/12/2010

sarkozysta adj.

El primer ministre, Jean-Marc Ayrault, també s'havia dirigit a l'altre candidat socialista per recordar la regla que no vol dissidents, sobretot quan reben el suport de la UMP i vots *sarkozystes*, en al·lusió a l'anterior cap de l'Estat, el conservador N

El Periódico (català) - 13/6/2012

sarmentós -osa adj.

Cada matí, la Dora agafa amb les seves mans *sarmentoses* el plomall i, en passar-lo per aquella imatge amb dedicatòria, es converteix en un gran ventall de plomes flonges de marabú.

L'Hiperbòlic - 1/2/2010

sarong m.

Un gran gong buit que volia ser un exemple contundent del segrest de la veu femenina encarnat en la trajectòria d'empresonament de la dama del *sarong*.

Diari ARA - 3/2/2012

sarsuelejar v. tr

I les esmento en ordre estricte d'aparició: la versió gamarús-queen de Priscilla, una actuació de Paulina Rubio amb dret a entrevista massatgedora, els anodins monotonòlegs de Manu Badenes, el rumbós nen prodigi de torn, el particular sentit del posthumor

La Vanguardia - 1/4/2015

sartrerià -ana adj.

És una crítica al filòsof guerrer que vol imposar la seva visió del món, als intel·lectuals i les seves impostures quan es precipiten cap a la lògica *sartreiana* que tot queda a la mercè dels ideals i no de la vida, com va saber veure Albert Camus.

La Vanguardia - 17/12/2016

Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa