Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «kit»

Cerca el terme al Termcat

1 de 30 de 30 termes 

kit m.

El *kit* és una eina de suport per a la recollida d'escombraries orgàniques a casa.

El Periódico (català) - 24/2/2010

kit m.

En la pràctica clínica ja s'estan fent proves d'aquest genotip, i d'aquí sis mesos és possible que disposem de *kits* per fer-les de forma rutinària.

El Periódico (català) - 18/5/2010

kit m.

Les persones invidents que ho desitgin tenen fins al dia 7 diversos punts de votació anticipada (com ara la seu d'aquest diari) on se'ls facilitarà un *kit* que els permetrà votar amb absoluta autonomia i mantenint el secret de vot.

Avui - 3/4/2011

kit m.

Per a això han usat una barreja d'aigua i lleixiu, i els organitzadors han ofert als concentrats *kits* de neteja perquè col·laboressin amb la tasca.

Avui - 23/5/2011

kit m.

El preu del servei (5 euros la sessió, o bé 20 euros l'abonament per a tot el mes) inclou provar aquest tipus de banyadors, gentilesa de la firma Sailfish, i també inclou l'obsequi d'una bossa tècnica per portar el material i un *kit* de Mulebar amb barre

El Periódico (català) - 3/7/2011

kit m.

4 anys de *kits* de neteja i piles incloses.

El Tot Granollers i Vallès Oriental - 27/1/2012

kit m.

En total, la institució humanitària ha enviat més de 21 tones de material d’alberg i aixopluc format per mil *kits* d’higiene familiars.

La Vanguardia - 9/3/2013

kit m.

De moment, ja s'han pogut repartir tauletes potabilitzadores d'aigua, lones, sabó i *kits* mèdics i suplements alimentaris.

Bon dia - 15/11/2013

kit m.

Amb un *kit* de cocteleria i la matèria primera adequada, qui necessita éssers humans al pis?

Time Out Barcelona - 18/12/2014

kit m.

Smile, la marca d'accessoris fotogràfics dels especialistes en material elèctric Silver Sanz i l'estudi de disseny La Habitación de Nekane, han desenvolupat un *kit* per facilitar la vida als addictes de les selfies.

Time Out Barcelona - 29/1/2015

kit m.

Ahir mateix van repartir uns 2.000 *kits* per a mares i nounats.

Diari ARA - 28/4/2015

kit m.

Ens preocuparem pel *kit* de la son del barceloní que viu al centre: per començar, taps de farmàcia amb recanvis perquè passa com amb els mitjons, que sempre se'n perd un.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

kit m.

La campanya també va incloure el repartiment del *kit* necessari per a fer la recollida de l'orgànica.

Butlletí Informatiu. Aj. Malgrat de Mar - 1/2/2016

kit m.

Ha de saber que ha de portar sempre a sobre un *kit* d'emergència, una càpsula d'adrenalina autoinjectable. [Una espècie de bolígraf.]

El Periódico (català) - 1/3/2016

kit m.

Jimu Robot de Midland és un *kit* interactiu de blocs de construcció que us permetrà crear el vostre robot i programar els seus moviments a través d’una apli gratuïta.

Diari ARA - 18/7/2016

kit kat m.

Què els queda? La força perdurable de l'amor, els cinc dies no són un *kit kat*, sinó un estímul per a tota la vida.

Diari ARA - 1/3/2015

kite m.

Amb un estel (*kite*) i una taula de surf, Gisela Pulido vola i s'enlaira guiada pels vents.

DiR Emotions - 1/7/2010

kite m.

La sortida tindrà com a activitats principals una ruta amb stand up paddle (SUP) i un minicurs de *kite* on podrem tenir les primeres experiències amb els estels, el vent i el mar.

Claror - 31/5/2011

kiteboard m.

Ell la va convertir en un instrument d’entrenament per a tot tipus d’esports de lliscament a causa de la seva semblança, com ara surf, wakeboard, *kiteboard*, skate, esquí i snowboard, entre d’altres.

DiR Emotions - 1/1/2012

kitesurf m.

El migcampista del Barça Xavi Hernández, l'atleta Natalia Rodríguez i Gisela Pulido, sis vegades campiona de *kitesurf* , rebran l'11 de gener els premis com a millors esportistes catalans del 2009 en una gala que es farà a l'Institut Nacional d'Educació

Avui - 9/1/2010

kitesurf m.

Ets rècord Guinness com a campiona del món més jove, has guanyat sis mundials més, tens una escola de *kitesurf* amb el teu nom...

DiR Emotions - 1/7/2010

kitesurf m.

Dins del món de la vela hi ha la lleugera, que inclou des de la navegació individual amb una taula (windsurf i *kitesurf*) o amb embarcacions tipus 420, làser, patí de vela o hobbiecat, fins a embarcacions més grans amb patró i tripulant, com el 470.

Claror - 31/5/2011

kitesurf m.

Segons Infosa, el primer incident es va produir divendres passat , quan un practicant de surf d'estel (*kitesurf*) es va quedar enganxat en els cables de la instal·lació elèctrica.

EbreDigital - 25/6/2011

kitesurf m.

Petardejar és més perillós que el *kitesurf* perquè poden esclatar-te els timpans i se't pot encedre la roba o el balcó [...].

El Periódico (català) - 3/7/2011

kitesurf m.

Semblava que el *kitesurf* o el wakeboard l'havien condemnat a l'oblit, però el windsurf torna a enganxar a molta gent.

DiR Emotions - 1/9/2011

kitesurfer f.

Com és el dia d'una *kitesurfer* de 16 anys?

DiR Emotions - 1/7/2010

kitesurfer m. i f.

La platja de Saint Kilda és la més famosa de Melbourne i la més popular entre *kitesurfers*.

Diari ARA - 1/3/2015

kitsch adj.

Joel Schumacher va substituir el llòbrec goticisme de Burton per una estètica colorista més aviat *kitsch*.

Avui - 8/6/2010

kitschejar v. intr.

A part de l’art públic, el que més *kitscheja* a Barcelona, segons el llibre, és la Rambla, “una mena de teranyina gastronòmica per atrapar turistes desprevinguts a còpia de paròdies de la gastronomia nacional”, clama la restauradora Ada Parellada, i els

Diari ARA - 13/7/2016

kitschificació f.

La realitat (ciutat) s’ha d’assemblar a la falsedat (imatge), i d’això els experts en diuen *kitschificació*.

Diari ARA - 13/7/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa