Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «r»

101 de 200 de 748 termes 

reagrupació f.

També es restringeix la *reagrupació* familiar i els beneficis socials que comporta, s'agilitzen les deportacions i es dóna més poder a la policia.

El Periódico (català) - 28/4/2016

reagrupament m. [+]

A Berga, el *reagrupament* de contenidors ha començat aquest dilluns i s'allargarà fins a finals de setmana.

Avui - 8/3/2016

reagrupament familiar m.

La Policia Nacional ha dentingut un total de 214 persones per estar implicades en diverses xarxes d'empreses fictícies que es dedicaven a fer contractes de feina falsos, majoritàriament a immigrants, perquè poguessin percebre prestacions d'atur, obtenir permisos de *reagrupament familiar* i assistència sanitària.

Diari ARA - 19/2/2014

reagrupar v. intr. [+]

I a mi, sobretot, m’interessava *reagrupar* amb els aturats; i allà a la CGT, em van obrir molt bé les portes, es van interessar.

Catalunya - 1/1/2016

reagrupar-se v. pron. [+]

Assistim a un increment de la presència de joves immigrants, residents de ple dret, amb problemes comuns i específics en virtut de la seva procedència i de les vivències en el nostre país, que van abandonar el país de naixement per emigrar sols, amb la se

Fòrum - 29/4/2015

reagrupat m.

Algun *reagrupat* digne pot dir alguna cosa?

Avui - 5/2/2010

reajust m. [+]

La cadena que s'està enfrontant al pla de *reajust* més brutal és Telemadrid, on la reestructuració ha afectat el 80% dels llocs de treball.

El triangle - 8/2/2013

real move m.

“Dins del món de l’exercici físic per a la salut, fem servir tots els recursos que cal perquè la gent aprengui a moure’s bé, a corregir els mals hàbits posturals i l’estrès i perdi greix”, explica Florensa, el qual proposa, a més del animal flow, activita

La Vanguardia - 10/6/2016

realitat augmentada f.

Internet mòbil, sistemes de geolocalització, *realitat augmentada*, cercadors semàntics, crowdsourcing, personalització de serveis, xarxes socials...

Barcelona Activa Cibernàrium - 1/4/2016

realitat virtual f. [+]

A l'Aula de Tecnologies també es duran a terme activitats com el Magic Marble -interacció directa amb un videojoc mitjançant dues plataformes de ball-, i tractarem el tema de la *realitat virtual*, amb les ulleres Oculus Rift, que permetran experimentar l

Món Universitari - 1/1/2016

reality m. [+]

Va ser la primera edició del *reality* La Granja, emès per Antena 3 el 2004, el que va proporcionar a Enrique Hinojosa més dosis de fama pels seus atacs contra els masclisme, esquitxat amb afirmacions en moltes ocasions polèmiques per al públic televident

La Vanguardia - 18/4/2016

reality show m. [+]

Francisco Nicolás, més conegut al circ mediàtic espanyol com el 'petit Nicolás', només ha durat una setmana en la seva aventura al *reality show* de Tele 5 'Gran hermano VIP'.

El Periódico (català) - 23/1/2016

reality-show m.

El realitzador televisiu Xavi Pons, hipocondríac, cau a terra fulminat per un infart, i l’encarregat suplent dels micros, dues hostesses, uns tertulians, la col·laboradora especialista en sexe, el presentador i el productor d’un programa religiós, dues mo

El País - 3/3/2016

real-kei m.

Com han construït artistes com Hideaki Anno, Haruhiko Higami, Koji Morimoto els mons alternatius i paisatges futuristes del *real-kei*?

Time Out Barcelona - 2/3/2012

reallotjament m. [+]

Exteriors, José Manuel García-Margallo, va dir en el passat que el govern espanyol no està d'acord amb els criteris de càlcul de les quotes de *reallotjament* dels països que participen en el programa.

Diari ARA - 13/4/2016

re-allotjament m.

Demanem el *re-allotjament*, com a criteri bàsic dels afectats.

Butlletí de l'Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família - 1/7/2014

reallotjar v. tr [+]

El comissari d'Immigració, Dimitris Avramópulos, que es va marcar com a objectiu *reallotjar* 6.000 refugiats cada mes des de Grècia i Turquia.

La Vanguardia - 11/3/2016

realpolitik f. [+]

La *realpolitik* malauradament obeeix a altres regles.

Diari ARA - 5/5/2016

reanotar v. tr

Amb IntOGen, els seu projecte estrella, han recopilat molta d'aquesta informació, l'han *reanotat* i reorganitzat, i l'estan analitzant.

El·lipse - 1/1/2012

reanudar v. tr

Puigdemont demana a Rajoy veure's i *reanudar* el diàleg.

Diari ARA - 13/4/2016

reaprendre v. tr [+]

Ja ens hem acostumat a tancar l'aixeta, i ara ens toca *reaprendre* a fer croquetes.

Diari ARA - 21/2/2014

reaprofitar v. tr [+]

Des de l’IRTA s’està treballant per idear un sistema per recollir aquestes aigües i, al mateix temps, *reaprofitar*-les.

Diari ARA - 17/4/2016

reapropiació f. [+]

Em refereixo al que deia abans, hi ha una situació de crisi tan forta que molta població no pot esperar, sinó que han de passar directament a la *reapropiació* de la riquesa.

Diari ARA - 17/4/2016

reapropiar-se v. pron. [+]

Aquesta és la manera en la qual les classes populars *es poden reapropiar* d’aspectes que un dia van ser seus.

Catalunya - 1/1/2016

reaprovisionament m.

El secret està en l’elaboració, un sistema respectuós amb l’estructura de les fruites i que compleix els requisits que marca la medicina de l’esport per a les begudes isotòniques (aportació energètica, hidratació i *reaprovisionament* de sals minerals).

La Vanguardia - 10/6/2016

rearmar-se v. pron. [+]

Però no tothom està content amb l'acord. Tant el president israelià, Benjamin Netanyahu, com l'ala dura dels republicans nord-americans el critiquen perquè consideren que Teheran pot aprofitar els beneficis del comerç per *rearmar-se*.

Diari ARA - 18/1/2016

reasfaltar v. tr

Operaris i tècnics de l'Ajuntament de Barcelona fa més de deu hores que treballen per tal de reparar aquesta porció de paviment i *reasfaltar* aquest tram de sis metres.

Avui - 9/5/2010

reassentament m. [+]

Londres, conscient que la deportació s'haurà d'esmenar, va encarregar un estudi de viabilitat del *reassentament* a dues illes, més Diego Garcia, que costaria mig milió d'euros per cap.

La Vanguardia - 18/4/2016

reassignació f.

Fa dos anys no hi havia res a repartir, però ara, amb la recuperació econòmica que ja es comença a entreveure, crec que hi pot haver una *reassignació* de recursos.

Línia Les Corts - 11/6/2014

reavaluació f.

Així doncs, va optar per debilitar la jerarquia militar en què s'havia basat aquest últim i va apostar decididament per una *reavaluació* del partit polític únic.

La Vanguardia - 3/5/2013

re-avaluació f.

La *re-avaluació* es va produir el 2012, però es va posposar fins el 2015.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

reavaluar v. tr [+]

Planteja *reavaluar* la relació amb els aliats d'EUA si no paguen el cost de la defensa.

El Periódico (català) - 28/4/2016

reavivament m.

La posició de CC.OO. i el recel davant el possible *reavivament* del moviment 15-M poden haver estat factors decisius.

La Vanguardia - 2/3/2012

rebasar v. tr

Per la seva part, deu dies abans el Govern de Canàries anunciava també el recurs emparant-se en que el contingut de la nova norma podria *rebasar* els límits materials establerts per l'article 86 de la Constitució Espanyola, a l'afectar als drets, deures

El Periódico (català) - 23/2/2013

rebassar v. tr

La prima de risc acaba *rebassant* els 544 punts bàsics, també la més alta des de l'entrada en vigor de l'euro.

El Periódico (català) - 13/6/2012

rebentaacudits m.

En l'argot televisiu s'entén per espòiler el *rebentaacudits*, és a dir, el que trenca l'encant de la sorpresa final, ja que el descobreix abans de poder disfrutar de tota la trama.

El Periódico (català) - 23/5/2012

rebètico m.

Deia que el meu propòsit era tornar a la ciutat de l'Acròpolis per fer fotos i prendre raki i escoltar *rebètico* per la zona d'Exarjia, però l'atzar i la necessitat han volgut que ara els meus Llocs Sants siguin uns altres.

El Periódico (català) - 13/5/2012

reblar v. tr [+]

"Això no pot i no ha de continuar així", *va reblar* el seu homòleg britànic.

La Vanguardia - 11/3/2016

rebobinat m.

Recupereu el vell ‘walkman’ i comenceu a esmolar els bolis Bic per obtenir el millor *rebobinat*.

Diari ARA - 11/11/2016

reboot m.

Seu era el guió de la primera i poc afortunada adaptació del videojoc, i en una segona oportunitat que Hollywood no sol donar, també signa amb Michael Finch Hitman: agente 47, *reboot* dissenyat per rellançar la figura d'aquest superassassí a sou, que ara

Time Out Barcelona - 2/10/2015

reborn adj.

Aquests últims reportatges, com el dels debats dels bebè *reborn* o la intersexualitat, han fet parlar.

Teletodo - 14/2/2015

rebotejador m.

Ho va impedir l'acció de Navarro i també la falta de perícia del València, un bloc precipitat i de poca experiència, com es va comprovar en un desenllaç atropellat, de moltes faltes, errors i tirs lliures, en què el Barça va trobar una mina en la segureta

El Periódico (català) - 3/6/2012

rebotejador rebotejadora m. i f.

Ify Ibekwe va arrasar en la Lliga Femenina 2014/15 i va ser clau perquè l'Spar Citylift Girona fos campió. MVP de la fase regular (23,8) i del play-off (22,5), màxima anotadora (18,0) i *rebotejadora* (10,7) de les sèries pel títol.

Avui - 1/3/2016

rebotejar v. intr. [+]

Em prenia seriosament la feina d'anotar i *rebotejar*.

Diari ARA - 28/4/2015

rebre pals loc.

I ara fins i tot hi ha periodistes que *reben pals* per fer la seva feina.

El Punt - 1/6/2016

rebregada f. [+]

Duran va posar de manifest que se la juga el 14-J i que un no majoritari suposaria una *rebregada* a les seves tesis.

Diari ARA - 4/6/2015

rebregar v. tr

En un món on cada cop la ciència, o els científics, proposen més teories fascinants sobre l'univers, que anuncien que no és únic sinó multivers, entre altres meravelles, no seria hora que els diaris i les teles dediquessin més temps a il·lustrar el person

Presència - 20/1/2012

rebrincar v. intr.

Cargolar, descargolar, brincar i *rebrincar* sobre l'autoreferencialitat és un exercici que pot cansar.

Diari ARA - 7/10/2016

rebujito m.

L'organització es finançava a través de la venda de cocaïna i de cocaïna barrejada amb heroïna (coneguda com a *rebujito*), amb què aconseguien diners per comprar grans quantitats d'haixix al Marroc per distribuir-lo per Espanya i Itàlia a través de ports

El Periódico (català) - 13/3/2013

rebuscar v. tr [+]

Els contraris ja *rebusquen* arguments pel no.

El Periódico (català) - 23/6/2013

recalar v. intr.

'Parsifal', de Wagner, *recala* al Liceu.

El Periódico (català) - 19/2/2011

recàlcul m.

La proposta d'Iglesias implica un *recàlcul* de la seva posició inicial.

El Periódico (català) - 23/1/2016

recalcular v. tr [+]

Bartolí insisteix en la importància que els obligats tributaris presentin al departament de Tributs i Fronteres les dades personals ja que “es *recalcula* el percentatge que s’ha de tributar i sol ser més baix que el previst”.

Diari Bondia - 10/2/2015

recalibrar v. tr [+]

En comptes de parar per *recalibrar-me*, seguia corrent fins que vaig acabar exhausta i vaig prendre males decisions per ocultar el cansament.

Diari ARA - 23/10/2014

recambra f.

I hi ha Michael Bloomberg a la *recambra*, com escrivia la setmana passada.

El Periódico (català) - 21/1/2016

recaminar v. intr.

Per la qual cosa, aquest *recaminar* inclou també la possibilitat de comprovar l'evolució de les representacions a partir de les mixtures al llarg del temps.

Avui - 23/7/2013

recanalitzar v. tr

Per afrontar el repte català convé que Espanya es doti d'un Govern sòlid (en el format que pactin els actors), però sobretot proactiu, amb tantes idees, iniciatives i propostes com calguin per desbloquejar-lo, primer, i *recanalitzar-lo*, després.

El País - 13/1/2016

recanvi m.

El tècnic més jove de la categoria (40 anys) ha fet poques rotacions i ha comptat bàsicament amb 14 jugadors: Becerra, a la porteria; Juncà i Cifu, als carrils (quan Juncà ha estat lesionat, l’han suplert Aday o Coris); Ramalho, Richy i Lejeune, com a cen

El Periódico (català) - 16/6/2015

recapitalització f. [+]

[Els bancs] estan abocats a aplicar mecanismes de *recapitalització* que engegaran en orris part de l'estalvi dels grecs que encara confien en el seu país.

El Periódico (català) - 18/7/2015

recapitalitzar v. tr [+]

El banc més gran, el banc de Xipre, va ser *recapitalitzat* mitjançant diners del rescat.

El Periódico (català) - 17/3/2014

recapitalitzar-se v. pron. [+]

Així mateix, Katainen qualifica d'injustos els alts interessos que Espanya ha de pagar actualment per *recapitalitzar-se*, tenint en compte les reformes que Madrid ja ha posat en marxa o almenys anunciat, i considera que s'ha de fer el que sigui necessari

El Periódico (català) - 13/8/2012

recaptatori -òria adj. [+]

“És una campanya *recaptatòria* de la Generalitat per rendibilitzar la concessionària del túnel, perquè és una mesura fora de la normativa internacional”, va afirmar Filloy.

Diari Bondia - 8/3/2015

recàrrega f.

Però la xarxa de punts de *recàrrega* encara és molt tímida.

L'independent de Verd - 1/7/2011

recasar v. tr

Així, per al 2015, i seguint el recurrent joc de despropòsits, corrupció i reducció de les partides socials que succeiran amb qualsevol dels dos candidats, el record de l'Administració de Colom entre les classes populars pot afavorir la següent candidatur

El triangle - 16/9/2011

recentralisme m.

Només a través de l'opció federal, ha dit, es podrà fer front «al sobiranisme aventurer que ens pot portar a un altre enfrontament» i al *recentralisme* del govern del PP.

Diari ARA - 13/1/2015

recentralització f. [+]

Aquesta tensió tindrà com a correlat les successives fases de descentralització i *recentralització* competencial com a manera de sublimar un problema de fons no resolt.

El País - 3/3/2016

recentralitzador -a adj. [+]

L’intent de catalans i bascos de crear un mercat del gas a Espanya amb seu a Bilbao sembla tocat de mort, després d’un nou capítol de l’onada *recentralitzadora* del govern de Mariano Rajoy.

Diari ARA - 3/1/2016

recentralitzar v. tr [+]

Si el model es toca és per *recentralitzar*-lo, i suggerir qualsevol debat que surti d’aquest paràmetre significa, al Madrid del PP, ser un perillós sobiranista.

Diari ARA - 23/11/2016

recentralizador -a adj.

Lamentem que l'únic objectiu del Govern de l'Estat sigui convertir als municipis en mers executors de la seva voluntat *recentralizadora*, han lamentat els 3.

El Periódico (català) - 3/3/2013

recepcionar v. tr

La llei estableix que fins que no estigui urbanitxada no la podem *recepcionar*, però tampoc la podem deixar abandonada.

El Periódico (català) - 17/3/2014

recepta f. [+]

Les *receptes* són les habituals: flexibilitzar (més) les relacions laborals, reduir les contribucions a la Seguretat Social, abaixar els impostos, obra pública, Barcelona Worlds, derogar la moratòria d'hotels...

La Vanguardia - 8/6/2016

rechià -ana adj.

Insondable com moltes creacions *rechianes*.

El Triangle - 7/2/2011

reciclador m. [+]

La maldat del *reciclador*.

Avui - 5/2/2010

reciclador -a adj. [+]

Nosaltres som una indústria paral·lela de refabricadors o *recicladors*.

Avui - 23/2/2013

reciclar v. tr

Sergio González va optar per *reciclar* Marco Asensio en el doble pivot abans de fer debutar Abraham, i l'equip va gaudir d'uns minuts amb més passió que encert.

Diari ARA - 2/11/2015

recita f.

Es legitimen activitats de dubtosa eficàcia, com per exemple, els abusos del diagnòstic precoç del càncer de pròstata, les cites i *recites* per al control de la hipertensió, les densitometries, les premalalties (com la prediabetis o la prehipertensió).

El Poblenou - 1/5/2012

recital m. [+]

Si és cert, com es diu, que el club malagueny està interessat en Paul per a la propera temporada, a veure si a la Costa del Sol s'exhibeix, fa un *recital* i ajuda a portar la victòria a Badalona.

Badalona 2000 - 1/4/2016

reclamar-se v. pron.

Amb orgull i humilitat, ens *reclamem* hereus de la gran tradició periodística catalana.

Diari ARA - 28/11/2010

reclassificar v. tr [+]

Abast inimaginable si tenim en compte que es materialitza als inicis dels contactes i negociacions polítiques per donar tràmit a un nou planejament urbanístic municipal que podria *reclassificar*, com és lògic, uns terrenys que es situen en un lloc estrat

Mes Ebre - 15/12/2013

reclutador reclutadora m. i f.

Amb un 80%, Linkedin és la xarxa de professionals més valorada per *reclutadors* i demandants d'ocupació.

Món Universitari - 1/1/2016

recodificar v. tr

Però el fet que els pares d’algú fossin obesos o patissin ansietat puntualment quan el van concebre no en *recodifica* els gens.

Diari ARA - 3/1/2016

recol·locació f. [+]

*Recol·locació* en altres indrets.

Diari ARA - 1/3/2016

recol·locar v. tr [+]

El desmantellament de la part sud del camp de Calais, la més degradada, va acompanyat d’un pla de les autoritats franceses per *recol·locar* les persones que ocupaven aquest espai en altres indrets més condicionats.

Diari ARA - 1/3/2016

recol·locar-se v. pron.

Però abans haurà de reparar-ne una part, que va cedir temps enrere, *recol·locar* els cadàvers de la zona afectada i tornar-los al lloc original.

Bon dia - 5/2/2013

recollida pneumàtica f.

Segons la tercera tinenta d'alcalde, Assumpta Escarp, que va explicar que les obres havien estat complicades, sobretot per la instal·lació de la *recollida pneumàtica* d'escombraries, que les ha dificultat

El Punt - 27/2/2011

recollida selectiva f.

El balanç de fa un any va fixar que la *recollida selectiva* havia arribat al 40%.

El Periódico (català) - 22/11/2011

recolzabraços m.

Cal esmentar l’aire acondicionat, el *recolzabraços* central davanter.

Caprgòs - 6/1/2012

recolzacaps m.

Elements com sis coixins de seguretat, el control d’estabilitat, el control d’atracció, els llums LED, el *recolzacaps*, davanters actius i l’aire acondicionat són comuns en tots els models.

Tot Sant Cugat - 27/1/2012

recolzament m.

També ha dit que se sentia «honrat» pel *recolzament* a la seva candidatura de l'exgovernadora d'Arizona, Jan Brewer, que el 2010 va assegurar que els immigrants sense papers «porten des de crim a drogues, segrestos, extorsió i decapitacions».

El Periódico (català) - 1/3/2016

recolzar v. tr [+]

La resposta del candidat socialista va ser contundent: «Saben que no el *recolzarem* mai.

El Periódico (català) - 3/3/2016

recolzar-se v. pron.

Les respostes als nostres problemes no han sigut mai tan complexes –la hiperglobalització multiplica els pols on hem de *recolzar-nos* per entendre i resoldre els assumptes–, però als platós de televisió els tons grisos estan prohibits en favor dels argum

El Periódico (català) - 16/6/2015

recomposar v. tr [+]

Piju ha entrat al terreny de joc per *recomposar* la defensa i jugar de lateral esquerra i els minuts finals del primer temps el conjunt de la Ribera d'Ebre ha merescut el gol de l'empat.

EbreDigital - 5/11/2013

recondicionar v. tr

Les obres que es van realitzar aquest estiu van consistir a *recondicionar* els carrils i la seva amplada, pintant un zebrat rugós entre tots dos per incrementar la seguretat.

El Periódico (català) - 13/10/2014

reconductual adj.

S'ofereixen a curar els homosexuals modificant la seva orientació sexual amb fàrmacs o teràpies *reconductuals*.

El Periódico (català) - 23/6/2010

reconeixible adj. [+]

Tot molt espectacular, però també ben *reconeixible*.

Diari ARA - 1/3/2016

reconfigurar v. tr [+]

Les associacions són una eina conjunta per *reconfigurar* i co-construir la realitat que ens interessa a petita escala.

Àgora UPF - 1/4/2016

reconfirmar v. tr [+]

Els senyals han de ser al lloc on la gent pren la decisió de quin camí ha de prendre, han de ser visibles venint de qualsevol sentit és necessari *reconfirmar*-los que estan en el bon camí, i tot això sense caure en l’excés de senyals.

La Vanguardia - 1/3/2016

reconnectar v. tr [+]

Allà, entre cocoters i platges, va recuperar forces i *va reconnectar* amb la natura.

Diari ARA - 3/1/2016

reconquerir v. tr

El Barça Lassa d'hoquei patins *va reconquerir* ahir el trofeu estatal, el cinquè de manera consecutiva i el novè en la seva història, imposant-se davant el Licei (6-5) en un partit tranquil.

Diari ARA - 2/11/2015

recontractar v. tr

El partit va *recontractar* l'extresorer el 16 d'abril del 2010 i el va cessar el 31 de gener del 2013, el mateix dia que el rotatiu del grup Prisa va publicar els papers de Bárcenas que, suposadament, revel·len pagaments de sobresous a la cúpula del PP.

Diari ARA - 23/2/2013

Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa