Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «d»

101 de 200 de 681 termes 

defraudatori -òria adj. [+]

Segons el magistrat, els exdirigents imputats i els responsables de l'estudi d'arquitectura Unifica van seguir una "estratègia *defraudatòria*" que, encaminada al seu benefici i el del PP mitjançant l'impagament d'impostos, va incloure "operacions simulad

La Vanguardia - 29/5/2015

degà -ana adj. [+]

Banda *degana* i padrins actuals de l'escena musical d'arrel jamaicana a casa nostra, Dr. Calypso, deu anys després, tornen amb disc nou.

Butxaca - 1/9/2013

degoteig m. [+]

El documental es va rodar a l'octubre al nord de l'Iraq, a pocs quilòmetres de Mossul, en un ambient de tensió bèl·lica i amb el *degoteig* constant d'arribada de refugiats.

La Vanguardia - 17/11/2016

degrowth m.

Henry Kissinger, el cap de la diplomàcia nord-americana, va intervenir directament sobre PNUMA per evitar que s'establís acadèmicament el concepte d'ecodesenvolupament, ni el de *degrowth*, proposat pels entropistes.

Avui - 17/11/2010

deixar empremta loc. [+]

Intentarem seguir pel mateix camí, el de seguir treballant, per voler triomfar i *deixar empremta* al club”, afirma.

Avui - 1/3/2016

deixar en calces loc.

En el català-territorial, els sobiranistes l’han *deixat en calces*.

La Vanguardia - 3/3/2016

deixar per terra loc.

Feia una hora que Mariano Rajoy estava *deixant per terra* el candidat socialista, que a la Ciutadella començava un ple a priori descafeïnat, amb un ull, i bona part de l'esperit, posats a Madrid.

Avui - 3/3/2016

deixar verd loc.

Que des que et vaig *deixar verd* a l'emissora del nostre amic ja no m'estimes.

Diari ARA - 19/2/2014

deixar via lliure loc.

És impossible que Cruz renunciï per indicacions del Comitè Nacional Republicà i tampoc no ho faran Rubio i Kasich abans de jugar a casa i menys per *deixar via lliure* a Ted Cruz.

La Vanguardia - 3/3/2016

dejà vu m.

Cal deduir que per a la d’Atenes caure el 4,46% en la seva obertura és un retrocés d’uns quants anys, potser fins al moment en què amb un govern d’un altre color també es parlava de la suspensió de pagaments, tot un *dejà vu*.

El Periódico (català) - 16/6/2015

déja vu m. [+]

De fons, com una inquietant nuvolada, apareix el *déja vu* de la seva indissimulada desconnexió amb Messi.

El Periódico (català) - 17/3/2014

déjà vu m. [+]

Arramblen amb quasi tot el càsting de la primera part, que fa una olor suada de *déjà vu*.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

dejà-vu m.

Van ser un *dejà-vu* dels que es van produir el 15 de maig passat.

El Periódico (català) - 6/6/2011

déjà-vu m. [+]

Mal humor per un *déjà-vu* madrileny.

Diari ARA - 5/5/2016

del carall loc.

Una altra cosa és el soroll, això sí: fa un soroll *del carall*.

El Periódico (català) - 14/1/2013

delapeñazo m.

A més, és clar, dels dos derbis amb nom propi que va seguir a casa amb la seva família: el del tamudazo i el del *delapeñazo*.

La Vanguardia - 8/5/2016

delay m.

Hi havia moltes més capes de guitarra, de *delay*, de veus.

Butxaca - 1/3/2013

deleció f.

Poden ser mutacions puntuals, amplificacions o *delecions* de regions d'ADN, o canvis d'expressió (un gen que s'expressa més o menys normal).

El·lipse - 1/1/2012

delicatessen adj. [+]

Ulabox és un supermercat online nascut el 2010 que acaba d'ampliar la seva oferta amb productes *delicatessen*, entre els quals hi ha productes ecològics i sense gluten i també 300 vins.

Diari ARA - 17/4/2016

delikatessen f. [+]

L'elit de xefs congregats i les *delikatessen* musicals que es van servir van fer les delícies del paladar i de les orelles.

El Periódico (català) - 23/5/2012

delinqüent adj.

La riquesa insultant i *delinqüent* s'ha apoderat de les regnes de la democràcia a la vista de tothom, mentre la resignada misèria observa la televisió.

El triangle - 31/5/2013

delirium tremens m.

En el cas d'aquest disc, pren el títol d'una cançó que parla sobre el pas del temps, que va sorgir en una nit de *delirium tremens* amb el músic i cantant Salvador Aumedes, amb qui he treballat els textos del nou disc.

L'Hiperbòlic - 1/2/2010

delivery m.

Constatant que era un excel·lent cuiner, el 1870 Andrea Rosa va decidir elaborar menges i entregar-les a domicili als propietaris dels palaus i vil·les del voltant en un clar antecedent dels *deliveries* actuals.

Diari ARA - 17/4/2016

deluxe adj. [+]

Amarada per les imatges dels rapers del Brooklyn dels anys 80, a Black Street va seguir versionant amb desimboltura la roba esportiva en clau *deluxe*.

Diari ARA - 3/2/2016

demarrar v. intr. [+]

El britànic *demarra* sense èxit en una dura costa a 12 quilòmetres de meta.

El Periódico (català) - 1/7/2013

demarratge m.

Joaquim Purito Rodríguez ha aguantat aquesta tarda durant l'apassionant i vibrant ascensió als llacs de Covadonga, el cim més llegendari de la Vuelta, fins a quatre *demarratges* terrorífics d'Alberto Contador amb Alejandro Valverde, que s'ha enfilat  a l

El Periódico (català) - 3/9/2012

demisexual m. i f.

"I n’hi ha que desenvolupen un vincle emocional tan profund amb la seva parella que acaben sentint atracció sexual. Són els *demisexuals*”, relata aquesta mateixa dona.

La Vanguardia - 1/3/2016

demo f. [+]

El projecte busca ara finançament a través d'una campanya de microfinançament en la plataforma Precipita, la seva última esperança per aconseguir abans d'acabar l'any almenys els 15.000 euros que necessiten per desenvolupar la prova *demo* del videojoc dirigit a nens i preadolescents amb síndrome de Down, en format webapp multiplataforma.

El Periódico (català) - 13/12/2014

democràcia participativa f. [+]

L'expropiació de la banca privada, la defensa d'una banca pública i ètica, la reducció de la jornada laboral i el repartiment del treball, l'aposta per una *democràcia participativa*, una reforma electoral amb control efectiu dels càrrecs electes, una pol

El triangle - 19/4/2013

demòcrata adj. [+]

Per aconseguir l'aprovació per part del Congrés de l'esmena constitucional que ha d'abolir l'esclavitud a tota la Unió, Lincoln accepta que els seus col·laboradors comprin alguns vots de representants *demòcrates* a canvi de càrrecs públics i altres prebe

La Vanguardia - 14/2/2013

demòcrata-republicà -ana adj.

En aquest sentit, l'exclusió dels tercers candidats dels debats electorals –organitzats per una comissió bipartidista *demòcrata-republicana* i amb requisits duríssims per a partits menors– és una de les raons principals de la poca importància que tenen.

Avui - 5/11/2016

democràtic -a -burgès -esa adj.

Sí, aquí és on hem anat a parar, a que l’Administració Pública sigui considerada com un negoci per polítics corruptes, alts executius, càrrecs nomenats a dit i altres lladres que, sota l’empara d’un sistema *democràtic-burgès* i, per tant, nascut del roba

Catalunya - 1/1/2015

democristià m.

La UCD es va enfonsar fins a desaparèixer després de les discrepàncies entre les famílies de blaus, *democristians* i liberals.

El Periódico (català) - 6/6/2011

democristià -ana adj. [+]

Així descriu el líder d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida, la inèdita votació separada entre els diputats de Convergència i els *democristians* a compte de la presa en consideració del pacte antigihadista subscrit pel Govern i el PSOE.

El Periódico (català) - 14/2/2015

democristià democristiana m. i f.

Aquesta referència nostàlgica del *democristià* assenyalava directament l'espai polític ocupat per Convergència i Unió fins a l'any passat.

La Vanguardia - 8/5/2016

demodé adj. [+]

Aquest diari no estalvia qualificatius, de manera que el concert era titllat de festival de colors i danses i d'acte d'independentisme *demodé*.

El Periódico (català) - 1/7/2013

demodé -ée adj. [+]

Del Barça al Tortosa passant per l'Espanyol, tots fem jonc per ser més justos, més units, més lliures d'uns partits que no defensen la plena democràcia, d'un Borbó *demodé* i que tots els seus acòlits, que són més aspres que els codonys.

Avui - 4/1/2016

demofatxa adj.

El cas és que els autodesignats no nacionalistes, no tan sols serfs sinó en bona part estrategs del nacionalisme espanyol més antipluralista i *demofatxa*, no tenen cap més remei que confiar en el PNB i esperar de la moderació d'Urkullu que la propera leg

El Temps - 28/8/2012

demofòbic -a adj. [+]

Romeva, que va posar l'empresonament d'Otegi com a exemple d'actuació d'un estat *demofòbic -a*, va defensar que la Generalitat té l'obligació "legal" de fer acció exterior, i va voler fer arribar al PP dues targetes de visita -en català i en anglès, en l

Diari ARA - 3/3/2016

demonització f. [+]

I les files de l'oposició preparen la definitiva *demonització* de l'alcalde.

La Vanguardia - 9/3/2013

demonitzar v. tr

D'altra banda, cada cop és més difícil *demonitzar* aquest populisme radical quan la dreta -i part de l'esquerra, si tenim en compte les polítiques del ministre francès de l'Interior, Manuel Valls- s'han acabat acostant a algunes de les tesis de l'FN en matèria d'immigració o seguretat.

Diari ARA - 25/3/2014

demos m. [+]

Aquesta és la principal lliçó a extreure, i no és pas nova: la terrible falta d'un *demos* europeu que s'erigeixi, com ha escrit l'economista Dani Rodrik, en una democràcia paneuropea.

El Periódico (català) - 18/7/2015

demosocialista m. i f.

Sarah Scanlon, directora de l’oficina de campanya a Little Rock del *demosocialista* Bernie Sanders, avala el fons d’aquestes peticions.

La Vanguardia - 3/3/2016

denominació d'origen f.

Tots dos, juntament amb Eloi Amagat, han format un centre del camp amb *denominació d’origen* Girona.

El Periódico (català) - 16/6/2015

denominador comú m. [+]

Webs i plataformes de mecenatge s'omplen de projectes innovadors que tenen un *denominador comú*: fer servir la tecnologia per fer la vida més fàcil.

Diari ARA - 20/7/2016

denostar v. tr

Uns i altres ja en parlen obertament (qui ho fa amb més convicció és el líder del PSPV Ximo Puig) i el PP ja branda el fantasma del tripartit català per *denostar* una hipotètica aliança progressista i valencianista.

Diari ARA - 3/7/2012

dente m.

Amb una variació: la pasta més passada, superant de lluny el *dente*, és el fet diferencial.

Time Out Teatre - 1/6/2012

denunciat denunciada m. i f.

En total, ja són vuit els *denunciats* en dos col·legis dels Maristes de Barcelona.

El Periódico (català) - 3/3/2016

departamentals f. pl.

Nicolas Sarkozy en la compareixença per valorar la victòria a les *departamentals*.

Diari ARA - 23/5/2015

dependent m.

La iniciativa legislativa popular (ILP) que reclama que es garanteixi per llei el pagament puntual d'ajuts a grans *dependents* ha aconseguit 55.554 firmes de suport, més de les 50.000 necessàries perquè el Parlament debati la proposta.

Diari ARA - 19/2/2014

dependentisme m.

En el cas de Ciutadans es pot parlar també, obertament, de fracàs de les expectatives creades: el partit fins ara emergent del *dependentisme* va sumar 120.000 vots menys que en les autonòmiques de 2012.

Línia Les Corts - 11/6/2014

depiladora f. [+]

El Periódico t'ofereix una *depiladora* làser.

El Periódico (català) - 2/1/2010

deplorable m. i f.

Els *deplorables* –el terrible i insultant adjectiu amb què Clinton va desqualificar part de l’electorat de Trump– no llegeixen diaris, però voten.

Diari ARA - 10/11/2016

deportivista adj. [+]

Text íntegre de la nota que el president *deportivista* ha llegit aquest dimarts sobre el tancament provisional de la part del camp de futbol on es posen els Riazor Blues.

El Periódico (català) - 3/12/2014

depre adj. [+]

una acudida al capellà per confrontar-se, al psicoanalista, a un amic o amiga, al casino; els molt *depres* al Prozac.

La Vanguardia - 5/2/2016

deprimit -ida adj.

És un treball de periodisme lent realitzat pel fotògraf Rob Hornstra i l'escriptor Arnold van Bruggen sobre la *deprimida* realitat de la ciutat russa abans de ser seu dels Jocs d'hivern el 2014.

El Periódico (català) - 18/2/2015

derivat m. [+]

A la nostra botiga tenim material dur, sabatilles, roba i accessoris relacionats amb el món del monopatí, no toquem *derivats* com els longboards ni els escúters.

El Periódico (català) - 18/2/2015

dermatitis atòpica f.

La *dermatitis atòpica* causa picor i erupcions a diferents parts del cos. Per tractar-la calen productes específics, respectuosos amb la pell.

Revista Ecovital - 1/5/2010

dermocosmètica f. [+]

En referir-se a la cel·lulitis, Inmaculada Canterla -farmacèutica experta en *dermocosmètica*, nutrició i medicina antiaging directora de Cosmeceutical Center- ho té molt clar “no hi ha solucions màgiques, l’única manera per eliminar la cel·lulitis de qua

Fòrum - 5/5/2015

dermoestètic -a adj.

Igual que als 79-80 o als 31-32 li van fer de franc un tractament de Corporació *dermoestètica*.

Avui - 17/1/2010

dermoindecís dermoindecisa m. i f.

Arriben els tatuatges efímers (per a *dermoindecisos*).

El Periódico (català) - 19/5/2016

derribar v. tr

Segons Fillon, les forces aliades han aconseguit *derribar* en aquest temps 2..500 objectius, no sense deplorar “danys col·laterals” com els atacs del 18 i 19 de juny, en què van morir diversos rebels.

El Periódico (català) - 13/7/2011

derrocable adj.

Els rebels indignats destrossen pasquins amb una gran foto del *derrocable*.

El Periódico (català) - 3/5/2011

derrotat m. [+]

Un dels *derrotats* de la nit va ser el PP: els populars, que fa cinc anys van fregar la victòria, van perdre quasi la meitat del suport dels cortsencs i només van poder ser la tercera força més votada.

Línia Les Corts - 11/6/2014

desabusat m.

De la ciència d'Escoffier, se n'han llepat els dits els prínceps, les dansarines i els *desabusats* més famosos d'una època extingida.

Diari ARA - 21/2/2014

desacoblar-se v. pron.

La càpsula que els transportava *es va desacoblar* de la ISS poc abans de les 01.00 GMT d'ahir, per posar-se suaument sobre l'estepa de Kazakhstan unes tres hores i mitja més tard.

El Periódico (català) - 3/3/2016

desacomodar v. tr

De nit accedíem d'amagat als contenidors d'ajuda humanitària i trèiem el que podíem abans que la policia se'ls emportés al mercat negre; vaig aprendre a relativitzar les coses, a *desacomodar-me*.

La Vanguardia - 25/2/2014

desacomplexament m. [+]

Els escàndols de Botswana i Nóos, l'estat de salut del monarca i el *desacomplexament* de la classe política a debatre l'abdicació precipiten la fi del regnat.

El Triangle - 1/3/2013

desacomplexar v. tr [+]

Com a pare, Capdevila va assegurar que, quan els escolta, es *desacomplexa*.

Diari ARA - 13/4/2016

desacomplexar-se v. pron. [+]

Mira si *em desacomplexo*, que demano que pleguis de lingüista, que et dediquis al comerç i et fiquis el doctorat en filologia indoeuropea allà on et càpiga.

Avui - 9/2/2011

desaconsellable adj. [+]

El cafè és *desaconsellable* per als nens menors de 10 anys o per als que pateixen trastorns neuropsiquiàtrics, ja que els pot provocar crisis o ansietats.

El Periódico (català) - 1/3/2016

desacreditació f.

Unió de Joves ha demanat respecte pel partit i per Duran davant les contínues *desacreditacions* de CDC, que asseguren que no estan disposats a continuar suportant.

Diari ARA - 13/3/2015

desactivador m. [+]

El sergent David Fernández Ureña, *desactivador*, de 35 anys, va morir ahir a l'esclatar un artefacte explosiu improvisat quan realitzava tasques de reconeixement en la ruta OPAL, entre les localitats afganeses de Qala-e Naw i Darra-e Bum.

El Periódico (català) - 13/1/2013

desactivar v. tr [+]

Allò que ni les porres de la policia, ni la criminalització mediàtica ni els processos judicials han acabat d’aconseguir, *desactivar* les lluites al carrer, la llei persegueix aconseguir-ho mitjançant centenars o milers de sancions administratives.

Catalunya - 1/1/2015

desafavorit m.

[...] ha de tenir una societat avançada vetllar pel benestar de tothom –forts i febles, afavorits i *desafavorits*-.

Segre - 29/11/2010

desafavorit desafavorida m. i f.

Els 10 candidats són mereixedors del premi que atorga EL PERIÓDICO, però només el que tingui més suport dels lectors recollirà el testimoni que deixa la carismàtica religiosa i activista social Lucia Caram, argentina de naixement i catalana d'adopció, gua

El Periódico (català) - 1/3/2016

desafecto m.

És com si tornéssim al temps dels *desafectos*, on vas a parar...

Diari ARA - 1/3/2015

desafinar v. tr [+]

A les files d'ultradreta regna un *desafinat* pluralisme.

La Vanguardia - 11/3/2016

desagrupar v. tr

Ells no són *desagrupats*?

Avui - 13/2/2010

desajustament m. [+]

L'equip de Víctor Fernández va inquietar la porteria de Casillas, aprofitant també els *desajustaments* defensius de la defensa local i acumulant un bon nombre de rematades.

Avui - 15/2/2015

desallotjat desallotjada m. i f.

L’objectiu d’aquesta acció és rebaixar la tensió en una zona que ara està dominada pel Front Nacional de Le Pen i traslladar els *desallotjats* a d’altres­ camps de l’entorn de Calais o bé a d’altres departaments del país.

La Vanguardia - 1/3/2016

desamuntegar v. tr

Calcula que els agents de seguretat van trigar com 10 minuts a *desamuntegar* la gent i fer-la retrocedir.

El Periódico (català) - 3/11/2012

desangelar v. tr [+]

Trencar l'ambient *desangelat* de les oficines d'ocupació i infondre ànim en les persones que hi acudeixen per buscar feina.

El Periódico (català) - 13/1/2013

desangelat -ada adj.

El primer acabava: “Tenia classe. I, a més, era del Barça”, en contraposició amb un *desangelat* i no tenia classe.

Avui - 3/3/2016

desanimalitzar v. tr

És un món amagat al cor d’una Catalunya que va donant lliçons de civilitat, que prohibeix els toros i promou lleis de defensa animal. Animals *desanimalitzats*, persones despersonalitzades.

Diari ARA - 10/11/2016

desaprensiu desaprensiva m. i f.

Aquestes són les iniciatives que poden ajudar més a prestigiar les nostres destinacions turístiques per anar deixant enrere les males imatges del "turisme de borratxera" que van embrutar la imatge de la nostra costa, envilida per alguns *desaprensius* que

La Marina - 1/7/2016

desarmador -a adj.

Sobretot quan el joc del Barça ha perdut l'alegria, el dinamisme i la capacitat *desarmadora* que tenia quan l'equip tenia la confiança que la saturació competitiva li ha pres.

El Punt - 1/5/2016

desarrollismo m. [+]

Els actuals sèniors han estat pioners en molts terrenys perquè van arribar amb els pares des del món rural i es van convertir en les primeres classes urbanes; van ser els protagonistes de la industrialització i el *desarrollismo* dels setanta; tenen més n

La Vanguardia - 18/4/2016

desarrollista adj.

Pel líder ecosocialista, mentre CiU té com a model el creixement *desarrollista* que ha experimentat Madrid als últims temps gràcies a la gran inversió estúpida en infraestructures i ciment, el referent d'ICV és Europa i l'esquerra verda que veu el medi a

Avui - 21/3/2010

desasfaltització f. [+]

El pla preveu una *desasfaltització* de la muntanya i una protecció de la inclusió de nous equipaments a través de plans especials.

Diari ARA - 24/2/2011

desassistència f.

Aquesta jove va relatar a l'Ara la *desassitència* patida al llarg del bloqueig.

Diari ARA - 18/2/2012

desbalanceig m.

El pes, o millor dit el *desbalanceig* del pes, tant el baix pes com el sobrepès, influirà en la capacitat reproductiva en l'home i especialment en la dona.

DiR Emotions - 1/7/2010

desbordar v. tr [+]

Els representants d'Alemanya i Turquia van acordar demanar aquesta setmana a l'OTAN que intervingui per ajudar a controlar la frontera siriano-turca i a patrullar les aigües de l'Egeu, tasca que *desborda* l'organisme comunitari competent, la Frontex.

La Vanguardia - 9/2/2016

desbullir v. tr

Hi ha científics que han trobat la manera de *desbullir* un ou dur, estudiants que analitzen l’arbre genealògic dels Simpson en un examen d’oncogenètica i una gentada que rep, cada any, la Creu de Sant Jordi.

Ara Andorra - 15/4/2015

desburocratització f. [+]

El president de la Generalitat, Artur Mas, va admetre ahir algunes de les crítiques de la patronal Pimec i va anunciar que el Govern aprovarà una nova tongada de lleis de *desburocratització*.

Diari ARA - 21/3/2014

desburocratitzar v. intr.

Es preveu posar en marxa aquesta iniciativa per *desburocratitzar* l'administració.

Segre - 26/2/2011

descalcificació òssia f.

Per aconseguir-ho, restringeixen l'alimentació (deixen de menjar certs aliments o se salten àpats), fet que comporta l'aparició de signes evidents de malnutrició, com caiguda de cabell, mareig, fred, estrenyiment, alteració del cicle menstrual, *descalcif

Revista Ecovital - 1/5/2010

descans m.

Els vallesans, que aspiren a disputar la seva primera final europea, van aconseguir el gol del triomf, obra de Nasran, quan faltaven quatre segons per al final d'un partit que perdien al *descans*.

Diari ARA - 26/2/2012

descàrrega f. [+]

La situació de mercat i la impunitat de les *descàrregues* il·legals fa el negoci inviable.

La Vanguardia - 11/3/2016

descarregable adj. [+]

Presentaven la seva nova revista digital trimestal, multimèdia i interactiva per a tauletes (el primer número sols en iPad, a partir del segon també en Android), *descarregable* també des de la seva web.

El Periódico (català) - 14/2/2015

Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa