Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «h»

101 de 200 de 374 termes 

heteronormatiu -iva adj. [+]

Una cultura que legitima i perpetua aquesta violència a partir de diversos sistemes i espais: la militarització de les societats, la categorització dels cossos i les vides, l’apropiació del cos i la sexualitat femenina, els vincles amorosos subordinats, l

Catalunya - 1/1/2016

heteropatriarcal adj.

Denunciem la pervivència del sistema *heteropatriarcal* i capitalista, origen i nucli de totes les violències.

Catalunya - 1/1/2016

hexacampió m.

El ja *hexacampió* de Roland Garros va arribar fa dues setmanes a París.

El Periódico (català) - 6/6/2011

hexacampionat m.

Per a la majoria, aconseguir l'*hexacampionat* al mític estadi de Rio de Janeiro mereix tot l'esforç i el temps invertit en l'organització.

El Periódico (català) - 13/6/2014

hexafluorur m.

L'*hexafluorur* de sofre, o SF6, és un gas artificial que s'utilitza com a aïllament en els equips elèctrics d'alta tensió.

El Temps - 9/5/2013

hialurònic -a adj. [+]

Conté àcid *hialurònic* i un complex de la marca (NFT) que redensifica i dóna volum a la pell, extractes de segó de blat i arbutina que combaten les taques fosques de la pell, i actius nutritius per a les ungles i cutícules.

Fòrum - 28/4/2015

hibakusha m. i f. [+]

Especialment entre els *hibakusha*, com s'anomena els supervivents de la bomba atòmica.

La Vanguardia - 28/5/2016

hibernar v. intr.

La idea *hiberna* als calaixos de l'ajuntament des de fa lustres.

El Periódico (català) - 1/3/2016

híbrid m.

Al costat de la nova versió de carrosseria de tres volums hi trobem l'*híbrid* endollable, l'A3 Sport-back e-tron.

Avui - 16/5/2013

hibridació f. [+]

Convivència i odi marquen també la vida dels objectes que revelen tant la *hibridació* entre tradicions distants com la violència física exercida sobre els trofeus de conquesta.

La Vanguardia - 23/12/2016

hibridar v. tr

I la rumba és, precisament, la base musical de la qual parteix La Troba Kung-Fú, que la fusiona i la *hibrida* sense complexos amb el rock, el dub, la cúmbia, el blues, el bugui-bugui i mil ritmes més procedents dels quatre racons del món.

El Grec. Festival de Barcelona - 1/7/2012

hibridesa f.

L'art no només viu de la representació més o menys fidel de la realitat o de la pura abstracció. En la seva *hibridesa*, les manifestacions artístiques han incorporat [...] el text, l'escriptura, l'alfabet i la cal·ligrafia com un element més.

Avui - 8/6/2010

hidalgo m.

El barri jueu, la casa on va viure Cervantes, el parc i el carrer que porten el seu nom, la impremta Cormellas, que va visitar l'*hidalgo* somiador, el mar que li va donar la benvinguda la vigília de Sant Joan, la platja de la Barceloneta, on va ser derro

El Periódico (català) - 24/6/2013

hidrocinesiteràpia f. [+]

Durant dues hores van explicar el concepte de la *hidrocinesiteràpia*, els beneficis de la hidroteràpia termal i les característiques d'aquest tractament.

Claror - 27/2/2012

hidroestàtic -a adj.

L'altra versió del submarinisme és la que es practica amb bombones d'oxigen comprimit, armilla *hidoestàtica*, manòmetre i cinturó amb llast, entre d'altres.

DiR Emotions - 1/7/2010

hidrofílic -a adj.

I si produeixen greix, cal saber com les cèl·lules transfereixen els lípids des del RE fins a la seva destinació final, un component cel·lular anomenat cos lipídic, en l'entorn *hidrofílic* de la cèl·lula.

El·lipse - 1/2/2013

hidrogeològic -a adj.

Protecció Civil, per la seva banda, sosté que, arran la darrera actualització del document, els informes *hidrogeològics* efectuats pel CSIC han permès treure de la llista sis poblacions on inicialment es preveia la cobertura dels camions cisterna perquè

EbreDigital - 5/4/2013

hidrolipídic -a adj. [+]

La pell del contorn dels ulls està gairebé totalment privada de la protecció del film *hidrolipídic* natural que envolta la dermis de tot el cos i que assegura la hidratació superficial.

Fòrum - 15/5/2015

hidrologicoforestal adj.

Però, tant el districte com la divisió *hidrologicoforestal* de la conca inferior de l'Ebre i els Pirineus Orientals, creada el 1901, van intervenir en molts altres punts del territori català.

Avui - 13/4/2013

hidrospeed m. [+]

El ràfting encara és l'activitat estrella, seguida del descens de barrancs, l'*hidrospeed* i el caiac.

Bon dia - 5/4/2013

high cost adj.

Per a la meva escala econòmica, el meu cinema és *high cost*.

Diari ARA - 5/5/2014

high net worth m.

Es poden atreure persones amb alt patrimoni -els anomenats *high net worth* (amb patrimonis de més d'un milió de dòlars).

Diari ARA - 23/11/2016

high street m.

Simon Orchard, director general d’Unibail-Rodamco a Espanya, i Óscar Valero, responsable de relacions institucionals i projectes de l’empresa a Catalunya, expliquen que l’objectiu d’aquesta profunda remodelació és “convertir el centre en un nou *high stre

La Vanguardia - 10/6/2016

high tech adj. [+]

Era un projecte molt *high tech*, però un cop decidida la idea general la resta era més senzill.

Diari ARA - 18/2/2012

highland adj.

Tal com s'intuïa, el beat abandona el centre i deixa en primer pla una explosió tímbrica i un collage de formes que traça una cartografia imaginària que llisca entre els neons de la nostàlgia i les boires *highlands*.

Butxaca - 1/9/2013

high-tech adj.

I per això, els símbols del passat precolombí s'alternen pragmàticament avui amb aquells que dibuixen un demà *high-tech*.

El Periódico (català) - 13/10/2014

higienicodietètic -a adj.

A nivell *higienicodietètic*, el problema més freqüent per consumir aigua i aliments contaminats és la diarrea del viatger, que afecta fins al 50 % dels viatgers dels països d'alt risc.

Claror - 31/5/2011

higienicosanitari -ària adj. [+]

La cafeteria i el menjador laboral de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa ha rebut l'acreditació AMED que l'identifica com un dels establiments que ofereix opcions d'alimentació mediterrània i d'oci actiu per als seus usuaris, a més de disposar d'unes

EbreDigital - 5/7/2013

higiènicosanitari -ària adj.

Revisin, les autoritats *higiènicosanitàries* corresponents, el factor hamburguesa.

El Periódico (català) - 13/6/2011

higienista adj.

Va ser símbol d'una visió avançada, *higienista* i humanística de la salut, respectuosa amb els malats i la seva qualitat de vida.

El triangle - 15/3/2013

hijra m.

Els *hijres* viuen en la marginalitat però disfruten de gran arrelament.

El Periódico (català) - 25/2/2012

hip hop m. [+]

Per descomptat, no hi falten les més evidents i previsibles connexions amb el *hip hop*.

Diari ARA - 7/10/2016

hiperactiu -iva adj. [+]

Aquest sentiment de fervor ha passat a França amb la parella formada per Emmanuel Macron -ministre de Finances de 38 anys, exbanquer de Rotschild com Georges Pompidou, *hiperactiu* i ara activista- i Brigitte Trogneux -vint anys més gran, professora d'Art

La Vanguardia - 18/4/2016

hiperactivar v. tr

La coca *hiperactiva* el més profund i produeix un gran dèficit de control.

La Vanguardia - 9/2/2016

hiperactivisme m.

El seu *hiperactivisme* li va tornar a jugar una mala passada.

El Periódico (català) - 3/5/2012

hiperactivitat f. [+]

La corresponsal de Le Monde Sandrine Morel compara la *hiperactivitat* de la Generalitat per internacionalitzar la causa sobiranista amb les accions del ministeri de Luis de Guindos a favor de la política econòmica del Govern espanyol, però apunta que “la

El País - 13/1/2016

hiperanticipar v. tr

Necessita vies per poder expressar-se i no necessàriament la millor és la de les eleccions *hiperanticipades*.

El Periódico (català) - 23/9/2012

hiperausteritat f.

La *hiperausteritat* va fer dimitir el regidor d'Hisenda.

Diari ARA - 28/4/2015

hiperautonomització f.

En el text es repassen les limitacions pràctiques d’aquest model organitzatiu, centrant-se especialment en el procés d’*hiperautonomització* derivat del progressiu aïllament de molts grups d’ainitat que operen en aquell país.

Catalunya - 1/1/2016

hiperbòlic m.

A vegades funciona, de veritat, *hiperbòlics*, funciona.

L'Hiperbòlic - 1/2/2010

hipercalòric -a adj.

Després de la Segona Guerra Mundial, aquest plat *hipercalòric* s'ha estès entre la resta de la població japonesa.

Diari ARA - 1/3/2015

hipercartogràfic -a adj.

Mig Europa –d’Espanya a Anglaterra, passant per Itàlia, Alemanya i França– ha començat a investigar la companyia per la seva repetida pràctica de recol·lectar les dades de les xarxes sense fil, també anomenades wifi, a través dels cotxes que capten imatge

El Periódico (català) - 21/5/2010

hipercentralista adj.

La plaça del Comércio és el lloc natural per començar. És el centre administratiu del Portugal *hipercentralista* i va ser l'escenari del regicidi de 1908.

La Vanguardia - 21/2/2015

hipercobriment m.

Què és millor, hipersexualització o *hipercobriment*?

Diari ARA - 10/5/2013

hipercolesterolèmia f.

Alteracions vasculars (arteriosclerosi, *hipercolesterolèmia*)

Revista Fedintia - 1/4/2010

hipercompetitiu -iva adj.

Aquella resurrecció econòmica del segle passat va degenerar en una societat *hipercompetitiva* que fomenta l'exclusió social, un dels temors més arrelats en la psicologia nacional.

El Periódico (català) - 13/4/2011

hipercomprimir v. pron.

Mitjançant la creació de cromosomes de llevat més llargs del normal, van comprovar que *s'hipercomprimien*.

El·lipse - 1/6/2013

hipercomunicació f.

El frenesí de la *hipercomunicació* foragita el clic-cupido.

La Vanguardia - 19/2/2014

hipercomunicatiu -iva adj.

Som una societat hiperconnectada i *hipercomunicativa* que deixem rastres de nosaltres mateixos a les cerques que fem a Google, les opinions que escrivim a Twitter, les fotos que pugem a Flickr o el “M’agrada” que vinculem a Facebook.

Diari ARA - 27/11/2011

hiperconnectar v. tr [+]

En els quatre espais que recorre el text hi ha una cosa ominosa, sinistra, molt pertorbadora, que furga en disfuncions de les nostres vides *hiperconnectades*, hipervigilades.

El Periódico (català) - 11/5/2016

hiperconnectivitat f. [+]

La *hiperconnectivitat* actual facilita les relacions entre els individus i, per tant, hauria d’afavorir el pensament en comú.

Diari ARA - 28/2/2016

hiperconnexió f. [+]

No es tracta de renunciar al WhatsApp ni de deixar d'usar el mòbil per fer una trucada urgent, però sí de limitar notificacions, trucades molestes i intentar evitar la *hiperconnexió* del dia a dia.

Diari ARA - 20/7/2016

hiperconsum m. [+]

La cinquantena d'artistes que participen en l'edició d'enguany reaccionen a un entorn d'*hiperconsum* i desaprofitament de recursos a través de peces d'art fetes amb materials que per a la majoria són deixalles.

Time Out Barcelona - 18/12/2014

hiperconsumisme m.

Internet multiplica les iniciatives per ampliar la vida útil dels productes d’un sol ús i combatre l'*hiperconsumisme*.

La Vanguardia - 25/1/2013

hiperdesenvolupar v. tr

Chris Rock va insuflar vida a una gala que corria seriós perill a causa de la inanitat d'alguns dels títols favorits, i va tenir el coratge de sacsejar una platea plena de milionaris amb l'ego *hiperdesenvolupat*, que no és un mèrit menor (impagables els

El Periódico (català) - 1/3/2016

hiperdiferència f.

Per no mencionar la invasiva exhibició de les *hiperdiferències* socials, amb la permanent passarel·la dels que freqüenten restaurants exclusius o viatgen a paradisos en un altre temps amagats, davant la pacient mirada dels que només podran tocar aquests

El Periódico (català) - 16/6/2015

hiperefectiu -iva adj.

Aquí no apareixen les tornades *hiperefectives* d'anteriors àlbums i el so és, a vegades, realment fosc, discordant, gairebé feridor.

El Periódico (català) - 24/6/2013

hiperendeutat -ada adj.

Els inversors sembla que han perdut la confiança en els banquers centrals, la seva política monetària ultraexpansiva i unes mesures d'estímul que han afegit una muntanya de deute als ja *hiperendeutats* estats.

La Vanguardia - 9/2/2016

hiperespecialització f. [+]

I és que encara que el consum baixi en les famílies barcelonines, els restaurants que donen protagonisme a la carn vermella segueixen a l'alça a la ciutat, amb l'incentiu afegit d'apostar per la *hiperespecialització* en una o altra denominació d'origen o

El Periódico (català) - 18/7/2015

hiperfemení -ina adj. [+]

Aquesta primavera serà *hiperfemenina*.

Fòrum - 28/4/2015

hiperfreqüentador m.

En un estudi previ, iniciat el 2008, l'equip de treballadores socials va constatar, a través de 249 entrevistes a usuaris, que una gran part dels anomenats *hiperfreqüentadors* (aquells que feien més de divuit visites anuals al CAP per iniciativa pròpia)

Avui - 3/11/2012

hipergegant adj.

L'estrella groga gegant forma part d'un sistema compost per dues estrelles, on la segona, de mida més petita, es troba en contacte amb la *hipergegant*.

El Periódico (català) - 13/3/2014

hiperglicèmia f.

Una fuita d’insulina no detectada pot suposar una *hiperglicèmia*.

El Periòdic - 15/5/2015

hiperglobalització f.

Les respostes als nostres problemas no han sigut mai tan complexes –la *hiperglobalització* multiplica els pols on hem de recolzar-nos per entendre i resoldre els assumptes–, però als platós de televisió els tons grisos estan prohibits en favor dels argum

El Periódico (català) - 16/6/2015

hiperinformació f.

Però cadascú ha de ser conscient de les conseqüències dels seus actes i els seus comentaris, i Zapata no va tenir en compte que en l’era de la *hiperinformació* tot el que es diu públicament, per trivial o intranscendent que sembli en aquell moment, pot s

El Periódico (català) - 16/6/2015

hiperinversió f.

En aquesta foto estàtica, Catalunya ho té malament, segons ERC, entre d'altres coses perquè no se li concedeix el concert econòmic ni gaudeix de la *hiperinversió* madrilenya.

Avui - 17/11/2010

hiperlideratge m. [+]

El 24-M és un test als *hiperlideratges* de Martí Carnicer i Benet Jané.

Diari ARA - 28/4/2015

hiperlipidèmia f.

Com a conseqüència de la hipertensió arterial o de la *hiperlipidèmia*, les artèries pateixen danys per la pressió alta o el dipòsit de colesterol.

Revista Fedintia - 1/4/2010

hiperlluminós -osa adj.

Gràcies al Herschell s'han estudiat les galàxies perdudes, invisibles pels telescopis òptics normals, però *hiperlluminoses* en l'infraroig.

El triangle - 31/5/2013

hipermajoria f.

Sembla que la necessitat de forjar una *hipermajoria* que doni suport al procés s'hagi de pagar al cost de deconstruir els elements d'identitat.

El Punt - 8/4/2015

hipermediàtic -a adj.

No entra dins l'esperit català convertir-se en galàctics amb saraus i nòvies *hipermediàtiques* a l'estil del Madrid.

Avui - 13/1/2011

hipermedicació f.

La *hipermedicació* és una cultura nociva per a l’individu i per a la societat.

La Vanguardia - 3/3/2016

hipermodern -a adj.

L'Artista passaria a ser un president chaplinesc, personalitat dels temps *hipermoderns*.

La Vanguardia - 29/2/2012

hipermodernitat f.

Part de la fascinació que provoca el Japó a Occident prové de la seva singular barreja d'*hipermodernitat* tecnològica -similar a la dels mons ciberpunk de la literatura de ciència-ficció- i de l'estricta observació de certes tradicions mil·lenàries.

Diari ARA - 1/3/2015

hipernacionalisme m. [+]

Quan a Europa s'han posat fronteres i han guanyat els *hipernacionalismes*, hi ha hagut més de cent milions de morts.

Presència - 19/5/2013

hipernaturalisme m.

[...] exigeix el cinema documental, amara la pel·lícula d'Alabart, Cros, Rius i Verheyen, col·locada, com funambulista, en aquest delicat equilibri dels postulats de l'*hipernaturalisme*.

La Vanguardia - 8/6/2016

hiperobservar v. tr

Els dubtes sobre el pla de rescat i la salut de la banca converteixen el deute espanyol en una muntanya russa *hiperobservada*.

Avui - 23/6/2012

hiperpare hipermare m. i f.

Els *hiperpares* també experimenten un sentiment de culpabilitat per no ser el pare perfecte.

Diari ARA - 30/12/2016

hiperpartidista adj.

La meva capacitat de parlar clarament i fermament sobre aquests assumptes s'ha vist enormement disminuïda per la discussió *hiperpartidista* d'assumptes personals que a vegades emanen d'una campanya presidencial.

El Periódico (català) - 3/5/2012

hiperpaternitat f. [+]

Com diu la periodista Eva Millet, responsable de la popularització del terme *hiperpaternitat*, hem passat de tenir fills moble, a qui fèiem poc cas, a tenir fills altar, als quals venerem.

Diari ARA - 30/12/2016

hiperpluralisme m.

En conseqüència, l'*hiperpluralisme* [...] s'explica pel fet que tot comença i acaba en l'individu.

Diari ARA - 28/4/2015

hiperpluralista adj.

Aquest regne anàrquic, *hiperpluralista*, individualista [...] produeix severs espasmes de nostàlgia medieval.

Diari ARA - 28/4/2015

hiperpolèmic -a adj.

The ABC of death, exercici d'estil sobre la mort a càrrec de 26 directors (entre ells, Nacho Vigalondo i Sjrdan Spasojevic, l'autor de la *hiperpolèmica* A serbian film) a partir de les lletres de l'abecedari.

El Periódico (català) - 3/10/2012

hiperpotassèmia f.

El grup d'Estivill també ha fet avenços en la comprensió d'una malaltia rara, la hipertensió hereditària amb *hiperpotassèmia* (nivells alts de potassi en la sang).

El·lipse - 1/1/2012

hiperprofessionalitzar v. tr

L'excepcional etapa que viu el FC Barcelona i el paper decisiu que hi té Pep Guardiola havien donat lloc a una situació gairebé insòlita en l'*hiperprofessionalitzat* món del futbol.

El Periódico (català) - 22/1/2010

hiperprotecció f.

Quin orgull podria haver-hi a Espanya pel propi projecte si creuen que només es pot mantenir per la imposició o per la *hiperprotecció*?

Diari ARA - 9/4/2014

hiperproteic -a adj.

Tal com el seu nom indica, la dieta *hiperproteica* és una pauta dietètica que es basa en ingerir una dosi elevadíssima de proteïnes i en l'absència o dosis mínimes de carbohidrats i greixos.

DiR Emotions - 1/7/2010

hiperreal adj.

Arquitecte del seu simulacre *hiperrreal* en forma de parcs temàtics.

La Vanguardia - 23/1/2013

hiperrealitat f.

Figura d'estil per envernissar d'*hiperrealitat* els codis de cinema bèl·lic.

Avui - 15/5/2010

hiperrepresiu -iva adj.

Aquesta experiència fou enfonsada a causa de la guerra ncivil del 1936-39 i del règim franquista amb els seu aparell *hiperrepresiu* nacionalcatolicista.

El Poblenou - 1/3/2013

hiperresponsabilitat f.

Pel que fa al PSC, ha admès que ha comès "errors" per la "*hiperresponsabilitat* de govern", i respecte al govern espanyol ha lamentat "les inèrcies burocràtiques" que han comportat "renúncies imperdonables" com la de no finalitzar el desdoblament de la N

Diari ARA - 13/11/2011

hipersaturació f.

Que en temps d'*hipersaturació* informativa encara hi hagi un espai per al descobriment sembla una contradicció.

El Periódico (català) - 6/6/2011

hipersecreció f.

La *hipersecreció* sudorífica, una higiene no adequada i el metabolisme de la flora cutània són els responsables de la pudor de peus.

El Periódico (català) - 21/5/2010

hipersexualitat f.

Sis setmanes de teràpia semblen clarament insuficients per rehabilitar-lo d’un trastorn tan complex com la *hipersexualitat*.

El Periódico (català) - 22/2/2010

hipersexualització f. [+]

[...] l'individualisme possessiu, la *hipersexualització* de les relacions, la cosificació de l'ésser humà, el gust per la jerarquia, el culte a la riquesa material i als diners com a suprema finalitat de la vida.

La Vanguardia - 19/1/2015

hipersubvencionar v. tr

I això que Aznar encarregui a la *hipersubvencionada* FAES que faci un informe per desmuntar l’espoli fiscal li semblarà bé a Albert Rivera, no?

Diari ARA - 3/7/2013

hipertecnològic -a adj. [+]

El seu sector connecta el club amb la modernitat, almenys això cal dir per no ser marginat per la societat *hipertecnològica* en què vivim, i elimina l’escrutini intern, el que representen uns socis que, una vegada han assumit que els ingressos publicitar

La Vanguardia - 17/11/2016

hipertrofiar v. tr

Aquest és, justament, un dels aspectes del programa que més valora el doctor Mañero, que considera que la majoria de programes d'aquest estil que s'han fet fins ara se centraven molt en els pacients, *hipertrofiaven* la seva experiència i buscaven la llag

Diari ARA - 26/2/2012

hiperventilar v. intr. [+]

Estic *hiperventilada*.

Avui - 8/2/2016

hiperventilar-se v. pron.

Les narius no poden captar tot l'aire que l'animal necessita, per tant, respira per la boca i *s'hiperventila*, amb el consegüent esgotament.

Avui - 5/3/2010

Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa