Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «salafista»

Cerca el terme al Termcat

1 de 21 de 21 termes 

salafista adj.

Perquè per a ells resulta inquietant la possibilitat que els segrestadors reclamin ara l’alliberament de diversos militants *salafistes* empresonats a Mauritània a canvi de deixar anar els dos ostatges.

El Periódico (català) - 12/3/2010

salafista adj.

Va ser llavors quan van ser atacats per centenars de *salafistes* d’un barri pobre de la perifèria.

El Periódico (català) - 10/3/2011

salafista m.

Els cristians coptes havien tallat uns dies abans una de les principals autopistes d'accés a la capital, i va ser llavors quan es va iniciar la baralla amb els *salafistes*.

El Periódico (català) - 13/3/2011

salafista adj.

[...] i d'una fundació que, a parer d'ella, es dedica a acollir en alguns dels centres universitaris que promou pensadors i teòrics del discurs *salafista* més radicalitzat.

El triangle - 16/9/2011

salafista adj.

El portaveu *salafista* ha afegit que els militars també havien acceptat la dimissió del Govern del primer ministre del país, Essam Xaraf, i mantenir les eleccions legislatives en la data prevista, és a dir, a partir del 28 de novembre.

El Periódico (català) - 23/11/2011

salafista adj.

Sawiris, líder d'un partit laic, afronta una altra denúncia, d'un advocat i diputat *salafista*.

La Vanguardia - 29/2/2012

salafista m.

Diversos salafistes van trencar el cordó policial que protegia l'exposició de caricatures i es va produir un enfrontament que va acabar amb tres policies ferits i la detenció d'uns 30 *salafistes*.

El Periódico (català) - 3/5/2012

salafista adj.

La nit del diumenge, un grup de joves *salafistes* va assaltar el centre cultural per considerar divendres de les obres exposades un desafiament als preceptes islàmics, i va cremar diversos dels quadres i escultures que s'hi exposaven.

Diari ARA - 13/6/2012

salafista adj.

Un funcionari del consolat dels Estats Units a la ciutat líbia de Bengasi va morir ahir a la nit i un altre va resultar ferit durant l'assalt de la legació diplomàtica per un grup armat que es manifestava per l'emissió en una televisió nord-americana d'un

El Periódico (català) - 13/9/2012

salafista adj.

Posteriorment, va arribar una altra patrulla israeliana i es va produir un tiroteig en què van morir els dos homes armats restants, presumptes membres del Consell de la Sura dels Mujahidins, una organització *salafista* amb arrels al Sinaí.

El Periódico (català) - 23/9/2012

salafista m.

Els *salafistes* venien a les ciutats i ens entregaven bosses d'arròs i diners.

El Periódico (català) - 13/1/2013

salafista adj.

Els grups *salafistes* egipcis s’oposen al fet que Ahmadinejad visiti la plaça Tahrir.

La Vanguardia - 6/2/2013

salafista adj.

Qatar dóna suport a les primaveres àrabs, fomenta la rebel·lió dels Germans Musulmans i d'altres grups integristes, incloent-hi *salafistes* de Mali.

La Vanguardia - 2/5/2013

salafista m.

No sabem si la seva detenció es produeix per haver comès un acte provocatiu o per evitar que sigui linxada per part dels *salafistes*, van assegurar alguns sindicalistes tunisians amb què va contactar aquest diari.

El Periódico (català) - 23/5/2013

salafista adj.

L'associació internacional a la qual pertany i que treballa per defensar els drets i les llibertats de les dones a tot el món- molt a prop de la mesquita de la ciutat de Kairouan, al centre de Tunísia, on els integrants del grup *salafista* Ansar al-Xaria

El Periódico (català) - 23/5/2013

salafista adj.

La polarització es va anar accentuant i amb ella la divisió del país: Germans Musulmans i grups *salafistes* per un costat, i nacionalistes, liberals i joves revolucionaris, per l'altre.

El Periódico (català) - 1/7/2013

salafista adj.

A falta d'una reacció oficial dels Germans Musulmans, el partit *salafista* Nur, de tendència islamista i ultraconservadora, va expressar la seva preocupació pel retorn a la política de l'exèrcit.

Diari ARA - 2/7/2013

salafista adj.

La dificultat per materialitzar una sortida política es deu en part a la complexitat de la composició de les forces opositores, que van des de les agrupacions *salafistes* fins al Front de Salvació Nacional coordinat per Mohammad al-Baradei, considerat un

El Periódico (català) - 3/7/2013

salafista m.

En el front militar opositor es van crear diversos grups, entre ells, diversos islamistes i *salafistes* que van començar a guanyar pes gràcies al finançament de Qatar i l'Aràbia Saudita.

El Periódico (català) - 17/3/2014

salafista adj.

I va voler recordar que la majoria de les mesquites de Catalunya són *salafistes* i promouen imposar la llei xaria en la nostra societat.

L'Enllaç dels anoiencs - 17/7/2014

salafista adj.

Presos salafistesAl barri de Sidi Berrnoussi, també a Casablanca, Abdul-Rahim Moj-ta, defensor dels drets humans dels presos *salafistes* que no hagin comès delictes de sang, tem que aquesta creixent simpatia dels nois magribins envers l'Estat Islàmic pugui desembocar en una futura acció.

El Periódico (català) - 13/10/2014

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa