Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «hemicicle»

Cerca el terme al Termcat

1 de 13 de 13 termes 

hemicicle m.

CIU no pagarà a qualsevol preu les aliances que necessita a l'*hemicicle*.

Avui - 5/4/2011

hemicicle m.

En el vídeo promocional dos actors representen un futur en què el Partit X guanya les eleccions i procedeix a acomiadar els polítics, reinicialitzar l'espai electoral i desallotjar l'*hemicicle*.

El Periódico (català) - 14/1/2013

hemicicle m.

El president de la Generalitat ja havia posat la reflexió sobre la taula després de la primera reunió anticorrupció amb els màxims responsables dels organismes de control feta la setmana passada i ahir la va reiterar davant els partits, en resposta al req

La Vanguardia - 14/2/2013

hemicicle m.

No obstant això, la CUP està molt satisfeta del paper que han fet tots tres i s'estan estudiant possibles fórmules que permetin que continuïn vinculats a l'activitat parlamentària des de fora de l'*hemicicle*.

Avui - 11/3/2015

hemicicle m.

El 1980 el nombre de diputades significava un 5% i escaig de l'*hemicicle*.

Avui - 18/3/2015

hemicicle m.

La CUP es convertirà en el primer grup parlamentari de l'*hemicicle* amb més dones que homes.

Avui - 8/2/2016

hemicicle m.

Pablo Iglesias ha arribat, ha disparat, ha noquejat l'*hemicicle* sencer i ha retornat triomfant el seu escó, després de deixar un rastre de ferits.

La Vanguardia - 3/3/2016

hemicicle m.

Juan Millán, diputat del PP, va mostrar un pot petit de típex mentre es dirigia a l'*hemicicle*: es referia d'aquesta manera a les paraules de Puigdemont segons les quals mai s'aplicaria aquest producte al nom de la conselleria que lidera Raül Romeva i qu

Diari ARA - 3/3/2016

hemicicle m.

Hi va haver esbroncades, però tampoc van faltar les rialles, com les que Rajoy va arrencar de la meitat esquerra de l'*hemicicle* quan es va resistir a anomenar el seu partit «de dretes».

El Periódico (català) - 3/3/2016

hemicicle m.

No obstant això, el Govern central hauria de ser informat oficialment si la iniciativa és ratificada per una majoria de l'*hemicicle*, i disposaria d'un mes per poder presentar al·legacions abans que el recurs es pogués presentar el TC.

La Vanguardia - 18/3/2016

hemicicle m.

Valls va defensar ahir en un *hemicicle* encès un text coherent i equilibrat, i va justificar l'ús del decret per fer avançar el país.

El Periódico (català) - 11/5/2016

hemicicle m.

La presidenta del grup parlamentari, Mireia Boya, no només va manifestar dimecres la seva "confiança" en el president "avui i d'aquí quatre mesos", sinó que ahir també va buscar una salutació a l'*hemicicle* de manera ostentosa abans de llançar la seva ap

La Vanguardia - 10/6/2016

hemicicle m.

L'endemà, mentre a dins de l’*hemicicle* del Parlament Govern i CUP topaven pel paper dels Mossos, a fora es donava per encarrilat l’acord sobre els nous impostos.

Diari ARA - 10/11/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa