Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «recentralitzar»

Cerca el terme al Termcat

1 de 18 de 18 termes 

recentralitzar v. tr

El creixent sainet socialista pel futur electoral i el de Rodríguez Zapatero, la crida d'Aznar a desballestar els 17 miniestats autonòmics per *recentralitzar* Espanya mentre Rajoy no sap si això no va del tot amb ell.

El Periódico (català) - 2/2/2011

recentralitzar v. tr

Volen *recentralitzar* l'Estat?

Avui - 3/6/2011

recentralitzar v. tr

Amb l'excusa de la crisi, el govern central intenta *recentralitzar* un model ja prou centralista i centralitzat.

Diari ARA - 2/3/2012

recentralitzar v. tr

Per millorar la qualitat de l'educació no cal *recentralitzar* les polítiques.

Avui - 23/9/2012

recentralitzar v. tr

Per millorar l'èxit escolar no és necessari *recentralitzar* competències, insistia ahir la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, en una entrevista a Catalunya Ràdio.

El Periódico (català) - 23/9/2012

recentralitzar v. tr

No és *recentralitzar* sinó eliminar el desenfoc que ha tingut el procés educatiu en aquest país, ha afegit.

Diari ARA - 3/10/2012

recentralitzar v. tr

Sense cap mena de dubte podem dir que la crisi s'ha convertit en la gran excusa per a *recentralitzar* l'Estat.

Diari de Balears - 9/1/2013

recentralitzar v. tr

Al marge de la qüestió de Catalunya, el líder del PSC ha insistit que l'important és elaborar una alternativa valenta i creïble davant les polítiques de dretes i davant l'immobilisme del PP que vol *recentralitzar* Espanya i criminalitzar les comunitats a

El Periódico (català) - 13/1/2013

recentralitzar v. tr

Navarro ha insistit que l'important és elaborar una alternativa valenta i creïble davant les polítiques de dretes i davant l'immobilisme del PP, que vol *recentralitzar* Espanya i criminalitzar les comunitats autònomes.

Diari ARA - 13/1/2013

recentralitzar v. tr

Estat i va fer una aferrissada defensa del municipalisme, perquè a més respon a un claríssim intent de *recentralitzar* i és un abús.

Bon dia - 5/3/2013

recentralitzar v. tr

La diputada d'ICV-EUiA Marta Ribes també ha recriminat als populars la seva intenció d'eliminar la democràcia i de *recentralitzar* les competències catalanes a favor de l'estat espanyol.

Diari ARA - 23/5/2013

recentralitzar v. tr

Ara, El Punt Avui, La Vanguardia i El Periódico interpreten que el principal objectiu encobert que Rajoy persegueix amb la reforma Soraya és *recentralitzar* l'Estat de les autonomies nascut de la Constitució del 1978.

El Periódico (català) - 23/6/2013

recentralitzar v. tr

Posició conjunta dels partits catalansEl diputat de CiU, Martí Barberà, ha advertit que tots els partits respondran junts a aquest atac al sistema educatiu amb el qual el PP intenta imposar el seu model ideològic i *recentralitzar* competències i que llui

Diari ARA - 3/7/2013

recentralitzar v. tr

I a la pregunta sobre l'organització territorial de l'Estat, només el 12,5%, percentatge similar al sentiment espanyolista, vol *recentralitzar* (Estat únic o autonomies amb menys poder).

El Periódico (català) - 28/7/2013

recentralitzar v. tr

També pretén *recentralitzar* i debilitar les comunitats en treure'ls competències per donar-les als ens provincials, sobre els quals l'Estat pot exercir un major control directe en dependre'n del tot financerament.

Avui - 23/1/2014

recentralitzar v. tr

El ministre diu que no vol *recentralitzar* la normativa en el nou model fiscal.

Diari ARA - 13/3/2014

recentralitzar v. tr

No es tracta, doncs, d’un enemic exterior que *recentralitza* o usurpa unes competències i actuacions polítiques educatives que no li corresponen.

Catalunya - 1/1/2015

recentralitzar v. tr

Si el model es toca és per *recentralitzar*-lo, i suggerir qualsevol debat que surti d’aquest paràmetre significa, al Madrid del PP, ser un perillós sobiranista.

Diari ARA - 23/11/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa