Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «l»

101 de 200 de 304 termes 

like m. [+]

Podran adaptar-se a un món nou en què allò que importi no sigui monetitzar *likes*, sinó compartir coneixements, riquesa i benestar?

La Vanguardia - 22/4/2016

lila adj. [+]

Els socioliberals aspiren al llarg d'aquests quinze dies de campanya, tal com ahir va assenyalar Rivera a l'acte de baptisme electoral a Madrid, a demostrar la "utilitat" del vot taronja com a impulsor del diàleg entre partits i forjador d'una possible gr

La Vanguardia - 10/6/2016

limitador-controlador m.

Segons l'escrit de la fiscalia, el bar, que obria de les vuit del matí a les dues de la matinada, va instal·lar el gener del 2008 un equip de música amb amplificador i altaveus que no tenia el preceptiu *limitador-controlador* de so.

Avui - 1/2/2011

limo adj.

Per descomptat, al Mandarin trobarem la versió de cubs tendres, fulles de coriandre i ají *limo* picat que defineix el cebiche creat per Acurio.

La Vanguardia - 22/4/2016

lindy hop m. [+]

La classe acaba a les deu del vespre, just quan comença la jam, o sigui el ball, on tothom balla *lindy hop*.

dDONA - 1/1/2014

lindy shop m.

Per això s'han programat nombroses activitats com un correfoc, una cercavila, una trobada de puntaires, el concert de The Bazaga's, el Ball de la Rafagia, amb els grups The Qüits, Germà Negre i Tapeo Sound System, i *lindy shop* amb Swing Maniacs.

Diari ARA - 10/11/2016

línea f.

Ebre, Xavier Pallarès, per donar un nou impuls a les obres de soterrament de la *línea* elèctrica del trabucador que abasteix les instal·lacions.

EbreDigital - 25/2/2011

linebacker m. i f.

Aquesta vegada el reconeixement va recaure en el *linebacker* Von Miller, el pilar defensiu dels Broncos.

La Vanguardia - 9/2/2016

line-up m.

I en cada una, barra lliure, un *line-up* d'escàndol i un fotògraf oficial.

La Vanguardia - 21/5/2016

linguini m.

També s'inclouen els *linguini* amb samfaina i moixama de tonyina -una recepta mediterrània reinventada, en comptes d'utilitzar només tomàquet els servim amb samfaina, explica Vilà.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

lingüístico-cultural adj.

Fins que no es demostri el contrari, sols tenim una vida, així doncs, no perdem el temps i fem via cap a la independència. Motius n'hi ha de tots els gustos: econòmics, històrics, socials, *lingüístico-culturals*, etc.

Avui - 25/2/2010

línia argumental f.

És aquesta *línia argumental*, aquest llenguatge, una independència que no té cesura.

El Punt - 8/4/2015

línia de finançament f.

Si Hisenda aprova el pla, autoritzarà l'operació d'endeutament, que tindrà l'aval de l'Estat, perquè el municipi pugui accedir a la *línia de finançament* del govern per pagar els deutes.

Diari ARA - 26/2/2012

línia de flotació f. [+]

Les crítiques dels ecosocialistes a la CUP van a la seva *línia de flotació*, que és haver fet president un líder de CDC.

Avui - 1/3/2016

línia de foc f.

Repassant els divuit anys en la primera *línia de foc*, considera que l'hoquei ha canviat “moltíssim” a partir de la reformulació de les normes.

Avui - 1/3/2016

línia de fractura f.

Si el capitalisme és opressió, si l’existència de classes socials és l’arquitectura de la dominació, el món del treball es troba a l’ull de l’huracà, a la *línia de fractura* de la lluita de classes.

Catalunya - 1/1/2016

línia vermella f. [+]

Aquesta era una *línia vermella* per a diversos països, en especial Espanya, França i Suècia, que van considerar que l'anterior declaració no la respectava.

La Vanguardia - 18/3/2016

línier m.

En la segona part, amb deu homes, els nervis seguien a flor de pell dels jugadors de l’Atlètic de Madrid, com ho demostra l’acció d’Arda Turan, a qui li va caure la bota i, en recollir-la, la va llançar amb tota la ràbia del món a un pam del *línier*.

Diari ARA - 29/1/2015

link m. [+]

Obro el *link* i llegeixo: un cambrer de Ravenna (Itàlia), Loris Pagano, guanya 15 euros l'hora enxampant pokémons.

La Vanguardia - 6/8/2016

lipdub m. [+]

La residència AMMA de Vilanova del Camí va estrenar el mes passat un *lipdub* que va convertir per uns dies els seus residents i treballadors en actors i actrius improvisats.

L'Enllaç dels anoiencs - 13/3/2014

lipoatròfia f. [+]

El tancament parcial de la llar d'infants de Barcelona, on s'han registrat diversos casos de *lipoatròfia*, obre nous interrogants sobre l'abast d'aquesta estranya malaltia.

El triangle - 19/4/2013

liposuccionar v. intr.

I pel que sembla durant tot aquest temps ha estat tan modificat, tunejat, *liposuccionat*, muntat i tornat a muntar que no m'estranya que hagi sortit el que ha sortit.

El Periódico (català) - 17/2/2012

líquid -a adj. [+]

Mentre, per una banda, es pot observar, sobretot en els joves i adolescents, una tendència a mantenir allò que Z. Bauman anomena relacions *líquides*, és a dir, successives relacions puntuals sense compromís, per l'altra es manté una conceptualització de

Toc de Gràcia - 1/3/2012

liquidesa f.

L’Ajuntament d’Ontinyent disposarà al llarg de 2012 la *liquidesa* necessària per fer front als pagaments.

El Periòdic d'Ontinyent - 26/1/2012

lírico-ballable adj.

Si a tot això hi sumem la duríssima crisi financera, l’augment de l’atur, les tensions internes en el PSOE a causa de la poca profunditat de les mesures econòmiques del govern, que certament són *lírico-ballables*, tal com diu Felipe González, i la deriva

Avui - 25/2/2010

lisèrgic -a adj. [+]

Johnson segueix fidel a les textures *lisèrgiques* i les trames flotants, però amb aquesta banda es mostra més proper i explora també l'electrònica amb encert i un punt d'intriga.

Butxaca - 1/9/2013

lisosomal adj.

Aquestes col·laboracions inclouen la participació en grans consorcis com els d'osteoporosi o malalties neurològiques, amb grups capdavanters al món com en el cas de les malalties *lisosomals* o òssies.

La Vanguardia - 31/12/2014

listening m.

La prova d'anglès consistirà en un *listening* i en un text, amb respostes tipus test sobre la seva comprensió.

El Periódico (català) - 6/4/2010

lita f.

Els tres milions d'habitants d'aquest petit país bàltic tenen de termini 15 dies per canviar les seves *lites*, moneda lituana, a euros.

El Periódico (català) - 3/1/2015

lite adj.

A Madison (Wisconsin) els veïns han obligat a tancar un negoci considerant que era una forma de prostitució *lite*, encara que els qui practiquen el cuddling, el hugging, el kutscheln i altres versions ho neguen de manera categòrica.

La Vanguardia - 21/8/2016

literalista m. i f.

Els *literalistes* són aquells que només jutgen el que surt a la pantalla, incapaços de tastar el subtext, la tramoia, el missatge.

Diari ARA - 7/10/2016

literariomusical adj.

Una intensa vetllada *literariomusical*, amb un ple absolut [...].

Fòrum - 9/5/2015

literatura grisa f.

La *literatura grisa* ja no està autoritzada per a l'avaluació.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

literaturitzar v. tr [+]

Un autor *literaturitza* la vida i, així, viure és una manera de llegir i escriure el llibre que portem dins.

Avui - 3/5/2013

lito-offset m.

Es tracta d'una col·lectivitat d'11 artistes de dins i fora de la comarca que, a través de la tècnica del gravat en *lito-offset*, donen la seva particular visió sobre les diferents representacions històriques de la dansa de la mort.

El 9 - 27/1/2012

litoralització f.

Són sensibles als problemes de la *litoralització* de l'activitat turística.

L'enllaç - 26/11/2012

litrona f.

Al tractar-se majoritàriament de llaunes i *litrones*.

El Periódico (català) - 4/3/2011

live m.

A la segona entrega, la producció es torna més robusta, i el seu acoblament d'electrònica lo-fi, post rock casolà i, fins i tot, pop emocional abraça obertament les virtuts del seu poderós *live*.

Butxaca - 1/3/2013

living apart together m.

La dispersió en l'atenció provoca aïllaments crònics i moments de solitud individual sota un mateix sostre (una mena de *living apart together* portat a la màxima expressió).

La Vanguardia - 28/2/2014

living-lab m.

Potenciar les Xarxes d'innovació de proximitat, basant-se en els *living-labs* i telecentres.

Telecos.cat - 1/1/2014

livre de poche m.

Encara en conservo l'exemplar amb tapes plastificades per resistir la suor de les mans, amb una mida de *livre de poche* petit i fulls en blanc per a anotacions dels lectors, que em va regalar a la Fira de Kawangchow (Canton) el ministre de comerç de la X

Avui - 3/3/2013

llachià -ana adj.

L'atzar ha volgut, president, que l'ahir mítica, inabastable, *llachiana* i avui miserable Ítaca s'hagin superposat.

El Periódico (català) - 18/7/2015

llaminadura f.

Un conveni que lluny d’unificar condicions, com pretenien fer-nos creure, incorpora desigualtats, limitacions i reculades importants en molts conceptes a canvi d’algunes *llaminadures*.

Catalunya - 1/1/2016

llanateràpia conj.

"Hi crec molt en la *llanateràpia*", explica Laura Cepeda.

Diari ARA - 28/4/2015

llançacoets m.

Una afirmació que explica la presència en aquestes maniobres del més modern arsenal militar de l'illa, incloent-hi els nous *llançacoets* thunderbolt-2000 de fabricació nacional.

La Vanguardia - 18/4/2013

llançadora f. [+]

"Amb Adif la relació és fluida, però la nostra responsabilitat és que els viatgers no patisquen les conseqüències de les obres, però de les obres no podem respondre" , va dir Vázquez per assegurar que garantiran els serveis de *llançadores* mentre s'execu

Avui - 8/3/2016

llançament de disc m.

En triple salt, Clàudia Guri va quedar en vuitena posició amb una marca d’11,90 metres, mentre que en *llançament de disc* Elena Villalón va ser 13a amb una marca de 21,27 metres.

Diari Bondia - 21/6/2015

llançar-se a la piscina loc.

Muntar una empresa és una decisió arriscada. Per què *et vas llançar a la piscina*?

Universitat Pompeu Fabra - 1/3/2016

llanero solitario m.

Bé, alguna vegada m'he sentit com el *llanero solitario* onejant la bandera federal, mentre tothom deia que a la resta d'Espanya no hi havien federals.

Avui - 23/11/2012

llanito m.

Però la intransigència proverbial de José María Aznar va fer estavellar-se l'acord finalment i poc temps després els *llanitos*, alarmats per la possibilitat de tornar a ser espanyols, van votar en un referèndum no vinculant en contra de qualsevol possibi

Avui - 3/1/2013

llapis de memòria m. [+]

A més, hi va adjuntar un *llapis de memòria* amb deu hores de gravacions enregistrades.

Avui - 8/2/2016

llar infantil f.

A la partida de naixement figura el nom de la mare, Catalina Marín, a qui presumptament la justícia va retirar els tres fills, que van anar a parar a la *llar infantil* des d'on va ser lliurada a Melgarejo, segons explica una jove que diu que és la german

La Vanguardia - 9/2/2016

llar residència f.

Trobaran un espai on poder ubicar la *llar residència* per a persones amb discapacitat?

Línia Les Corts - 11/6/2014

llarg m. [+]

El més salat potser va ser la desfilada que van fer per l’escenari els robots de Star wars i els mínions, d’una banda, i Woody i Buzz Lightyear, de l’altra, per lliurar, respectivament, els Oscar al millor curt i al millor *llarg* d’animació.

La Vanguardia - 1/3/2016

llarga durada m.

El projecte capitanejat per Dustin Payseur llança el segon *llarga durada*, mantenint el mateix to de lo-fi DIY, post-punk vuitantero i pop de guitarres repetitives i hipnòtiques que et propulsen més a saltar que a ballar.

Butxaca - 1/3/2013

llar-residència f.

La *llar-residència* d'ASDI s'aparca fins al 2013.

Tot Sant Cugat - 27/2/2012

llastar v. tr

L'acumulació de gags, el tòpic i la senzillesa *llasten* el premi Rodoreda d'Empar Moliner.

El País - 3/3/2016

llauner m.

Espai públic - *llauners* i 'botellón'.

El Periódico (català) - 23/6/2010

llaurar-se v. pron.

No va arribar a acabar l'institut, però el seu extraordinari talent amb els ordinadors li va permetre *llaurar-se* una carrera a les principals agències d'intel·ligència dels EUA.

El Periódico (català) - 24/6/2013

llaurat m.

Amb l'objectiu que les platges estiguin en les millors condicions per rebre els milers d'usuaris que la freqüentaran durant la nova temporada de bany, s'està fent l'operació de *llaurat* de la sorra del litoral badaloní.

Badalona 2000 - 1/4/2016

llaüter m.

La iniciativa finalitzarà amb una visita pel nucli antic de Flix el 24 de setembre, amb un curs sobre la pauma de Rasquera el dia 27 i amb una xerrada, el 28 de setembre, sobre els últims *llaüters* del riu Ebre.

EbreDigital - 9/9/2011

llebre f. [+]

Les 4.000 persones de suport, majoritàriament voluntaris, i els set grups de *llebres* que marcaran des de les 2h 45m a les 4h 30m.

La Vanguardia - 11/3/2016

llebrer m.

Ancelotti, en canvi, ho fia tot a la velocitat de tres *llebrers* com Di Maria, Cristiano i Bale.

Diari ARA - 24/3/2014

llegenda f. [+]

La conversa entre aquestes quatre *llegendes* del tennis [...].

La Vanguardia - 19/1/2015

llegenda urbana f. [+]

En aquesta *llegenda urbana* diuen que l'Ale i el Jordi ¡són els fundadors de Barcelona!

El Periódico (català) - 19/7/2016

llei de Murphy f. [+]

A més, el penis té una certa tendència a anar per lliure que segur que es podria relacionar amb la *llei de Murphy*.

Diari ARA - 20/3/2013

llei mordassa f. [+]

A IU, derogar, en comptes de revisar, com posava en l'acord amb Ciutadans, els articles de la controvertida *llei mordassa* que han sigut recorreguts davant el Tribunal Constitucional.

El Periódico (català) - 1/3/2016

llei òmnibus f.

El president de la Generalitat va presentar ahir davant de la plana major del Govern i els agents socials el que és fins ara el projecte legislatiu més important del seu mandat: les lleis d'agilització, de simplificació normativa i de promoció de l'activi

Diari ARA - 18/2/2012

lleialista adj. [+]

El fet que els vehicles blindats utilitzats en els setges als bastions insurgents com Homs i Idleb són, sense exclusió, de fabricació russa, així com les armes lleugeres utilitzades per soldats i milícies *lleialistes* en la repressió de les manifestacion

El Periódico (català) - 3/6/2012

llençable adj.

La pell humana no és *llençable*.

El Periódico (català) - 28/4/2016

llençament m.

Els reds en l'edició de l'any passat es van imposar en els *llençaments* de penals per superar al Cardiff City, després d'un empat a dos gols a la fi del temps reglamentari.

EbreDigital - 25/2/2013

llencívol -a adj.

Els casos Palau i Pretòria com a armes *llencívoles* d'imprevisible impacte.

Avui - 24/5/2010

llengua mitjana f.

Aquesta és una de les dades de l'esperançador informe que posiciona el català com una *llengua mitjana*.

Diari ARA - 18/2/2012

lleó m.

La ciutat i la rodalia són plenes de banderes, de samarretes blanc-i-vermelles i de *lleons* assedegats de títots.

La Vanguardia - 29/5/2015

llepafils adj.

Tampoc són maneres el to del portaveu del Govern, Francesc Homs, segons el qual dubtar de la conveniència d'un assumpte d'aquesta magnitud és una actitud de *llepafils*, i discrepar-ne et col·loca directament al bàndol dels que volen rebentar-ho tot.

Diari ARA - 26/2/2012

llera f.

Diferent és quan es traspassen els límits de la sana crítica i es cau en la *llera* de la injúria, la calúmnia, la coacció i l'amenaça, totes conductes punibles.

El triangle - 19/4/2013

lletgisme m. [+]

Fora del context culinari, el cogombre en mans d'una dama produeix *lletgisme*.

El Periódico (català) - 6/6/2011

lletgista adj.

L'estètica *lletgista* de l'escenografia d'Alfons Flores, situant Mahagonny en un abocador, és una contundent metàfora: la societat de lliure mercat genera residus d'escombraries i també humans.

El Periódico (català) - 2/10/2010

lletra f.

El Tresor va adjudicar ahir 4.974 milions d'euros en *lletres* a 12 i 18 mesos, amb un interès marginal del 2,45% per a les primeres i del 2,74 per a les segones, un rendiment superior al de la subhasta anterior [...].

Avui - 17/11/2010

lletra petita f. [+]

[...] llegeixo en una altra zona de la *lletra petita* que ja m'està marejant.

La Vanguardia - 18/3/2016

lletrat -ada adj.

En aquests registres, la majoria dels quals es van dur a terme sense presència *lletrada*, es va intervenir principalment material informàtic, telèfons mòbils, escrits i discos durs.

Catalunya - 1/1/2016

llevat mare m.

Un parell de llesques de pa germinat amb melmelada de nabius sense sucre afegit o un parell de llesques de pa amb *llevat mare* i paté de sardines i pastanaga.

Psaging - 1/6/2012

llever m.

En plena natura, sense cap procés químic, manualment, deixant que l'aigua s'evapori i la sal cristal·litzi sobre els *llevers*, les pedres planes, i removent-la per evitar que la sal quedi incrustada entre els llevers.

Avui - 13/6/2012

llibertarianista adj.

El fill del congressista i excandidat a la presidència Ron Paul és de l'ala *llibertarianista* conservadora del partit, una minoria, però la seva candidatura té molta força entre les bases.

Diari ARA - 29/12/2014

lliberticida adj. [+]

Davant la situació de falta de llibertats i de feroç repressió que des del Poder s’està perpetrant per frenar la indignació i la lluita, cada vegada més palesa, de les ciutadanes i ciutadans de l’Estat espanyol, tornem a reeditar, actualitzada en funció d

Catalunya - 1/1/2016

llibre de condol m.

Un *llibre de condol* a cel obert.

Diari ARA - 17/4/2016

llibre d'estil m.

I és que el de Paco Jémez és l’únic equip de la Lliga amb prou convicció per enfrontar-se al Barça amb el seu mateix *llibre d’estil*, la qual cosa obliga els culers a extremar la seva filosofia.

La Vanguardia - 3/3/2016

llibre electrònic m.

No és el mateix un audiobook que un *llibre electrònic*: a mi un audiobook em molesta molt i sempre em sembla que entonen massa -diu Empar Moliner-.

Diari ARA - 17/4/2016

llibre-assaig m.

El secretari de Comunicació s'ha caracteritzat sempre per haver parlat clar i català, i entre altres coses per haver escrit un *llibre-assaig* excel·lent al meu entendre, sincer i gens demagog, que recomano molt i que es titula Ets de dretes i no ho saps.

Línia Les Corts - 8/4/2014

llibre-bossa m.

Un *llibre-bossa* de mà que ofereix consells i trucs per dissenyar vestits i complements.

El Diari de Girona - 24/1/2012

llibre-objecte m.

"Teatro proletario de cámara" és el *llibre-objecte* de 600 pàgines en què dispara contra el poder fàctic i el sentimentalisme de la Barcelona preolímpica, i ara s'exposa per primeríssima vegada al MACBA al costat de la ingent producció gràfica que l'escr

Time Out Barcelona - 29/1/2015

llibreria cafè f.

Amb els diners aconseguits, Leo vol viatjar amb la seva nòvia al Japó, muntar una *llibreria cafè* i una acadèmia de "sabers inútils" on, assegura, permetrà que especialistes de l'àmbit de les humanitats tinguin un espai per transmetre o intercanviar cone

El Periódico (català) - 11/10/2016

llicenciatari -ària adj.

La sentència de la Sala Contenciosa administrativa del Tribunal Suprem (TS) de 27 novembre del 2012 va anul·lar l'Acord de Consell de Ministres de 16 de juliol del 2010, pel qual s'assignava un múltiple digital de cobertura estatal a cadascuna de les soci

El Periódico (català) - 23/3/2013

lliçó magistral f.

I a l’espai Alimentaria Experience, impartiran les seves *lliçons magistrals* per a grups reduïts més de 40 cuiners joves i consolidats de l’elit internacional com els Castro, Xatruch, Guerrero, Merino, Roca, Sotelo, Jiménez, León, Martínez, Ruiz, Kochhar

La Vanguardia - 22/4/2016

lligaire adj.

El líder *lligaire* afirma que del 1898 al 1923, el problema català fou la preocupació constant de tots els governs.

Avui - 9/5/2010

lliguista adj.

El dirigent *lliguista* va acusar Vendola de practicar un "deplorable egoisme".

La Vanguardia - 1/3/2016

llimb m. [+]

Com si els 40 anys de la democràcia del 78 –sota la qual es va criar la seva generació– haguessin estat un *llimb* que ha servit per incrustar el PSOE en l’oligarquia perquè –va dir– “els socialistes abans anaven al mur de contenció i ara als consells d’a

La Vanguardia - 3/3/2016

llista cremallera f. [+]

Com que el PSOE s'imposa *llistes cremallera* per intercalar-hi homes i dones successivament, el número dos a Madrid ha de ser una dona.

El Punt - 1/5/2016

llista escombra f.

Arrecerat en la política, Baldizón ha buscat una *llista escombra* de pròfugs de la partitocràcia, el partit LIDER, amb calés d'origen dubtós.

El triangle - 16/9/2011

llista fantasma f.

El PP i el PSC han presentat un munt de *llistes fantasma* a les eleccions municipals.

Diari ARA - 28/4/2015

Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa