Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «s»

101 de 200 de 1183 termes 

sartrià m.

I *sartrians* de tota mena han xalat de valent repetint la frase.

Diari ARA - 9/4/2014

sartrià -ana adj. [+]

L'onada *sartriana* s'ha anat esmorteint.

Diari ARA - 9/4/2014

sashimi m.

La cuina mediterrània és la base del meu corpus culinaris, que també ha incorporat plats típics de la cuina asiàtica com els tatakis els *sashimis*.

Diari ARA - 21/3/2014

satanització f.

La *satanització* d'Europa -associada a l'exaltació de l'orgull patri- i la reiterada culpabilització de la immigració estrangera.

La Vanguardia - 2/5/2013

satel·lital adj.

L'entitat adscrita al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha afirmat que l'operació per portar a terme una reestructuració accionarial de l'operador *satel·lital* es troba en marxa i segueix pendent de les converses, les negociacions i els aco

El Periódico (català) - 3/4/2013

savoir faire m. [+]

Aquí, ha deixat el seu pare, en Josep Maria, al capdavant dels fogons i la seva mare, la Dori, desplegant *savoir faire* a la sala.

Barcelovers - 1/1/2015

savoir-faire m. [+]

És un d'aquells locals que respiren *savoir-faire* per totes bandes i ofereixen un tracte personal exquisit, però sense embafar.

Time Out Barcelona - 2/4/2015

saxofònic -a adj.

Sorpreses *saxofòniques* amb Esther Sabaté i Jordi Farran.

El Periódico (català) - 6/6/2011

scalèxtric m.

A la barrera que formava l'anomenat *scalèxtric*, que separava el Baix Guinardóde l'alt Guinardó.

El Punt - 27/2/2011

scamorza f.

El fals risotto, en què l'arròs és substituït per pasta de llavors de meló, val un imperi, i també puntuen molt alt uns excel·lents raviolis d'espinacs, *scamorza* i oli de tòfona.

Time Out Barcelona. Mercat de les Flors - 1/10/2014

scaremongering m.

La paraula *scaremongering* (por, alarmisme) es va posar de moda durant la campanya del referèndum d'independència d'Escòcia, el setembre del 2014.

Avui - 1/3/2016

schadenfreude f. [+]

Els alemanys, potser més honestos amb ells mateixos, disposen d’una paraula per expressar aquest sentiment d’alegria que genera la desgràcia aliena: *schadenfreude*.

Diari ARA - 18/7/2016

scherzo m.

Resulta més acolorida i dinàmica que les opcions concurrents, sobretot en els *scherzi*: el primer és un pur argent viu de juxtaposicions i el caràcter sulfurós del segon plasma el decensís de Mahler.

Avui - 23/2/2010

schipperke m.

És un *schipperke* belga de tres anys i es diu Bébert.

Avui - 15/5/2010

schubertià -ana adj.

És com un lied *schubertià*.

El Periódico (català) - 24/2/2010

schubertíada f.

Avui a les *schubertíades* es rememora aquell ambient de música en la intimitat que afavoreix la proximitat amb el públic.

La Vanguardia - 3/3/2016

schumannià -ana adj.

Les simfonies parelles van cloure la integral *schumanniana* de l'OBC i Pablo González amb resultats més cohesionats que les senars, sense que això impliqui que la lectura en el seu conjunt convencés plenament.

Avui - 23/2/2011

sci-fi adj.

La segona part de la franquícia, Insurgente, aprofundeix en els mateixos elements que la predecessora a l'hora que reivindica els elements *sci-fi* i potencia les intrigues entre els personatges a través d'un cast esplèndid encapçalat per una esforçada Sh

Time Out Barcelona - 2/4/2015

sci-fy adj.

Aquest és l'esperit que recorre una cinta sense pretensions, plena de potència juvenil i amb un encant *sci-fy* de naturalesa naïf.

Time Out Barcelona - 29/1/2015

scooter f.

Per als amants del costat més salvatge dels 60, per als que abracen el garatge, el rock'n'roll brut i greixós, el surf, el soul, el psycho i el punk, per als fans de les *scooters*, els tattoos, les pin-up girls i les gambes del Mediterrani.

Butxaca - 1/9/2013

score m. [+]

Morricone ha compost per al film el seu primer *score* de 'western' en 40 anys.

El Periódico (català) - 3/1/2016

scot m.

En aquella època, la majoria dels mestissos eren bilingües: anglès, *scots* (l'anglès d'Escòcia) o francès per una banda, cree, nakota o chippewa per l'altra.

Presència - 20/1/2012

scout m. [+]

Publicar la presència d'un *scout*, de fet, pot esdevenir també un assalt més de la lluita d'interessos que és el mercat futbolístic.

Diari ARA - 9/11/2015

scouter m. [+]

Ho explica Pepe Delgado, *scouter* del Sabadell i una de les poques veus autoritzades que en pot parlar mínimament.

Avui - 1/6/2016

scouting m. [+]

La idea se li va acudir a Nick U'Ren, un noi de 28 anys que munta les playlists que escolten els jugadors, agafa els rebots de les pilotes durant les sessions de tir i, com a assistent del departament de *scouting*, edita vídeos amb les accions més habitu

Diari ARA - 9/11/2015

scrapbook m.

A la nostra web hi trobareu tots els continguts dels darrers 6 anys: escapades, recomanacions de llibres, webs i apps, tutorials de *scrapbook*, fondant i escas, receptes...

Kids - 1/7/2016

scrapbooking m. [+]

Sitges acull aquest cap de setmana la fira Scrap +, que està considerada la segona més important d'Europa dedicada a l'*scrapbooking*, una tècnica per personalitzar àlbums i records.

Diari ARA - 3/3/2016

scratch m.

Els Vailets HackLab preparen activitats per al dia de l'*scratch*: el 17 de maig és el dia mundial d'aquest llenguatge informàtic.

Línia Les Corts - 14/5/2014

screening m. [+]

Desitjo expressar la meva opinió sobre una informació que vaig llegir a la revista Mujerhoy en la qual, citant el doctor García Foncillas, posa com a exemple que l'*screening* poblacional sobre el càncer de mama amb mamografies ha disparat el nombre de di

El Periódico (català) - 1/3/2016

screwball comedy f.

El Gran Hotel Budapest és una estupenda *screwball comedy* atapeïda de grans idees de guió.

Diari ARA - 21/3/2014

scrip m.

...la junta va votar la reducció del dividend complementari de l'exercici 2015 de 0,5 euros a què es quedi en 0,30 euros bruts per acció i amb l'opció de *scrip* (cobrar en accions o en metàl·lic).

La Vanguardia - 21/5/2016

script m. [+]

De seguida vaig passar a *script*, i d'allà a segona ajudanta de direcció.

La Vanguardia - 1/3/2016

scuderia f. [+]

Ferrari tanca la temporada a Xest amb una exhibició d'Alonso i MassaL'asturià ha assegurat que gairebé no s'ha assabentat de la controvèrsia, al trobar-se de vacances i gairebé sense possibilitats de connectar-se a internet, però que sabia de l'existència

El Periódico (català) - 3/12/2012

scull m. [+]

Laura Montesó en skiff i Pau Vela i Alex Sigurbjornsson en el doble *scull*, van ésser els més destacats amb la consecució de la medalla d'or.

EbreDigital - 29/3/2013

seamless adj. [+]

Encara sense portar el canvi *seamless* complet –l'equip tenia previst equipar-lo avui i, en teoria, ha d'ajudar a equilibrar més la Suzuki en les frenades i en l'entrada als revolts– i continuant la feina allà on la va deixar a Phillip Island, Viñales no

Avui - 3/3/2016

secallona f. [+]

Pel que fa a la gamma ecològica, encara reduïda, la producció se centra en les botifarres fresques i hamburgueses, botifarra negra, blanca i d'ou, llardons, fuet, *secallona* i llonganissa de Vic.

Avui - 5/1/2013

secarral m.

El millor per la gent de les Terres de l'Ebre i de Catalunya és que este cementeri el posin pels *secarrals* on la presidenta de Madrid va fer posar una estació de l'AVE on no hi baixa ningú.

Avui - 25/1/2010

sece-deliri m.

Des d'aquí hem estat també crítics amb els *sece-deliris* de Mas.

El Periódico (català) - 23/9/2013

secret m.

El *secret* ibèric és una de les parts més grasses més saboroses del porc.

Sabor... - 1/3/2016

secretari tècnic -ària tècnica m. i f.

Evaristo de Macedo va arribar de la mà de l'aleshores *secretari tècnic* Josep Samitier

Barça - 1/4/2015

secretista adj.

En la vida social hi ha gent que és *secretista* per principi i gent que és xafardera per devoció.

El Periódico (català) - 23/2/2011

sector privat m.

Ella va salvar-se del daltabaix del *sector privat*.

El Periódico (català) - 6/6/2011

sectorització f.

També preveu la *sectorització* dels camps de conreu i la creació de franges de seguretat en grans explotacions.

Avui - 15/5/2010

sectoritzar v. tr

Però el més greu és que el bloc no està *sectoritzat* i si hi ha un incendi a les plantes inferiors, el fum arribaria immediatament a totes les vivendes», explica Noelia Jiménez, veïna del bloc.

El Periódico (català) - 2/2/2011

secundària f. [+]

Aquest serà el desè any que la Conselleria d'Ensenyament avaluarà el sistema educatiu en diferents cursos, a mig i final del cicle de primària, i també a *secundària* (en anys anteriors avaluava a quart de primària en comptes de tercer).

La Vanguardia - 18/4/2016

sedàs m.

I com que la majoria arriben en tren, l’estació és el lloc del *sedàs*.

El Periódico (català) - 10/3/2011

sedimentar v. tr [+]

Com a resultat d'això va quedar *sedimentada* una fructífera connivència: Metromuster, la productora del film, és la responsable dels vídeos de la CUP.

Diari ARA - 2/11/2015

segell m. [+]

D’aquest diàleg íntim en surten les primeres cançons del disc que ha editat el *segell* francès No Format! i que titulen, de manera explícita, Musique de nuit. Acompanyant el seguit de melodies, sentim els bels d’un xai o, de lluny, les sirenes d’una ambu

Diari ARA - 3/3/2016

segellar v. tr [+]

Els Sagals van *segellar* la millor actuació del seu historial, després de descarregar els dos castells bàsics de vuit i carregar el dos folrat.

Diari ARA - 9/11/2015

segmentable adj.

Suposen, per tant, que tots som reductibles i *segmentables* en edat, sexe, tribu urbana.

La Vanguardia - 19/2/2014

segona A f.

L'Ajuntament i el Reus van anunciar conjuntament els actes oficials de celebració de l'històric ascens del primer equip roig-i-negre a *segona A*.

Avui - 1/6/2016

segregador -a adj. [+]

Aquest màstil d'un metre i mig deixa clar que el que hi ha al darrere és terreny ciclista, però això sí, entre un i l'altre, en aquest món entre illes de cases, no hi hauria peces físiques *segregadores*.

El Periódico (català) - 23/10/2014

segrestar v. tr

Viure al carrer és sinònim de devastació personal, de procés de deteriorament integral que pot afectar totes les dimensions de la persona i *segrestar* la seva dignitat humana.

dDONA - 1/1/2014

seguici m.

Quan el mascle ejacula dins la femella també produeix una substància que evita el *seguici* amb altres mascles.

Diari ARA - 1/3/2015

seguidisme m. [+]

Alfredo Pérez Rubalcaba va comprometre's abans de la votació amb Pere Navarro -dimecres i dijous va ser a Madrid- a no tornar a fer *seguidisme* d'UPyD amb l'afer català, segons fonts del PSC.

Diari ARA - 21/2/2014

seguidista adj.

Darrere el seu lideratge hi ha una massa social en forma d'empremta *seguidista*.

La Vanguardia - 9/2/2016

seguidor m. [+]

Leopoldo López, el líder de l'oposició que s'ha convertit en el símbol de les protestes contra el chavisme, s'acomiadava així ahir per Twitter dels seus *seguidors*.

Diari ARA - 19/2/2014

seguidor seguidora m. i f. [+]

Des que va arribar a l’EEI, a 400 quilòmetres de la Terra, Kelly ha aconseguit gairebé un milió de *seguidors* a Twitter i més de 800.000 a Instagram.

La Vanguardia - 3/3/2016

seguiriya f.

Tangos, *seguiriyas*, martinetes, alegries, la bulería de Mi soledad, els jaleos de Pasión gitana i la soleá por bulerías de Soul emergeixen a l’escenari amb àgil ritme en un espectacle de dues hores sense interrupcions.

El Periódico (català) - 6/8/2012

segundón -ona adj.

Quan ella va millorar físicament se'm va distanciar una mica, i em va tocar assumir un paper de *segundona*.

Natura i Aventura - 1/1/2010

seguretat privada f.

En una primera fase, la plantació de l'ABCDA ocuparà 500 metres quadrats en un hivernacle amb llum natural, però tancat i controlat les 24 hores del dia amb videovigilància i *seguretat privada*.

Diari ARA - 2/3/2012

seguritari -ària adj.

Les polítiques *seguritàries* són part del procés opressor.

Catalunya - 1/1/2015

segway m. [+]

Ara hem d'anar en un *segway* especial... Sant Antoni era un barri de botiguers

La Vanguardia - 5/2/2016

seità m.

La família Redondo Asensio comencen a elaborar a casa seva tofu (quall de soja) i *seità* de forma artesanal.

Diari ARA - 5/5/2016

seitan m.

Una altra opció és menjar tofu, *seitan* o tempeh, pastes preparades de soja i llegums.

Diari ARA - 26/5/2012

seixantavuitista adj.

Comèdia amb fantasmes, Poltergeist, amb un deix *seixantavuitista*.

Time Out Barcelona - 18/12/2014

seleçao f. [+]

Dunga assegura que la *seleçao* no és terra arrasada tot i la debacle al Mundial.

El Periódico (català) - 23/7/2014

seleção f. [+]

La *seleção* estava contra les cordes quan Neymar, capità del Brasil als 23 anys, va fer posar dret el país amb jugades que sí que l’emparentaven a les seves arrels.

El Periódico (català) - 16/6/2015

seleccionable adj. [+]

Per poder ser *seleccionable* han de fer els entrenaments amb la federació de judo a banda dels que fan diàriament amb el seu respectiu club.

El Periòdic - 25/5/2015

selectiu m. [+]

En el cas del *selectiu* espanyol, la pèrdua d'un 0,8% del seu valor va fer que perdés els 11.100 punts.

Avui - 18/3/2015

self made adj.

És una nova dona, una *self made* ciutadana que, en el precís instant que posseeix el poder simbòlic representat per la butaca de comandament del líder de la Revolució Francesa, li pregunta: Vostè s'imagina que alguna vegada, en algun futur hipotètic i de

Diari ARA - 2/3/2012

self made man m.

L'estratègia individualista (*self made man*).

El Punt - País Valencià - 10/12/2011

self service m.

He estat en publicitat, vaig muntar a Sant Andreu de la Barca el primer *self service* de Catalunya.

El Periódico (català) - 23/6/2011

self-catering m.

Alguns *self-catering*, alguns mitja pensió, alguns només esmorzar.

EF Education First - 1/9/2014

self-determination f.

La mobilització culminarà amb la composició d'un mosaic humà en què es llegirà la paraula *self-determination*, és a dir, autodeterminació.

Diari ARA - 26/3/2014

selfie f. [+]

Tres joves han mort a l'Índia quan intentaven fer-se una *selfie* a les vies al moment que passava un tren, segons ha informat la policia local que investiga el succés.

La Vanguardia - 18/4/2016

self-made adj.

La credibilitat a les xarxes és una mena de moneda de canvi del segle XXI, i és la base del *self-made* twitterer.

Diari ARA - 23/1/2016

self-made man m.

Va néixer el 1963 en un poble de Zhejiang, probablement la zona del planeta amb més percentatge de *self-made man* (homes fets a si mateixos).

El Periódico (català) - 6/4/2010

self-made woman f.

El matrimoni platònic de Maria Braun, una mena de *self-made woman*, ens sembla una al·legoria de l'enyorança de la societat alemanya preguerra marcada per una certa ingenuïtat, una il·lusió, una confiança... escapçada irremissiblement pel conflicte armat

Diari ARA - 9/11/2015

self-service adj. [+]

Així, Bismart desenvolupa i comercialitza solucions *self-service* d'intel·ligència de negoci que ajuden el client a gestionar amb més eficàcia les dades de què disposa el seu negoci.

Avui - 13/7/2013

self-storage m. [+]

Bluespace, líder del sector *self-storage* ha ampliat amb sis més la xarxa de centres associats.

La Vanguardia - 19/2/2014

semianalfabet -a adj.

Ja té collons que aquest *semianalfabet* que okupa la Generalitat surti a fer veure que defensa l'estatutet.

Avui - 9/1/2010

semianonimat m.

El teu *semianonimat*, et dóna més llibertat a l'hora de crear o el fas servir com a part de la teva imatge?

Time Out Barcelona - 27/3/2015

semiassistir v. tr

Un dels altres projectes seleccionats, i dotat amb 22.830 euros, és el de l'Associació Centre Assistencial Canaan, a Girona, que en aquest cas disposa d'un parc de pisos d'inserció *semiassistits* per a afectats amb una patologia dual que ja han acabat un

Avui - 13/8/2013

semiautomatitzar v. tr

És la terminal *semiautomatitzada* més avançada de la Mediterrània.

La Vanguardia - 3/5/2013

semiautònom -a adj.

I tranquil·litat, no fos cas que es reactivessin velles fòbies ocultes sota els acords de pau firmats el 2005, en virtut dels quals es van crear un Govern d'unitat nord-sud i un Govern *semiautònom* per a la regió meridional.

El Periódico (català) - 10/1/2011

semibarraca f.

Al llibre ressonen els noms de Pequín, el Camp de la Bota i les platges del Bogatell i del Somorrostro -amb 12.000 barraquistes-; de Montjuïc -amb més de 30.000 persones en barraques i *semibarraques*-; de les vessants de la muntanya del Carmel -amb unes 1.200 barraques escampades-, o dels volts de la Torrassa, de Collblanc, de Torre Baró o les Cases Barates -amb uns 2.800 barraquistes més-.

Avui - 23/3/2014

semibilionari -ària adj.

La gran herència d’aquelles mesures *semibilionàries* (i de la lentitud de la revifada econòmica) és un dèficit públic estratosfèric.

Avui - 5/1/2010

semibuit adj.

Tots els grups parlamentaris, a més a més, van recolzar les iniciatives a favor de la igualtat entre homes i dones i en contra de la violència de gènere, que van despertar un gran aplaudiment de l’hemicicle, que presentava un aspecte *semibuit*, com és ha

El Periódico (català) - 22/1/2010

semibuit -buida adj.

Un bolo poc motivador davant els suplents de Croàcia, en un escenari *semibuit* (l'estadi Upton Park, del West Ham), en una humida nit a Londres.

El Periódico (català) - 13/11/2014

semiclandestí -ina adj.

1000 euros i que en la segona edició va recaure en la barcelonina Núria Pradas amb Sota el mateix cel, es va publicar de forma *semiclandestina* el 21 de març i a can Columna, però no provin de buscar-la a les llibreries del país.

El Periòdic - 5/4/2013

semiclandestinitat f.

Segons el Ministeri de l'Interior, Guesalaga, amb estudis informàtics i que residia en la *semiclandestinitat* a França, era actualment un dels millors experts informàtics d'ETA i l'autor de les últimes innovacions dels terroristes en disciplines com l'es

El Periódico (català) - 12/1/2011

semicolonial adj.

La primera preguntava si els porto-riquenys volen continuar amb el seu estatus actual, *semicolonial*.

La Vanguardia - 24/11/2012

semicrític -a adj.

Per pal·liar aquest pic de malalts greus, el Trueta ha obert dos llits més de *semicrítics*.

El País - 13/4/2016

semidemenciat -ada adj.

La senyora no s'acovardeix, i es gira cap James Ellroy, que de sobte la mira amb la seva cara de Martí i Pol *semidemenciat*.

La Vanguardia - 24/4/2015

semiderruir v. tr

Algunes havien estat rescatades de sota la runa d'edificis *semiderruits*.

El Periódico (català) - 13/5/2011

semidesconegut -uda adj. [+]

Es tracta d'un *semidesconegut*, Iñigo Cervantes, irundarra de 24 anys i enfonsat en el lloc 824 del rànquing mundial després d'un any amb quatre operacions quirúrgiques, que ha derrotat el rus Dmitri Tursunov per 5-7, 6-0 i 6-3.

El Periódico (català) - 23/4/2014

semidesèrtic -a adj.

Bodia, que recorda l'escenari d'una pel·lícula de l'Oest, és un gran poble miner enmig d'un altiplà *semidesèrtic* d'un dels comtats més remots de Califòrnia, Mono County.

Diari ARA - 20/7/2016

semidesnatat -ada adj.

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, però, insisteix a advertir contra un rescat del país per part de la Unió Europea, sigui *semidesnatat*, desnatat o complet, perquè tots són dolents.

El Periódico (català) - 3/9/2012

semidespullar v. tr [+]

Entre les escenes del vídeo es pot veure, per exemple, els dos protagonistes jugant al futbolí *semidespullats*, en una partida que vessa sensualitat per les quatre bandes.

El Periódico (català) - 23/1/2016

Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa