Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «gastro»

Cerca el terme al Termcat

1 de 24 de 24 termes 

gastro adj.

Eivissa oferirà dues experiències *gastro* extremes: Heart i Sublimotion de Paco Roncero, una taula sinestèsica.

El Periódico (català) - 14/2/2015

gastro adj.

Tothom parla de restaurants ocults i noves experiències *gastro*, però en Ricard Martín ha dinat en un restaurant africà clandestí de veritat.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

gastro adj.

L'aparició de Chicha Limoná, dobla local multiús, confirma la puixança *gastro* del passeig de Sant Joan.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

gastro adj.

El complex *gastro*, cultural i solidari del Liceu obre la boca: avui, dimarts, ha començat a funcionar la gelateria Rocambolesc, on manen i postregen Ale Rivas i Jordi Roca, i la setmana que ve, si els industrials compleixen, s'estrenarà el multiespai Òp

El Periódico (català) - 19/7/2016

gastrobar m.

Betlem, el colmado gurmet de Barcelona, inicia una nova etapa com a *gastrobar* de tapes elaborades pel xef Víctor Ferrer amb productes de primera qualitat.

El Periódico (català) - 6/8/2011

gastrobar m.

Si això fos un pamflet hipster, diria que la barra és la nova taula, però és més acurat dir que el *gastrobar* tracta el producte fresc i humil amb imaginació i noblesa.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

gastrobar m.

El que diferencia el Mont dels *gastrobars* —etiqueta de la qual ella abomina— és que, a banda de fer servir un producte fabulós, Castro es complica molt —i subratlleu molt— la vida amb les receptes.

Time Out Barcelona - 2/10/2015

gastrobar m.

Aquest *gastrobar* es proclama com un nou 'hotspot' a la ciutat amb els seus 800 metres quadrats dedicats a la gastronomia, l’art i la decoració.

Diari ARA - 25/10/2016

gastrobotànic -a adj.

Santiago Orts, horticultor i xef *gastrobotànic* del restaurant Rodrigo de la Calle (Elx), servirà les millors hortalisses.

El Periódico (català) - 12/2/2011

gastrobotànic -a adj.

A casa nostra, entre els referents en la matèria hi ha Iolanda Bustos, cuinera de La Calèndula de Girona, amb un menú centrat en flors i plantes silvestres, i Evarist March, assessor *gastrobotànic* del Celler de Can Roca.

Diari ARA - 13/7/2016

gastrobotànic gastrobotànica m. i f.

Celebro, i d'una manera salvatge, la segona estrella de l'Àbac de Jordi Cruz [...]. La primera del *gastrobotànic* i gastrobò Rodrigo de la Calle i de l'increïble xef creixent Josean Martínez Alija (Nerua), tants anys a l'espera.

El Periódico (català) - 25/11/2011

gastrobotànic gastrobotànica m. i f.

Entre els ponents que van prendre part en el congrés, que pretén ser bianual, hi havia Lidia Varbanova, professora de la John Molson School of Business de la Concordia University del Canadà, i Evarist March, director de Naturalwalks, que va parlar de l’ex

Diari ARA - 2/6/2016

gastrobotànic gastrobotànica m. i f.

Després de l'Esmorzar amb estrelles i amb motiu de l'Any de la Gastronomia de la Costa Brava i el Pirineu de Girona i de la proclamació de Catalunya com a regió europea de la gastronomia 2016, s'organitza un taller d'enobotànica amb l'objectiu de presenta

Avui - 11/6/2016

gastroenteròleg m.

Fruit d'un estudi en una població d'alt risc d'Espanya on han participat patòlegs i *gastroenteròlegs* de l'ICO-Idibell.

Avui - 8/3/2011

gastroenterologia f.

Però l'investigador Satchidananda Panda i els seus col·laboradors, del departament de *gastroenterologia* de la Universitat de Califòrnia a San Diego (EUA), han identificat un altre factor que és també molt important.

Diari ARA - 1/3/2015

gastroesofàgic -a adj.

En el marc de la mateixa assignatura s’han desenvolupat altres propostes, com un dispositiu d’entrenament d’ablació cardíaca (coordinat amb l’Hospital Clínic de Barcelona); un braçalet per prevenir la mort sobtada dels nounats; un sistema de vàlvules per

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

gastrofira f.

Avui, per exemple, hi ha cita per veure una exposició africana; dissabte, *gastrofira* al mercat de Santa Caterina; diumenge, tango en directe en un restaurant; el dia 5, cinema gratis a la Filmoteca.

El Periódico (català) - 28/4/2016

gastromeeting m.

Us proposem els *gastromeetings*, una nova i excitant experiència gastronòmica.

Diari ARA - 13/9/2013

gastronòmada adj.

Fa una setmana es van alinear el Sol i la Lluna i l'últim cap de setmana de març ho fan dos dels esdeveniments més populars de la ciutat: el Lost&Found, mercat de segona mà i vintage, que celebra la vintena edició, i el mercat *gastronòmada* Van Van, sobi

Time Out Barcelona - 27/3/2015

gastronomicoetílic -a adj.

Des de fa algun temps, no obstant això, el despropòsit consumista i *gastronomicoetílic* ha topat amb un grup gens menyspreable de detractors que observen amb esperit crític el malbaratament al qual condueixen aquestes circumstàncies.

La Vanguardia - 23/12/2016

gastropediàtric -a adj.

La biotecnològica catalana AB-Biotics ha arribat a un acord amb la xinesa Derbycare per comercialitzar al país asiàtic un probiòtic en l'àmbit de la salut *gastropediàtrica*.

La Vanguardia - 21/2/2015

gastroroquià -ana adj.

Òpera Samfaina és un lloc boig nascut del barret d'Aleu –que inclou un mini 'El Somni', l'òpera *gastroroquiana*– on es menjarà, es comprarà i es culturitzarà el personal.

El Periódico (català) - 19/7/2016

gastrotrempera f.

La cuina basca va fer una revolució a Espanya als anys setanta, però als noranta es va gestar a Catalunya una revolució mundial”, afirma sobre les claus de la *gastrotrempera* catalana Ferran Adrià, que té fills d’elBulli cuinant per tot el planeta.

El País - 30/11/2016

gastroturístic -a adj.

En canvi, l'Albet obre un restaurant rere l'altre i ha convertit el Paral·lel en un pol d'atracció *gastroturística* d'abast mundial.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa