Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «led»

Cerca el terme al Termcat

1 de 24 de 24 termes 

led m.

Això és el que vam llegir ahir en el cas de la il·luminació amb *leds*, sigla en anglès de light emiting dyode, una suposada meravella de la il·luminació eficient que comporta, pel que es veu, alguns perills.

El Periódico (català) - 26/1/2011

led m.

S'ha fos una bombeta de la meva taula precisament quan estava llegint al diari els avantatges, i algun problema, que ens proporcionen aquest nous punts d'il·luminació que en diuen *led*.

El Periódico (català) - 2/2/2011

led m.

Canviar les bombetes dels fanals per unes de baix consum amb *led*.

Diari ARA - 3/3/2011

led m.

Els *leds* abaratirien un 60%.

El Periódico (català) - 3/3/2011

led m.

Tenen temps, abans que apareguin els altres tres, de fer una volta per la nau de les columnes que semblen palmeres, il·luminades amb dispositius *led*, i de comprovar que bé que s'hi està en un lloc així sense turistes.

El Periódico (català) - 23/5/2011

led m.

I en aquesta descoberta no és aliena la nova il·luminació de *leds*, imperceptible per al visitant però que ajuda a trobar aquests petits acabats que fins ara ens podien passar inadvertits.

El Periódico (català) - 3/6/2011

led adj.

A més, s'han fet estudis d'avaluació de possible viabilitat d'una substitució ordenada dels elements fungibles pel que fa a la il·luminació interior i exterior per tendir, si s'escau, cap a la tecnologia *led* de baix consum energètic.

Claror - 8/9/2011

led adj.

Per bombetes *led* i de baix consum.

Més Tarragona-Reus-Costa Daurada - 30/11/2011

led m.

Per diversificar l’oferta, aquest any Tamesol ha llançat una nova línia de negoci enfocada a la fabricació i distribució d’il·luminació *led*.

La Vanguardia - 31/1/2012

led adj.

Una altra de les novetats d'aquest any és l'aplicació de tecnologia *led*, que permetrà, segons va anunciar ahir Marta Almirall, directora artística de l'espectacle, un estalvi important d'energia i d'inversió.

El Periódico (català) - 3/1/2013

led m.

Substitució de lluminàries de vapor de mercuri per *leds*.

Bon dia - 15/3/2013

led m.

Mollerussa canviarà l'enllumenat del casc antic per *leds* per reduir la factura energètica.

Bon dia - 25/4/2013

led adj.

Enllumenat del carrer de la Font amb lluminàries tipus *led* i Vila-sana canviarà els focus del pavelló poliesportiu per uns altres de led.

Bon dia - 5/6/2013

led m.

L'enllumenat que s'ha instal·lat és nou i segueix els criteris d'eficiència energètica: *leds* de molt baix consum, amb telegestió, per controlar el nivell lumínic i optimitzar la despesa.

El Butlletí - 1/2/2014

led m.

Aquest nou model ofereix nous grups òptics, amb llum diürna de *led*, el paracops, la graella més gran i allargada, el capó, i els fars de boira integrats.

L'Enllaç dels anoiencs - 13/3/2014

led m.

També fem servir *leds* nocturns, de 0,3 watts: així, si a la nit vols anar al lavabo o a la nevera, no cal que encenguis tots els llums, i de dia s’apaguen sols.

Diari ARA - 23/3/2014

led f.

Ell, a les fosques a escena, i al centre de la pista, envoltat de públic, un enorme obelisc rectangular a dins del qual es reproduïen formes, contorns, línies de llum canviants, en sofisticades superfícies de *leds* controlades pel mateix Plastikman.

El Periódico (català) - 13/6/2014

led m.

Si s'encengués un *led* vermell, no seria un desastre, però ocasionaria un retard d'almenys dues setmanes, va dir Paolo Ferri, director d'operacions.

El Periódico (català) - 13/11/2014

led adj.

La light fidelity és una jove tecnologia experimental per connectar-se sense fils a internet mitjançant la llum de bombetes *led*.

Presència - 15/2/2015

led m.

Muro Cortina Modular Publicidad (és el nom complet resumit en aquestes sigles) va firmar amb Laporta un contracte per a l'explotació comercial de la façana de La Masia, que es va revestir amb una tecnologia de *leds* per emetre imatges.

El Periódico (català) - 3/3/2015

led adj.

Un llarg etcètera que és fàcil d’emprar perquè s’acompanya de minillanternes amb tecnologia *led* i suport trípode, filtres, una pantalla blanca i una guia d’ús i suggeriments.

Diari ARA - 23/1/2016

led m.

Els panells solars (1,2 kW) permeten a Andrés Montesinos una autosuficiència energètica perquè, a més, té múltiples dispositius d'eficiència energètica a casa (nevera, rentadora, *leds*).

La Vanguardia - 18/4/2016

led adj.

Amés, s’han atorgat els Delta de plata al Banc Bernades, dissenyat per Andreu Carulla Studio i produït per Sillería Vergés; al projector *led* Ió, d’Arkoslight; al frigorífic Blackboard, de Míele.

La Vanguardia - 10/6/2016

led adj.

Million Mile Light és una petita lot que funciona amb el nostre propi moviment quan correm. Genera una llum *led* visible a més de 200 metres.

Diari ARA - 18/7/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa