Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «realpolitik»

Cerca el terme al Termcat

1 de 12 de 12 termes 

realpolitik f.

Amb Itziar González, que va dimitir ahir per esgotament, no només es retira la cara política del principal polvorí municipal sinó que també se’n va una forma de gestionar allunyada de la *realpolitik*, el tacticisme propi dels polítics d’escola.

El Periódico (català) - 18/4/2010

realpolitik f.

Ens equivoquem quan des de la talaia periodística creiem que els sentiments i les emocions pesen menys que la racionalitat demoscòpica o que la tan gastada *realpolitik*.

El Periódico (català) - 23/2/2011

realpolitik f.

L'única *realpolitik* possible ara és recolzar amb totes les nostres capacitats els que lluiten per la democràcia.

El Periódico (català) - 28/2/2011

realpolitik f.

El Barça va ser pioner en aquesta *realpolitik* a l'admetre a la seva samarreta publicitat de Qatar, amb la molt més estètica (i ètica) de la Unicef.

El Periódico (català) - 3/3/2011

realpolitik f.

A mig camí entre la *realpolitik* i el paradigma idealista, Ratzinger es va posar en marxa i el Vatileaks va resultar ser l'estació d'arribada inevitable després d'afrontar la vergonya dels casos de pederàstia ocultats durant decennis.

El Periódico (català) - 13/2/2013

realpolitik f.

De la mateixa manera, ERC va patir una dura lliçó de *realpolitik* quan el 1999 La Caixa els va convèncer perquè aturessin una campanya contra els peatges a canvi de no embargar-los la seu.

Diari ARA - 13/3/2013

realpolitik f.

No s'ha volgut tancar portes, ha optat pel que considera que és el mal menor i ha obert les portes de bat a bat a la *realpolitik*.

El Periódico (català) - 23/8/2013

realpolitik f.

S'entén, doncs, que Alemanya sigui la mare de la *realpolitik*.

El Periódico (català) - 23/1/2016

realpolitik f.

Merkel ha rebut un curs intensiu de *realpolitik* des que va assumir la torxa de la indignació europea davant les imatges de cadavers de nens a les platges gregues.

La Vanguardia - 9/2/2016

realpolitik f.

Semblava molt i ha quedat en poc, tant en el discurs vacu de dimarts, més sobrecarregat de filosofia de butxaca que de *realpolitik*, com en les rèpliques d’ahir, on no ha ofert cap clau a què agafar-se per salvar la seva investidura, tret de repetir el m

La Vanguardia - 3/3/2016

realpolitik f.

Siguem o no simpatitzants o votants de Podem, els hem de reconèixer que aquests dies han restituït una part del llenguatge que la *realpolitik* espanyola havia enterrat.

Diari ARA - 3/3/2016

realpolitik f.

La *realpolitik* malauradament obeeix a altres regles.

Diari ARA - 5/5/2016

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa