Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «kriptonita»

Cerca el terme al Termcat

1 de 6 de 6 termes 

kriptonita f.

Semblen criats amb la *kriptonita* de Superman en lloc de l'estireganyós pa de sègol que va nuar el lent esdevenir de la postguerra, tant la mundial com la del Cara al sol.

El Periódico (català) - 3/4/2011

kriptonita f.

Però com al final de les pel·lícules de superherois quan un pensa que el dolent ha estat disseminat per tot l'Univers, un tros de *kriptonita* batega en un racó de la ciutat de New York.

Avui - 9/2/2012

kriptonita f.

També hi ha còmics on apareix el futbolista, però mai he trobat un còmic al·lusiu a Superman en què un grup d'emmascarats traginen amunt i avall buscant alguna *kriptonita*.

Barça - 1/4/2015

kriptonita f.

Com tothom sap, en presència de la *kriptonita* verda, Superman perd les seves extraordinàries capacitats, i fins i tot corre el risc de morir d'inanició.

El Periódico (català) - 17/10/2015

kriptonita f.

Però, com els superherois, Mas té un punt feble, una *kriptonita* que el rebaixa i el debilita, que el converteix en un ésser vulnerable: la corrupció.

Diari ARA - 20/6/2016

kriptonita f.

Es posaven la capa de suor i saltaven amb bots de superformiga la *kriptonita*de la misèria.

Diari ARA - 28/9/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa