Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat «Celobert»

Termes de 1 a 10 d'un total de 81

a capella loc.

I abans de marxar, a més, Chiyo ens va regalar una interpretació *a capella* exquisida del Cant dels Ocells des de dintre del templet de Linné.

Celobert - 1/12/2015

adult-jove adulta-jove adj.

Formo part, sense haver-ho triat, d'un bon grapat de col·lectius privilegiats: sóc home, sí, però també sóc blanc, heterosexual, *adult-jove*, sense discapacitats i visc en un entorn urbà del món occidental.

Celobert - 1/12/2015

afectat afectada m. i f.

El sindicat lamenta que no s'hagi pogut arribar a un acord en la decisió de l'empresa per modificar "unilateralment" els horaris de treball de les prop de 60 persones de la secció de filatures, que ha rebut el rebuig unànime dels *afectats*.

Celobert - 1/12/2015

alma mater f.

La idea neix de l'*alma mater* del Taller, en Lluís Cabrera (Arbuniel, Jaén 1954).

Celobert - 1/12/2015

amaziguitat f.

Ara bé, la consciència d'*amaziguitat* crec que és minoritària.

Celobert - 1/12/2015

americano americana m. i f.

Els *americanos* ambientaven la seva nova vida un cop retornats amb elements que els recordessin les terres on havien estat i així plantaven palmeres en els jardins particulars i en les avingudes públiques -el famós passeig de Lloret data del voltant de 1

Celobert - 1/12/2015

ancorar-se v. pron.

Jo no *m'he ancorat* en cap moment de la meva vida.

Celobert - 1/12/2015

antifranquista adj.

En Lluís Cabrera és un clar símbol d'integració, un cul inquiet, lluitador infatigable *antifranquista* i activista social que avui col·labora amb l'ANC on exposa que el procés "no té res a veure amb la cultura, la identitat i la llengua, sinó que és un p

Celobert - 1/12/2015

barraca f.

Per això es va voler donar un major relleu a les *barraques*, que es van celebrar al llarg de quatre dies.

Celobert - 1/12/2015

beatle m.

Només veient la quantitat de bona música que els quatre *beatles* han creat i editat per separat, dóna una perspectiva molt positiva, creativament, del que podien haver fet junts.

Celobert - 1/12/2015

Primer Anterior Se
Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa