Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «rasta»

Cerca el terme al Termcat

1 de 17 de 17 termes 

rasta f.

Avui, els guardes de seguretat són més propensos a demanar la documentació a un jove amb *rastes* que a un engominat.

El Periódico (català) - 2/10/2010

rasta adj.

Miquel Iceta es passejava amb un pírcing al nas, Alicia Sánchez Camacho s'havia rapat al zero per suportar millor la calor i Oriol Pujol, amb unes extensions *rastes*, ajudava Dolors Camats a fer una pancarta.

El Periódico (català) - 23/6/2011

rasta f.

“Ni sóc rastafari, ni fumo porros, ni porto *rastes*”, diu el cantant gironí Ivan Carrasco, conegut com Sarmiento, que acaba de publicar el seu primer disc, El caminante, un treball autoeditat que, més enllà dels tòpics, fa una molt personal aportació al

Avui - 27/2/2012

rasta m. i f.

El jugador central serà el madrileny Fernando Fernández, que s’enfrontarà a diferents integrants de tribus, com una pin-up, un rocker, un gòtic, una otaku, una hippy, un raper, un *rasta*...

El Periódico (català) - 5/8/2013

rasta f.

També parlen de la importància dels voluntaris, que tant poden portar *rastes* com lluir americana i corbata.

Diari ARA - 21/2/2014

rasta f.

Arriba un noi descalç amb *rastes* i una bata damunt la roba.

La Vanguardia - 29/5/2015

rasta f.

Les *rastes* no són pas més antihigièniques que els cabells d’una senyora que es renti el cap un cop per setmana a la perruqueria, esclar.

Diari ARA - 14/1/2016

rasta f.

El mateix li passava a Whoopi Goldberg (12), que, amb *rastes* i vestit setinat, costava molt de digerir.

Diari ARA - 1/3/2016

rasta m. i f.

Serra recomana especialment la sessió de cloenda, que comptarà amb una xerrada i un ritual a càrrec de l’escriptor Serigne Assane Fall, portaveu de la família dels Bay Fall, els *rastes* musulmans senegalesos deixebles d’Amadú Bamba, un místic del segle X

El País - 3/3/2016

rasta f.

Duu unes *rastes* rogenques molt boniques, però en canvi el gest que fa de pinçar amb l’índex i el polze per cridar la meva atenció em recorda el d’un venedor de pisos diligent i favorable al pacte PSOE-Ciutadans.

Diari ARA - 3/3/2016

rastafari m.

Un clon del dissenyador de Cahnerl Karl Lagerfeld, un hippy gairebé prehistòric, un *rastafari* i un model de Bollywood són els quatre candidats que hauran de competir amb Kutcher per l'interès de les usuàries de WorldWideLovers.

El Periódico (català) - 3/5/2012

rastafari m. i f.

Un *rastafari* fa de guardià, i em tira el fum d’un porro a la cara per animar-me el passeig.

Time Out Barcelona - 22/1/2016

rastaflauta adj.

Però, en aquest món d’oportunistes, em fa por que, rere els veïns, hi entrin okupes i campistes, i les seves reivindicacions (les dels veïns) quedin diluïdes en un circ estèril i *rastaflauta*.

La Vanguardia - 7/6/2011

rastaflauta m.

Difuminades les classes i els credos, red skins, hacktivistes, aturats, universitaris i *rastaflautes* s'han barrejat com mai no farien en un bar.

La Vanguardia - 23/6/2011

rastaflauta adj.

Diògenes, Rousseau o Francesc d'Assís eren una mica *rastaflautes* i tot indica que han inspirat els aforismes neoromàntics i demolidors dels acampats.

El Periódico (català) - 3/7/2011

rastaflauta m. i f.

Però és una banda, finançada per Veneçuela i per l'Iran des d'abans de la seva constitució, una banda antisistema, de *rastaflautes*, de ‘pijiprogres’, de senyorets i senyoretes”.

El Periódico (català) - 23/1/2016

rastaflautes m.

Així deixa la lideresa el seu segell en l'aniversari del que al seu dia va qualificar de concentració de *rastaflautes*, l'expressió que va inspirar el naixement dels iaioflautes.

El Periódico (català) - 13/5/2012

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa